Abant Yok Olmasin

Konu, 'Genel Konular' kısmında Tarık ERSAL tarafından paylaşıldı.

1. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    ABANT YOK OLUYOR

Abant Gölü öylesi bir doğa harikası ki mutlaka korunmalı, mutlaka kollanmalı.

Abant Gölü yörenin göz bebeği, o yöreye has bir botanik bahçesi. 70 i endemik olmak üzere 1222 canlı türünün, birçoğumuzun adını sıkça duyduğu Abant Alasının, Abant Çiğdeminin ev sahibi.

Abant Gölü hepimizin korkulu rüyası olan, ancak kabullenip, hazırlıklı olmamız gereken depremlerin üreteci, Kuzey Anadolu fay hattının bizlere armağanı olan tektonik bir hediye.

Abant Gölü Milli Parklar Kanununu ve Abant Gölü Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı çerçevesinde devlet korumasına alınan bir tabiat parkı.

Ancak Abant Gölü üzerinde kara bulutlar var. Bu kara bulutlar hiçbir bilimsel destek olmaksızın uygulamaya konulmuş hummalı bir faaliyet olarak yöre üzerine çökmüş durumda.

"Abant'ın doğal dengesine zarar vermiyoruz, tek ağaç bile kesmedik" diyen yetkililerin talimatı ile gölün suları yükseltilmiş, çevresindeki yollar, dolgu toprak ile alabildiğine yükseltmiş ve genişletmiş, birçok ağaç sular altında bırakılmış, yine birçok ağaç yükseltilen yol ile gölün arasında kalmış, fay hattının hafif bir kıpırdanması sonucu dolgu toprağın baskısı ile o ağaçların göle yıkılması, suyun etkisi ile köklerinden başlayarak çürümesi kuvvetle muhtemel.

Evet, iddia edildiği gibi göl kıyısında kesilmiş ağaç görülemiyor.
    Ancak Abant Mudurnu arasında kullanımda olan yola paralel açılan yeni yol için yüzlerce kayın ağacı kökünden sökülerek atılmış durumda.

Dahası da var. Göl çevresindeki yolun parke taşları ile dolatılmasını takiben gölün içinden de faydalanmak adına Abant Gölüne yüzer lokantalar, yelkenliler, deniz bisikletleri sokulacak.

Abant yok oluyor. Abant'ın ruhundan başlayarak yok oluşu gözler önünde.
    Üstelik Abant kontrol altında yok oluyor.

Abant'tan başka bir yerde olmayan, endemik türümüz Salmo trutta abanticus'un, yani siyah benekli Abant alasının, hemen gölün kıyısında yetişen eşsiz güzellikteki Abant çiğdeminin hatırına Abant'a sahip çıkalım.

Bilelim ki bu ülkenin her parçası gibi Abant'ta bizim değil, gelecek nesillerindir.

Abant'ta neler olduğunu görmek ve açılan imza kampanyasına katılmak için lütfen http://www.abantyokoluyor.com/ linkini tıklayın.

2. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Tarık abi bu hassas konuya dikkat çektiğiniz için teşekkürler, ben imzamı atıverdim bile. İnşallah sonuçta istediğimiz gibi olur.

Selamlar..

3. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    İnşallah sonuca ulaşılır ama aklıma takılanlar var lütfen yanıtlayabilirmisiniz..

Eposta adresi yazmak neden zorunlu?

Ayrıca sitenin sol ve en alt köşesinde bilgisayarcı reklamı var...

Madem çıkar gözetilmiyor bu kampanyalardan bu ikisinin varlığının anlamını bana açıklayabilirmisiniz?

Şimdi demeyin bana isim masrafı, host masrafı vs. isim 10 lira, host 5 lira, bu tür basit bir imza sitesi için maliyet bunu geçmez, ben bu imza kampanyalarının artık başka amaçlarla kullanıldığını düşünmeye başladım, zaten hukuksal anlamda hiç bir etkiside olmadığını herkes biliyordur herhalde.

4. Soundcraft

Soundcraft Ömer Fatin

Öncelikle Merhabalar.
    İsmim Ömer Fatin Yerlikaya
    Belirttiğiniz Bilgisayar Firmasının Sahibi ve aynı zamanda amatör oltacıyım.

Tanışmıyoruz ama sonuçta bir amaç üzere bir hedef üzere konuşuyor tartışıyoruz. Birçok insanla da geçtiğimiz pazar günü abant gölü kenarında oturduk gördük inceledik ve birçok konuda fikirler yürüttük.

Bu fikirlerden önce birçok kişi yada gruplar ile kuruluşlar birçok fikir ortaya atıldı. Ama nedense atılan fikirlerin tamamı yerinde kaldı.

Ne resmi bir basın açıklaması nede fiili bir uygulama yapılamadı (pazar günü etkinliği hariç)

Bu pazar günü yapılan etkinlikten 3-4 gün önce birkaç arkadaşımıza; ben yanımda desteğim olsun yada olmasın, yerel, ulusal ve dünya basını da dahil olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirecek ve sonrasında da eğer bu tahribat durmaz ise Adli yönden yetkililer adına suç duyurusunda bulunacağım dedim. Ve bu altyapıyı hazırladım. Sonrasında yapılan istişareler ve görüşmeler neticesinde yayına başladık.

Söylemlerinizde paradan bahsetmişsiniz. Size soruyorum. Ulusal çapta ve üzerinde sadece imza kampanyası ile yetinilmeyecek bir sitenin bant genişliği için yaklaşık 100-200 Gb gerekli ki siz 5-10 liraya olduğunu söylüyorsunuz. Önce bir araştırma yapmanızı öneririm. Ayrıca şuana kadar ne masraflar yaptığım yada ileride yapacağım masraflarıda buralara yazacak ve tartışacakda değilim.
    Kaldıki bunlarda konumuz değil.

Hukuksal anlamda eğer mücadele istiyorsanız Boluya gelecek çayımı kahvemi içecek, sonrasında (kamu oyu oluşumunun akabinde) benim gibi gidip savcılığa Bolu valiliği ve bu tahribattan sorumlu olanlar için suç duyurusunda bulunacaksın.

Bunları tarık ağabeyimle beraber duyuruları yaptığımız diğer platformlarda benim mesajlarımda belirttim.

Eğer maksat üzüm yemekse işte imza sayfası orada, yok bağcıyı dövmekse bu provake etmeye çalışmaktan başka birşeyde değildir.

Katılım sağlayan/sağlayacak tüm kişi ve druplara destekleri için Amatör Olta Balıkçıları ve Tüm Doğa Dostları adına teşekkür ederiz.

Sosyal Ortamlar için paylaşım Linkleri.

Facebook => http://www.facebook.com/group.php?gid=108625922505266&ref=nf
    Twitter => https://twitter.com/AbantYokOluyor

5. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    Çok basit iki soru sordum Ömer bey, bu kadar uzun uzun yazmanıza gerek yok. Neyin ne olduğunu ben biliyorum, siz bence iyi araştırın, bu piyasanın içinde biri olarak benden daha iyi bilmeniz lazım bunları.

200-300GB diyorsunuz, afedersiniz 1TB diyin bari... basit bir imza sitesinden bahsediyoruz, ulusal çapta dediğiniz site aylık 500,000 tekil ziyaretçi mi alacak?

Benim sorum AÇIK ve NET, bu sitenin bir üyesi olarakta madem buraya konu açıyorsunuz yanıtlamanız lazım.

Tekrar soruyorum, reklamın orada işi ne? amaç nedir, sponsor oluyorsanız böyle bir kampanya için etik olarak oraya reklamınızı koymamanız gerekir.

Eposta adresi girmek neden zorunlu? üyelerin eposta adreslerini ele geçirip, daha sonraki bilgisayar ve çeşitli kampanyalarınıza alet etmek için mi?

Madem böyle düşünceleriniz yok, insanların aklındaki soru işaretinide kaldırın, reklamlarıda kaldırın, eposta zorunluluğunuda kaldırın ki bende kampanyaya tüm çevremi dahil edeyim, kabul ediyormusunuz?

Şöyle yaptık, böyle yaptık vs. bunları geçin, madem çıkarınız yok reklamınızda olmayacak, eposta adreside girilmesi zorunlu olmayacak. Madem herşeye etik bakıyorsunuz, önemsiyorsunuz bu kampanyayı, niye reklam var.

Yazılım ücreti deseniz oda YOK, internette bedava gezen neredeyse imza sitelerinin %90'ı aynı scripti kullanıyor.

Ayrıca:

Bu emeğe saygısızlıktır, yazılım size ait olmadığı halde kendi şahsınızın adını yazıp, firmanızı dahil etmişsiniz.

6. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:

Caner bey,

Fazlaca zaman harcamaya gerek yok.

Benden nacizane bir tavsiye, bu kadar büyük şüpheleriniz mevcut ise bu kampanyaya katılmayın.

Saygılarımla.

7. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Tarık abi kusura bakmada hata sende, onlarca amatör balıkçılık sitesi var hepsinin kendi sunucuları vesayre var, birine rica edemedin mi, madem böyle ciddi bir kampanya var arkasındada amatör balıkçılık camiası olmalı, TİCARİ bir firma değil. Kaldıkki hangisine böyle bir teklif götürdünde red etti? kim reddeder ki.. madem ciddi bir düşünce var, neden ticari bir firma var, basit bir host alanadı için..

Neyse ben sana akıl verecek değilim büyüğümsün, ama benim aklıma böyle şeyler geliyorsa bir çok insanın gelir, neden gelsin? kurt düşürmeye gerek var mı..

Ben kampanyayı yöneten arkadaşa hayırlı işler diliyorum, bol kazançlar.

Cevap hakkı doğmadığı sürece yazmayacağım.

Kolay gelsin

8. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:

"Ben kampanyayı yöneten arkadaşa hayırlı işler diliyorum, bol kazançlar."

Bu lafı yazmanın anlamını kavrayabilmek mümkün değil.

Ne gibi bir kazanç ?

Arkadaşım, tek hedefi var bu kampanyanın.

ABANT'IN YOK OLUŞUNU ENGELLEYEBİLMEK.
    En azından kendi haline bırakılmasını sağlamak.

Ben sana kolaylıklar dileyemeyeceğim.

Saygılarımla.

9. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Caner Kardeşimin sorduğu sorular gayet mantıklıdır.Yapmış olduğunuz alınganlığı , projedeki yoğun çalışmalarınıza vermek istiyorum.

Bu kadar cevap yazana kadar sorduğu bir iki basit soruyu yanıtlamanız daha aklıselim bir davranış olurdu.

Bu sorulan sorular herkesin aklına gelebilecek ,hatta bu işin içinde olanların muhakkak sorması gereken sorulardır.

Kampanyaya katılmayın olsun bitsin demek çok uygunsuz bir söz.Herkesin kafasına takılabilen bu sorulara cevap vererek nezaketinizi göstermenizi beklerdim.

Burada katılımı olan arkadaşlarım doğaya karşı duyarlı olduğunu benim gibi sizde düşünüyorsunuzdur.Bu nedenle kampanyaya katılmayın gibi kelimelerle arkadaşları karşıt gibi göstermek yerine cevap vereceksiniz.Çok absürt bir soru sorsa idi bende karşı çıkardım.Ama sorular çok ama çok mantıklı.

10. santor

santor mehmet

Barış kardeşimin yazısına harfiyen katılıyorum.
    saygılar

11. Soundcraft

Soundcraft Ömer Fatin

Değerli büyüğüm Tarık ERSAL dan aldığım bilgiye göre(Kendisi Şuan Görevde) ;
    04 Nisan 2010 Pazar günü Abant ve çevresinde yapılan tanıtım ve bilgilendirme amaçlı Yaban Tv çekimi belgesel, Yaban Tv de 06.04.2010 Salı Saat 20:00 ve Tekrarı ile 11.04.2010 Pazar günü saat 14:00 da Yaban Tv Kanalında.

12. Aslıhan TURAN

Aslıhan TURAN Aslıhan TURAN

Favori Kamış:
    Daiwa Ballistic X 270 cm 14-40 gr. /Fujın Dragon 270cm 8-32 gr
    Favori Makine:
    Daiıwa Fuego 17 LT 3000 DC/Shimano Stradic 4000 XG FK
    En İyi Avı:
    Levrek 2.4 kg
    Yaban Tv'deki çekimi biraz önce izledim bana göre konuyla ilgili faydalı bir çalışma ve organizasyon olmuş bence daha da geliştirilip genişletilebilir.

13. mhakanbasar

mhakanbasar Mustafa Hakan BAŞAR

Favori Kamış:
    SHIMANO VENGEANCE SPIN 2,10
    Favori Makine:
    Spro Red Arc Tuff Bady
    En İyi Avı:
    turna 102 cm 8,5 kg
    Türkiyenin çeşitli yerlerinden gelen amatör balıkç dostlarımızla Abantta hafta sonu güzel bir birliktelik geçirdik..Basının desteği sayesinde amaca yönelik olarak amatör balıkçılar olarak sesimizi duyurduğumuza inanıyorum..Gönül birliği ile yapılan bu tür birlikteliklerde araçlardan ziyade amaçlara yoğunlaşılmalı diye düşünüyorum.Zaman zaman dernekler veya forumlar olarak benzeri kampanyalarımız oluyor hatırlarmısınız bilmiyorum Tırıvırı afiş çalışmalarında katılan ve destek sağlayan tüm kişi ve kuruluşların isimlerine afişlerde yer vermiştik..Bu vesile ile Amatör balıkçıklık çevre ve doğa için yapılan tüm kampanyalara tüm amatör balıkçı çevre ve doğa dostu dostlarımın katkılarını bekliyorum..Saygılarımla...

14. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Üyelik üzerinden 3 yıl geçmiş bir günde 2 mesaj.

Amatör olta balıkçı, paylaşımcı.

Gölü kurtaracak. Abanticus’u, Çiğdem’i.

Yüksek yerden bir tavsiye: İmza atarsam atarmışım yoksa, imza vermesem de olurmuş. Şöyle kenarda durmam, gölge etmemem, etlisini sütlüsünü fazla kurcalamamam yeterliymiş. Elbet bu yangına acizane su taşıyacaklar bulunurmuş.

Paylaşım esasmış amma, sorulara cevap verilmese de olurmuş. Konu ehemmiyetli, konu ciddi ve acilmiş. Ateş bacayı çoktan sarmış, söndürmeye bir kova su: 1 İmza.

Hadi ama, 1 imza…

Yeter artık nazlanmayın, 1 imza hepsi bu.

15. skymount

skymount Nuri ERTİK

Favori Kamış:
    Dam Spezipower 180
    Favori Makine:
    Abu Garcia 100U
    En İyi Avı:
    Yayın,35 kg.,Aras
    Nuri abim,
    Yukardaki tartışmalarda yer almak istemem ama,
    Abant gerçekten acil bir durum.
    Oradaydım çünkü.
    Yol diye yığmışlar toprağı...
    Benti yükseltmişler...
    yol açmak için Kayınları yıkmışlar...
    Bir tepeyi yok etmişler toprak almak için...
    Anlatılacak o kadar çok şey var ki.
    Havuz yapacaklar Abant'ı.
    Birileri para kazanacak oradan.
    Abanticus yok olmş, kayınlar yıkılmış, asfalt zift olmuş önemli değil yapanlar için...
    Neye karşı:
    Doğaya karşı,
    Yasalara karşı...
    Sana,bana, bize ve insanlara karşı yapıyorlar.
    Hep fotoğrafladığın bir dal var senin.
    Her baktığımda bir dem çay kokusu gelir burnuma.
    O dalı oradan kaldırmak isteseler yine işimi gücümü bırakır koşarım.
    Ben de Bolu'da çay demledim gecenin ayazında, yağmur altında...
    Çiğdem fotoğrafı çekemedim ama...
    Var sen çektim say...
    Yok etmesinler o çiğdemleri.

Bu fotoğrafı da Abant yolunda çekmiştim.

16. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:

Siz neden bu şekilde düşünür ve neden bunu yaparsınız bilemiyorum.

Aklınız sıra dalga geçseniz de, "aman ha devamı da gelir" diye düşünerek üstelemekten ya da gerekirse dediğiniz gibi yalvarmaktan da geri durmam.
    Yani Abant için, bu ülkenin diğer güzellikleri için gerekirse bir kaç imza için yalvarmayı da bilirim.
    Özetle, baktığınız açıyı bir kez daha gözden geçirin lütfen diyeceğim.

Eleştirseniz de http://www.abantyokoluyor.com/ sayfasına bir girip, sol taraftaki Tahribatın Boyutları, Yok Olacaklar, Neden Tepkiliyiz? ve Basında Abant menülerini incelemenizin fikrinizi değiştireceğini sanıyor, umuyorum.

Şu anda 1210 kişi imza koymuş ve tek kişi bile sizlerin takıldığı noktaya takılmamışsa mutlaka bunda bir yanlış var.

Ama ne?
    Onların baktığı nokta mı, sizin baktığınız ve takıldığınız nokta mı?

Saygı ve sevgilerimle.

RASTGELSİN.

17. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Canım benim, Nurim, kardeşim. Güzel gören gönlüne sağlık. Çok teşekkür ederim. Selam ve saygılarımı sunarım aziz dost.;)

Abant yaşayacak. Abanticus ve Çiğdem ve İnsan yaşayacak.

18. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    “Onlar” ve “sizler” diye bir ayrım yok sayın abim. İyi ki de yok.

Saygı ve sevgilerimle.

RASTGELSİN.

19. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    Sonunda Ulusal Basınımız da konuyu farketti.
    Dün aldığım bilgiye göre Abant kıyısındaki faaliyet durdurulmuş.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/14390256.asp?gid=373

DAL BİLE KIRMAK YASAKKKEN AĞAÇLARI KESTİLER.

Kuşları susturdular

Cahit AKYOL
    Eşsiz doğası ve endemik canlı türleriyle bir dünya mirası olan Abant’ta kuşların yerine dozer homurtuları, kırılan, ezilen kayaların gıcırtıları yükseliyor. Ağaçlar kesiliyor, kamyonlar göl kıyısını toprakla dolduruyor. Su seviyesi 2 metre yükselmiş. Piknik alanları, ağaçlar sular altında. Oysa milli park olan Abant’ta dal kırmak bile yasak. Sivil toplum örgütleri ayakta.

TEK dal kırmanın bile yasak olduğu Abant Tabiat Parkı şu günlerde dev bir şantiye halinde. Kamyonlar göl kıyısına toprak döküyor, dozerler yolları genişletiyor, yeni yol için ağaçlar kesiliyor. Gölün su seviyesi 2 metre yükselince piknik alanları su altında kaldı. Küçük bir göl daha oluşturuldu. Nesli tükenen su samurlarının, yeryüzünde sadece bu bölgede yetişen Abant çiğdemi, mavi çiğdem ve kar çiçeğinin bulunduğu alanlar hafriyat altında kaldı.

Bilime aykırı

5 milyon 500 bin TL’ye mal olması planlanan çalışmalar Bolu’da Sivil Toplum Kuruluşları başta olmak üzere üniversiteleri, meslek odası ve birlikleri harekete geçirdi. TMMOB Makine, İnşaat, Elektrik, Harita ve Kadastro, Ziraat, Mimarlar Odaları Bolu İl yönetimleri ile TEMA, Bolu Çevre Derneği, Çevre İçin Hekimler Derneği ve Bolu Tabip Odası bir bildiri ile yapılanlara karşı çıktı. “Yapılanlar bilime ve yasalara aykırıdır, durdurulmalı” dediler. Valilik ise “Doğaya zarar verilmiyor. Çalışmalar haziranda bittiğinde Abant çok güzel olacak” diyor.

Rapora rağmen

Oysa Bolu Valiliği, 26 Şubat 2010’da, Orman Bakanlığı’na bağlı Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü’nden Abant’ta arazi incelemesi yapmasını istemiş. Hazırlanan zehir zemberek raporda şu uyarılar yer almış:

Göl ayağına yapılan 1.5 metre yüksekliğindeki menfezden dolayı, su kotu yükseldi.

Göl kıyısındaki sarıçam, göknar, söğüt ve yabani eriklerin kök boğazı su altında kaldı. Bu ağaçlar kısa sürede canlılıklarını yitirecek.

Bölgemizin ve ülkemizin endemik bitkisi olan kar çiçeği ve Abant çiğdeminin yaşam alanı ciddi tehdit altında.

Yol zaten vardı

Valiliğin uygulamaları sivil toplum kuruluşlarının yanısıra bölgedeki orman köylüsünü de oldukça rahatsız etmiş. Gözü gibi baktıkları ormana ve göle yapılanların kıyım olduğunu belirten Örencik Köyü Muhtarı Tevfik Türe, şunları söylüyor:
    “Yol açmak için yüzlerce ağaç kestiler. Çoğu elle dikilmiş sarıçamdı, çocuklarımıza miras bırakmak için yıllardır tek dal bile kırmamıştık. Abant Milli Parkı’nı yok etmek istiyorlar. Orman kesip yerine yol yapılır mı, zaten yol var.”

Vali TEM gibi otoyol yaptı

Salih Sönmezışık (Orman Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı)
    Bolu Valiliği gölün kıyısına TEM gibi otoyol yaptı, kıyı kenar çizgisi değişti. Doğal hayat tahrip edildi. Bu durum 3621 sayılı Kıyı Yasası’na aykırı. Sazlıklar sular altında kaldı. Kanatlı hayvanların üreme alanları yok oldu. Bu, Sulak Alanlar Sözleşmesi’ne (RAMSAR), 4342 sayılı Mera ve 2872 sayılı Çevre Yasası’na aykırı. Ayrıca Avrupa Peysaj Sözleşmesi, Biolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Koruma Sözleşmesi’nin (BERN) ilgili maddeleri ihlal edildi.

Tahribatı dehşetle izliyoruz

Murat Ataman (Makine Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi)
    Abant’taki tahribatı dehşetle izliyoruz. Göl çevresindeki yolu yükselttiler. Böyle bir uygulama dünyada yok. Ağaçlar suların içinde kaldı. İğne yapraklıların suda yaşayamadığını herkes biliyor. Hiç ağaç kesmedik, dediler ama kökünden sökülmüş ağaçları gördüm. TMMOB Genel Merkezi bu konuda çalışma yapıyor, suç duyurusunda bulunacağız.

Endemik bitkiler 3 günde yok olmaz

Abant Gölü’nü neden yavrulattınız?

Halil İbrahim Akpınar (Bolu Valisi) Bir ay önce aşırı yağışlardan göl yükselince kapakları kapattık ve yavru göl oluştu. Milli Parklar durumu inceliyor. Kararı onlar verecek. Tahliye kanalları dolmuş. Günde 5 santim yükseliyordu. Kanalları açtık. 3 günde 15 santim düştü. Gölün seviyesi 20-25 yıl önce yükseltilmiş. Sonra su seviyesini düşürmüşler etrafı bataklık olmuş. Su samurları buralarda yaşıyormuş. Çalışanlar son günlerde 15 su samurunu bir arada görmüş. Yuvalara zarar vermedik. Ayrıca üç günde endemik bitkiler yok olmaz.

Bitince muhteşem olacak
    Abant’ın çevresinde 6,5 kilometrelik yol var. Bu yol asfalttı. Biz asfaltı kazıdık. Yolu bazı yerlerde genişlettik. 4,5 kilometrelik bir alanda çalışma yürütüyoruz. Göl kenarında asfalt yok artık. Yeni yollar yapıyoruz. Bu yollarda atların çektiği araçlarla çekek yolu olacak. Zemini kesinlikle doğal taşlardan olacak. 5 metre yol, 3 metre topraklı yaya yolu, 3 metre genişliğinde bisiklet yolu olacak. Toplam genişlik 8-11 metre arasında. İnşaat sırasında alan pis gözüküyor. Bitince muhteşem olacak.

Meramız göl oldu ne gereği vardı ki

Örencik Yaylası’ndaki Çepni Köyü’nde yaşıyorum. 52 yıldır koyun, keçi otlattığım mera şimdi göl oldu. Hayvanlarım boğulur diye suyun yanına bile yaklaştırmıyorum. Bize iyilik olsun diye yaptıklarını söylüyorlar ama bunlar bizler için iyi şeyler değil. Orada dünyalar güzeli bir göl var. Buna ne gerek vardı? O merada insanlar hayvanlarını otlatıyor, geçimini sağlıyordu. Bu sular şimdi kime ne yarar sağlayacak.

==00==​

Ayrıca 4 Nisan 2010 tarihinde RASTGELE-DER ve OLTACILARDER üyelerinin gerçekleştirdiği etkinlik sırasında Abant kıyısında çekilen ve YABAN TV de yayınlanan görüntüleri izlemek için aşağıdaki linkleri tıklayınız.

http://www.yabantv.com/video/2670-abant-yok-oluyor-1.aspx
    http://www.yabantv.com/video/2671-abant-yok-oluyor-2.aspx
    http://www.yabantv.com/video/2672-abant-yok-oluyor-3.aspx

20. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    http://www.internethaber.com/bolu/abant-tahrip-ediliyor-iddiasi==244361h.htm

Abant tahrip ediliyor iddiası!

13 Nisan 2010 Salı 11:35
    Doğa mucizesi Bolu Abant'taki çalışmalara yönelik tepkiler dinmiyor.
    Çevreciler yapılan çalışmaların ileri boyutta tahribata neden olduğunu savunuyor.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, ''Abant'ta yapılan çalışmalar ileri boyutta tahribata neden oluyor'' dedi.

Bolu İl Özel İdaresince ''Abant Master Planı'' kapsamında Abant Tabiat Parkı'nda ve gölün çevresinde yürütülen, ''yolun yükseltilmesi, genişletilmesi, gölün su seviyesinin yükseltilmesi ve 'Yavru Abant Gölü' oluşturulması'' çalışmaları, çevrecilerin tepkisine neden oluyor. Çevreciler, yapılan çalışmaların Abant'ın doğal yapısını bozduğunu iddia ederek, çalışmaların durdurulmasını istiyor.

Çalışmalar kapsamında, Abant Tabiat Parkı'nda ''kolektör hattının döşenmesi, piknik alanları, bisiklet, çekçek ve yürüyüş yollarının yapılması, elektrik hattının yer altına alınması'' planlanıyor.

''ABANT HAVUZ ŞEKLİNE DÖNMÜŞ''

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.Okan Külköylüoğlu, Abant'ta yapılanların ileri boyutta tahribata neden olduğunu öne sürerek, ''Abant'taki bu tahribat ve çevre bozukluğu açıkça görülebiliyor. Ölçüm ya da çalışma yapılmaya gerek yok tahribatı anlamak için, Abant'a giden herkes bunu gözlemleyebilir'' dedi.

Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Abant'ta yapılan tahribatın nasıl düzeltilmesi gerektiği konusunda bir çalışma yapılması gerektiğini belirterek, ''Açıkçası bazı tahribatların geri dönüşü zor. Örneğin bir yol yapımı için harcanan enerji, zaman, para ve iş var. Bu yolun tekrar yapılması için çalışılacak olursa belki verilen zararın iki üç katı daha fazla zarar verebilirsiniz. Habitatın hassas olduğu bölgede o kadar farklı tahribat olmuş ki, göl suyuna zarar gelmiş, akarsuların giriş çıkışına zarar gelmiş, gölü besleyen derelere zarar gelmiş, göl içinde ve dışında hayvan ve bitki topluluklarına veya diğer canlı türlere epey bir zarar gelmiş ve gelmeye de devam ediyor'' diye konuştu.

Abant'ta en büyük zararlardan bir tanesinin kıyı şeridinin kalmaması olduğunu ifade eden Külköylüolu, ''Abant havuz şekline dönmüş. Abant'ta bir veriye göre 670 ağaç, bir veriye göre de 300 küsur ağaç 'su altında kaldı' deniliyor. Bunun sayısını yetkililer daha iyi biliyor. Suyun altında kalan ağaçların çoğu köknar ve çamgiller, yani diken yapraklı ağaçlar. Bu ağaçların kök gözlerinin suya girmesiyle o ağaçların bir daha sürgün veremeyecek şekilde zarar uğradığını bundan sonra da çürümeye kadar gidebileceğini biz biliyoruz." dedi.

''BİR YERE SU TOPLAYARAK DOĞAL GÖL YAPAMAZSINIZ''

AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Dügel ise ''Gölün akış sistemi, rejimi, etrafındaki bitki toplulukları zarar görebilecek. Yeni oluşturulacak göl sonucu su sistemi tamamen değişebilir, yeraltı su sistemi bozulabilir. Orada binlerce yıldır oluşmuş bir eko sistem var. Siz bir müdahale ile binlerce yılda oluşmuş bir sistemi değiştiriyorsunuz. Bunun sonuçları bir tepki olarak geri gelecektir. Bu değişim bitki ya da canlıların ortadan kalkmasına neden olabilir. Bir yere su toplayarak orasını doğal göl yapamazsınız.''

NOT:
    Haberin altına bir yorum ekledim.

Sayın ilgililer.
    Her doğa severin içini yakan bu tahribat sadece Abant Gölü yakın çevresinde sürmüyor.
    Abant-Mudurnu arasında asfalt olup, kullanımda olan karayolunun hemen sağından bu yolun Abant içinden geçişini engellemek adına yeni bir yol açılıyor. 500 mt. kadarı açılmış olan yeni yol için şu anda bile yüzlerce kayın ağırlıklı ağaç kökünden sökülmüş atılmış durumdadır.

http://www.abantyokoluyor.com/ adresinde açılan imza kampanyası sayfasının Tahribatın Boyutları menüsü 2. sayfasında bahsettiğim ağaç kıyımını görebilirsiniz. Engellenmesi gereken diğer tahribatlar gibi bu yolun devamında binlerce ağacın daha yok edilmesini lütfen engelleyin.

Saygılarımla.

İmza Kampanyamız 13.04.2010 gün ve 12:00 itibariyle 2215 kişiye ulaşmış durumda.