acemıden ustalara bolca soru...

Konu, 'Kamışlar' kısmında stevejones tarafından paylaşıldı.

1. stevejones

stevejones ALPER

Herkese selamlar,forumdada,balık avlamasında cok cok yenı hatta sıfırım fakat bundan sonra aktıf olarak aranızda olma nıyetındeyım,bırkac arkdasım vasıtasıylada bu camıayaya gırıs yaptım fakat hepsının zıt cevaplarından buraya yazmaya karar verdım.ıstanbul buyukcekmecede yasıyorum,denız ve göl tarafında ızın gunlerımde avcılıga baslayacagım.fakat atar nedır?ceker nedır?bıle bılmıyourum.kımı albastar al kımı pelıcan dıyor,kımı 300cm 330cm yeter derken bır baskası 400den asagısı ısı gormez cevabıyla kafamı allak bullak edıyor.mısına 0.20 ıle basla 0.35 acemıler ıcın en ıyısı cevapları kafamı mıxerledı.kısaca yenı baslayan ıcın satın almaya gıttıgımde neyı onerırsınız?su boy su kadar ıgne al,mısına kalınlıgı ve kamıs boyu su olabılır?belırttıgın bolge ve amac ıcın porselenlı yada porselensız daha makbul,su kursunlar yanında bulunmalı...v.s ne dersınız?cevaplarınıza gore onumuzdekı hafta satınalım yapacagım katlanabılır bır olta nıyetım,butcem hepsı ıcın max 100-120 tl cıvarı.cok soru sordum ama konu cok derın,ılgı ve bılgısını esırgemeyen arkadaslara cok tesekkur ederım,saygılar.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 18 Ocak 2011
  2. Seydihan

Seydihan seydihan

Favori Kamış:
    lineaeffe extreme siyah 4.30
    Favori Makine:
    okuma bluehawk 765
    sanırım toplam 120TL işini görmicek malesefama yinede daha tecrubeli abilerimize sormak lazım

3. stevejones

stevejones ALPER

Evet bencede butce ya yetmeyecek ya ucucuna yetecek ama,en azından yanlıs tercıh yapıp tamamemn parayı bosa harcamak ve zevkımızıde alamamak kotu olur,bakalım gelecek cevaplara gore kafamda daha ısabetlı daha dogru kararlarla secımı yapacagım.

4. bahadir37

bahadir37 Bahadır Aydın

Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    Okuma Distance Surf 60 makine
    merhaba alper abi önce senin hangi tür avlara yönelceğin önemli mesela spin oltacılığı var sonra zuak atış surf oltacılığı var ya da sen çapari ile ilk önce istavrit tirsi avına başla derim ben mesela öyle başladım alcan abi hazır çaparilerden bide max 60 tl kamış makine yapılabilr bence ilk amatörken fazla para verip sonra kenara atarsın

5. bahadir37

bahadir37 Bahadır Aydın

Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    Okuma Distance Surf 60 makine
  6. denizleri aşta gel

denizleri aşta gel ONUR

merhaba alper abi cevaplarım seni çok aydınlatmayacak ama bi kaç tavsiyede bulunabilirim yeni başlayacağın için çok fazla para harcamaman en iyisi olacaktır anladığım kadarıyla kıyı balıkçılığı yapmak istiyorsun bulunduğun bölgedeki avlak(av yapmak için kendine seçeceğin bölge) lara bak kumluk alan ise 2-3 köstekli (iğnelerin bağlandığı yer) dip oltasıyla başlamanı tavsiye ederim oltana gelecek küçük vuruşların seni heycanlandırması ve bu işten zevk almak adına başlangıçta ideal olacaktır.

Kıyı avı yapacağın için çok uzun olmasada uzun bi kamışla başlaman bence iyi olacaktır 3.5-4 metre civarı ama bu kamışı seçerken dikkat etmen gereken hafifliği bulabildiğin kadar hafif bi kamışla işe başla bununla uzak mesafelere atış yapabilirsin ince bi yapısı olursa da balıkların vuruşlarını daha iyi hissedebilirsin fiyat hususunda gittiğin malzemeciden uygun bi fiyat istediğini söyle sana göre 25-30 liraya da kamış bulur çok kalite olmasına gerek yok sonralarda değiştirebilirsin.

makine olarak yine malzemeciye danışmakta fayda var bütçene göre bi makine al ilk deneyim için mükkemmel bi makina almana gerek yok kanımca.

Dip oltası dediğimizde dipte gezen balıklar için kullanacağın bi takım olacak kumluk alanda en çok mırmır v.b balıklar bulabilirsin yemli takımla sert çeneleriyle midyeleri kıran çupra da bulma şansın var benim kullandığım en güzel yöntemlerden biri hırsızlama olarak tabir ettiğimiz kurşuna en yakın bağlanan iğne kuma yatar ve dipte gezen balıklar için biçilmiş kaftan olur oltan sudayken misinayı biraz boş bırakırsan tüm yemler kuma yatar ve randıman alırsın güçlü bi tıklama hissettiğinde kamışı 2 3 kez tartarak balığın iğneye geçmesini sağlarsın.

Yem olarak boru kurdu tavsiye ederim.Daha yazılacak çok şey var ama şimdilik bunlar umarım sana yardımcı olur yeterince uzun bi yazı oldu :D

Hadi rastgele... :)

7. denizleri aşta gel

denizleri aşta gel ONUR

ha unutmadan iğne olarak 5 numaradan 10 numaraya kadar iğne kullanabilirsin 0.25 misina uygun olur görünürlük açısından 40 gr kurşun la başla bence uzak mesafelere de ulaştırabilirsin akıntılı ve çok dalgalı bir denizde 40 gr bazen yetmeyebilir aşırıya kaçmamak şartıyla ağırlığı arttırabilirsin ama oltayı savururken dikkat et misina kopmasın :D şayet liman içi veya kayalık alanlarda avlanırken kefale rastlaman büyük olasılık bunun içinde üzerinde 10 tane iğne bulunan şamandırali takımı (kıbrıs) kullanabilirsin buna ekmeği iyice sardıktan sonra suyla buluştur

8. erdinc

erdinc erdinç allı

Favori Makine:
    shakespeare
    Aramıza hoşgeldin. En güzel hobilerden birine başlaman da ayrı bir güzellik. Bence takım seçimi yapana kadar, sahilleri turala, balık tutanları gözlemle . ne tür iğne takımları kullanıyorlar, kamıi-makine kombinasyonları nedir, git sohbet et. Sonra basit ve çok pahalı olmayan takım kurarsın kendine. Bu virüs girdimi insanın aklına, zaten bir sürü malzeme alırsın sonraları. Haydi rastgele.

9. stevejones

stevejones ALPER

Hosbulduk,cevaplardan bır gecede bıle azda olsa bılgım oldu,su an enfazla 400gr agırlıgında 3.50 mt kamıs aklıma yattı,kursuna yakın yemleme ıle dıp balıklarını alabılmegı cevaplarınızdan ogrenmıs bulunuroum,daha cevap beklıyorum lutfen...tesekkurler...

10. Seydihan

Seydihan seydihan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    okuma bluehawk 765
    yani ben herzaman şöyle düşünürüm eger hobby edinmişsen ve bundan cok zevk alıyorsam, ayrıca bolca vakit gecirmeyi düşünüyorsam kesinlikle alacağım kamış makina ve malzemelerim uyduruk değilde uzun süre beni idare edecek şekilde alırım.. cünkü ilerledikce sahteler alıcaksın onlarla atmayı isticeksin ve tekrar bütcene yüklenmen gerekcek... bana kalsa tüm işini görecek bi makına + kamıs alırsan daha iyi olur ama tabiki bütceni cok fazla aşmadan...

11. melanqoliq

melanqoliq FATİH KOÇ

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin, Lineaeffe master jig
    Favori Makine:
    Shimano Hyperlop, Ryobi Ecusima 3000vi, Okuma Salina SA 2 16000
    En İyi Avı:
    Sülemem nazar değer :D
    Alper kardeşim anladıgım kadarıyla ilk kamış ve makinanı alacaksın.
    Öyleyse şayet git alısveriş yapacagın yere ve en ucuz hangileri var ise onları al güle gülede kullan.
    takım seçmek falan daha sonraki iş.
    aradaki farkı görmek neyi nasıl kullanacagını öğrenmek zaman ister ilk etapta en iyisi en güzeliyle başlamana gerek yok kanaatimce.
    en ucuzlarını alsan dikkatli kullandıkça seni 1 sene götürür.
    o zamana kadarda ne nedir ne değildir öğrenmiş ve kendi seçimini yapacak düzeye gelmiş olursun.

12. stevejones

stevejones ALPER

Dogru suyluyorsun,sımdı 30 dan 50 den kacıp cok dandık bır malzeme ıle baslasam sonradan bır parca daha bılgı ve tecrube sahıbı oluncada daah bılınclı olarak baska bır kamıs makıne almak ısteyecegım bu sefer elımdekıde pek bır ıse yaramayacagından sımdı verecegım 100 cope gıdıp ustune de belkı 250 lıra gıbı daha kalıtelı bır kamıs aldıgımda totalde 400 e yakın harcamıs olacagımdır.daha atar ı cekerı ne demek bılmezken rısklı bır alısverıs yapacagım ama hayırlısı bakalım.

13. Seydihan

Seydihan seydihan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    okuma bluehawk 765
    alper benim anlatmak istediğimde buydu zaten ;) cünkü balık tytmak bir tutkudur bi kere başladınmı gerisi geliyor ve sonu yok bu işin :) bana göre dediğim gibi şimdi iyisini al sora tekrar para verme ;)

14. stevejones

stevejones ALPER

evet,hıc balık eymeyen ama her hafta tutmayay galataya gıden arkadasım var bılıyorum ve ınanıyorum,ama ben buyukcekmecede bu kadar bılgı ıle ıgneden yosun harıcı bırsey cıkartırmıyım bılemıyorum tabı..:)

15. Seydihan

Seydihan seydihan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    okuma bluehawk 765
    cıkartırsın hic merak etme... sadece herkesin gittiği yere git atiorum galata koprüsü yada ne bileyim beşiktaşa emin olki zamanla herkesi tanıyacaksın ve sana yardımcı olacaklardır...

16. denizleri aşta gel

denizleri aşta gel ONUR

alper abi bulduğun kamış bence iyi işe yüksek maliyetle başlamamanı tavsiye etmiştim ama bu kalitesiz anlamında değil yani sen 30 liraya aldığın kamış çürük çıkmaz merak etme oda işini görür ama profesyonel olmaz ayrı mesele ben 9 yaşında başladım 9 sene oldu hala kullanıyorum o gün kullandığım takımım hala tıkır tıkır çalışıyor makineyi tuzlu suya ve kuma sokmazsan hiç bi sorun çıkmaz merak ettiğin başka bi konu olursa aklına geldikçe özelden de mesaj atabilirsin elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız

17. ceryancı

ceryancı FATİH

Favori Kamış:
    lineaeffe sprıt surf 3.90
    Favori Makine:
    okuma avenger 55a
    fatih abime aynen katılıyorum öyle milletin gazına gelip yok iyi olsun süper olsun aldım mı bi sefer alıyım deme abi :)

18. stevejones

stevejones ALPER

evet arkadaslar bende sımdı gıdıp kendımı zorlayıp 200 lıra harcasam neye harcadıgımı edıp etmeyecegını bıle tam bılmezken hata etmıs olurum,belkı 1 yada 2 sene sonra hıc degılse neye karsılık hangı malzemeyı alacagımı ısıme ne kadar yarayıp ne kadar gereklı yada gereksız oldugunu bugunume gore daha ıyı bılecegım.Kamısla bırlıkte muhakkak sunlarıda al yenı baslarken dıyebılcegınız neler var,nasıl bır kursun yada ıgne yada bska bırsey ....

19. denizleri aşta gel

denizleri aşta gel ONUR

daha öncede yazmıştım 40 gr kurşun alabilirsin diye sen yedek olarak ta 2 3 tane al kurşun 5 numara iğne al 5-6 kadar çupra için kullanırsın 7-8 numara iğnelerden al lacivert renkli olur genelde sonra ucuz bi malzeme olan kıbrıs takımı al 10 iğneli mantarlı olta bağlamayı bilmediğin için bunlar ne kadar işine yarar bilemem ama sen yinede al yanında bulunsun bilen biri hazırlar makine ve kamışı aldığında sana hazır olarak bi tane verir zaten sen yedek olarak diğer ekipmanlarla yaptırırsın fırdöndü ve klips alman iyi olur misinanın gam tutmaması için ha birde bi kaç paket boru kurdu al denemelere başla

RASTGELE :)

20. stevejones

stevejones ALPER

OK,sagolasın bunlara not ettım gıderken yanımda olacak,bu 40 gr dedıgınız kamısın atarı dedıklerı olcuyle alakalı sanırım degılmı?İstoçtan almayaı dusunuyorum bol cesıt ve hesaplı dukkanlar varmıs.Bu yazdıgın ıgneler genel gecer balıklar ıcınmı?buyukcekmecede denızde ıstavrıt goldede sazan ve sarıkanat cıktıgı ıstıhbaratınıda aldım ama tabı ne kadar dogru cıkar yada bana denk gelır kısmet.,tesekkur ederım yıne ılgın ıcın.