Bugün öğleden sonra tekrar çıktım balığa. Her zamanki gibi şamandıralı silikon balıklarla at çek yapmaya başlamıştım ki. Misina koptu ve hoop bizim şamandıralı takım denizin ortasında. cyr Şamandıralı takım pek uzağa gitmemişti, ağır rapalalardan birisiyle yakalayıp çekebilirim diye Daiwa Articulating Princess 22 gr ı taktım. bu rapala malzemecide sanırım çok eskiden kalmış üzerinde 5 TL fiyat etiketi vardı. Sadece ucuz olduğu için almıştım. Rapalayı şamadıraya doğru atıp çekmeye başladım.reeling 4 atışta şamadıralı takımı yakalayamadım ama , bir baktım tam kıyıda bir levrek saldırıyor benim rapalaya. hoop tasmaladım ve aldım kıyıya. Bu acemi şansı değil de nedir?At çek yapmaya hem farklı rapalalarla ile hem de şamandıralı silikonla devam ettim. Bir defa şamandıralı da , bir defa da rapala da levreğin kıyıya kadar takip ettiğini gördüm ama nedense almadı balık. Acaba nerede yanlış yaptım. Umarım ustalar aydınlatır. Sonra şamandıralı takımla 2 dıral daha aldım ve günü bitirdim.Şu an bu balıkların hepsi midemdeler By paylasans at 2011-11-01 By paylasans at 2011-11-01 Levrek 43 cm geldi By paylasans at 2011-11-01 By paylasans at 2011-11-01 By paylasans at 2011-11-01
Arkadaşlar, 1 hafta önce, büyük balıkları yakalamazdan önce yani usta bir at-çek çi hbana nasıl takım bağlayacağımı anlattırken, " Ben levreği yeterki göreyim, mutlaka alırım" diyordu. ben 2-3 tane daha levrek gördüm ama onları türlü türlü rapalalarla, silikonlarla uğraşmama rağmen alamadım. Bana neden alamadığımı anlatabilecek, ya da fikri olan bir usta yok mu?
Ben usta değilim ama, bir şeyler tarif edeyim. Topla silikon arasında 0.30 - 0.35 %100 Florokarbon misina kullan. Ava giderken biraz balık al. Yada bir miktar hamsi, sardalya vs. yi alıp buzlukta sakla, ava giderken 2-3 tanesini yanına al. Balığı kes, silikonun üzerine sür. Kokusu bulaşsın. Sen levreği görüyorsan, o da seni görüyordur. Eğer şapkan varsa kafanda, yana çevir. Ayrıca, atışı yaptıktan sonra kıyıdan mümkünse uzaklaşmayı dene. Hatta çalının, taşın vs. arkasına saklan imkan varsa. Her durumda ani hareket etme, olabildiğince kolunu, kamışı vs. sallama. Son ana kadar aksiyonu terketme. Levrek karnı dibe değinceye kadar sahteyi kovalar bazen. Tam sudan çıkarırken atladığı, hatta sudan çıkan sahteyi havada kaptığı bile olur.
Koyu yazılanlar hariç hepsine katılıyorum. Misinayı tabiki FC kullansan daha avcı olur ama sağlamlıkta sıkıntı olur. Ben slikonlu takımlarımda 0.40 asso kullanıyorum. Kışın başlamasıyla büyük levreklerde ortaya çıkıyor. Takımımın sağlam olmasını isterim. Son ana kadar aksiyon olayında, yine slikonda tavsiyem kıyıya yaklaştıkça sarımını yavaşlat. Son 3-4 m olabildiğince yavaş sar.
Burada bahsedilen sorun sağlamlıktan ziyade, balığın atlamaması. Eğer kalamayı birazcık gevşek tutarsa, büyük balıkta sorun olmaz.
Sorunun ne olduğunu anladım zaten. Ama sonrasınıda düşünmek lazım. Balık atladıktan sonra slikon ağzında gitmiş ne anlamı var. Balığa yazık. Elimde Berkley'in 0.35 FC si var kenarda duruyor. Düğüm mukavemeti hiçde sağlam gelmedi açıkçası. Gerçi ıslak düğüm olayı varmış onuda denemedim.
FC misina derken, zaten düğümlerinin vs. düzgün atıldığını farzediyoruz. Çeşitli yerlerde defalarca yazdım diye hatırlıyorum. FC misinaya atılacak düğümler bellidir, trilen düğüm, palomar düğümü gibi bir kaç tanedir. Her misina için, düğümü sıkmadan önce bilhassa tükrükle ıslatmak elzemdir. Ayrıca misinayı zorlamamak, asılıp zorlayıp sıkmamak gerekir düğüm atarken. Asılmak yerine tırmaklarla düğümü iteleyip sıkışmasını sağlamak lazımdır. Birde olayın şöylesi var, balık gelmeyince de orada olmanın bir anlamı kalmıyor haliyle. Geen kaç defa açıklandı, hatırlamıyorum. Misina + iğnenin çekeceği maksimum yüke şöyle bir bakılır. Üzerinde yazanlara değilde, yapılmış takımı deneyerek bu değer bulunur. Diyelim 3kg kaldırabiliyor. bunun en az %30u pay bırakılır. Eder 2kg. 2kg luk bir şey bulunur. Misinaya takılır. Kaldırır gibi yapılır. Nesne yerden kalkınca, kalama yavaş yavaş gevşetilir. Nesne yere düşer gibi olunca kalama öylece bırakılır. Böyle yapınca misinaya maksimum 2 kg yük biner. Bu durumda kaba bir genelleme ile 20kg'ya kadar balıkları yakalamak mümkün olur. Misinaya hiç bir zaman kaldıramayacağı kadar yük binmeyeceği için kopma gibi bir sorun yaşanmaz. Elbette bu kalama ayarı ideal değildir. Ama acemi için hiç yoktan iyidir.
önerileriniz için çok teşekkürler. bugün öğleden sonra tavsiyelerinize uyarak bir av yapacağı, bakalım kaçacak mı levrekler