Değerli ustalar bu yıl şehrimizin gözde avlaklarından birinde turna balığı yakalanmış olup biz Konyalı balıkçıları heyecanladırmaya yetti.Nede olsa konyada sazan ve sudaktan başka balık türü nadir.Bende önümdeki üniversite sınavından sonraki dönemde yasak kalktıktan sonra turna için denemelere gideceğim bana hangi tür sahte ve yemleri önerirsiniz.Bir abimiz bahsettiği avlakta turnayı yengeçle yakaladığını söyledi ama yengeci nereden bulacağımızı ağzından alamadım.öneriloerinizi bekliyorum.saygılar.
kerim bence heycandan ziyade endişelenin turna olan avlakta sazan ve sudağa allah kolaylıklar versin onlar zamanla biter. turna avı bir ilim ve sazana nazaran biraz pahalıdır. at-çek için öncelikle seni yormayacak 2 paçalı 210-240 cm.lik kamış ve 30 luk spin makinan olmalı, misina 0.20 ip misina olursa iyi olur. bunları alırsan atçek seni yormaz zevk alarak yaparsın . sahte konusu başlı başına bir derya ama ben sana kısayollarını ekleyeceğim bunlar dan önce 1-2 liraya satılan sasiler var bunlar ve albastarın toby kaşığı var fiyatlaı uygun ve çok iş görür.http://www.anadoluavmarketi.com/u-spro_pikefighter_jr_jointed_8_cm-4847.html http://www.avmarketi.com.tr/asp/product/135937/TOBIMARU-F4-105MM http://www.avmarketi.com.tr/asp/product/17905/SAVAGEAR-SOFT-4-PLAY-SILIKON-BALIK-9-5CM http://www.anadoluavmarketi.com/urun_detay.asp?id=4845 5672 114 D.A.M FZ MAKET BALIK gibi gidiyor sahte çok önemli ama tobimaru ile atıp tutamayıp 2 liralıksasiyle baba bir turna yakalanabilir yani nasip kardeş inşallah faydası olur ve iyi turnalar yakalarsın
eyvallah ustam inş. deneyeceğim. Gökhan abi öncelikle ilgilendiğin için tş ederim.Bahsettiğim avlakta güzel sudak ve sazan çıkıyordu.bende yazın kendi rekorumu egale etmeyi başardım daha iyileri nasip inş.Turna konusuna gelince ankara kadar şanslı değiliz tabiki bu konuda çünkü konyada turna hiç çıkmayan bir türdü bu yıllara kadar.Takım konusuna gelince sudak için atçek yaparken kullandığım uygun bir takımım var sanırm şimdilik o yeterli olur.Yaza kadar gerekli bilgilerimi toplayıp yazın hepsini denemek ve turna deneyimini yaşamk istiyorum inş.Önerilerini dikkate alacağım tekrar tşkler.
Bende turnaya başlayacağım deniz avlarından sonra. Ankara'da öğrenciyim. Sahte arşivi yapmayı düşünüyorum. Epey araştırmam gerekecek sanırım. Kayda değer bi çalışma olursa paylaşırım.
Kerim merhaba sezon açılıyormuş bende senin gibi neler almalıyım diye araştırdım.Ancak en sağlam sonuç turnada aşağıdaki linkteymiş. üstünün sarı altının turuncu olması önemliymiş küçük turnalar için 75'lik büyükler için 105'lik olmalıymış. Ben sonuçları paylaşacağım inşallah. http://www.avdeposu.com.tr/?urun-10580-IMA-SASUKE-105-MAKET-BALIK.html
adam çakmasını yapmış fiyatıda uygun ama içimden orjinalini almak geçiyor http://www.ebay.com/sch/m.html?_nkw=sasuke&_sacat=0&_odkw=&_osacat=0&_armrs=1&_ssn=payobaits
Arkadaşlar yaklaşık 17-18 yıldır yapay yemli turna avlayan birisi olarak herkesin görüşüne saygı duymakla birlikte turna avına ilk kaşıkla başladığımı belirtmek isterim.Hemde bildiğiniz Çorba kaşığından bozma kaşıkla :hungry: Avlakta bir tane yakalanmış ve varlığı ve popilasyonu henüz tespit edilmemiş bir balık için o kadar yüksek fiyatlı voblerler tavsiye etmeyi doğru bulmuyorum.Turna yapı itibarıyla hem avcı hemde av konumunda olan bir balık olduğu için saklandığı ve bulunduğu bölgeler genellikle ilişkeni bol çalı arkası,ot arası,kaya önü vs bölgelerdir dolayısı ile Turna avında diğer türlerin avına göre daha fazla yem yitirilir.Ben kendi tecrübelerimi bayağı bir daralttım.Sonuç şu Yem: 1.Kaşık Hafif geniş olacak yalpalayacak :renkler:Gümüş-Turuncu-Bakır-Sarı-Yeşil veya bu renklerin ikili varyasyonları Ağırlık (14 gr -21 gr 28 gr)Bu tanıma uyan piyasada bulabileceğiniz en iyi kaşık Little Coleo ve Condor marka kaşıklardır. (Alba Toby Renginden dolayı turnanın dikkatini çeker lakin aksiyon olarak hiç bir zaman amatör balıkçıyı tatmin etmez) 2.Slikon Mutlak surette kuyruğunu iyi sallayacak ve slikonu kaliteli olacak,kalitesiz slikonlar 1-2 metre derinlikten sonra sudaki basınçtan büzüşürler ve kuyrukları hereket etmez.Uzunluk 7-9-11 cm idealdir.Zoka ağırlığı 13-18 gr yeterli.Renk Aromaları:Beyaz-Sedef-Kırmızı-Turuncu veya ikili varyasyonlar.Bu tanıma en iyi uyan markalar sırasıyla Salmo-Mister Twister ve Remixon marka slikonlar.. 3.Maket balıklar En önemliside bu konudur.Kaşık ve slikonları istenilen derinlikten çekmek bizim elimizdedir lakin Maket balıklarda avlağın durumuyla doğru orantılı olarak Turnanın bulunduğu derinliğe yeminizi indiremesseniz iyi bir sunum yapamazsınız ve av şansınız bir hayli düşer dolayısı ile her maket balıkla turna avlanmaz.Mutlak surette avlağa göre maket balık seçimi yapmak gerekir. Örneğin :Ankara köprüköy eski ırmak yatağı :2 metreden fazla dalan maket balık sürekli ot toplar 1 metreye kadar dalan maket balık balık alır aynı maket balığı 2 km aşağıda göl olan bölümde atarsınız onuda sürekli boşa atarsınız. İdeal Uzunluklar 7-9-11 cm Hafif tombul yapılı olanlarından Aksiyonlar Floting-Suspendik-Sinking Renkler:Beyaz-Kırmızı-Sarı-Yeşil-Turuncu-Sedef renklerini barındıran veya doğal balık desenli olanlar (Gümüş Balığı-Kadife-sazan balığı vs) Aşırı cafcaflı parlak renkler Bazen turnayı ürkütebilir özellikle maket balıklarda Mat renkleri tercih ediniz. Maket balıkta en iyi turna avlayan markalar Rapala Shad Rap serisi ,eski Rapala Magnum serisi (11 cm) Spro Pike Fighter 8 cm 2-3-5 metre dalan seriler ve strike pronun bazı modelleri.Birde bu yıl Duelin F964 Hardcore Longbill modeli dikkatimi çekmeyi başardı lakin denemediğim için şimdilik tavsiye etmiyorum. Yapay yemle turna avı tıpkı deniz levreği avı gibi bazı disiplinler gerektirir aslında her kaşık sallayan mutlaka bir şekilde turna yakalamıştır lakin avlakta hiç kimsenin turna taktıramadığı bir günde suyu iyi okuyup doğru yemle birden fazla turna taktırmanın keyfini yaşamakta lazımdır reeling :thumb:
Hakan bey teşekkürler verdiğiniz bilgiler için tercihimizi yapmadan önce bize iyi bir rehber oldunuz. Oltanız hep dolu olsun
Turna avı için silikon ve kaşık yeterlidir hatta gümüş rengi ucuz maket balıklar bile fevkalade güzel sonuçlar vermektedir.
Merhaba Emrah abi.Bende sezonun açılmasını ve havaların iyileşmesini bekliyorum.Buradan öğrendiklerimi uygulayıp güzel bir sezon geçirmeyi planlıyorum inş.verdiğin bilgiler için teşekürler. Değerli tecrüblerinizi bizimler paylaştığınız için çok tşk. ederim.Önerilerinizi kesinlikle dikkate alacağım.saygılar.
Kerim, Adalhanda bir malzemeci var. Konyaya gelişlerimde hep uğradığım bir yer. Oradan hangi malzemeyi aldıysam işime yaradı, sana da tavsiye ederim. Turna konusunda Konyada pek malzeme bulunmasa da, buradan alacaklarının işine yarayacağından eminim. Rastgele..
Şamandıralı takım yem olarakta gidicegin avlakta kızılkanat var ise (canlı) kullanabilirsin.O arada at-çek ilede zaman gecirirsin.
umarım bizlerde birgün siz değerli abilerimiz gibi usta olup bir günde birden fazla turna tutup o heyecanı bu zevki tadabiliriz...acaba birgün bende bir trofe tutabilecekmiyim