9.9 beygir nasıl 16 beygire çıkar

Konu, 'Motorlar' kısmında Serkan.ist tarafından paylaşıldı.

1. Serkan.ist

Serkan.ist Hidayet

Arkadaşlar 9.9 motorların Türkiye gibi 10 beygire kadar vergi ve a.d.b. sınırı olan ülkeler için özel üretildiğini biliyoruz. Ancak bir balıkçıdan duduğuma göre 9.9 motorlar piston ve iç diyaznı 16 beygirle aynıymış ancak benzin memesimidir nedir bilmiyoum küçük olduğundan beygir gücü azalıyormuş. Bu değiştirildiğinde 16 ya da daha fazla beygire çıkarılıyormuş.
    Bu konuda bilgisi olan varmıdır?

2. Tüm motorlara "modifiye"olarak bilinen ve motor gücünü artıran bir dizi işlem yapılabilir.Eğer silindir ve piston 16 beygir ile aynı çapta ise(bence bu zor bir durum Çünkü beygir gücü silindirin hacmi yada pistonun hareket hızına bağlıdır)bu işem yapılabilir..Bunun için besleme sisteminde,ateşleme ve hava girişlerinde değişiklik yapılmalıdır..
    Not olarak şunu ilave etmeliyim Modifiye edilmiş tüm motorların kullanım ömrü azalır..özellikle silindir ömrü çok düşer.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 13 Temmuz 2009
  3. yilmaztaha

yilmaztaha

Favori Kamış:
    Olta zıpkın
    En İyi Avı:
    Kofana
    Geçen sene motor alırken 15-20 beygir almak istiyordum.Vergiler yüksek gelince 9,9 düşündüm. Ancak onunda tekneme küçük gelebileceğini söylediler. Ve böylece 9,9 luk motor alıp karbüratördeki benzin memesini değişriterek 15 lik yapabileceklerini söylediler. Çok sağlıklı olmayacağını düşündüğüm için 20 lik bir makina aldım.Söylenenleri biraz araştırınca doğruluk payı olduğunu düşünmeye başladım.Bazı markalarda 9,9 luk makina ile 15 lik makina arasında fiziksel muayne ile yani gözle bakılınca hiç bir fark yok. Hatta her iki modelin motor kapaklarını çıkarınca yetlili servisin tecrübeli elamanları bile karbüratörü söküp memeye bakmadan ayırt edemiyeceklerini söyladiler.Yanlış hatırlamıyorsam Meme fiyatı ise geçen sene 150 dolar civarındaydı. Yapılan ikinci bir hile veya sahtekarlık ise 15 lik bir makinaya 9,9 luk bir çıkma kapak takmak.Buda Tekneye ötb alırken yapılan ölçümlerde ortaya çıkıyormu bilmiyorum.

4. Serkan.ist

Serkan.ist Hidayet

motor kapağını değiştirmekle iş bitseydi ne güzel olurdu ama maalesef faturada motorun seri numarası yazılı yani aynı arabadaki gibi .Öyle bir hile yapılması için motorum tornacı araclığıyla seri numarasınında değişmesi geekir ki işin ortaya çıkması durumunda 5 sene bir hapis cezası söz konusu
    Hiç gerek yok.
    ancak bana söylenen gerçekte hiçbir markanın 9.9 üretim yapmadığı sadece vergi açısından tercih edildiği için benzin memesinin küçültülerek beygirinin de düşürüldüğü. ama piyasada 10 beygir motor da var Belkide sadece bir iki marka böyle birşey yapmaktadır. beim bulmak istediğimde bu markaları tespit etmek Bunun içinde yetkili servislerde tanıdık lazım benim yok
    Modifiye istemediğimiz bir yöntem modifiye ettmekden beygir yükseltmek lazım Ütelik modifie halinde sadece beygir artmıyor. Benzinde çok fazla artıyor

5. Serkan.ist

Serkan.ist Hidayet

merak eden varsa johnson modeller için 9.9. ile 15 arasında silindir piston çapları ve diğer özellikler arasında hiç fak yok

6. ssancak17

ssancak17 SERKAN

Favori Kamış:
    alba star
    Favori Makine:
    alba star
    En İyi Avı:
    levrek 5 kilo
    merhaba arkadaslar,
    daha öncekı yazıları okudumda,
    su an 9,8 lik tohatsu var bende, japon malı bildiğim kadarıyla, bunada ayn ı işlemi yane modifiye işlemini yapabilirmiyim bu ıslemı deneyen bılen varmı acaba aslında asıl soru bu?

7. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Karbüratör ve emiş (klapalarda ) yapılacak değişiklik (büyütmelerle) motorun yakıt sarfiyatı arttırılarak , gücü yükseltilebilmektedir.

8. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    2 zamanlı motorlarda karbüratör memesini genişletirseniz ayni anda hava giriş boğazınıda genişletmeniz gerekir.Aksi halde kandırmacadan ibarettir.Arabalarda zengin karşımda güç artıyor fakat 2 zamanlı deniz motorlarında bu olmaz.

Ancak karbüratörün ve pervanenin değişmesi gerekir.Yeni bir karbüratör yaklaşık 300-470$, pervane 100-190$ hesabınızı yapın yenisini almak mı karlı yoksa bu değişikliği yapmak mı?

9. ozan

ozan Ozan

az yakan iyidir. 15 hp istiyorsanız 15 alın 9.9 15 yaparsanız 15 in yaktığını katlarsınız bu da vergiden kurtardığınızı gecer. en ucuzu orjinali kullanmaktır.

10. ssancak17

ssancak17 SERKAN

Favori Kamış:
    alba star
    Favori Makine:
    alba star
    En İyi Avı:
    levrek 5 kilo
    hem suratlı olsun hemde az para verelım dersek olmayacak anlasılan bu iş genel yorumlardan anladıgım kadarıyla ,
    motor orjınalıyle oynamak pek mantıklı ve ıyı bırsey degıl, hem yakıt fazla yakacak hemde orjınallıgı bozulacak.
    madem herkez aynı kanıda yapanda yok yorumlara gore bu işi!
    aynen devam edecez tıngır tıngır yol almaya :)
    saygılar.

11. egemenparlar

egemenparlar isim hanem boş kalsın

herkese selam 9 beygirlik motoru yüksek beygirlere çıkarmak aslında okadar zor bi iş değil . hatta hiç kapağını bile açmadan yapabileceğiniz bir iş. eski 2 zamanlı yamaha bws marka motorlarımda uyguladığım bi yöntemle bu iş çok kolay
    maket rc (uzaktan kumandalı) araba satan yerlerden nitro alın onlar anlar. makinanıza sadece gideceğiniz kadar benzin koyup çalıştırın sonra koyduğunuz benzin oranının 6 da biri yada 8 de yada 10 da kafanıza göre nitroyu benzin deposuna ekleyin borudaki benzin bitipte karışım motora gittiği zaman farkı anlayacaksınız:))
    benzin bitene kadar motoru kapatmaz iseniz tekrar çalıştırmak çok kolay olur yoksa biraz uğraştırıyor bunu bir iki defa kıyıya yakın yerde deneyin ondan sonra allah büyük ne isterseniz

12. ogrtmn11

ogrtmn11 emrah

herkese merhaba konuyla pek ilgisi yok ama şunu sormak istiyorum ; acaba 20 beygirlik bir motorun vergisi ne kadar.

13. 56562

56562 xxx xxxxx

Yeni, mevzuata göre vergi değil yıllık harç alınıyor. Harç hesabına esas değer teknenin motor gücü değil, boyudur. Yani, 5,00 m boyundaki 6 Hp motorlu bir tekne sahibi yıllık ( sanırım 200 TL ) harç ödemekle mükellef iken, 4,99 m boyunda ve 90 Hp !! boyundaki diğer teknenin sahibi harçtan muaftır.

14. 56562

56562 xxx xxxxx

Doğru bir noktaya değinmişsiniz. Değişik markaların 9,9 ile 15 HP motorlarını incelediğimde, iki farklı beygir gücündede silindir hacmi aynı olan sadece Johnson ve Evinrude markalarının olduğunu görmüştüm. İki markada uzun yıllar OMC ( Outboard Motor Company ) üretimi olarak piyasaya sürüldüler ve birebir aynı makinelerdir. Sanırım 2005 yılında " Bombardier " firması fabrikayı satın alarak ürün gamını değiştirdi.

15. ogrtmn11

ogrtmn11 emrah

Teşekkür ederim hakan abi. Benim 4.55 fiber teknem, 20 bg honda motorum var ikisinide sıfır aldım. Anladığım kadarıyla tekne boyundan dolayı herhangi bir harç ödememe gerek yok.

16. 56562

56562 xxx xxxxx

Hayır Emrah, harç ödemeyeceksin. Yalnız tekneni mutlaka Liman Başkanlığı' na kayıt ettirip, Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi adı verilen belgeyi alman gerekiyor.

17. ogrtmn11

ogrtmn11 emrah

Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim liman başkanlığına başvurumu yaptım 1 ay içinde ruhsatımın çıkacağını söylediler

18. 56562

56562 xxx xxxxx

Hayırlı olsun. Neden 1 ay dediklerini anlayamadım. En fazla 1 saat alacak bir işlem.

19. kkguller

kkguller kemal guller

selamlar arkadaslar
    artık tekne boyuna gore vergi var.eskiden motor gucune gore idi.yanı 9 metre teknenız varsa 9.9 motor varsa vergi yoktu
    simdi 90 hp motorda olsa boyuna gore vergı var
    4.90 boyunda tekne nıze 90 hp motor taksanız vergısı yok daha sonra 200 tl en son bıldıgım bu degısıklık varmı bılmıyorum.
    bu kısıtlamalarla 3 tarafımız denız olan memleketımızde amator denızcılıgımız olduruluyor.sahıl guvenlık kacakcılarla.dınamıt.ve yasak avlarla ugrsas cok dah iyi olacak 2-3 ay yaz tatilimizde denize cıkmaya korkar olduk
    denızı olamayan ankaradan denızcılık boyle ıdare olunur
    sevgiler selamlar
    k.kemal guller

20. ogrtmn11

ogrtmn11 emrah

İlginiz ve verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.