Arkadaşlar benim 3.20 aliminyum tabanlı botum var.tohatsu 5 hp iki zamanlı motor aldım,performansından memnun kalmadım,tek kişi iyide,iki kişide plane kalkmıyor,motoru satılığa çıkardım,şimdi yeni düşünüyorum 10 bg'yi geçmicek bir motor, 3 kişiyi botta,hangi zamanlısı plane rahat kaldırabilir.Ağırlık toplamda 320 kg ,bilen deneyen arkadaşlardan cevap bekliyorum.Bir sorum daha olacak yamaha 9.9 2 zamanlı motor,mercury 9.9 2 zamanlıdan ğüç olarak dahamı güçlüdür,yoksa kalite ve marka olarakmı daha güçlüdür.teşekkürler
Güç kavramı motorlar için farklıdır. Motorlarda tork durumu vardır. Torku yüksek motorlar çok hızlı gidemeselerde her durumda her zorlukta aynı gücü üretirler. arabaların yokuş yukarı bayılıp bayılmaması gibi mesela. Deniz motorlarında iki zamanlı motorlar atik ve seridir. Hızlıdır. Ama bota yük bindikçe ve hava şartları bozuldukça çok güç kaybederler. Ama 4 zamanlı motorlar kolay kolay güç kaybetmezler. Torkları yüksektir. Hızları biraz daha düşüktür. Botlar için iki zamanlı motorlar tercih edilmelidir. Ama iki zamanlı motorlar doğaya çok zarar verir.Bunu da hesaba katmalıdır. Size tavsiyem 8 hp motor almanızdır. Çünkü 9.9 motorlar çok ağır. tek kişi kaldırıp bota koymak gerçekten zor. 8 hp ler daha ergonomik diyebilirim. 8hp 2 kişiyle plane ye kalkar. Ama 3 kişi kalkmaz. Marka olarak yamaha mercury evinrude johonson mariner tohatsu vs fiyat açısından birbirine yakın markaların hepsi iyidir. kaliteleri birbirine yakındır. Ancak yamaha motorlar bu işte bir icondur. Birçok denizcinin tercihidir. Yeni çıkan çin malları ve rus malları motorlardan uzak durun. Bunların fiyatları uygun ama deniz, çinlilere emanet edilemeyecek kadar zor bir bölgedir.
evet bende Ramazan Ustaya katiliyorum botta iki zamanli kullanirsaniz çok daha rahat edersiniz. birtek çin motorlari konusunda biraz daha sans verme taraftariyim zira bugün ikon olmus olan yamahalar, omc grubunun ortaligi kasip kavurdugu 80li yillarda çogu deniz adaminin japon makinasi diyip küçümsedigi makinalardi. 90li yillarin basinda karne hediyesi rahmetli babam bana makina bakarken en çok duydugumuz yorum (canavar gibi makina dururken alinirmi üç kurus ucuz diye japon makinalari, amerikandan sasmiycaksin) seklindeydi. çogunluklada makinalarinin kapagina vurup tas-tas denizde amerikan !! derlerdi ) seagullarada hürmet vardi bunlarin yanisira.... sonrasinda yamaha fiyat politikasi ve yaygin servis agi ile piyasayi ele geçirdi-ki fiyatlari çinliler kadar belirgin derecede hesapli diildi. günümüzde ayni seyi çinlilerin yapmasida olasi heleki bu fiyat politikasi ile yamaha gibi piyasada önder olmakla kalmayip tamami ile ele geçirme hatta digerlerini (uzun vadede) piyasadan silme olasiliklari bile mevcut. hammaddenin çok ucuz oldugu, bilhassa çok kritik bir malzeme olan st32 nin (paslanmaz çelik) çinde isçilik kalitesinde ve servis agindada bir çizgi yakalanirsa bu fiyat politikasi ile çinlilerin bu piyasada tekel olmamalari gerçekten imkansiz
320 kg ağırlıkla , 10 hp'lerden fazla şeyler beklememek gerekir , yani istediğiniz şeylere ulaşmanız zor !! hava biraz estimi , çok zor !! Netten yaptığım 9.9 yamaha ve mercury karşılaştırmasında ''mercury silindir hacmi ve devir olarak yamahadan daha yüksek , buda daha fazla güç demek ve tabiy ki daha fazla yakıt sarfiyatı !!.
Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için sağolun.Bu sabah adb belgesi almaya karar verdim,harcınıda ödedim,aldımı motor bir sefer alıyoruz,şöyle güçlü bir motor olsun diye düşünüyorum,tohatsu 18 hp iki zamanlı şu an ilgimi çekiyo,artık bu motor 3 kişiyi plane kaldırır diye düşünüyorum.
18 hp tohatsu benim de gündemimde. işe girdiğimde ilk fırsatta alacağım motorlardan. fakat 18 hp tohatsu 3500 lira 25 hp tohatsu 3900-4000 lira civarı..bence 500 lira daha verilip 25 hp alınabilir. yada şöyle bir durum da olabilir. 4 zamanlı 9.8 tohatsu 3600 lira.. 4 zamanlı 9.8 tohatsu ile 18 hp 2 zamanlı tohatsu arasında nereden baksanız 3 kat benzin tüketim farkı var. yani ortalama bir tüketimle 5 mil yolu biri (9.8 tohatsu 4 zamanlı) 2 litreyle alırken biri 6-7 litreden az yakmaz. hele 25 hp oldukça çok yakacaktır. tabi ona göre de performans farkı olacaktır. tabi kişi sayısı da etkili olacaktır. ama unutmayın botla çıktığınızda bota genelde 2 kişi ve fazlası biner(en azından bendeki ve tanıdıklarımdaki durum böyle). açıkcası benim kafam oldukça karışık. 3 tane motor eskittim hala doğru motorun ne olduğu konusunda düşünüyorum. bu durumda bu kafa karışıklığıyla size kolay gelsin demekten başka yapabileceğim ve önerebileceğim bir motor yok
Onur arkadaşım tohatsu 18 hp için bahsettiğin fiat çok uygun,bana isim verebilirmisin nereden alabiliriz.Birde 18 hp motor 3.20 botta bir terslik yaratmaz diye düşünüyorum.
oklama selamlar. internet dışında bakacaksın ki internette bile bu fiyatlara bulmak mümkün. iyi bir pazarlıkla karaköyden 15 hp fiyatı civarına (3200 3300 lira civarına) alınabilir. iyi pazarlık yapmak esastır birde tabiki bu motorları türkiye distribütörlerinden alacaksınız. fiyatı sezon sonuna doğru 3500 liraya kadar düştü..bir iki ay sonra 18 hp yi 3200 liraya almak mümkün olabilir. bugün 1300 lira olan 3.5 hp motoru biri sezon sonunda 1000 liraya aldı..yine 4 zamanlı 9.8 tohatsu motor şimdilerde 3600 lira fakat sezon bittiğinde biri 3000 liraya aldı..dediğim gibi siz de 3200 lira civarında bile alabilirsiniz 3.20 bota 18 hp fazla gelmez yeterki kullanmayı bilin..kullanmayı bildikten sonra 25 de takarsınız.. burada 3590 lira fakat karaköyde dediğim gibi pazarlık yapmasanız bile 3500 e verirler..pazarlıkla da 3200 3300 civarına alabilirsiniz..türkiye distribütörü karaköyde..sanırım istanbulda değilsiniz..istanbulda olsanız daha rahat araştırabilirsiniz. http://www.denizdukkani.com/urun-detay.php?uid=1954 unutmayın karaköyde fiyatlar daha makul olabiliyor..tabi orada herzaman dediğim gibi adamına göre muamele var bilginize. ayrıca herzaman söylüyorum. internetten fiyatlara pek bakmayın..internette adamlar türkiye distrübitöründen alıp üzerine de kar marjı koyarak satmıyorlarmı? distrübitörlerle bir görüşün derim.. bu sene ufuk abi karaköyde motor bakarken 4000 lirayı gözden çıkardığı tohatsu 15 hp için 3300 lira fiyat aldı..yine aynı karaköyde 9.9 yamaha motor için 2750 lira fiyat aldı... ayrıca şöyle de bir durum var..şimdi herkes tok..ama sezon sonunda fiyatlar biraz daha düşecektir..dediğim gibi 9.8 tohatsu 4 zamanlı 3600 3700 lira gibi bir fiyata satılırken geçen kış 3000 liraya alıcı buluyordu..(tabi internette değil karaköyde) internette bir motorun fiyatı 3900 ise normalde distrübitörde pazarlık payı peşin para sezon sonu vs derken 3000 - 3300 lira civarıdır bunu unutmayın. yanlış anlaşılmasın genelde böyledir.. sezon sonu peşin parayla doğru yerlerden iyi ve güzel makinalara sahip olunabilir.
oklama bu motorların istanbuldaki fiyatları hemen hemen böyle..site güvenilirmi bilmiyorum ama zaten gidip marine marketten almak varken neden internet sitesinden alacaksınızki? hem marine mağazadan alırsanız bakım vs ile de uğraşmazsınız. karaköydeki dükkanlarda fiyatlar hemen hemen bu şekilde.
Pazarlık gerçekten önemli özellikle de sezon sonu ya da ölü sezonda alırsanız daha karlı alabilirsiniz. Ama bence internet üzerinden görmeden, ellemeden ve test etmeden motor almayın. Sıfır bile alacaksanız bizzat gidip motoru görün, elleyin ve sağını solunu kurcuklayın derim
stratejist sen parsun 9.8 e 2250 lira fiyatı nereden aldın? birde hangi ay aldın? ben bu motorların 9.8 4 zamanlı ve 2 zamanlı 25 hp leri arasında gidip geliyorum..kışın en ölü sezonda gidip alacağım gibi görünüyor.
Benim aldığım fiyat 2 zamanlı 9.8 içindi. Yanlış anlaşılma olmasın.. Fiyatı aldığım ay da Temmuz'un sonuydu.
Bugün Karaköydeydim,tohatsu 18 için 3.600 tl-yamaha 15 için 4.150 tl nakit fiat aldım.Bu fiatların altına düşmüyorlar.İkisinden birini düşünüyorum,tohatsu 18 daha güçlü gözüküyor,seçim yapamıyorum hangisini tavsiye edersiniz.
para varsa yamaha tabiki benim tavsiyem bu yönde. biraz daha bekleyebilirseniz kış sezonunda daha uygun fiyatlara almak mümkün diye düşünüyorum. % 15 oynayabilir zira parsun motorlarda % 15 indirdiler heryerde uygulanmasada parsun satan yerlerde % 15 e kadar indirim yapanlar mevcut.
onur kardeşim bende senin gibi kafası karışıklardanım ama yazdıklarında haklısın fakat senin paylaşman gereken şeyler var bizlerle sen üç motor eskitmişsin muhakkak bizle paylaşacagın deneyimlerin vardır
özdemir abi selamlar. öncelikle teşekkür ederim. sonrasında da benim arada kalmışlığımı açıklayayım. birincisi uygun fiyata az yakacak iyi de gidecek iyi bir takım ve oldukça hızlı bir takım arasında gidip geliyorum. benim takıldığım noktalar şunlar. 9.8 denilen motor aslında 8 hp ve 6 hp lerin aynısı..birkaç değişiklikle motorun gücü yükseltilmiş..fakat parçalar aynı..daha önce 6 hp 2 zamanlı kullandım..9.8 4 zamanlı motor 2 zamanlı 5-6 hp motor kadar benzin harcayacaktır. 9.8 4 zamanlı bir motorla 3.20 bot ile tek kişi yada iki kişi plane yaparak 10 km yolda ortalama kullanımla 2 hadi bilemedik 3 litre gibi benzin harcayacaktır. fakat pek hızlı gitmeyecektir. 4 zamanlı 25 hp ye param yetmeyeceği için iki zamanlı 25 hp alabilirim..2 zamanlı 25 hp çok hızlı gidecektir. hatta botu parçalar gibi gidecektir..fakat 4 zamanlı 9.8 in yaktığı benzinin neredeyse 4-5 katını tüketecektir.. bu iki seçenek arasında kaldım..ne yapacağım bilmiyorum..bir tarafta sürat bir tarafta ekonomi..ha al bir 15 hp ikisinin arası olsun diyenlere diyebileceğim şudur..15 hp alacağıma 9.8 i tercih ederim..yani 25 hp ile uçmak varken 15 hp ile uğraşılmaz..alınacaksa da onun yerine 9.8 alınır.. yedek motor olarak şöyle uygun fiyata ikinci el 25 hp alıp birde sıfır 9.8 alabilirim..fakat ikinci el motora pek sıcak bakmıyorum..çok uygun fiyatlara ikinci el motor bulunabilir..fakat ikinci el motorda ne olacağı hiç belli olmaz..2008 model motor alırsınız rodajı adam gibi yapılmamıştır veya denize düşmüş tamir görmüştür veya ağır bir hasarı vardır 2008 model motor da hurda durumda olabilir..ama 15 senelik motorlar yenilerine kök söktürebilir..yani ikinci el de ne olacağı hiç belli olmaz.. ekonomi ve idare eder bir sürat isteyenler 9.8 alabilir..adb vs ile de uğraşmazlar.. sürat isteyenler en az 20 hp motor alsınlar derim...
sürate fazla takilmamakta fayda var bence; zira sonu yok....teknemizi yada botumuzun plane e kalkmasi yeterlidir eger belli bir bütçe ile bu ise giriyorsak....off-shore ise bambaska bir tutku; ve eger insanin içindede varsa zamani, birikimini bu ise sevkederek gerçek anlamda bu amaca hizmet eden bir takim kurmasi en iyi yoldur. benzin zamlarindan dolayi 100bg üzeri distan takma motorlarin fiyatlarinda gözle görülür bir düsüs var, içten takmalar ise komik denebilecek fiyatlara bulunabiliyor. 100bg üzeri bir motor ve ona uygun bir tekne ikinci elde çok çok ucuza maledilebilir, 3 aylik sezonda iyi bir barinak 350 tlden 1000 tl civari bir fiyata malolur, kistanda birkaçbin tl birkenara konursa benzin için; olay tamamdir bir futbol takiminin ortalama tribününün sezonluk kombinesi fiyatina off-shore zevki mümkün gördügünüz gibi.... sonuç olarak bazi zevklere ulasmak zorda olsa imkansiz diil; hatta belkide zor bile sayilmaz