Abilerim,zipkin Tehlikeli Midir Veya Nasil Kullanilir?

Konu, 'Zıpkınla Balık Avcılığı' kısmında tertek46 tarafından paylaşıldı.

1. tertek46

tertek46 Tuğrul

Favori Kamış:
    olta(kelebekli) ve zıpkın
    Favori Makine:
    zıpkın
    En İyi Avı:
    Alabalık,1 kilo
    BEN BU SENE ZIPKIN ALACAĞIM.(AĞUSTOS'TA)BABAM SÖZ VERDİ DE :D
    BEN AHTAPOT YAKALAMAK İÇİN ZIPKIN ALACAĞIM.BAZEN DE BALIKLAR İÇİN.ACABA ZIPKIN HANGİ ZAMANLARDA TEHLİKELİ OLUR?BENİ BİRAZ EĞİTİN ABİLERİM:D reeling

2. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Selam Tuğrul,

Zıpkınla avcılığın tehlikeleri iki türlüdür:

1- Senin başkalarına verebileceğin zararlar

2- Sana gelebilecek zararlar

Senin başkasına verebileceğin zararlar, balık avlama heyecanı ile etrafta yüzen bir kişiyi farketmemen ve elindeki zıpkını ona batırman hatta balığa atıyorum diyerek birini vurmandır. Bu tabii ki çok korkunç bir şey. Zıpkınlar yakın mesafeden atıldığında bir insanın vücudunu delip geçebilir. O yüzden zıpkınla denize girdiğin yerde yüzen insan olmamasına dikkat et. Denizdeyken de hep kafanı kaldırıp sağa sola bak, yüzenler varsa onlardan en az 100 metre uzaklaş. Neye atış yaptığından emin ol. Tüfeğin emniyetini hep kapalı tut. Suyu bulanık olan yerlerde avlanma.

Sana gelebilecek olan zararların içerisinde de başta zıpkınla kendini vurma ihtimalin vardır. Zıpkını kesinlikle karada kurma. Suyun içinde zıpkının şişi ancak etkili mesafesi boyunca hızlı gider ve sürtünmeden dolayı orada kalır ancak havada sürtünme çok daha az olduğu için karada gerdiğin zıpkın yanlışlıkla tetiğe basman veya yuvaya oturmaması durumunda hızla ileri gidip ipi gerildikten sonra dönüp sana ya da çevredeki birine zarar verebilir. Denizdeki avı bitirdiğin zaman da zıpkını boşa doğru at, gerili zıpkınla karaya çıkma. Av sırasında da zıpkını hep ucu ileriye, baktığın yöne bakacak şekilde tut. Başka bir işle uğraşmak için zıpkını sakın elinden deniz tabanına bırakma, eğer bırakman gerekiyorsa boşa atış yapıp öyle bırak, sonra yine kurarsın.

Zıpkınla av sırasında zıpkından kaynaklanmayan tehlikeler de vardır. Bunların en önemlisi avlandığın yerden geçen teknelerdir. Avlandığın yerden herhangi bir tekne geçmediğinden emin olman gerekir. Motorların sesi çok uzaktan bile geçseler, denizin içinde çok şiddetli şekilde duyulur. Bu sesi duyduğunda kafanı kaldırıp teknelerin gittiği yönü kollaman, senin için bir tehlike olmadığından emin olman gerekir. Aslında profosyonel avcılar ayaklarına uzunca bir iple renkli şamandıra bağlarlar, böylece onlar su altındayken oradan geçebilecek tekneler onların su altında olduğunu anlar. Aksi halde suyun altında 1-2 dakika avlanan dalgıç tam yüzeye çıkacakken onu görememiş bir tekne oradan geçerse ölüm kaçınılmazdır. Senin bu yaşlarda kesinlikle tekne geçmeyen çok garanti yerlerde avlanman gerekir.

Su altındaki bir diğer tehlike balık ağlarıdır. Denizin altında bir ağ görürsen bunlara yakalanmış balıklara bakmak için filan sakın yaklaşma, hatta başıboş iplere bile yaklaşma. Bunlara dolanıp da hayatını kaybetmiş olanlar çoktur. Benzer bir tehlike, belki inanılmaz gelecek ama midye, istiridye, pina gibi deniz kabuklularıdır. Su altına uzun saçlarla dalma ve kafanı bu kabukluların olduğu kayalara fazla yaklaştırma. Sürekli ağızlarını açıp kapayan bu canlılar insanın saçlarını kapabilirler. Bir midyeden kurtulamayacak mıyım diye düşünme, su altında bir anlık panik hiç istenmeyen sonuçlara neden olabilir.

Eğer üst kısmına elbise giymeden dalıyorsan deniz kumunun üzerine yatma. Kuma saklanmış vatos, dragonya gibi zehirli dikeni olan balıkların gövdeye batıracakları bir diken ölümcül olabilir.

Son olarak da kendini daha derine dalmak için sakın zorlama, rahatlıkla dalabildiğin mesafe ne ise ona dal.

Benim aklıma gelenler bunlar ama sen eğer bu işi yapacaksan internetten profosyonel dalgıçların hazırlamış olduğu kurallar listesine de bir göz at.

Rastgelsin

Son düzenleme: 16 Temmuz 2011
  3. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Tuğrul yeğenim merhaba.

Zıpkın demişsin, yaşına baktım 16. Çok ama çok gençsin. Dilerim saglıkla ve huzurla nice 16 yaşlar dilerim.

Zıpkın olayı gerçekten son derece tehlikeli ve risklidir; özellikle sizin yaşlarınız için. Tarih kitaplarında eski savaşları okumuşsunuzdur. Oklarla savaşılır, düşmanlar öldürülürdü. Zıpkını bunun 10 misli güçlü ve etkili olduğunu düşünün. Bu risk, hem sizin için, hemde karşınızda ki için geçerlidir.
    Gel sen bu abinin sözünü dinle ve babanıza güzel bir olta takımı aldırın.
    İyi dileklerimle.

4. Amenthalas

Amenthalas Aytaç

Favori Kamış:
    Okuma Safina X 270 10-35GR
    Favori Makine:
    Shimano Zeric 2500F
    En İyi Avı:
    Ben Onu Çoktan Kaybettim,Diğerleri Avuntu...
    katılıyorum zıpkın zor olaydır,tecrübe ister olta avcılığıyla kıyaslandığında riskleri çoktur ve daha zordur çünkü bedenen uğraşı ister kulak eşitlemesi nefes tutması kıyafet içinde saatlerce kalması sarfedilen efor olta avcılığıyla kıyaslanamaz,olta avcılığı kolaydır demiyorum elbette ama risk olarak zıpkın kesinlikle oltayla kıyaslanamaz dahi,sen gel tevfik abinin sözünü dinle babana bi kamış makine takımı aldır çünkü zıpkında profesyonel olarak avlanmak istiyorsan alacağın ekipman sadece zıpkınla kalmayacaktır ayrıca 30 liradan 1.500 liraya kadar zıpkın var ...

5. tertek46

tertek46 Tuğrul

Favori Kamış:
    olta(kelebekli) ve zıpkın
    Favori Makine:
    zıpkın
    En İyi Avı:
    Alabalık,1 kilo
    Hepinize Teker Teker Teşekkür Ederim Abilerim :d .şu 2 Seçenekten Birini Seçeceğim.
    1-küçük Boylu Zipkinlar Var.yani Yenilere Göre.hem De Benim Avlanacağim Yer Taşlik Ve Denize Girince 2 Adim Atinca Birden Derinleşiyor.bu Da Zipkin Işini Koalylaştirir Mi?zaten Ben Sabah 6 Gibi Felan Daliş Yapicam.kimse Olmuyo Zaten.hem Kiyiya Da Yakin.çünkü Birden Derinleşiyo :d
    2-ben Denizde Avlanmayi Hiç Bilmem.ama Tatli Su Derseniz Kilolarca Alabalik Tutmuşumdur.şimdi Deniz Için Bana Uygun(kiyi Balikçiliği) Ekipmanlari Verir Misiniz Abilerim?

6. balıkadamsarp

balıkadamsarp sarp

isottevfik abimizin düşüncesine katılmıyorum ben 12 yaşımdayım ve 2,5 senedir amatör biçim de 45 lik zıpkınla dalış yapıyorum ve gerekli güvenlik tedbirleri alındıktan sonra bir zararı olacağını düşünmüyorum
    hihi hihi

7. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Benin görüşüm.. suyun altından değilde suyun üstünden balıgı avla ama imkanın oldukça suyun altından balıkları izle..hatta alabiliyorsan sualtı kamerası al ve resimlerini çek..onların dünyasına dal.. ama avını su üstünden yap..olta ile..zevk için..

8. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Zıpkın zevkli bir avcılıktır ama bir o kadar da tehlikelidir. Özellikle derin sularda.

Sana tavsiyem derinliği en fazla 8-10 m kadar olan yerlerde avlanman. Neden dersen açıklayayım.

Serbest dalış yaparken ilk birkaç metreye dalmak, üzerinde ağırlık yoksa zordur. Ama bu birkaç metreyi geçtikten sonra hiç farkına varmadan dibe doğru kaymaya başlarsın üstündeki denizin ağırlığıyla.

Derin sularda dibe doğru kaçan balığın peşine takılıp birkaç saniyede 30-40 metre derinliğe hiç farkına varmadan inersin. Sonra yukarı çıkmak çok zor olur. Bu şekilde hayatını kaybeden çok insan olmuştur. Profesyonel zıpkıncılar bile avın heyecanı içerisinde, balığın peşine takılabilirler.

O yüzden sana tavsiyem sığ sularda, insanların olmadığı sabahın erken veya akşamüstü tenhalaşırken zıpkınla ava çıkman olacaktır. Ve mutlaka birilerine gideceğini bildir.

9. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Zipkin kullanmak için öncelik dalgiçlik bilgilerine sahip olmaktir bence. Tehlikeli bi oyuncak. Elimde olsa ben bi sertifikaya veya ehliyete baglarim kullanimini

10. 29519

29519

1- Zıpkını asla ama asla dışarıda kurma her zaman suyun içinde kur ve boşalt.
    2- Kalabalık sahil plaj gibi yerlerde asla ama asla zıpkını suyun altında bile kurulu olarak dolaşma.
    3- Heyecan yapıp limitlerini zorlama suyun altında balık dışarıda gözüktüğünden daha büyük gözükürler.
    4- Zıpkın kurulu değil elinde dolaşırken zıpkın ucunu muhafaz et.
    5- Asla sağa sola bırakma bırakmak durumunda kalırsan zıpkın ucunu saklayacak şekilde bırak.
    6- Çok derine dalma 8 - 10 m ler senin için tehlikeli derinliklerdir.
    7- Balıkları görecem diye yarı beline kadar taşların arasına girme.
    8- Gözlük palet alacaksan koyu renkli olanlardan al, siyah veya koyu yeşil.
    9- Deniz tehlikelidir asla tek başına dalmaya gitme.
    10- Bence sen bu işi önce bir ağabeyinden iyicene öğren. Öğrenene kadar tüfekle zıpkınla dalma.
    11- Dalış hastalıkları sadece scuba dalıcılarını değil nefesli dalışlarıda bağlar. Nefesli dalış yaparkende dalan kişi bir çok tehlike ile yüzyüzedir.

Aşağıdaki linkte nefesli dalış hastalıklarını öğrenebilirsin.
    Nefesli dalış hastalıkları.

11. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Sarp yeğenim benim, öncelikle foruma hoş geldin. Umarım keyifli vakit geçirir ve karşılıklı olarak, belli nezaket, saygı ve sevgi çerçevesinde, bilgi paylaşımında bulunursunuz.

Düşünceme katılmamanız oldukca doğal. İnsanoğlunun yetiştiği evrelerde belli yaşların vermiş olduğu, bazı gecici duygu ve görüşler olarak değerlendiriyorum fikirlerinizi. Yazdığınızdan, yaklaşık 9 yaş civarında başladığınız anlaşılıyor. Dileğim odur ki, kazasız belasız olarak hobi duyduğun sporları, doyasıya zevkle yapmandır. Zamanla ve sağlıkla ileri ki yaşlara geldiğinizde, değerlendirme ve bakış açılaraınız çok daha fazla persfektif olacaktır.

Şimdi size bir soru sorayım. Ama içinden geldiği şekilde naturel bir cevap istiyorum. Yaşınız 50' li civarlarda olsa, çocuğunuza 9' lu yaşlarda zıpkınla uğraşmasına ne kadar olumlu ve tereddütsüz yaklaşım içerisinde olursunuz ?

Derseniz ki güvenlik tedbirleri, o sadece sizin aldığınız önlemlerdir. Ya karsınızda ki kişilerde bu eğitim ve duyarlılıklar yoksa. Risk herzaman vardır. Ve geri dönüşü olmayan risklerdir bunlar.

Hobilerini zevkle yapman dileklerimle,gözlerinden öperim.

12. Hırçın Karadeniz

Hırçın Karadeniz GÖKMEN

Favori Kamış:
    Okuma VSystem 2.40
    Favori Makine:
    Shimano Stradic CI4 4000f
    Yüreğine sağlık, müthişsin erinmemişsin anlatmışsın tebrik ediyorum..

13. MM2

MM2 Safak Corbacioglu

Favori Kamış:
    Remixon 4.20 surf
    Favori Makine:
    SHIMANO STRADIC 8000 FI
    En İyi Avı:
    Lüfer
    her spora nekadar erken baslanirsa ileride okadar iyi olursun 16 yas cok iyi bir yas büyüklerin tavsiyelerini dinle dalan arkadaslarinla dal yanliz ve bicaksiz kesinlikle hicbir zaman dalma zamanla herseyi ögrenirsin,dal saglicakla bol trofeli avlar

14. serkan YAMAN

serkan YAMAN Serkan YAMAN

Favori Kamış:
    silstar BLACK DEMON
    Favori Makine:
    Banax sx5000
    En İyi Avı:
    18kg akya
    Ben 9 yaşından beri zıpkın avcılığı yapıyorum bu işte kuralına göre uyarsan bir sıkıntı tehlike yok çok zevkli bir spor zıpkınla ilgili siteleri araştır biraz alacağın zıpkın konusunda özelime yaz nasıl olduğunu tartışırız ...

Ayrıca zıpkını emniyette alıp dalarsan bişey vuramassın ....

15. haliloz95

haliloz95 Halil Özkan

Favori Kamış:
    oscar saılor 3.90
    Favori Makine:
    okuma safina sna 65
    ben bu sene ilk defa daldım amcamla birlikta kamuflaj giydiğim halde kendimi tedirgin hissettim bence bizim yaşlarımız için çok uygun bir hobi değil amcam hep şöyle der : ''zıpkıncılık inanılmaz zevkli ama bir o kadarda tehlikeli bir iştir. her insanın bir limiti vardır suyun altında o limiti geçerse bayılır.'' yani eğer biri senin bayıldığını 5 dk içinde fark etmesse küt :D uzun lafın kısası bence erken :)

16. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Zıpkın avcılıgını tek başına yapanlar , yaşamları ile oyun oynar..ben bunu bilirim bunu söylerim ..

insan hayatı o kadar ucuz değildir tehlikeye atacak kadar..

kişi kendisini cesur olarak görmesi ve riskli olaylara girmesi kendine has bir hak değildir. o kişinin yakınları sevenleri vardır. ve o insanların hakkı nıda hiçe saymış olur..

kişi üzerinde sadece kendi hakkı ve tasarrufu olmaz, anne-baba-eş-çocuk.. bunları düşünmek lazım..

17. serkan YAMAN

serkan YAMAN Serkan YAMAN

Favori Kamış:
    silstar BLACK DEMON
    Favori Makine:
    Banax sx5000
    En İyi Avı:
    18kg akya
    Muaffak bey :

Eğer risk su altında varsa su üstünde var yolda yürükende tehlike altındasınız araba sürerken yine tehlike altındasınız ozaman arabada sürmeyelim yolda da yürümeyelim .

Zıpkın avını kuralına göre uygularsanız suyun altında kafanıza beton düşması kadar tehlikesi ve riski vardır .

Halil eğer suda tedirginsen sığ suda başla ve orda sürdür hata yapma oranın minumuma iner ... Birde sana tavsiyede bulinim bu tarz yerlerde zıpkınla ilgili konu açma nede olsa oltacılar pek zıpkıncı sevmez =)

Büyüklerimin bir sözü vardır suyun altında KAZA OLMAZ HATA OLUR ...

18. acagdas

acagdas Aydın

16 yaşında bir genç güzel bir konu açmış ve onada bütün nezaketi ve şevkati ile onlarca abisi amcası yol gösterirken 12 yaşında daha hayattan haberi olmayan ve 21 yaşında kendini "olmuş" zanneden iki kişinin ukelalıklarına site yönetimi ses çıkarmayacak mı? Burada tecrübe ve bilgilerinden yararlandığımız çok değerli abilerimize saygısızlık yapılıyor.

19. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    '' Bir musibet, bin nasihatten yeğdir. '' derler.

Tek arzumuz ve dileğimiz, kazasız ve belasız sekilde hobilerini yerlerine getirmeleridir. İlgili yorumlar ve değerlendirmeler, belli bir saygı ve nezaket çerçevesinde olmuştur.

Görüş ve değerlendirmelerinizde ki hassasiyetiniz için, ayrıca teşekkür ederim.

20. utatuka

utatuka Utku A.

Favori Kamış:
    kamışım kırık
    En İyi Avı:
    istavrit... 15 gram
    zıpkın balıklar ve alıklar için çok tehlikelidir!

on yaşımda babama sormadan zıpkıın almıştım...

ben hayatımda hiç dalamadım bu yüzden de hiç balık vuramadım...
    dokuz yaşımda öğretmenim bana tokat atıp kulağımın zarını patlatmıştı... üstelik başkasının yaramazlığı yüzünden!

eğer zıpkın almaya karar verdi isen ve eğer bunu buradaki balıkçı abilerine soruyorsan sen zıpkını hak etmişsin ve onu kullanacak ehliyete de sahipsin demektir!

amerikada oto ehliyeti yaşı 16...
    türkiyede 25 metreye kadar yelkenli ehliyeti yaşı 16...
    eğer baban rıza gösterirse sınavı geçmek kaydı ile 14!

ben babama sormadan zıpkını aldım o da yetmedi 10 yaşımda rota firmasına bir sunfish (tek kişilik yelkenli ısmarladım!)
    ortalık birbirine girdi... çünkü firmanın istediği avansı bir şekilde bulup yolladım...

tekne yazlığa geldiğinde babam olmayan saçlarını yoldu!
    o tarihlerde tekneler bu kadar ucuz değildi...

hatta o zıpkınla istersen kıvırıp şunu da yapabilirsin...

bil bakalım bu kız tek başına yelkenli ile dünya seyahatini kaç yaşında yaptı! (14 yaşında devlet ona izin vermedi limandan çıkmasına!)
    http://www.youtube.com/watch?v=Cdk3gT_sc7o