9.9 ile 4m Safter

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında Meterello tarafından paylaşıldı.

1. Meterello

Meterello Mete Yuksel

Merhaba arkadaslar, gecen hafta sonu Safterden aldigim 9.9 Johnson motorlu 4m teknemi Sapanca gölüne indirdim ve 2 saat kullandim hava cok bozuktu fazla test etmeye firsatim olmadi umarim bu hafta sonu tadini cikaracagim. Ehliyetti vergiydi ugrasmamak icin bu motoru aldim ama bilenler der ki Sapanca'da bu tarz kontroller yok istersen 200 beygir tak sorun yok. Velhasil nisbeten ekonomik bir cozum oldu diye kendimi avutuyorum. Bu motor tekneyi goturuyor goturmesine ama alet can cekisiyor ilerleyecek diye. 1km yolu 15 dakikada falan gidiyor. Boylesine zayif bir performans beklemiyordum acikcasi. En arkaya 2 kisi oturuyoruz biraz burnu havaya dikiliyor acaba onunla mi alakali, trim ile pervaneyi suya dik gelecek sekilde motoru ayarla diyorlar bir deneyecegim bunu. Tecrubesi, tavsiyesi olan ?

2. BARIŞ

BARIŞ BARIŞ

Favori Kamış:
    olta kışın tüfek
    En İyi Avı:
    turna 4.5kg --12kg yayın
    Mete bey aramıza hoş geldiniz motorda bi sorun olabilir belki 9.9 4 mt çok rahat götürmesi lazım bildiğim kadarıyla

3. geneben

geneben Aşkın

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Mete bey aramıza hoşgeldiniz tanışalım bölümümüzden bir kendinizi tanıtan konu açarsanız bütün arkadaşlarımız hem sizi tanısınlar hem size hoşgeldiniz desinler lütfen tıklayın

Ayrıca tekne yapısı çok önemli benim arkadaşımda 5mt lik fiber teknenin üstünde de 9.9 motor var ve denizde çok güzel gidiyor ama alırken bu teknenin 9.9 motor için uygun olduğunu öğrenmiştik. Aynı yerde 4,60 m bir tekne daha vardı o tekne için en az 15 bg hatta 25 bg olmalı demişlerdi o yüzden 5 mt liği aldı arkadaşım. Sizinde tekneniz bu motor için uygun olmayabilir.

4. yilmaztaha

yilmaztaha

Favori Kamış:
    Olta zıpkın
    En İyi Avı:
    Kofana
    Arkadaşım öncelikle hayırlı olsun; Teknenin derinliği ve motor gücü hız için en önemli husus. Motorun 4 zamanlımı yoksa 2 zamanlımı? İki zamanlı motorlar dört zamanlılara göre daha seridir ancak daha gürültülü çalışırlar, arıza yapma ihtimalleri daha fazladır, daha çok benzin yakarlar ve doğayı daha çok kirletirler. Yeni motorun ilk 20 saat kıllanımı sonucunda servise götürmeniz gerekir. Servis motor ve kuyruk yağlarını değiştirip, subap ayarlarını yaptıktan sonra motor hızını biraz arttıracaktır. Tabbi bir süre kullanımdan sonra motor açılacaktır.
    Sapanca gölünde sahil güvenlik olmadığı için jandarma ilgileniyor.

Son düzenleme: 11 Nisan 2008
  5. melanur

melanur hüseyin soy

Favori Kamış:
    olta
    hayırlı olsun bende aynı teknenin 3,50 metresini kullandım aldığınız motor 4 zamanlı ise 323 cc olması lazım eğer 2 zamanlı ise 262 cc civarında tekneye iyi gelmesi lazımevet bahsettiğiniz gibi motorun orda 5 kademeli trim ayarı var tekneyi suya indirdiğinizde motorla teknenin arka kısmı yani aynası 90 derece olmalı eğer motorun kullanma kitabcığının arkasında nasıl ayar layacağınız resimlerle anlatılıyor eğer ayarlamazsanız motorun şaftı teknenin arkasındaki tahliye vidasın asürter sanırım 3yada 4 üncü delik uygun olurmotorun arkasında mili çıkarıp istediğiniz deliğe 90 derece olucak şekilde takıyorsunuz şimdiden hayırlı olsun

6. aidois

aidois

Favori Kamış:
    okuma zn 65/lıneaeffe
    Vallaha bizde safter in 6,5 metre olan teknesını alcaktık, fıyatı gayet uygundu, fakat ordakı satıcı bıze 15 beygırden asagıya olmasın demıstı. Bız satıcıya denızde ıstanbulda kullanıcagız dememıze ragmen 15 beygır demıstı, sımdı sız gole sunmusunz 4 metre 9.9 luk motor sahsı dusuncem, gayet ıyı gıtmesı lazım. Istanbuldakı sandal/kayık lar pancar motor ve onlarında beygırı 9-15 arası, ve cılgın dalgalara ragmen gayet ıyı gıdıyorlar:) neyse ben sadece sahsı dusuncemı belırtmek ıstedım, konuyla ılgılı hıc bır teknık bılgım yok...

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 13 Temmuz 2009
  7. Meterello

Meterello Mete Yuksel

Teknem ve motor sifir, uzun saftli, fiber ve 4 zamanli. Bu isi trim ayari cozecek sanirim.

8. ozan

ozan Ozan

bende 4.20 fiber çok ağır bir tekne var arkasında da 9.9 mercury iyi havada 20 dakkada 7-8 km belki fazlasını rahat gider. ama hava kötüleştimi dalgada ağır ağır çıkar. havdan değilse motorda problem olabilir. ama bence havadandır.

9. istavrit

istavrit Boğaç

motorunuz kesinlikle tekneye uygun ancak ;
    -sıfır motor ilk 10 saat yarım yoldan fazla yaptığınızda performans vermez
    -iki kişi birden arkaya oturursa performans düşer
    -trim ayarını kesinlikle doğru yapın

10. Meterello

Meterello Mete Yuksel

Hafta sonu trim ayarini 2 kademe yukari aldim canavar gibi oldu. Ozan Yilmaz'in da belirttigine benzer bir performans elde ettim. Bizim ordan golun eni 4km ve 10 dakikada karsi kiyiya gectim. 13knot/saat oldukca tatminkar bir hiz.

11. aliosman yılmaz

aliosman yılmaz aliosman

aramıza hoş geldiniz.

bence sizin sıkıntınız motordan değil aynı tekneden başka bir arkadaşımdada vardı tekne çok dengesiz sanırım aynı sıkıntıdan dolayı tekneyi değiştirmiştik.sıkıntının yine devam edeceğine eminim allah yardımcın olsun

12. murat581

murat581 murat

Sizin sorununuz bence motorla alakalı değil. Teknenizin altyapısıyla alakalı olabilir.

13. 56562

56562 xxx xxxxx

Tekneye birden fazla kişi binerken kişileri doğru yerleştirmeyi öğrendiğiniz an motorun tekneye gayet yeterli olduğunu göreceksiniz. Güle güle kullanın.

14. umooth

umooth umut

Favori Kamış:
    Silstar 300
    Favori Makine:
    Shakespeare Firebird
    En İyi Avı:
    Mahmuzlu Camgöz, 94cm
    ben de neredeyse aynı donanımı kullanıyorum. motorum honda 9.9 4 zamanlı. aynı dertten müzdaripim. acaba sorun teknede mi yoksa motorun trim açısıyla mı alakalı. ben trim açısıyla hiç oynamadım. motoru sıfır aldım ve aldığım gibi koydum aynaya.. tekne de keza öle.. tek kişi ile bile tam yolda burun dikiyor?
    sorun nedir sizce? trim açısı mı yoksa tekne mi?

15. yalkinh

yalkinh Haldun

Teknelerinizin ayna yüksekliklerini ölçün eğer ayna yükseklikleri 508 mmden fazla ise bu tarz sorunlar trim ilede düzelmez ayna standart yüksekliğe indirilmelidir.Eğer ayna yükseklikleri standart ölçüde ise trimi en alta alırsınız ve motor kıç tarafın altına girmeye çalışır gibi yapar ve burun tarafı çabuk düşer.(Su kayağı çekme ayarıdır aslında bu) Bu ayarın tek dezevantajı vardır 15HP nin üstündeki motorlarda tam gazda burnu suya basmaya başlarki tekneye hakim olmanız inanılmaz zorlaşır dalgalı havalarda kafasına göre yön almaya başlar.Sorun devam ediyor ise kıç flap kullanmak (Tekne için) en ucuz ve basit yoldur.Eğer eliniz yatkınsa kendiniz dahi su kontrasından imal edebilirsiniz kıç flap ı.Motorlarada aksesuar olarak hydrofoil flaplar satılıyor ama daha çok bot kullanımında etkili motor kuyruğuna takılan flaplar.