acele çapari sarımı ile ilgili yardım.

Konu, 'Misinalar' kısmında uraltay tarafından paylaşıldı.

  1. uraltay

    uraltay ömer

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    43
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE SPIRIT SURF KAMIŞ 3.90M
    Favori Makine:
    OKUMA AV 45
    En İyi Avı:
    kraçe :)
    selamlar. istavrit için çaparilerimi hazırladım. eva süngerden takoz hazırlayacağım ama daha kesmedim. 10 lu çaparileri düzgün, karışmayacak şekilde takoza nasıl sararım ? yardım rica ediyorum. saygılar...
     
  2. fish founder

    fish founder Özgür

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    1.874
    Şehir:
    istanbul
  3. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Selamlar,

    Çapari sarmak basit gibi gözükmesine rağmen önemli bir iştir. Öncelikle teknede el oltası ile avlandıktan sonra çapariyi mantara sarma işleminden bahsedelim. Genelde 15-20 köstekli olan bu çaparileri acemiler mantara rastgele ve deniz yönüne doğru sararlar. Daha sonra tekrar kullanmak için açmak istediklerinde saçlarını başlarını yolarlar. Parmakları ile misineyi diğer bir çok misine parçası içinden iğneye kadar izleyip komik durumlara düşerler.

    Bu duruma düşmemek için basit püf noktaları vardır. Fırdöndüden sonra çapari iğneleri denizden gelmeye başlayınca denizdeki olta gergin tutulur ve iğne tutulup fırdöndü yönünde mantara sarılarak en gergin şekilde mantara saplanır. Kösteği kurşun yönüne değil fırdöndü yönüne doğru sarıp mantara sapladığımız için tekrar açmak istediğimizde köstek mantardan bir üçgen oluşturacak şekilde kolayca açılır ve iğnenin hangisi olduğunu görüp hemen çıkartabiliriz. Son iğneye kadar tüm iğneleri bu şekilde fırdöndü yönüne doğru sararak saplarız ve hepsini mantarın aynı tarafına saplarız. En son iğneyi ise mantarın diğer tarafına ve kurşun yönüne doğru sararak saparız. Böylece ilk iğne bir tarafta tek başına ve sıkıca saplanmış olarak durur. Açmak istediğimizde bu ilk iğneyi açar ve sarkıtmaya başlarız, diğer taraftaki iğneler terse sarılmış oldukları için tıkır tıkır açılırlar ve 20 iğneli çapari 20 saniyede denize inmiş olur.

    Evde hazirlanan oltalari mantara, süngere sararken de yöntem aynısı olmalıdır. İlk iğne bir tarafa ve düz olarak, diğerleri diğer tarafa ve ters yönde sarılmalıdır. Kurşun ağırlığı olmayınca terse sarmak biraz zordur, ya bir parmakla bedeni mantara sabitlemek ya da kurşun halkasını bir yere takıp germek gerekir.

    Rastgele
     
  4. drasty41

    drasty41 Recep

    Yaş:
    64
    Mesajlar:
    1.326
    Şehir:
    Kocaeli
    Favori Kamış:
    lineaeffe unicast, spro spin2,70 ve 2,40
    Favori Makine:
    shimano exage ryobi ekusima4000
    aret arkadaş gayet güzel anlatmış köstekler sarım yönünün tersine olmalıdır gergin bir şekilde.
     
  5. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Daha basiti genişçe bir köpük kullanılır köstekler sarım yönüne 90 derece açı yapacak şekilde tek tarafa saplanır. Bu şekilde yaparsanız ne sararken ne de çözerken zorluk çekmezsiniz. Ben 20x20cm köpük kullanıyorum. Bu şekilde köstekler hiç katlanmadan, beden de minimum seviyede katlanarak sarıldığından, takımı açtığınızda karşınızda daha üsturuplu şekilde duruyor.
     
  6. HAMSYLOS

    HAMSYLOS Mustafa Saatçi

    Mesajlar:
    326
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    EL OLTASI
    En İyi Avı:
    Levrek
    Selamlar
    Ben genelde kalın mukavva kullanıyorum, böylelikle köpük veya mantardan daha az yer kaplıyor. Mukavvayı köstek boyundan 3 santim uzun tutmanız yeterli olacaktır, oldukça memnunum, tavsiye ederim.
     
  7. uraltay

    uraltay ömer

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    43
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE SPIRIT SURF KAMIŞ 3.90M
    Favori Makine:
    OKUMA AV 45
    En İyi Avı:
    kraçe :)
    tüm cevaplar için teşekkür ederim. cuma akşamı 3 saatten fazla uğraşıp 100 lü köstekleri çapariye bağlama denemesi yapıp eva köpük üzerine sarım yapmayı denedik. ne doğru dürüst köstek bağlayabildik ne de sarmayı doğru dürüst başarabildik. hazır takımların iğne boyları çok küçük diye bu yöntemi denedik ama gerçekten deneyim ve tecrübe istiyormuş. ilk defa deneyecek olanlara tavsiyem ya hiç bulaşmayın ya da bir bilenle birlikte uğraşın. saygılar...