Merhabalar Forumları biraz dolastım ama istedigim seyi goremedim. Ben Abu Garcia 505 FR almayı duusnuyorum. Bana dendigine gore ucuz ve performans olarak guzel bir makinaymıs bilgisi olan varsa paylasa bilir mi? MAkinayı 80 dolara alacam alcak olursam. Genellikle ege de kıyı avında bazen de sırtıda kullanmayı dusunuyorum. Bunun yanında da iki kamıs onerdi alıs veris yaptıgım yer. Bunları da burda sormamım sakıncası yoktur umarım. Onlarında modelleri DAM 2150 2700 cm 80 ytl Arrow 1526 3000cm 40 ytl civarı bunun da fiyatı DAM ı elime aldıgımda gercekten uun ureli avlarda daha kullanıslı oalcagını dusunuyorum. Cunku denge olarak da agırlık olarak da Arrow dan daha avantajlı. Fiyat konusu beni sadece dusunduruyor. Ayrıca DAM'ın atarı 5-25 gr ken Arrow'un ki 100-250 gr. Atarın kursun agırlıgıyla alakalı oldugunu dusunuyorum tam bilgim olmasada. Bana bu konularda yardım cı olursanız sevinirim. Atar'ın ne oldugu konusunda forumda hala daha dolasıyorum. Ama yuzeysel bi bilgi verilsenizde sevinirim. Yardımlarınız icin simdiden tesekkurler. Herkese guzel avlar
Sevgili Erman, 8 kişi bakmış yazan olmamış demeyesin diye yazdım bilgim yok Eminim ustalar sana yardımçı olaçaklardır şimdiden güle güle kullan rastgele.
Atar'ın ne oldugu konusunda forumda hala daha dolasıyorum. Doğru düşünmüşsün erman aynen öyle, kurşun ya da sahte,en verimli kullanabileceğiniz ağırlık miktarlarını belirten ölçü atar olarak adlandırılmış. forumu karıştırırsan buna ilişkin daha ayrıntılı konular bulursun.
BU makineyi kullanmadığımı, ama cardinal 100 ve 300 FD nin en çok kullandığım, 7-8 yıldır elimden düşmeyen bir makine olduğunu söylemeliyim. FD ve FR serisi arasında şu fark var; FR de free runner denilen ani devreye giren/çıkan ikinci bir kalama var. Bu konuyu uzun uzun anlattım bir kaç yerde. Kısaca eğer spin (at-çek) avcılık yapayacksanız FD, yemli, atıp oltayı gerdirip bekleme avcılık yapacaksanız FR tercih edilir. Sakın ha; çapari, kaşık, rapala, meps felan atacaksanız FR almayın. Daha karmaşık bir sistemdir, sistem ne kadar karmaşıksa ufak arızaları siz yada bir bilen o kadar zor tamir eder, yada edemez. Üstelik bu sisteme ihtiyacınız da yoktur, sık sık başınıza bela açar. FD leri bir kaç kez kendim, bir kez bir saatçi, bir kez de forumumuza üye elektronikçi abeyim açtı, inceledi, yağladı... 30 luk bir makine olmasına rağmen, rapordan da görebileceğiniz gibi, 0.15 misina ve o makineyle 3.600 gramlık levreği çektim. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=28307 http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=27699 ATAR: forumda çoook fazla yede açıklanmış olmakla beraber, kamışların atabilecekleri sahtenin yada kurşunlu takımın ağırlığını gösterir. Çeker ile alakası yoktur. Bazı denklemler varsa da hiç işe yaramıyor; Şöyle ki; Fiber eski tip boru kamışın ucuna kalın bir dolgu uç takar, ucun ikinci parça ile 1/3 oranında temas halinde kalmasını sağlayacak kalınlıkta seçerseniz, bu kamışla 250 gramlık kurşunu atabilirsiniz. Ama bu kamışla 2 kg luk balığı çekerken orta yerinden kırılıverir. Dolgu tip 5 gramlık sahte atmaya uygun bir spin kamışa 5 kg luk turna yakalanırsa, gümbür gümbür çekersiniz... Örneğin uglystick ile...
Erman makinayı internette arattım herhangi bir bilgiye ulaşamadım malesef.Kamışlara gelince Dam için 5-25gr atar senin işini görmeyeceği kanısındayım kıyıdan avlanıcam demişsin ki bu beklemeli avda olabilir çaparide olabilir.ortak noktaları kıyıdan uzağa atmaktır ikisininde,oysa 5-25gr. atarlı kamış sadece iyi bir spin kamışıdır at-çek için yani. Arrow marka ise 100-250gr. atar ile sana daha uygun olur,ama o kamışıda görmediğim kullanmadığım için sağırlık konusunda nasıldır bilemiyorum.Ayrıca İbrahim beyi'inde dediği gibi atar kamışla atabileceğiniz ağırlıkların ölçütüdür örneğin 100-250gr. atarlı kamışta 250.gr atar desede yinede itibar etmemek lazım sen 150gr.ı geçmemeye bak o bile fazla hatta.mesela diğer 5-25 gr. atarlı kamışta sadece rapala,silikon kaşık vs ile avlanmak mümkündür,daha türkçesi 25gr.üstü ağırlık atmak için uygun değildir.sorularını cevaplayamasamda en azından boş geçmek istemedim bildiğim bikaç şeyi yazdım,rastgele.