ABD Baskani Barack Obama’yla Balikcilik Meralari Uzerine

Konu, 'Makaleler' kısmında Huseyin Alp Arslan tarafından paylaşıldı.

  1. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    ABD Baskani Barack Obama’yla Balikcilik Meralari Uzerine
    “Ozel Amator Balikcilik Roportaji” ve Yorumlarimiz


    Dingin bir sabah… Demli cayimi elime almis, bir yandan yudumluyor, bir yandan da kursuni bir gunu karsiliyordum. Gittikce artan siklikla pencereme vurmaya baslayan iri yagmur taneleri bugun baliga gitmek yerine evde oturmayi secerek ne kadar isabetli bir karar verdigimi bana fisildiyor. Cocuklar uyanmadan masamdaki derginin keyfini surmeye calisiyorum…Elimde Sport Fishing dergisinin Ekim,2008 sayisi var…Amerikan kaynakli bu derginin bu sayisi sizlerinde ilgisini cekecegini umdugum oldukca ilginc bir roportaji okuyucularina ulastirmis. Kapakta buyuk harflerle “Ozel roportaj” diye belirtip, “Obama’ile Balikcilik Meralari Uzerine” diye baslik atmislar.Sahsen bu ilginc ve sasirtici calismayi gecen ay okudum. Bu sabah bu dergiyi tekrar alip , bu calismaya tekrar goz atmamin sebebiyse baska. Cunku bugun sadece Yeni Zelanda’da yagmurlu bir sabah degil. Dunyanin uzun bir zamandir tekrar umutla derin bir nefes aldigi, maneviyatinin aydinlandigi bir sabah… ABD ilk siyahi Baskanini secti. Yeni baskan Barack Obama secim kampanyasi boyunca sadece Ulkesi acisindan degil, tum Dunya acisindan oldukca saygi duyulacak , Amerika gibi bir super devlette gorulmesi ozlenen bakis acilari ve politikalariyla, farkli , genc ve karizmatik bir kisiligin profilini cizdi .Bugun secim vaadlerinin otesinde bir tarzla ifade ettigi mujdeleri tum Dunyanin menfaatine uygulamaya sokabilecek yetkilerle donanmis bir Dunya liderini arinmis ve tazelenmis bir umutla selamliyoruz.

    Bu sabah elime tekrar aldigim bu roportaj iste bu yuzden artik beni sadece ABD Baskanligina soyunmus guclu bir adayin, boylesi mesguliyetli bir devresinde bir amator balikcilik dergisinin roportaj teklifine verdigi olumlu cevapla sasirtmakla kalmiyor. Okudugum bu roportajda hem kendi ulkesi , hem de Dunya acisindan surdurulebilir balikciligin ve balik havzalarinin korunmasi yolunda oldukca yetkin ve ayrintili bakis acilarina sahip , dusuncelerini prensiplerinden hic bir odun vermeden dile getiren bir Dunya lideri adayiyla karsilasmanin sevinci de artik degil bu… Elimdeki roportaj onumuzde ki dort sene sadece Amerikan Ulusunu degil tum Dunya milletlerini etkileyebilecek onlarin hukumetlerine ilham ve liderlik olabilecek, surdurulebilir balikcilik ve balik meralarinin korunmasi ozerine cok etkileyici bir teminat mektubu, bir aksiyon plani. Iste bu acidan bu metin butun deniz ve balikcilik asigi gonuller icin oldukca onemli.

    Izninizle yeni ABD Baskani Barack Obama’nin her duyarli amator balikcinin ilgisini cekecek ve doganin gelecegine katkisi oldugu kadar, amator balikciligimizin gelecegine de buyuk bir yon verebilecek ayrintili bakis acilarini ve cevaplarini iceren bu metni sizlerle yayinlandigi sekliyle , hic bir kisaltmaya gitmeden paylasmak istiyorum..Ayrica bu metin vasitasiyla cagdas medeniyet seviyesinin geldigi yerde dogal kaynaklari koruma ,bu konuda kurumsallasma ve yasama yolunda Ulkemiz acisindan da neler yapilabilecegini sorgulayabilecegimiz, eksiklerimizi gorebilecegimiz ve engin bir perspektife uzanabilecegimizi umuyorum.

    ………………………………………


    [​IMG]

    Dunya denizlere ve dogaya gercekten sahip cikacak bir ABD Baskani gorecek mi?

    “Ister onlarla ayni fikirde isterse karsit olalim baskanlik secimleri adaylari secim kampanyalarinda enerji, ekonomi, Irak problemi gibi pek cok konunun uzerinde durmaktalar. Cunku bunlar devamli onlara sorulmakta. Her ne kadar okyanuslarla ilgili gun gectikce artan bir kaygi varsa da bu konu Amerika’nin baskani olacak sahsiyetin onune cok nadir getirilmekte. McCain veya Obama hukumetlerinin su urunleri kaynaklarimizin yonetimi ve kullanimini sekillendirecek hedef ve politikalarinin nasil bir cizgi icerecegini ,inaniyoruz ki ABD’nin 40 milyon amator balikcisi, ki bu rakamin cok buyuk bir bolumu sahil balikcisidir, en az bizim kadar ilgiyle merak etmektedir. Iste bu yuzden, endustrimiz ve sporumuz icin cok kritik olan ihtilafli okyanus havzalari hakkinda spesifik bes soru hazirladik ve baskan adaylarimiza bin kelimeyi gecmemek kaydiyla bakis acilarini ve hedeflerini biz amator balikcilara ozetlemelerini istedik. Senator McCain’den karsilik alamadigimiz bu girisim , Senator Obama tarafindan asagidaki cevaplarla degerlendirilmistir.

    Soru: Alimin yasak oldugu(Yani ticari balikciligin yasak oldugu veya ekstra izinlere tabii oldugu) korunma altinda ki kimi okyanus ve deniz bolgeleri uzerinde atesli tartismalar amator balikcilardan cevrecilere kadar butun ilgili guruplarini kendi iclerinde bile taraflara boldu. Cevrecilerin israrli genel bakis acisi okyanus meralarinin ve stoklarinin koruna bilmesi icin gelinen yerde yegane yolun cok genis alanlarin artik her turlu balikciliga kapatilmasi geregi.Oysaki amator balikcilar, layikiyla uygulanan , akillica yururluge konulmus kanun hukmundeki duzenlemelerle bu havzalardan amator balikcilarin yararlanmasini destekliyorlar ve boyle bir yaklasimin sorun teskil etmiyecegine inaniyorlar.Bu konuda Obama yonetiminin nasil bir cizgi izliyecegini ifade edermisiniz?



    [​IMG]

    "Amerikan amator balikcisi korumacilik onlemleriyle, problemler dengeli ve gercekci olarak eslestigi surece , uzun vadeli su urunleri stoklarimizin surdurulebilmesi icin gerekli onlemleri sevgiyle kucaklamaktan kacinmayacaktir." Obama...

    Obama: Benim yonetimimin uzerinde duracagi nokta her yonuyle boylesi okyanus meralarinin her birinin degerlendirilmesini herkesin faydasi icin olmasi gereken yere tas tamam koymaktir.Bu yer etkili ve uygun koruma onlemleriyle su urunleri stoklarinin uzun vadeli olarak surdurulebilir ve saglikli kilinmasidir. Boylesi bir yaklasim bir yonetim birimini, ornek olarak bir okyanus merasinin onemini ve onceligini, otekinin ozerine koymaz. Malzeme kisitlamalari, av limitleri ve tamamen o bolgede balikciliga son verilmesi gibi yontemleri kapsayan cesitli avcilik kontrolleriyle ve kaynagin ozde korunmasi uzerine alinacak onlemlerle ve bunun uzerine verilerin toplanmasi ve degerlendirilmesiyle bir okyanus merasi, korumacilik hedeflerine ulasabilmeye yetenekli olacaktir.

    Amerikalilarin gelecek nesillerinin de amator balikcilik deneyimini edinebilmesi yolunda bazi ozel durumlarda ek koruma onlemlerinin de yururluge konulmasi gerekli gorulebilir.Amerikan amator balikcisi korumacilik onlemleriyle, problemler dengeli ve gercekci olarak eslestigi surece , uzun vadeli su urunleri stoklarimizin surdurulebilmesi icin gerekli boylesi onlemleri sevgiyle kucaklamaktan kacinmayacaktir. Okyanus ve deniz meralari oldukca onemli hedeflerin basarilmasinda onemli bir nokta olurken, onlarin kullanimi ve dizayni elde edilen tesirin degerlendirmesi temeline dayanmali, bu amator balikcilarin kendi sporlarini yapabilmesi hakkina duydugumuz yuksek saygiyla dengelenmelidir.

    Bakis acima gore balik stoklarimizin yeniden serpilmesinin saglanmasi gibi onemli hedefleri eger daha yumusak korumaci onlemelerin basaramiyacagi sabitse, farkli pek cok yenilikci koruma yontemlerine acik olmaliyiz ve bilim bunlari gerekli goruyor ve onayliyorsa onlari kullanmaliyiz. Koruma altina alinmis okyanus meralari kurulmasi karari acik ve bilimsel islemlere dayanmali, mumkun oldugunca taraflari rahatsiz etmeden guncelligini kazanarak is halledilmelidir.Toplumun aktif destegini kazanmayi istiyorsak, boylesi islemleri amator balikci kitlesine eriserek yapmaliyiz.Onlari alinan kararin bilimsel alt yapisi ve gelecek amator balikci nesillere kazandiracagini umut ettigimiz olumlu sonuclar hakkinda bilgilendirmeliyiz.


    Surecek...
     
  2. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    ABD Baskani Barack Obama’yla Balikcilik Meralari Uzerine

    Soru: Spesifik periyodlar icersinde (genellikle 10yillik) okyanus havzalari yoneticilerine yeniden insa planlarini degerlendirmede “esneklik” hakki vererek,pek cogu kati adet limitleri ve/veya balikciliga kapali sezonlar gibi sert kararlar iceren balikcilik kanunlarinin kolaylastirilmasina kapi acan , balik stoklarinin yeniden insasini duzenleyen federal konunlarin yerine gececek yeni yasa tasarisi (HR-5425, Amerikan Balikcilik Mera ve Stoklarinin Tekrar Insasinda Esneklik Yasasi,2008) Kongreye gecen sene sunuldu .Obama yonetimi bu konuda ne gibi bir pozisyon alacak ve nicin?

    [​IMG]

    "Asiri avlanmaya son verilmesi ve balik stoklarinin tekrardan serpilmesini saglamayi amaclayan cabalarin geciktirilmesinde ister ekonomik ve isterse de cevreci acidan olsun uzun vadede hic bir fayda yoktur. Tukenmeye yuz tutmus, izdirap icersinde ki balikcilik meralarinin tekrardan surdurulebilir balikciliga izin verecek statuye kavusturulmasi bizi asla geriye goturmez." Obama...

    Obama: Megnuson-Stevens Balikcilik Alanlarinin Korunmasi ve Yonetimi Kanunu, balik havzalari yoneticilerini ulusa, ilgili toplumsal cevrelere ve ekosisteme genis faydayi goz onune alarak, derhal asiri balikciligi engelleyip, balik stoklarinin tekrar insasini mumkun olan en kisa zaman icersinde saglamakla yukumlu kilar.1996 ve 2006 tarihlerinin ikisinde de endustri, bilim adamlari ve cevreci guruplar hedefleri saygiyla kucakladi ve bunun sonucunda oldukca buyuk ilerlemeler saglandi.Ancak siklikla pek cok balikcilik icin onemli mera Megnuson kanunlarinin verdigi sozden faydalanamadi.Cunku keskin kararlar geciktirildi ve meralarin yeniden serpilmesine yonelik gercekten mucadeleci hedefler tam zamaninda basarilara donusturulemedi. Amator balikcilik endustrisi kanunun korumaci ruhunu yerinde muhafaza etmekte oldukca destekleyiciydi ancak kimi bolgelerde korumaci hedefler ilgili bolge halkinin hedefleri ve bolge ekonomisinin varliginin surdurulmesiyle ilgili gerekliliklerle catisti. Asiri avlanmaya son verilmesi ve balik stoklarinin tekrardan serpilmesini saglamayi amaclayan cabalarin geciktirilmesinde ister ekonomik ve isterse de cevreci acidan olsun uzun vadede hic bir fayda yoktur. Tukenmeye yuz tutmus, izdirap icersinde ki balikcilik meralarinin tekrardan surdurulebilir balikciliga izin verecek statuye kavusturulmasi bizi asla geriye goturmez.Pek cok merada sartlar farklilik gostermesine ragmen, hizla kendini yenileyecek balikcilik yataklarini ve guclu bir yonetim planini uzerime alarak, yersizce sert ekonomik sonuclari ortaya cikarmiyacak veya oldukca hafifleterek ilerici yaklasimlari benimseyerek mera yoneticileriyle, endustriyle, bilim adamlariyla ve cevrecilerle calisacagim, kaydedilen yonetim ve yaklasimlarin temel korumaci hedeflerle kesinlikle butunlesmis olmasina dikkat edecegim.

    Soru:Yonetiminiz Mavi Kanat orkinosunu kurtarma yolunda ne yapmayi planlamaktadir? Herseyden evvel boyle bir kayginiz var mi? Asiri avlanma bu baligin stoklarini, gecmisteki oranlarla karsilastirildiginda minnacik yuzdelere tekabul eden esi gorulmemis dusuk seviyelere tasidi ki bu cok degerli kaynagin hali hazirdaki durumunda gorunurde hic bir duzelme yok.


    [​IMG]

    Ya atlantik mavi kanat orkinosunun gelecegi?
    "Bizler ticari ve biyolojik yokedilisten bu turleri cok guclu bir ayagi kalkisla savunmaliyiz."Obama...

    Obama: Kanitlar acikca gosteriyorki denetimsiz kuresel asiri balikcilik, ABD'nin kanunla korumak ve gelistirmekle yukumlu oldugu balik stoklarina ki bu stoklara mavi kanat orkinosu da dahildir, ifade edilemiyecek olculerde tahrip yaratmaktadir.Ancak ticari balikcilik filolarinin uluslararasi kurallari hice saydigi ve siklikla kotalarini astigi acik denizler bile problemin asil kaynagi olan istismar alani degildir. ABD'i balikcilari Dunyanin en sert korumaci onlemelerine ve kanunlarina uymakla yukumlu olmalarina ragmen mavi kanat orkinosunun oldukca genis alanlara yayilmis kirimina karsi mucadele edebilmek icin gerek ticari, gerek amator balikcilarimiz biraraya gelmistir.Ancak temelini bilimsel calismalardan alan korumaci gerekliliklere uyma konusunda basarisiz diger ulkeler buyuk umutlar besledigimiz uluslararasi gorusmeleri baltalarken, ABD yalniz basina bu problemi duzeltemez. Fakat bu duruma ragmen bu konuda kenara cekilecek degiliz. Bizler ticari ve biyolojik yokedilisten bu turleri cok guclu bir ayagi kalkisla savunmaliyiz. Ben kongreyle ve bizim mentalitemize sahip cikmis ulkelerle calisarak geleneksel diplomasiden, Magnuson-Stevens Kanunu 2006 ve oteki cevreci andlasmalara kadar butun olanaklarimizi kullanimimiza istihdam ederek, uluslararasi balikcilik meralari yonetim organizasyonlarini ve uye ulkeleri bu konuda ki kanuni ve etik tahahutlerini artik yerine getirmeye zorlayacagim, atlantik mavi kanat orkinosunun duzensiz, kayitsiz, kanundisi balikciliginin yarattigi muhtesem felaketle mucadeleye dikkatleri cekecegim..

    Soru:Obama yonetimi Ulusal Deniz Balikciligi servisinin gozetiminde calisan 8 bolgesel balikcilik mera yonetim konseyi tarafindan idare edilen halihazirda yururlukte ki federal balikcilik meralari yonetimi hakkinda bir degisiklige gidecek mi? Eger boyleyse bu degisiklikler hakkinda bilgi verebilir misiniz? Eger boyle bir degisiklik soz konusu degilse bunun nedenlerini ogrenebilir miyiz?


    [​IMG]

    "Gunumuzdeki balikcilik meralarinin yonetimi ve korunmasi acisindan gerekli ihtiyaclara tam anlamiyla cevap verebilecek reformlarla sistemin islahini sagliyacagim." Obama...

    Obama: Bolgesel balikcilik merasi yonetim konseyleri secilmis bolgede konunun muhatabi olan guruplarin birliktelik icersinde yonetimine olanak verecek benzersiz bir deneyim olarak kuruldu. Bu yuzden hem balikcilik endustrisinin farkli birimlerine adil, hem de bolgeye ve balikcilik merasina uygun balikcilik yonetim planlarinin olusturulmasinda cok kritik bir rol ustlenmektedirler. Ancak bu yonetim birimlerin muhatabi gruplar onlarin toplanti ve karar mekanizmalarina guvenlerini yitirdiklerini , dolayisiyla bu yonetim birimlerinin balikcilik meralari yonetiminin gelecegine fayda sagliyamayacaklarini ifade ettiler. Ahlaki ve kanuni hukumlerin ve isleyisin tam anlamiyla uygulanmakta olduguna emin olabilmek icin, uyelik, memurlarin kadrolanmasi, kurallari ve yapisiyla, tum acilardan bu konsey sistemini ayrintili olarak inceleyecek ve gerektiginde uzman goruslerine ve tavsiyelerine danisarak ,gunumuzdeki balikcilik meralarinin yonetimi ve korunmasi acisindan gerekli ihtiyaclara tam anlamiyla cevap verebilecek reformlarla konsey sisteminin islahini sagliyacagim. Bu inceleme ve calisma parasal kaynak yaratimi ve aktarimi kadar , gelecekteki ihtiyaclara tam anlamiyla hizmet uretebilmeleri icin konsey uyelerinin ve memurlarinin gerekli egitimi ve hazirligi edinebilmelerinin saglanmasini da kapsayacaktir.

    Surecek...
     
  3. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    ABD Baskani Barack Obama’yla Balikcilik Meralari Uzerine

    Soru: Balikcilik meralarinin yonetimi ve gerekli bilimsel arastirmalarin yapilmasi icin NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosferik Kondisyon Takip Dairesi)’ ne verilen halihazirdaki ekonomik destegin yeterli oldugunu dusunuyor musunuz? Eger dusunmuyorsaniz, neden? ve yonetiminizin bu konuyla ilgili bir cabasi olacak mi?

    [​IMG]

    "Ozellikle etkili ve uygun yillik kota ve limitlerin bulunmasi , ekosistemi temel alan yonetim planlarinin dizayni, yok olma tehdiyle karsi karsiya olan turleri kurtarma planlarini hazirlayabilmek icin gerekli bilgilerin elde edilmesi gibi konularda daha fazla fon gereksinimi hali hazirda artmaya devam ediyor. Kuresel isinmayla ortaya cikan balik turlerinin gocu gibi yeni yeni tanimlanmaya baslayan tehditlerse zaten buyuk guclukler icersinde olan programi daha buyuk darliklara suruklemekte." Obama...


    Obama: 2006 Magnuson-Stevens Kanununun yeni hukumlerinin Meclisten gecisinin oncesinde bile balikcilik meralari uzerine arastirma ve yonetim icin ayrilan fonlarin, sistemin isletilebilmesi acisindan ortaya cikan gereksinmeleri karsilayabilmek icin yetersiz oldugu acikti.Kongre ve NOAA bu kisitliligi ortadan kaldirmaya ugrasti. Fakat ozellikle etkili ve uygun yillik kota ve limitlerin bulunmasi , ekosistemi temel alan yonetim planlarinin dizayni, yok olma tehdiyle karsi karsiya olan turleri kurtarma planlarini hazirlayabilmek icin gerekli bilgilerin elde edilmesi gibi konularda daha fazla fon gereksinimi hali hazirda artmaya devam ediyor. Kuresel isinmayla ortaya cikan balik turlerinin gocu gibi yeni yeni tanimlanmaya baslayan tehditlerse zaten buyuk guclukler icersinde olan programi daha buyuk darliklara suruklemekte. Bunun yaninda fon gereksinimini karsilamaya yonelik her hangi bir caba nerde bu fonlara ihtiyac duyuldugunu , nerde bu yeni tehditlerin karsisina daha guclu cikacagimizi tesbit etmeyi oncelikle hedeflemeli.Yonetimim Kongreye basvurarak balik meralarinin gereksinimleriyle ilgili raporunu cikaracak. Boylece konunun cozumu yolunda fedarasyonumuza ait kurumlar vasitasiyla fonlari karsilayacagimiz kritik kaynak yonetimi gerektiren noktalari tanimlamis olacagiz…

    ……………………………………..

    ABD’nin yeni Baskani Barack Obama yukarida ki cumlelerle Dunyaya ve avcilik ve balikciligin milli kultur oldugu ulusuna verdigi mesaj bu. Dikkat edilirse bir secim arifesinin politik ve kulaga hos gelen agzindan oldukca uzak bir dil kullanmis. Pekala toz pembe bir gelecek hayalinin cercevelendigi cevaplarla, gerek ticari gerekse amator balikcilikla ugrasan vatandaslarina, taninmis bir amator balikcilik dergisiyle acilan olanagi bir reklam firsati olarak degerlendirip, “sorun yok, beni secerseniz eskisi gibi diledigimizi diledigimiz gibi yapmaya devam edecegimiz gunler yakindir, size bunu vaad ediyorum” demeye getirebilirdi. Aksine mesaji “ Gerek global gerekse de ulusal bazda balikcilik mera ve kaynaklarinin icinde bulundugu durumu ve problemleri hali hazirdaki ic ve dis mevzuatindan tutun, endusturiyel, rekreasyonal, ekonomik ve cevresel , kisaca konunun her turlu acisini kapsayabilecek kadar biliyorum, bu konunun onemini anliyorum ve konunun acilarindan hic birini goz ardi etmeden bilimsel, akilci ve herkesin lehine adil yaklasimlar ve cozum planlari ortaya koyabilecek kapasiteye ve kadroya sahibim. Hali hazirda iyice dusunulmus , her acidan ayaklari yere basan bir cozum ve calisma etudum var.” diyor.Obama oldukca kompleks problemleri iceren balik havzalarinin korunmasi ve surdurulebilirliginin saglanmasi konusunda ilgili her cevrenin bir takim hurriyetlerinden feragat ederek, isbirligi icersinde calismasi gerekliliginin altini oy kaygisi icersinde oldugu bir secim arifesinde bile korkmadan cizerek, bu konuda amacinin bir takim cevrelerin agzina bal calacak, kulaga hayalleri telefuz ederek hos gelecek bir lider olmaktan ote, herkes ve her sey icin gercekci cozumler uretecek iradede bir lider oldugunun mesajini veriyor.

    Sahsen amator balikciliga ve dogaya gonul vermis, kendisini bu konuda yetistirmis bir Turkiye Cumhuriyeti ve Dunya vatandasi olarak, amator olta balikciligi ve kulturunun varligini ve bu konuyla ilgili her seyin gelecek nesillere saglikli teslim edilebilmesinin yegane sartinin “saglikli bir doga ve boylesi bir dogadan faydalanirken genis bir cercevede o doganin ihtiyaclarini ve gelecegine sahip cikmayi da bilen ve goz onune alan saglikli bir toplumsal mentalitenin gerekliligini” biliyor ve takdir ediyorum. Bu yuzden yeni ABD baskani Barack Obama’nin okyanus meralarinin ve uzerinde baski olan turlerin korunmasi acisindan ortaya koydugu bakis acilari ve eylem plani beni oldukca memnun etti ve elbette dusunmeden edemedim.

    Dogu Akdeniz Kibris Kanalinda mavi kanat orkinosunun hali hazirdaki ureme alani ne zaman ticari balikciliga kapatilarak bu tur bizim sularimizda korunma altina alinacak? Bilimsel calismalarla tesbit edilecek deniz ve tatli su meralarinin bir kisminin ticari balikciliga ve icabinda gerekirse amator balikciliga kapatilacagi gunleri gorebilmek icin daha ne kadar bekleyecegiz? Neden uc tarafi denizlerle cevrilmis , denizlerin otesinde tatli su cografyasiyla da bolgesinin belki de en bitek olanaklarina sahip Ulkemizin halen denizcilik ve su kaynaklari uzerine bir bakanligi bile hali hazirda yok? Ne zaman Avrupa Birligine uyum sureci icersinde kerhen de olsa uygulamaya soktugumuz amator ve ticari balikciligimizi duzenleyen tebligler gercek anlamda topluma mal edilecek , bu konuda yasama organlarinin duzenlemeleri yurutme ve yargi organlarinin da ilgisi ve takibine konu olacak? Butun bunlarin otesinde ne zaman biz amator balikcilar muhtesem Ulkemizin Basbakanini secerken onun denizler ve su kaynaklarimizin korunmasi, surdurulebilir balikciligin temininin saglanmasi ugrunda bir politikasi olup olmadigini sorgulayacagiz ve ne zaman bir basbakanimiz cagrimiza cevap vermeyi uygun gorecek, sorularimizi cevaplayan bir programla karsimiza cikacak?

    Butun bunlari gorebilmek arzusuyla, denizlerimiz ve su kaynaklarimizin layikiyla yonetilerek, gerek ticari ve gerek amator balikciliktan faydalanirken dogal kaynaklarimizin uzerine titreyen ve onun korunmasinda biz doga asigi amator balikcilarin aktif liderlik ustlenecekleri bir gelecekte bulusabilmek umuduyla yeni yilinizi en icten dileklerimle kutlar, sevdiklerinizle bir omur boyu mutlu bahtiyar olmanizi temenni ederim...

    Saglicakla kaliniz…Rast gelsin…


    Not: Bu calismam Av Ve Doga Dergisi icin hazirlanmis olup, derginin Aralik.2008 sayisinda yayinlanmistir.
     
  4. unique

    unique Cüneyt Eşsiz

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    700
    Şehir:
    stanbul
    Huseyin abi,

    Oncelikle boyle bir yaziyi buyuk ozveri ile cevirip hazirladigin ve bizide bilgilendirigin icin tesekkur ederim.

    Gercekten cok acik net sorular ve cevaplar var aslinda makalede. Yalniz senin en son kendi sahsi fikirlerinde beyan ettigin konularda peki kim veya kimler nasil bir aksiyon plani icerisinde sormak gerekir??

    Daha nice soyu tukenmesi yuz tutmus canlilar mi katliamin icerisinde cirpinacak yoksa bu islerdeki yetkin kisilerin rantlari mi ovguyle sagda solda haber yapilacak.
    Turkiye kultur balikciliginda guzel adimlarla ilerliyormus.. Bunu anlatan su urunleri muhendisi bir arkadas cipura ve levrek yetistiriciliginden bahsedip aynen su ifadeleri kullaniyor;denizlerimizin hali içler acısı balık çeşitlerimiz azaldı balık tüketiminde afrika ülkeleriyle aynı sıralamadayız çok az balık tüketiyoruz çıpra levrek gibi kültür balıkçılığımız var fiyatları uygun balık tüketimimizi çoğaltmalıyız falan filan ...

    3 Tarafi sularla cevrili bir ulkede yasiyoruz ama nedense tarim ulkesi oldugumuzu soyluyorlar her ne kadar ekip bicemez olduysakta artik yinede imf kapida, para vericek mal alacagiz. Ne alacagiz? Pirinc,seker,bugday vs vs vs nereden kanadadan nereden avrupa ulkesi bir yerden..

    Tarim bitirilmeye calisiliyor ve buna bagli dsi yonetimindeki sularimizda ve bu sularin icerisindeki canlilarimizda.. Kuresel isinma,kontrolsuz kullanim derken bir cok su yatagimiz kurudu gitti ve her gecen gunde bu devam ediyor,dur diyen kim?? Kimse!!

    Denizlerimiz sadece ticari amacla kullaniliyor,ticari gemiler gecisler ve bogazlarimiz. Bogazlarimiz ama ne aciki o bogazlarimizda simdiye kadar ne gemiler batti.. Tonlarca ham petrol denizlerimizi karartti ve denizdeki canlilarimizida yok etti. Oksijen durumu neredeyse bitmek uzere..
    Eskilerde ise yerli baliklarimiz vardi marmarada mesela lufer,torik,kofana,mavi kanat orkinos,akya,sinarit..! 174 cesit canli yok olmus tam tarihini bilemiyorum ama istanbul universitesi su urunlerinin bir aciklamasi bu. Aciklayanlar ciddi calisma icerisinde olanlar var tabikide.. Yalniz Denizlerimizi ve altindaki canlilari kim veya kimlerin kontrolunde denetlenecegini henuz bir kurum tarafindan tam anlamiyla ustlenmis degil. Denizcilik musteseraligi var yanliz sadece ticari amaclarin menfaatine yarayan isleri kontrol ediyorlar.
    Tarim ve koy isleri var ne is yapar inanin ben bilmiyorum.
    Denizlerimizi ve buna bagli ticari balikciligin kontrolunu saglayan,denizlerimizdeki gecislerin kontrolunu bir bakanlik ile kontrol edilmesi gerektigini dusunuyorum.

    Herkes kendince ve uzerine dusen gorevi yerine getirdigi takdirde aslinda bir agizdan bir sesle bu ise bir son vermenin zamani geldigini gerekli mercii'lere belirtmek gerek.
    Ben inanmiyorumki asiri avlanmaktan balik tukenir.. Kacak avcilik,yasak zamanda yapilan avcilik ve av kurallarina aykiri aletlerle yapilan avcilik bir sekilde onlenmez ve kontrol altina alinmaz ise gercekten durum vahimm.. Cok kisi tarafindan bilinen bir durum belki ama aksiyon plani nedir?? Bunu hangi hukumet olursa olsun sorun,istersen simdiki yonetim veya bundan onceki yonetimler olsun isterseniz sonraki yonetimlere sorun bunu cevaplari bizim ulkemizde malesef yok ve yok olmayada devam edecektir.

    Su urunleri gelismedigi surece bu yetkinlikte bir bakanlik kontrolu olmadigi surece inanin cok fazla yol kat edemeyecegiz. Yukaridaki yazida cok guzel aciklamalar ve yapilacak calismalara ait aksiyon planlari var. Bugun biz bu gibi sorulari kime ve nasil soracagizi bilen varsa bu konudada bence artik konusma zamani gelmistir ve bu sesi artik haykiralim lutfenn.!!

    Arkadaslar belkide biraz duygusal olarak icimden gecenleri aktardim,yalniz inanin bu konuda gercekten yapilmasi gereken cok is var ve bu her balikci dostlarin gorevidir diye dusunuyorum.

    Saygilar
     
    Son düzenleme: 2 Ocak 2009
  5. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Sevgili Hüseyin ağabeyim,

    Öncelikle bize bu röportajı aktardığın için çok teşekkürler. Tüm dünyayı avucunun içinde tutan bir başkanın bu konudaki fikirlerini öğrenmenin ve icraatlarının neler olabileceğini görmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum, emeğine sağlık.

    Senin de bildiğin üzere uzun soluklu konuları okumak için pek vaktim olmuyor ve hep içimde ukde kalıyor bu konuları okumak. Ama geçen gece inat ederek röportajı tamamen okumayı başardım. Bitirdiğimde sabah 05.00 olmuştu artık ve cevaben düşüncelerimi yazma işini daha sonraki bir zamana ertelemek durumunda kaldım.

    Röportajda en çok dikkatimi çeken şey, Obama'nın bahsettiği, konu ile ilgili hiyerarşik yapılanma oldu. Balıkçılıkla ilgili gruplar, aynı zamanda bir üst kademe olan bölgesel balıkçılık merası yönetim konseylerine bağlı ve orası da devlete bağlı. Cüneyt'in de bahsettiği üzere, bizim henüz bir Denizcilik Bakanlığımız bile yokken, sorunları olduğu söylense de böyle bir hiyerarşik yapılanmaya gıpta etmemek mümkün değil.

    Benim asıl merak ettiğim konu, birebir yapılmış bu röportajın ardından Obama, yine aynı şevk ve dikkat ile bireysel olarak bu konular ile özellikle ilgilenecek midir? Yoksa hem dünyada hem de kendi ülkesinde ciddi sorunlar varken, bu hiyerarşik yapı içinde alt kademedeki uzmanlara mı bu işi bırakacaktır? Bunu da ilerleyen zamanlarda öğreniriz sanıyorum.

    Sularımızdaki avcılık ve su ürünlerimiz, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na bırakılmış durumda. Tarım Bakanlığı, bırakın bunlarla ilgilenmeyi, şu anda tarımla bile ilgilenemiyor. Hoş zaten tarım da bitti bitecek, üretim durma noktasında, herşey ithal. Varlık içinde yokluk çekiyoruz. Devşirme bir su ürünleri kanunu ve yine bunun içine yerleştirilmiş, devşirme ticari ve amatör tebliğlerle avutuluyoruz. Tarım ve Köy İşleri bakanlığı bünyesinde yeterli sayıda su ürünleri mühendisi istihdam edilmiyor. Zira buna ayrılmış bir bütçe de yok ortada. Üniversitelerin yaptığı araştırmalar var ama bunlar da "yannış hemşerim, böyle olmaz" mantığı ile bilimden öte bilgisi olduğunu zanneden koltuk sahipleri tarafından pek önemsenmiyor. Çünkü bunlara ayrılacak bütçe gözlerini korkutuyor. Oysa çok ciddi çalışmalar ortaya koyan üniversitelerimiz, bilim adamlarımız, idealist mühendislerimiz var. Beyin gücü anlamında oldukça verimli bir ülke olmamıza rağmen, önemsenmemek ve istihdam edilmemek sorunları nedeni ile beyin göçü konusunda da oldukça verimli bir ülkeyiz. 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkede, denizcilik ve balıkçılık anlamında dünyanın önde gidenlerinden olmamız gerekirken, ne yazık ki kendi kendimizi tüketmeye devam ediyoruz.

    Bu ülkede öncelikle bir Denizcilik Bakanlığı kurulmalı. Bunun için de hem bizlerin hem de ticari balıkçıların bir araya gelerek, ciddi baskı yapmaları gerekmekte. Böyle oturarak bir şeyler elde etmek pek mümkün değil. Yukarıda da bahsettiğim üzere, su ürünleri mühendisleri istihdam edilmeli, araştırma grupları kurulmalı, üniversite araştırmalarından elde edilen sonuçlar önemsenerek ve bütçe ayrılarak araştırma konularının üzerine gidilmeli. Elde edilen tüm sonuçlarla da hali hazırda bulunan devşirme yasalar üzerinde çalışma yapılıp bu yasalar ülkemiz gereklerine göre uyarlanmalı. Tabii ki bununla da bitmeyip, ciddi bir denetim organizasyonu sağlanmalı. Şu an için hayal gibi görünse de, istenirse yapılabileceğini bildiğim konular bunlar.

    Sularımızdaki balık türlerinin azalması ve mevcut olan türlerin de popülasyonunun azalması konusunda ise yapılması gerekenin, bugüne dek gırgır ve trolle avcılığın getirdiği eksilerin artıya dönüştürlebilmesi için, ticari balıkçılığın bir müddet durdurulması gerektiği olduğunu düşünüyorum. Zamanında Norveç'in uyguladığı politika ile geri dönüşüm sağlanabilir düşüncesindeyim. Ama elbette bunun için de işini bırakacak olan, tek ekmek kapısı bu olan balıkçıların da devlet tarafından desteklenmesi gerek. Bunlar yapılırken de, ülkemizde yapılan ve hemen hemen hepsinde karşılaştığımız kadere kırkbeş uygulamalara gidilmemesi, ciddi ve planlı bir girişim yapılması gerek. Ve tabii yine denetim noktasında ciddi çalışmalar olmalı. Aksi halde içinde olduğumuz durumdan daha da kötü durumlara düşmemiz olası.

    Belki çok karamsar bir tablo çizdim ama bakacak olursanız, balıkçılığımız zaten karamsar bir durum içerisinde. Ve bu konudaki çalışmaların da dünyanın ya da bu ülke insanının baskısı olmadığı sürece başlatılmayacağından eminim.
     
    Son düzenleme: 30 Ocak 2009
  6. BalıkDostu

    BalıkDostu Seço

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Mercan
    Benim asıl merak ettiğim konu, birebir yapılmış bu röportajın ardından Obama, yine aynı şevk ve dikkat ile bireysel olarak bu konular ile özellikle ilgilenecek midir? Yoksa hem dünyada hem de kendi ülkesinde ciddi sorunlar varken, bu hiyerarşik yapı içinde alt kademedeki uzmanlara mı bu işi bırakacaktır? Bunu da ilerleyen zamanlarda öğreniriz sanıyorum.

    Size katılıyorum adminim...
    Bu güzel ve açıklayıcı yazı için teşekkürler..
     
  7. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Aslında bu satırları daha ilk gün kaleme almayı tasarlamıştım ancak, içereceği karamsar tablo nedeniyle Sevgili Hüseyin Alp Üstadın paylaşıma verdiği değerli emekleri heder eder, diğer katılımcıları da umutsuzluğu sevk eder endişesi ile erteledim. Ayrıca paylaşımın zamanlaması da beni bu konuda söz etmekten men etti. Zira sözü edilen ülkede çiçeği burnunda bir başkanın yeni seçim arifesindeki açıklamalarının karşılığını hemen görmek istemek O’na da haksızlık olacaktı. İleri sürülen iddiaların hayatiyet bulması ancak yeni yönetimin -ki bu yönetimin lideri bu taahhütlerde bulunmuştur- işbaşı yapması ve en azından olumlu mesajlarla icraat adına bir şeyler yapılacağının sinyalini vermesini beklemek gerekecekti. Nitekim de yeterince beklediğimi düşünerek (sebebini aşağıda izah etmeye çalışacağım) paylaşıma sunmaya karar verdim. Ve bir de, konu içeriği olarak, Sayın yöneticimiz Sennur hanımın ifadelerinin paralelinde olduğunu varsaydığım ancak bir başka perspektiften değerlendirdiğim ve bu içerik paralelliğinden aldığım cesaretle ilginize sunmanın doğru olacağı kanaatine vardım. ;)

    Konuyu Kyoto Protokolü çerçevesinde ele almak gerektiğine inandığımdan, öncelikle bu protokole küçük bir atıf yapmak ve bir-iki cümle ile dikkatlere sunmak isterim:

    Kyoto Protokolü, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Anlaşması'nın yasal olarak bağlayıcı bir eki niteliğindedir. Küresel ısınmayı durdurmayı hedefleyen ve bu amaçla mümkün olduğu kadar fazla ülkenin sera gazı emisyonlarını sınırlandırmasını öngören bir anlaşmadır. Bu protokole göre, sanayileşmiş ülkeler ile piyasa ekonomisine geçiş sürecindeki ülkeler atmosfere saldıkları sera gazı miktarlarında indirime gitmeyi kabul ediyorlar. Ancak önünde birçok engel ve sorun vardır. Başta atmosfere en fazla sera gazı salan Amerika Birleşik Devletleri ve diğer bir önde gelen sanayileşmiş ülke olan Avustralya Kyoto Protokolünün dışında kalarak bu anlaşmaya en büyük darbeyi vuran ülkeler olmuşlardır.

    Bu protokole Amerika’yı uyma mecburiyetinden men eden en büyük etkenin de, azgınlaşmış ve tüm dünya kapital sisteminin neredeyse 13 trilyon dolarlık payını elinde tutan Amerikan kökenli küresel güçlerin ağzının tadının bozulacak oluşundan duyulan kaygı olduğu hemen herkesçe bilinen bir gerçektir. Amerika da ki yönetim sistemi, ülkemiz ve sair ülkelerde uygulana gelenlerle hiçbir benzerlik taşımaz. Bir nevi “amerikan derin devlet yönetimi” söz konusudur ve bilindiği gibi bu gücün asıl aktörleri de küresel çaptaki şirketler ve para sahibi kişilerden müteşekkildir. Dolayısıyla bu asıl aktörlerin olaya yaklaşım tarzı nedir-ne değildir bundan da bihaberiz. Önceki tutum ve davranışlarından geleceği okuma refleksi gözeterek dünyanın en azında yakın geleceği için iyi şeyler vaat etmediği pekala iddia edilebilir. Yanılmayı ummakla birlikte benim de Amerikanın geleneksel ekonomik ve politik tutumundan kısa vadede olumlu bir beklentim yok maalesef. :eek:

    Obama yönetimi Amatör balıkçılık sorunlarını öncelikli işler arasında görüp, en ön safa alır mı bunu pek ihtimal vermiyorum. Nedenini şöyle izah edebilirim sanırım. Öyle görünüyor ki kısa vadede ve belki de en az iki yıl bu soruna zaman ayıramayacağı ihtimali ağır basıyor. Zira global ekonomik kriz Amerika yönetimince ilk sıraya alındı hatta yeni yönetim bu durumu kucağında bulacağını biliyordu ve nitekim de öyle oldu. Bu ülkede ekonomik yapı, bütün değerlerin tek ve değişmez belirleyicisi sayılmaktadır ve de “kutsal”dır. Öncelikli iş ekonomik kriz olunca parasal destekten yoksun bir proje de pratize edilemeyecektir haliyle. Kyoto Protokolünü ağzına dahi almayan- belki de ben takip edemedim, bu nedenle yanılıyor olabilirim- bir yönetim bu durumda ne kadar ümit verici olabilir? Zaten o zamana kadar da protokolün süresinin sona ermesi demek oluyor. (tarih 2012) Obama’nın Kyoto Protokolüne göstereceği duyarlılık bir ölçü olacaktır benim için. Bir tarafta küresel boyutta bir aciliyet arz eden ve Amerikanın taahhüt etmeye yanaşmadığı katı bir geçeklik, diğer yanda ancak buna nispetle Amerika ve yakın çevresi özelinde kalan Obama’nın Amatör balıkçılık hakkındaki sözleri. :rolleyes:

    Yine de her şeye rağmen evet, bu söylemleri, çok cesurane, akılı ve ileri vizyonlu bir söylem olarak taktir etmek gerekir. Hatta seçim öncesi bir risk olduğunu bilerek söylemesi de ayrıca taktir edilmesi gereken bir tutumdur. İşte bir kısa pasaj: “uye ulkeleri bu konuda ki kanuni ve etik taahhutlerini artik yerine getirmeye zorlayacagim, atlantik mavi kanat orkinosunun duzensiz, kayitsiz, kanun disi balikciliginin yarattigi muhtesem (korkunç, büyük) felaketle mucadeleye dikkatleri cekecegim..”

    Amerikan başkanının o kadar güzel ve ümit vadeden sözlerine rağmen (belki de güçte kullanacak???) bu sözleri, Kyoto Protokolü bağlamında kendi gözündeki merteği görmezden gelmesi ve elin gözündeki çöpü işaret etmesi olarak değerlendiriyorum. :cool:

    Tüm dünyayı deniz-hava-kara ekseninde (hatta uzay!) birinci dereceden etkilediği birebir yaşanarak hissedilen-ispatlanan küresel ısınma ve buna bağlı olarak global ölçekli çevre felaketleri, ekolojik sistemin tüm halkalarının birbiriyle sıkıca kenetlenmiş olduğu gerçeğini her gün gözümüzün içine sokuyor. Ancak güç sahipleri bu gerçekle ne zaman ve ne şekilde yüzleşecek onu da zaman gösterecektir.

    Selamlar ve saygılarımla Allah’a emanet olunuz.:)
     
  8. smyrna

    smyrna Sevil Kurtoğlu

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    7.772
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Öncelikle sevgili arkadaşım Hüseyin, böylesine değerli bir yazıyı bizlere ulaştırmak için verdiğin emeklere teşekkür ederim.
    Nuri arkadaşım, söyleyeceklerime tercüman olmuş ve neredeyse yazacaklarımın aynısını yazmışsın. Bu yüzdendir ki tekrarı gibi olacağından yazmak gereği duymadım düşüncelerimi. Eklemek istediğim bir şey var ki, o da Obama' nın konuşmasında ilgimi çeken bir cümle idi. Aynen aktarıyorum: " Nükleer tehdidi berteraf edene kadar çalışacağız. Ve küresel ısınma ile mücadele edeceğiz." Bu cümlenin sonuna " Kyoto Protokolü' ne imzamızı atacağız" ibaresi de eklenir diye bekledim ama eklenmedi ne yazık ki! Ama belli mi olur, belki de Kyoto Protokolü'nün bile üzerinde, daha faydalı bir protokol hazırlanacaktır kendileri tarafından ;) Umut Dünyası işte...