Öncelikle merahaba.Sormak istediğim bir soru vardı, 15 nisanda okul ile birlikte abantta gidecegim burda 3 gün boyunca kalıcaz bende balık meraklısı olarak balık tutup tutamayacagımı sordum tutabilirsin dediler sormak istediğim ; 1-) abantta ne yakalabilirim.( sadece alabalıkmı) 2-) Birde malzeme konusunda yardım edebilirmisiniz. Eğer yanlışım varsa özür dilerim
Sevgili Delikanlı Abant gölüne bölgeye has Abant alabalığı yakalamak için gidilir. Kimi zaman tabii yem kullananlar(sinek kurdu)kadife yada Bekir balığı yakalamaktadırlar.Ancak bu balıklar alabalığın yanında çok değersiz sayılır. Tebliğe göre Abantta sadece kaşık,meppsler,yapay sineklerin haricinde canlı veya ölü tabii yemlerle avlanılması yasak olsada,maalesef çoğu yöre halkı yasak yöntemlerle avlanırlar ve oranın bekçileride birşey demez.Böyle bir karambol ortamı vardır orada. Sevgiler
Sevgili Çağdaş, Abant ta alabalık, hem de Abant a özgü olan Abant Alası avlayabilirsin. Gölde kadife ve az miktarda Kırmızı Benekli dere Alası da bulunmakta olup, kadife balığının avı o bölgede 15 mart - 15 haziran tarihleri arasında üreme dönemi olması nedeniyle yasaktır. Günümüzde geçerli olan kuralların yer aldığı 2/2 Amatör Tebliğ kurallarından olan İçsularda amatör avcılık MADDE 15-(4) gereği alabalık avında iki olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir. Ayrıca aynı Maddenin (5) gereği Akarsularda canlı yem kullanılarak alabalık avcılığı yasak olmakla birlikte Akarsuların haricindeki iç sularımızdaki Alabalık avcılığında kan kurdu, kemik kurdu, leş kurdu, sinek larvaları, canlı ya da cansız içsu ve deniz balıkları hariç her türlü yapay, doğal ve mamul doğal yem kullanabilirsin. Kurallar bunlar. Yanlış bilgi vermekte, yanlış bilginin yerleşmesine sebep olmakta, yanlış bilgi ile hareket etmekte iyi değildir. O nedenle geçerli olan tebliğin ilgili maddelerini kopyalayıp, yapıştırdım. Kurallara göre Abant Gölünde doğal ancak kan kurdu, kemik kurdu, leş kurdu, sinek larvaları, canlı ya da cansız içsu ve deniz balıkları haricindeki yemlerle avlanman mümkün. Mesela bu tek tek sayılan suya ve içerdiği canlılara zararlı olabilecek yemlerin haricindeki toprak solucanıyla avlanabileceğin belirtilmiş olsa da ben sana Abant Alası için yapay yem kullanmanı önereceğim. Benim Abant ta bu mevsimde verimli avlar yaptığım yapay yemler Abant alasının doğal besini olan kadife balığının renginde, yani kiremit rengi ile kirli sarı renklerde kaşık (özellikle KO Wobbler) ve Kastmaster yemlerdir. Yapay yemini uygun bir spin kamış ile sabahın erken saatlerinde göle attıktan sonra onların göl tabanına kadar inmesini bekleyip (sekmelerle hareket eden) yaralı balık aksiyonu vererek çekmen yemini ilişkenlere takma olasılığını artıracağı gibi, iri Abant alalarını kandırma şansını da artıracaktır. Makarana ip misina sararsan ilişkenlere yem kaptırma oranın düşer ama av verimin de etkilenecektir. Abant gölünde avlanırken olta başına belirlenmiş bir avlanma ücreti ödemen gerekiyor. Aslında kural olarak günde 3 balık alıkoyulmasına izin verilmekte ve yukarıda saydığım zararlı doğal yemleri kullanmamak gerekiyor ve kişi başı doğal yemli en fazla iki olta kullanılması gerekiyor. Ancak bu kurallar kimsenin umurunda olmadığı gibi, sözde denetim altında olan avlaklarımızdan biri de Abant tır. Alacağın sonuçları da burada yazmayı unutma. RASTGELSİN. NOT: Ayrıca genç arkadaşım, öğrenmek adına sorduğun sorular için özür dilemene hiç gerek yok.
sevgili kardesim doga harikası biryere gidiyorsun balık yakalama sansın baya fazla yanlız milli parka girerken balık yakalamak icin fisini almayı unutma sonra basın derde girmesin oltabası 10 tl idi bunuda hatırlatmak istedim iyi avlar
Sevgili Çağdaş, Hayatında belkide bir kaç defa görebileceğin, bir çok tabiat harikasını bünyesinde barındırın Bolu ilimizin nadide bir bölgesine gidiyorsun. Şimdi sana bir kaç tiyo vereyim balık haricinde. Abant gölüne yaklaşık 4-5 km kaldığında yolun sol tarafında geyik üretme çifliği vardır. Şansınız varsa burada geyikleri görme imkanınız vardır. Sabah gün doğmadan Abant'a ulaşmayı planlıyorsanız giderken gözlerini açık tut yoldan bir çırpıda karşıya geçen ceylan, karaca ve büyük boynuzlu geyikleri görmen mümkün olabilir. Hatta domuz ve tilkilerde bolca bulunur bu yörede. Abant gölüne bir gezintiye çıkarsan gölün batı ve kuzeybatı bölümünde su samurlarına rastlaman mümkün olabilir. Ancak en son yapılan çevre düzenlemesi bu canlıların yaşadıkları bölgedeki su seviyesinin yükselmesine neden olmuştu şimdi orada olmayabilirler. Kısaca yapılan çevre düzenlemesi çevre katlima oldu ama neyse o konulara girmeyelim. Gölün diğer bir güzelliği olan nilüferler yani Abant Nilüferi endemik bir türdür Abant gölüne özgüdür harika bir güzelliği vardır, hatta esans ve kolonyaları mevcuttur. Bu bitki türünü istemesende göl üzerinde bolca göreceksin Ayrıca ağaç cinsleri olarakta sarı çam, kara çam, meşe, köknar, kayın dişbudak, gibi birçok orman ağacını bünyesinde barındırır Abant'ın bitki ötrüsü. Gelelim balık mevzusuna; Abant gölünde balık yakalamak için bir ücret ödemelisin ancak ne kadardır bilmem zira 4,5 yıldır memleketimden uzakta yaşamak zorunda kaldım. Bu süre zarfında Bolu'ya yaptığım ziyaretlerde vakit bulup avlanamadım. Daha önceki avlarımda da tanıdıkları için ve yakalanan balıkları alı koymadığımdan kimse bir ücret talep etmedi. (sağolsunlar) Balık avlamak için ilk önce uygun bir spin takım ve suni yemlere (meps) ihtiyacın olacak. Bunları araştırarak ki zaten şimdiye kadar araştırmışsındır kendine uygun bir takım oluşturarak burada avlanmalısın. Şimdilerde eriyen kar suları ile gölü besleyen akarsularda yeterli miktarda su debisi mevcuttur. Bu akarsu ağızlarında denemeler yapmalısın zira burada şuanda bol besin ve oksijen mevcuttur ve alabalık bu duruma bayılır. Sana birkaç yer tarif edeceğim ama yapılan çevre düzenlemesi, aldığım duyumlara göre bir hayli değiştirmiş gölün etrafındaki yapıyı bu neden ile yalnış yönlendirmek istemem. Zaten küçük olan gölün etrafını yaya olarak 1 saatte dolaşırsın kendini yormadan gerekli araştırmayıda yapmış olursun. Abant şuanda bile yeterince soğuktur haberin olsun kalın elbiseler almayı ihmal etme sakın, gittiğinde yüksek tepelerde beyazlıklar görürsen hiç şaşırma. Haydi bakalım gönlünce avlara imza atarsın inşallah. Balık avlasanda, avlamasanda bize bu güzel yöreden bol bol fotoğraf çekerek güzel bir rapor yayınla bu abinin özlemini biraz olsun gider. Sağlıcakla kal. Rastgelsin.