Bolu-abant gölüne 90.000 yavru abant alası bırakıldı.Çok sevindirici bir haber.Bir bolulu olarak ve amatör bi balıkçı olarak ayrı bir sevinç var içimizde. Birde arkadaşlar lütfen bohçacıları uyaralım.Kurallara uyalım ...
Bence o kadar sevindirici bir haber değil. Başka bir açıdan bakacak olursak, demek ki Abant Gölü'nün yavru balık bırakılmaya ihtiyacı varmış diyebiliriz. Yani devlet bu endemik türü yeterince koruyamamış ve talan edilmiş. Esasen, endemik türlerin yaşadığı sularda neden avlanma izni verildiğini de pek anlamıyorum. İnci kefali de malesef aynı sorunla karşı karşıya. Eğer korunamıyorsa, bu kadar balığın bırakılmasının da bir anlamı olmayacak.
Gökhan bey bilgi için teşekkürler. Yazı okuyunca aklıma "taşıma suyuyla değirmen dönmez" demiş atalarımız, ne güzelde söylemişler. Abant alası (Salmo trutta abanticus),Abanticusların nesli bitme noktasına geldiğini çok değerli konuya vakıf kişilerden bilmekteyiz. O dev gibi alanı korumakla bir tek görevlinin görev aldığını acaba kaç kişi bilmekte, LANETLİ TIRIVIR, botla çevirip ağ atma ve akla ne kadar salakça şey varsa uygulamalara ses çıkarılmazken "taşıma suyuna devam. Ağlanacak halimize güleriz... belki bir gün, bir umut ışığı yanar diye.
Sennur abla çok goğru söylüyor demekki ne kadar bilivçsizce avlandıysa artık devlet taşıyor suyu hamit abide harika söyledi "taşıma suyuyla değirmen dönmez" ..Rast Gele..
Sevgili Gökhan Bizlere ilettiğin sevindirici habere teşekkür ederim. Gecen sene kadife balığının ortadan kaldırılması calışmaları sırasında zarar gören abanticusların yerine bırakılmaları,herşeye rağmen önemli bir gelişmedir.Ancak ve maalesef Bolu ve yöresi halkı Abanticuslara gerekli değeri vermeyen avcılardan oluşmakta,yasak olmasına rağmen leş kurdu üreterek onlarla avlanmakta,bir kişi birden fazla oltayla adeta kıyıları kaplamaktadırlar.Görevli bekciler ise durumu bildikleri halde ses cıkarmamakta sadece bilet kesip para toplama cabası icinde bulunmaktadırlar. Orada avlanan duyarlı balıkcıların derhal bu duruma itiraz etmeleri,görevlileri vazifeye davetle,icabı halinde yetkili mercilere şikayette bulunacaklarını belirtmelidirler.Bir Bolulu olarak başta senin bu durumu ele almanı rica ediyorum. Sevgiyle kal
pazar günü alabalık tutmaya abanta gideceğim.kurallara uymayan, 3 den fazla olta kullanan ve leş kurdu , kemik kurdu kullananları gözlemlediğim zaman gerekli mercilere şikayet edeceğimden şüpheniz olmasın...
Abant gölünde özel avlanma izni gerekiyor galiba. bunun anlamı nedir? elimizdeki amatör balıkçı belgeleriyle avlanmak orada yasak mı acaba?
özel avlanma izni gerekmiyor.amatör balıkçı belgeleri zorunlu değil.oradaki görevliler fiş kesiyorlar
Bu çok karaşık bir durum. Bir yerede mutluluk, diger yerde endişe yaşıyoruz. insanlar duyarsız ve malesefki CAHİL Balık bir keyif işi ancak bunu böyle yapan kaç kişi var. Dün arkadaşlarımla kefal yakalamaya gittik akşam yemek için. Ancak iki kefal tuttuk. bir iriydi digeri ise küçük. Küçük olana zarar vermeden arkadaşım suya tekrar bıraktık. Dönerkende balıkcıya ugradık. İşte budur dedim kendikendime. Herkesin bir adım atması gerekiyor.
Akçakoca'dan Sinop'a kadar tüm Batı Karadeniz'i gezdim ve özellikle ava kapalı derelerde yoğun biçimde yanlış yöntemlerle avcılık yapıldığını gördüm. Hâla bakir bu dereleri tebliği takip eden bilinçli balıkçıya kapatıp burada örnek olmaması için sıralamayacağım tahrip edici yöntemlerle avlananların insafına bırakan düşünce yapısına kızıyordum. İşte Abant güya kontrol altında, orada durum daha vahim. Oradan avladığı alabalıkla kendini, komşusunu akrabasını doyurmayı düşünenlerin gözünü ne doyursun bilmiyorum, söylemeye dilim de varmıyor. İnşallah daha bilinçli bir kontrol uygulanır ve gölün dengesinin bozulmasına izin verilmez.
çok haklısınız.bazıları bunu bedava balık ne kadar tutabilirsem gibi düşünüyo.balık tutmak zevk işidir.karın doyurma öğünü değil kanımca
Ben konuya başka bir boyut kazandırayım... canlı veya cansız yemle yapılan yani oltayı suya bırakıp bekleme şeklinde olan her avcı balık yemek için yapıyor atçek sistemiyle avlanmayan avcı dahaçok tutayım şeklinde avlanıyor.. zaten bir heyecanıda yok bence... bu soyledığım tabiyki atçek sistemiyle avlanan balıklar için geçerli.
Üzgünüm ama bu konularda size katılmıyorum. Öncelikle bu şekilde genelleme yapmak sizi yanlışa götürür. Atçek sistemi ile avcılık yapan kişiler içinde de yakaladığı balığı yemek isteyenler olabilir ve bunun bence bir sakıncasıda yok limitler dahili olduğu sürece ama ben sanıyorum ki bir çok amatör balıkçı sadece balık yemek için olta balıkçılığı yapsın. Kaldı ki yaptığı masraflarla belkide tutabileceği balıktan fazlasını satın alabilir.Ayrıca heycan konusuda göreceli bence tartışılır bir konu tabiki bu sizin düşünceniz. Ancak diğer konuda (kırmızı ile işaretlediğim) bir itham var ve bu konuda bence yanılıyorsunuz. Ayrıca konuyu açan Gökhan arkadaşıma bilgilendirme için teşekkürler. Saygılar.
Aman dostlar benim bedduamsı lafım Abant'a 20 olta serip 50 balık avlamayı hedefleyenlerdir. Sazana bile yapılmayacak bu muameleyi abanticuslara layık görenlere kızıyorum. Yasal limitlerde avlanılan balığı herkes istediği şekilde değerlendirebilir, yenmesini özellikle tercih ederim.
Benim hemen hiç at-çekle uğraştığım olmaz.. Hiç demiyorum, ama 10 kerede bir kere ancak fly, sıyırtma, sahte filan denerim, o da bir kaç denemeden ibaret kalır. Bunun dışında hemen her hafta sonu balığa giderim. Hep yemli takılırım, at çek yapsam bile yemli bir olta suda olur.. Ama sanırım kovası olmayan tek balıkçı benimdir burada.. Yakaladıklarının en çoğunu geri salanda benimdir.. Geri salma açısından, salınca yaşayabilecek şekilde yakalanmış balıkların %80'ini filan geri salarım.. Sanırım sizin tespitlerinizde bir hata var gibi?
katılmamanız sizin fikriniz saygı duyarım ama beni yanlışa götürecek şeyler gördüklerimse götürsün!! abant gölünde bir avcı ve 14 adet olta saydım ve bunungibi çokları vardı.. şunuda gördüm at çek yapan insan iki oltayla bunu yapmıyor.. yapamaz saten fiziken mumkun değil.. burada bilinçli avlanan avcıya lafımız yok olamazda zaten. ama ne yazıkkı herkes başkalarının yanlışını ben o şekilde yapmıyorum diyerek savunuyor... zaten yanlış yapmayana kimin lafı olurki? benim vurgulamaya çalıştığım şey at çek sistemiyle avlanmak (alabalık için) daha zevkli olduğunu belirtmek istedim ve bunu hertürlü tartışırım 7 yaşımdan beri alabalık avlarım... canlı yemle balık tutup geri salanıda görmedim.. ama bu olmuyor anlamına gelmıyor..
Ercan bey zaten mesajımda belirmiştim ama tekrar edeyim avlanma yöntemleri tercih meselesidir bu konu itibariyle size atçek zevkli gelir bir diğerine yemli beklemeli av vs. burada tartıştığımız konu bu değil zaten ben konu hakkındaki fikrimi belirttimiştim, asıl tartıştığımız konu sizin yazınızda kırmızı ile işaretlediğim bölüm burada bir genelleme yapıyorsunuz benim itirazım buna ve bunun yanlış olduğunu söylüyorum burada herkesi kötü örnekleri üzerinden aynı kefeye yerleştirmeye çalışıyorsunuz ve bence yemli avlanıp sirkülere uyan yada yakaladığını salan tüm amatör balıkçılara haksızlık ediyorsunuz. Aynı zamanda yazınızı okuyunca atçek ile avlanan tüm arkadaşlarında tuttukları balığı saldığı gibi bir izlenim oluşuyor ki buda doğru değil. Sizin söylediğiniz gibi sizin görmemiş olmanız yapılmadığı anlamına gelmiyor çok şükür. Konuyu uzatmaya gerekte yok. evet yanlış yapanlar vardır "ki bunlar balık tutup yiyenler değildir bence" ancak bunlara bakarak genelelleme yapılamaz, yapılmamalıdır. "Tüm Genellemeler Yanlıştır." Saygılar.