Bilindiği üzere 9.9 dıştan takmalı motorlar oldukça pahalı ve balık avında çok kullanışlı değil. Yeni alacağım teknede içten takabileceğim faturalı sıfır 9.9 dört zamanlı bir motor almak istiyorum. 9.9 istememin nedeni vergiden muaf olması ve yakıt konusunda tasarruflu olması. Ayrıca tonilato belgesi ile ÖTB olmadan kullanılabiliyor olması. Ancak bu konuda yeterli bir bilgim yok. Sessiz çalışan, remote kontrolu olabilen, hatta belkide akü şarzı olan ayrıca teknede çok yer kaplamayan ve ekonomik fiyatlı bir marka motor bulabilirmiyim? Çokmu şey istedim acaba
merhaba serkan bildiğim kadarıyla 9.9a motorlu teknelerden tonilato belgesi ile ötb isteniyor istenmeyen ADB yani amatör denizcilik belgesi bizden ADB de istemişlerdi heralde yeni kanun çıktı istenmiyor diye okudumsen yinede iyice araştır motora gelince arkadaşım yeni aldı katana marka 9 luk 7.8yüz civarında ama dizel yine bir arkadaşta 4 zamanlı 6 beygir hondanın yan sanayisi çin malı oda 6 yüz civarında idi yanlış hatırlamıyorsam ben dıştan takma kullanıyorum 20 beygir 4 zamanlı honda gayet memnunum ama tercih senin yalnız dikkat et teknenin boyunu bilmiyorum ağırlığıda önemli kısacası tekne ile alacağın motor uyumlu olsun sonra zahmet çekmeyesin hayırlı olsun selamlar.
serkan kardeşim alacağın tekne küçükse içten takma sana çok zorluk getirir tekneyi daraltır ayrıca içten takma motor kullanman için tekneye şaft kaplin pervane vs taktırman lazım bayağı bir tadilat gerektirir motor 300-500 ytl e alınır fakat 9.9 motora şanzuman takmak lazım bu ayrıca para , tadilat için işçilik bir dünya para, sen içten takmadan vazgeç.alacağın tekne için motor+tekne+römork ilanlarını ara komple alırsan sana ucuza gelir . dıştan takma motorun hem bakımı hem kışlaması hemde kullanması içten takmaya nazaran çok daha kolaydır.tonilato olayına gelince artık tonilato kullanılmıyor ÖTB kullanılıyor 9.9 dan aşşağıya da belge isteniyor aldığın teknenin Özel Tekne Belgesi olmasına ve ÖTB deki işli tekne ve motorun aldığın tekne ve motor olmasına dikkat et. eğer amatör denizci belgen yoksada hemen sınavlara girip ehliyetini al sahil güvenlik ÖTB ve ADB için işi bayağı sıkı tutuyor. selamlar
http://www.adf.org.tr/ ADRESİNDE GEREKEN BİLGİ VAR GOOGLE DA SATILIK TEKNE YAZARSANIZ ARADIĞINIZ TEKNEDE BULUNABİLİR
Sen 9.9 a pahalı diyorsan içten takmaya hiç yanaşma.Ayrıca dizeller sorunlu demek doğru olmaz.Volvo pentalar varki.MMMuhteşem.
www.anadolumotor.com.tr Antor Motor duydun mu bilmiyom ama bu motor çin malı olmayan Lombardini yan ürünüdür,idealimdeki motordur ayrıca.5.8metre 1.70 eni olan teknemde şanzumansız 6beygir diesel pancar motor var benim tekneyi bile götürüyo. Antor 8,5HP ile 17HP değişen aralıklarda 4 zamanlı(4 stroke) içten takmalı hava soğutmalı seri bir motordur. 17HP Antor 190gr/BG.Saat yakıt yemektedir buda 1 saatte yaklaşık 3 litre mazot tüketmekte olduğunu gösterir. 7,5metre bir tekne Antor 17HP ile 1 saat gittiğinde ortalama 12mil yol alır tabi bu oran ahşap teknenin ağırlığı ile ters orantılıdır. Son zamanlarda iç denizlerde(koylarda) balığın azalması ekonomik motorlarının alımını arttırmaktadır. 7,5metre yani yaklaşık 1,5 ton ahşap tekneyi 3 litre mazotla 12 mil götürmesi oldukça ekonomiktir diyorum.Allah banada nasip eder inşallah.Köysan Baysan Uygar vb. ileri geri şanzuman da maliyeti duyduğum kadarıyla 750ytldir. Hayırlı olsun iyi seyirlerde kullanman dileğiyle...
serkan bey sızede danısmıs oldugum tekneyı aldım 1 hafta once ıcerısınde antor motor var 10 bg daha suratıne bakamadım cunku teknenın altı bır karıs mıdye ama calısması ve sesı hosuma gıttı cok seslı degıl eksozada bır parca takılarak sesı %50 daha dusurulebılıyormus servıse sordum ..yedek parcaları gercekten bol ve ucuz makıne de gayet rahat kullanımlı yınede cok kullanmadım sadece ılk ızlenımlerım ..boyle bır makıne dusunebılırsınız belkı...