9 nisan - biraz mezgit

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında duzensizifade tarafından paylaşıldı.

1. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

geçen akşam iki bira yuvarlayım bahanesiyle gittim fenerin dibine kuruldum. baktım birisi şamandıralı 2-3 iğneli oltayla durmadan birşeyler çekiyor. ilk baş istavrit sandım sonrasında arkadaşıyla yaptığı konuşmadan anladımki mezgitmiş. dedim tamam aldın tüyoyu gece böyle bol yapıyorsa bu balık sabah geldiğinde keyfine varırsın. bir yandanda kimseler olmaz diyerek kuruntu yapıyorum, yalnız başına tam anlamıyla tadını alırsın balığın diye. sabah indim saat 10a doğru bir baktım cümbüş var limanda, millet kovaları yarılamış. neyse dedim takıldım 2 saat kadar balıkta kesmeye başlamış bir tavalık bişey tuttum. sonra geri döndüm. akşamda kuzen gitmişti ben ise yatmayı tercih ettim. bugün geldi öğlene doğru heyecanlı heyecanlı anlatıyodu kimsecikler yoktu iki kiloya yakın aldım, 3lü 4lü çekiyordum diye. iyi dedik çıkalım bu akşam. saat 9 buçuk gibi indim limana hafif bir rüzgar vardı kimseciklerde yoktu. ilk baş karidesle attık baktım balık bol sonradan yemi istavrite çevirdim daha zahmetsiz diye. ilkten ileri atıyoduk dedim aynı balık diptende gelir. bu sefer salmaya başladım hemen dibime. tamda tahmin ettiğim gibi 3lü 4lü geliyolar. balıklar boyut olarak ufak ama keyif olarak tatmin ediciydi. 9 buçuktan 12ye kadar 2.5 kilo kadar aldım, bir o kadarda kuzen aldı.

yer: silivri dalgakıran
    yem: karides, istavrit, mezgit
    takım: 4 iğne 5 numara mustad 30gr kurşunlu dip

yarınki kahvaltılığım bunlarda :rolleyes: çıtır çıtır ne güzelde olurlar :)

2. cemates

cemates Cem ATEŞ

Favori Kamış:
    [Sinek Oltası]
    En İyi Avı:
    175-65-R14 Lastik..
    Bu avı keşke yapmasaydın..
    Yazık olmuş yavru mezgitlere..
    Keşke bu kepçeyi dolduran 50 kadar balık yerine 2 tane hatırı sayılır mezgit yakalaya bilseydin o zaman tebrik ederdim seni..
    10 yıl önce 1 tanesi 1 kişi doyurabilecek mezgit yakalıyorduk..2001 gibi izmit körfezini terkeden artık tek tük çıkan mezgit geri dönmüş gözüküyor ama önümüzdeki sezonu görebilse bu yavrular o zaman mezgit içinde güzel raporlar görebileceğiz..
    Sirküler de mezgit için bir madde bulunmadığı için yasal olabilir bu av ama ilk önce insanın kendi vicdanındaki sirküleri dinlemesi gerekiyor..

Son düzenleme: 10 Nisan 2009
  3. ZEYNEL_59

ZEYNEL_59 zeynel

Favori Kamış:
    O gün ne gerekirse
    En İyi Avı:
    Kofana 58 cm. İstavrit 13 kg 2 kişi tebliğden önce
    [​IMG][/QUOTE]

Bu balıklar büyüselerdi 1fıçı yetişkin mezgit olurlar; arkalarında da bu boyda milyonlarca yavru bırakırlardı. :(

Geçen hafta Tekirdağ sahilinde de herkez birer kova bu boy mezgit tuttular. Hangisine ne der hangisinle uğraşırsın. Tam bir katliam oldu. Bu hayvan geçen senede böyle bir hafta kadar kıyılara vurmuştu. Yine şahit olmuştum böye bir kıyıma. Neden acaba her sene aynı şekilde kıyıya bu kadar yoğun vuruyor?:(

4. mehmetc

mehmetc memo

Favori Kamış:
    Tsunami trophy surf, Grauvell Teklon Concept Spin, Gloomis IMX Surf
    Favori Makine:
    Aero technium XT, Shimano twinpower 5000PG, Penn Fierce
    En İyi Avı:
    Ironfish
    Arkadaslar belki Huseyin bey bu avi yapmadan once bilmiyordur ki mezgitler 60cm kadar buyuyebiliyor.

Unutmayalim ki bir baligin ulkemiz sularinda en evresini tamamlamis, maksimum uzunluguna erismis halini ne bulmak nede yakalamak neredeyse imkansiz!

Neden imkansiz oldugunu sanirim anlatmama gerek yok :)

Bu sebeple mezgitin ortalama boyu 25cm olarak kabul edilmeli, bunuda bulursan op basina koy hesabi bu avin yapilmasini pek yadirgamadim.

Ayrica limit asimi olmamis, teblig maddelerinde mezgit ile ilgili bir yasaklama ve boy, adet sinirlamasida yok.

Yasal bir avi sadece tebrik etmek dusuyor bana, her baligin bulunmadigi istanbul gibi bir yerde mezgit avlanmis cok mu.

Bu arada cok cok kucukler bana gorede salinsa iyi olurdu ama dedigim gibi av yasal ve Huseyin bey bu baligin ne kadar buyudugunu bilmiyordur muhtemelen.

5. ZEYNEL_59

ZEYNEL_59 zeynel

Favori Kamış:
    O gün ne gerekirse
    En İyi Avı:
    Kofana 58 cm. İstavrit 13 kg 2 kişi tebliğden önce
    Bu avın yasal kısmını eleştiren olduğunu düşünmüyorum. Senin yazının kırmızı işaretli kısmında anlattığının üzüntüsüdür sadece bu. İstanbul da balığın her türü bulunur aslında. Ama bulmuşum kaçırmmayım toplayım dedikçe İstanbul gibi bir madende bile balıkta bu hale gelindi.

Son düzenleme: 10 Nisan 2009
  6. mehmetc

mehmetc memo

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Ironfish
    Bu uzuntu, istavrit avlarinda da, levrek avlarinda da, cipura, karagoz sargos gibi tas baliklarinda da duyulmali.

Bazi ulke sularinda 6KG'lik cipuralar bile yakalanabiliyorken, bizim sularda 800gr cipura yakaladik mi rapor diye koyuyoruz :) bu tabiki bizden kaynaklanan birsey degil, neden oldugunu biliyoruz ve caresisiz bu konuda.

Dedigim gibi ben mezgiti yadirdagamadim bu konuda, kiracalar bile daha dune kadar rapor diye koyulurken...

7. Aslıhan TURAN

Aslıhan TURAN Aslıhan TURAN

Favori Kamış:
    Daiwa Ballistic X 270 cm 14-40 gr. /Fujın Dragon 270cm 8-32 gr
    Favori Makine:
    Daiıwa Fuego 17 LT 3000 DC/Shimano Stradic 4000 XG FK
    En İyi Avı:
    Levrek 2.4 kg
    Arakadaşlar,gerçekten de Marmara'mızın hemen her yerinde bu sıralar bolca mezgit bulunmakta sanırım.:rolleyes: Burada Bandırma'da da durum farklı değil.Üzülerek söylüyorumki burada da boylarına bakılmaksızın mezgitler avlanıyor.Ayrıca önceki yıllarda olmadığı kadar çok mezgit var limanımız ve çevresinde.İlk kez olta edinenler bile avlıyorlar balığı...Günledir sahile bile gitmiyorum çenemi tutamam da birine bir laf söylerim diye.İnanın mezgit daha bol ve daha uygun boylarda bile olsa avlamak istemezdim.Yıllardır ilk kez bu balık buraya gelmiş ve populasyonunu bu denli arttırmış neden hemen avlayayım ki?:confused:Bu balık keşke biraz daha artıp yerleşik hal alsa daha da büyüse diye bakarım.Hem sonra mezgiti severek avlayan biri daha var.Evet lüferden bahsediyorum.Mezgit bol olursa bölgede lüfer de artmaz mı?Küçük balığın artmasını sağlarsanız,büyük balık içinde davetiye çıkarmış olursunuz.Yani kimseye hiç avlamayın da demiyorum ama biraz daha dikkat ve düşünce...Bunlara dikkat edersek daha bol ve büyük hatta değişik türlerde avlar göreceğiz oltamızda...:eek: Cümleten rasgele...:)

8. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

avı yadırgayanlara bende katılmıyorum. şöyleki bu balığın büyük sayılabilcek en ufağı bir karış olduğu avlarda gerçekleştirmiştim. ama 25 yıllık hayatımda birisi tekneden biriside limandan olmak üzere iki defa. bende görmek isterim 60cmliklerini oltamda ama daha kısmet olmadı. balığın kıt olduğu bu dönemlerde, bu bolluk yakalanmışkende tutma zevkini kaçırmayı göze alamazdım. sonuçta ne trol yaptım ne dinamit attım :) bir balığın soyunun oltayla kırılmayacağını çok iyi sizde biliyorsunuz. topu topu 2 hafta kadar sürcektir kıyıdaki bolluk sonrasında arasanızda bulamazsınız. bir kırlangıç yada kalkan yavrusu gelseydi onu kovama alsaydım tepkileri hakederdim.

9. mehmetc

mehmetc memo

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Ironfish
    Gerci hocam daha iyi bilir ama benim bildigim bir mezgitin, 60cm boya ulasmasi icin nerden baksaniz 8 yasina gelmesi gerekiyor yani son evresi.. 40cm boyundaki bir mezgitte en az 4 yasina bastiginda bu boya erisiyor.

Sularimizda bunca etik disi girgirlarla avlanilirken, bilincsizce binlerce ignelik paragatlar serilirken, kumsallardan baslayip metrelerce derinlige kadar denizi ceviren aglar yuzunden bu baliklar nasil bu boya erisebilir ki? Hadi eristi diyelim, bize denk gelir mi :)

10. meco

meco mehmet (meto)

ne olursa olsun yine de bu balıkları tutmamalıyız....bu gün nasıl kalkanı kırlangıçı göremez olduysak..ve hatta marmara da daha önce çıkan sinaritleri ...yakında bu mezgitleri de göremeyeceğiz...tirolcüler de algarnacılar,dinamitçiler de aynı şeyi söylüyorlar;...ya benim atacağım dinamitten,tirolden balık mı bitermiş senelerdir bitmemiş te falan diye ama sonucu hep beraber gördük....

10 sene önce o mezgitlerin 25-35 cm olanlarından çok tuttum ama şimdi yok...

biraz daha vicdanlı biraz daha duyarlı olalım......

11. korni

korni koral

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    bende bu balıkları hayatta kovama koymam:(
    kilosu kaçlira? ya Allah aşkına :)tutarım salarım:)

12. RainboW

RainboW Sertan

Mezgit tutulup salınacak bir balık değil. Büyük çoğunluğu iğneyi de mideye indiriyorlar. İç organlarıyla salmak istemezsiniz sanırım... Bir bölgede küçük mezgitler çıkıyorsa boşa büyük mezgit beklemeyin. Yakalananlar yine aynı boylarda olacaktır. 3-5 denemeden sonra sürekli küçükler geliyorsa bölgeyi değiştirmeli... Veya büyümeleri beklenmeli :)

13. korni

korni koral

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    ben daha önce birçok kez saldım:) fakat dediğinizde mantıklı :)ve yönteminizde doğrudur:)

14. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    :) zaten hoca da bu kadarını biliyor. Ve bu işe karar verirken iki grafik kullanıyor, birisi , boy-ağırlık grafiği, ikincisi yaş-boy grafiği. Bu grafik ikisini de kapsıyor.

Yasalarda mezgite 13 cm boy yasağı bazen konur bazen kaldırılır. Etik kurallar bazen yasalardan ileri olur. Burada uyarı yapan arkadaşların amaçlarını da bu bağlamda değerlendirmek lazımdır.

Üzerinde en çok çalıştığım türlerden biri mezgittir.
    13.3 cm de bir kez üremiş olma şartını yerine getirir.
    Daha ileri kural koyalım dersek boy 14.5 cm ye çıkar.
    Ama 60 cm denilen mezgit türü bu balık değildir. Genelde bakalyaro ile mezgiti karıştırırız. Bu balıktan gördüğüm duyduğum en büyük boy 42 cm dir.
    Bu 35 cm üzerindeki tüm örneklerin içerisinde yumruk büyüklüğünde kist oluşmuş, ömrü tükenmişti.

15. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    tebrikler kardeşim gayet yasal bir av yapmışsın tebliğlere aykırı bir durum söz konusu değil afiyet olsun ;) :) :)
    olumsuz mesajlar içinde canını sıkma tabiki eleştirenlerde olacak tebrik edenlerde olacak zaten bu raporları yayılarkende bunu göze alıyoruz değilmi :confused: ;)
    şansın daim olsun:) :)

16. Okan_uA

Okan_uA .

Yazında gerçekten çok güzel mesajlar var.Seni canı gönülden tebrik ederim abi.
    ;) ;) ;)

17. korni

korni koral

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı

aytekin abi zaten yasal olarak bir problem yok:)ne biliyim garip geliyor bana sadece:)

aşahıdaki 8757 nolu mesajda resimli olan benim tutuğum israil ve 1-5 veya 2 kilo cicarında bir sazan :)ama notuma bak ne demişim üç gün önce :)
    yanlış anlamıyacağını biliyorum ssadece benim fikrim bu idi:D

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?p=577286#post577286

18. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    Koralım seni yanlış anlayabilmem mümkünmüki:eek: :eek:
    o resmi geçenlerde zaten görmüş idim tekrardanda baktım valla ne diyeyim kardeş o senin düşüncen takdir ederim :) :)
    ama yapılan bir avda yasalara aykırı bir durum yok iken arkadaşın çok üstüne gitmişler oysaki artık yasalara uymayan avlarda bile okadar çok birbirine sahip çıkan varki şaşıyorum doğrusu bende bu raporda yanlış birşey görmeyince arkadaşa destek çıkıyorum :) :)
    ama senide seviyorum ;) ;)
    o balıkları nerden yakaladın:confused: :) :)

19. korni

korni koral

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    evet bu söylediğin şeyler tamamı ile doğrudur arkadaşın üstüne fazla gitmiş olabiliriz:)işte amatörlüğümüze ver D:D

sevgi konusu zaten karşılıklı:D

onları şarköyde tuttum adı aklıma gelmiyor göletin:)geçen sene hiç gitmedim bu sene gidersem deniyeceğim şansımı ama :)

20. aozcevik

aozcevik ahmet özçevik

En İyi Avı:
    minekop
    tekirdağ'da maalesef küçücük mezgitleri yakalamaya devam ediyorlar..! eti budu ne ki napıcaksın 10 cm 12 cm boyutlarındaki yavrulardan ama eline olta alan sahile koşmuş habire çekiyor yazık buna dur diyecek resmi bir görevli de yok ondan sonra marmarada mezgit nesli tükenmiş vah vah vah işte biz buyuz..!