gecenlerde Safter teknelerinin imalatcisinin röportajini dinledim,yeni bir kanun icin meclise teklif sunulmus,kabul edilmis inceleniyormus sanirim 20 hp ye yükseltilecekmis, daha detayli bilgisi olan arkadaslar varsa paylasir mi lütfen?
benim duyduğuma göre bundan sonra türkiyede 2 silindirli motor ithal edilmeyip satılmayacak.Anladığım kadarıyla 1 ve 4 silindirler satılmaya devam edecek.Eski makinalara bir şey yapacaklarını sanmam ama 9.9hp den vergi alamadıkları için yükseltme ihtimalleride yok değil.
Vergi olayı motor beygirine göre değil arkadaşlar yanlış bilgilendirmeyelim.Teknenin boyuna göre eğer tekneniz 5 metrenin üzerindeyse vergiye tabi.Altındaysa isterse 100 bg motor olsun vergiden muaf.Birde 2 zamanlı motorlar çevreye daha fazla zarar verdiğinden bu saatten sonra elinde mevcut olanlar için problem yok ama yeni alacaklar kesinlikle 2 zamanlı almasın başı ağrıyabilir.
Benim araştırmalarım beygirin de gayet önemli olduğu yönünde. Aşağıdaki bağlantıdan da göreceğiniz gibi 10 BG ve yukarısı vergiye tabi. Adamlar boş yere 9.9 BG motor yapmıyor. http://www.denizce.com/vergiler.ASP
haklisiniz,sanirim ben konuyu acarken yeterli aciklama yapmamisim... benim zaten belirtmek istedigim vergi olayi degildi... 9.9 üzerindeki motorlara suan gereken ADF sinavi sarti, 20 beygir üzerine yükseltilecekmis diye duydum.. yasa degisikligi suan da meclis teymis... artik ne kadar dogru,ben de bilemiyorum.. O yüzden belki detayli bilgisi olan vardir diye,konu acma geregi duydum.. (benimde 9.9 luk motor almaya niyetim var da, eger dogruluk payi varsa biraz daha bekler 15-20 beygirlik bir motor alirim) ;-)
Yanlış bilgi bu kanun 2 sene önce değişti.Daha önceki mesajımdaki gibi artık beygir değil boy önemli 5 metre altı tüm tekneler beygir gücüne bakmaksızın vergiden muaf. 10 bg üstü motorlar için ADB belgesi gerekli.
yapsinlar yapsinlar aferim, zaten denetim bir halt yok. meteoroloji nasil takip edilir, samandiralar anlama gelir, seyir lambalari ne anlama gelir bilmeden denize cikinca 15 beygir motorla ölüyorsun da 9.9 beygir motorla cikinca ölmüyorsun. su isin mantigini bir anlasam. kucuk motorlu araba alinca ehliyet gerekmez gibi birsey bu
neyse eger banaysada yilda bir ay icin hobby amacli,güzel havalarda denize acilip,biraz stres atmak amacimiz... eger kizdiysan kusura bakma almayiz olur biter,takma bu kadar kafani,koca marmara sana da yeter herkese yeter...
serkan bey sizi ne gordum ne de taniyorum dogal olarak bir arkadasligimiz oldugunu sanmiyorum. olur da bir gun tanisirsak arkadas olabiliriz tabii ki. Sahis olarak ustunuze almissiniz ama yazdigim sizin ozelinizde genel bir meseleye isaret etmek. En az 5000 lira verip tekne-motor aliyorsunuz, 200-300 lira verip makine, kamis, rapala aliyorsunuz. 200-300 lira para ve aksam birkac saatinizi ayirip neden bir ehliyet almayi dusunmuyorsunuz? yazdigimi seyleri sizi denizde istemiyor olmam olarak algiladiysaniz zaten soyleyecek sozum yok. cok net yazdigim gibi hayati her an tehlikede olan sizsiniz. bu kitapta, nasil saglikli demir atilir, balik sokmasindan travmaya yaralanmalara nasil mudahale edilir, samandiralar fenerler ne anlama gelir, havanin patlayacagini bozacagini nasil anlariz, kerteriz nasil alinir, acil durumlarda ne yapmak gerekir gibi hayat kurtaran bilgiler veriliyor. ve suresi vergisi falan yok. bir defa aliyorsunuz, 24 metreye kadar her tur ozel tekneyi omur boyunca kullanabiliyorsunuz.
Tavsiyeleriniz icin gercekten tesekkür ederim, haksiz degilsiniz... Ama benim sorunum 200-300 lita degil vakit... Keske vaktim olsada dediginiz sinava girsem ama maalesef yurtdisinda yasiyorum ve senede sadece bir ya da birbucuk ay turkiye de bulunuyorum... Ayrica verdiginiz bilgileri edinmek icinde sanirim, sadece biraz kitap karistirmak yeterli olur, tabii benim gibi hevesi ve meraki olanlar icin... Neyde yine de tesekkürler..