acil yardım motor 1 dakika çalışıp duruyor.

Konu, 'Motorlar' kısmında onur1872 tarafından paylaşıldı.

1. onur1872

onur1872

selamlar. malumunuz ikinci el 4 hp bir motor aldım. güya servis bakımlı aldım :) sizlere tavsiyem 2000 model öncesi motor almamanız yönünde diyerek sorunuma geçiyorum.

aldığım motor bir dakika çalışıp duruyor. daha sonra çalışmıyor 5 dakika sonra yeniden çalıştırdığımda yine çalışıyor. çalışmasında bir problem yok. fakat 1 dakikadan fazla çalışmıyor. rölantide daha fazla yani birbuçuk dakika vs çalışıyor.
    benim düşüncem şu yönde

1) motor hararet yapıyor. devirdaimde problem olabilir ( çünkü ayrıca motor ısınıyor)

2)benzin deposu hava almıyor( bu şıkkı eledim çünkü deponun kapağını tam açıp da gittim yine aynı şekilde 1 dakika civarı çalışıyor stop ediyor)

devirdaimde nekadar su atıyor derseniz benim diğer motorun yarısı kadar su veriyor diyebilirim. resmen su damla damla püskürüyor.

birde jiklenin ordan az da olsa benzin geliyor( karbüratöre baktım benzin kaçırma kesinlikle sözkonusu değil fakat jikle tertibatından benzin geliyor)

sorun düşündüğüm gibi devirdaimde olabilirmi? motorun çalışmasında herhangi bir problem yok çalıştıktan sonra yarım ipte bile çalışıyor. haftasonum zehir oldu :)

eğer düşündüğüm gibi değilse sorun nerede olabilir? herkese teşekkürler :)

2. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    rölantide daha fazla çalistigina göre bogulmus olmasin? jikleyi açikmi unuttum diyecem ama tecrübe kazanmis biri olarak bunu yapmazsin.. acaba jikle açik vaziyette takili kalmis olmasin?
    haftasonun zehir olmus evet ama neyseki açildiktan sonra sorun yasamamissin.
    bu arada ne kadar benzin almistin? biliyosun belli bir seviyenin altinda emmiyor motor.

keske aldigin yerde kovaya sokup çalistirsaydin....neyse umarim sorun basit birseydir

3. RamazanUsta

RamazanUsta Ramazan Uzan

Favori Kamış:
    Albastar Qual Surf
    Favori Makine:
    Albastar Pasha
    En İyi Avı:
    Akya 8.5Kg
    Motor bir dakkada hiç su almasada hararet yapmaz. Seninki su alıyormuş. Rolantide düşük hp ler az su alır. Ama yinede video koyarsan devirdaimin yeterli olup olmadığını söyleyebilirim. Hararet yapan motor okadar ısınır ki alev alacak sanırsın.

Sorun dediğim gibi devirdaimde değilse cigleden gelen benzinle alakalıdır. Motor benzin kaçırıyorsa boğulup stop eder. Bu dıştan takma motorlarda çok olur.

Tabi son ihtimal pistonların bitmiş olması ki muhtemeldir:(

Yinede bujiyi bi değişmekte fayda vardır herzaman;)

4. onur1872

onur1872

umut abi selamlar. benzin yarı yarıya doluydu. jikleyi tabiki açık unutmadım :) sanırım sorun devirdaimde. aldığım yerde çalıştırdım bir dakika güzel çalıştı. ama bu motor egsozdan suyu neden az atıyor şeklinde serviste de sormuştum. adamlar 4 hp okadar atar demişlerdi ama bence alakası yoktu :) zaten sorun devirdaimde değilse nerededir diye konuyu açtım :)

ya denizde inanırmısın motoru açıp karbüratöre bile baktım :D bakalım benzin geliyormu diye :D açtık karbüratörü elim benzin doldu :D motordan anlıyorum az çok ama bu biraz garip bir durum. motor ısınıyor vs devirdaimde problem var gibi geldi.. benzin deposu hava almıyor diye kapağını tam açtım yinede aynı şekilde motor durdu..ve motor çok ısındı.

yinede başka ne sorun olabilir anlayanlar yazarsa sevinirim.

5. RamazanUsta

RamazanUsta Ramazan Uzan

Favori Kamış:
    Albastar Qual Surf
    Favori Makine:
    Albastar Pasha
    En İyi Avı:
    Akya 8.5Kg
    Yine e devirdaimden emin olmak istiyorsan pervaneyi sök motoru çalıştırıp su girişinden hortumla tazyikli su ver. Hem tıkanıklık varsa açarsın.

6. onur1872

onur1872

ramazan bey tavsiyeleriniz harika olmuş. benzin kaçırıyor evet. ama karbüratörden değil jiklenin oradan. karbüratörden kaçırsa sorun bu diyeceğim fakat jiklenin oradan kaçırıyor sanırım deposu kendinden olduğu için ve eski olduğu için. bu bir sorun yaratırmı? yani karbüratör değilde başka biryerden benzin akıtması.. benzin akıtmasını nasıl durdurabiliriz?

motorun ısınmasına gelince. toplasak iki dakika çalıştı elim motora değdi elim yandı diyebiliriz.

su atmasında en son baktığımda problem yoktu. fakat çok az atıyordu.. ben de anlayamadım. dediğim gibi motor bir dakika çalışıp boğularak duruyor.

motorun boğulduğu kesin. çunku motor çalışıyor, tamgaz yarım gaz vs gidiyor fakat bir süre sonra gaz yemiyor ve boğulup duruyor. bunu anlayabildim. pistonlar bitseydi motor gidermiydi? gidişinde herhangi bir problem yok. ki pistonlar bitik olsaydı motorun çekişi çok az olurdu diye düşünüyorum. fakat böyle eski bir motorda herşey olabilir.

ramazan bey yazdıklarınızı görmedim o nedenle biraz geç yazdım fakat sorun nerede çok merak ediyorum.

7. onur1872

onur1872

ayrıca geçen seneden kalma içinde 30/1 yağ olan yarım litre benzini de yeni aldığım 2 litre benzinin içine döktüm? sorun buradan kaynaklanıyor olabilirmi? eski benzin de sorun çıkarmış olabilir diye düşünüyorum. yağ oranı dediğim gibi 30/1 di. yani çok yağlı. fakat en fazla yarım litredir. iki litre yeni benzin ile karıştırıp 40 gram yağ koydum.

sorun benzinden kaynaklı olsa hiç çalışmaması gerekmezmiydi? benzinden de kaynaklanabilir eski benzin bildiğiniz üzere özelliğini kaybediyor ayrıca içinde fazla yağ var. fakat motor çalıştıktan bir dakika sonra duruyor. benzinden kaynaklı sorun olsaydı hiç çalışmaması gerekmezmiydi? ya da böyle bir benzinle çalıştıktan bir dakika sonra durması normalmi?

Son düzenleme: 13 Haziran 2010
  8. RamazanUsta

RamazanUsta Ramazan Uzan

Favori Kamış:
    Albastar Qual Surf
    Favori Makine:
    Albastar Pasha
    En İyi Avı:
    Akya 8.5Kg
    Benzinden falan olmaz. Çok uçuk ihtimallere gitme.

Benzin kaçırmasının nedenini bulmaya çalışmalısın. Denizin ortasında benzin kaçırdığı için boğulup kalan çok olur. Budurumda motorun altından damla damla benzin akıyor dendiğini gördüm çok duydum. Bujiyi kontrol et. Buji tam takılmadıysa kaçırabilir. Bence ciglenin olduğu yerden değilde başka bir yerden sızıyordur da oradan çıkıyordur. Kapak açıkken motoru çalıştırıp videoya çekip eklersen çözüm daha kolay olabilir.

Motorun markası modeli nedir?

9. onur1872

onur1872

ramazan bey motorun markası evinrude 4 hp. koldan gazlı olmayanlardan. gazı motorun kafasından veriyorsunuz. 80 lerin başında avrupaya gönderilen modellerden yani çok eski bir model.

yağ karışımı fazlaysa ve eski benzin olduğundan bu ihtimal üzerinde durdum.

benzin jikleyi çektiğimiz tutacak üzerinden sızmıyor. jikle açıkken bir kapakçık var o kapanıyor. jikleyi kapattığımızda da o kapakçık açılıyor. sanırım havayla alakalı. normal şartlarda jikleyi açtığımızda benzine oradan hava giriyor kapattığımızda da hava gelmiyor normal tertibatı bu şekilde olması gerekiyor. bu dediğim mekanizma karbüratörün tam üstünde. şimdi baktım benzin akıtmıyor. ama benzin valfi de kapalı yani depodan karbüratöre giden benzin valfini kapattım. sonuç olarak valf açıkken o kapakçığın içinden benzin geliyor. tam anlatamadım sanırım ama fotograf eklerim.

karbüratörü açtım ve kapatırken tam sıktım ki benzin kaçırmasın diye. bundan sorun olmaz sanırım.

bujilerin plastiklerini çıkardım orada en ufak bir yağlanma bile yok. bujileri tam çıkarmadım çünkü buji için anahtarım yok.

kompressörde hiçbir sorun yok. kompressör çok iyi durumda. ayrıca motor çalıştığı 1 dakikalık süre içinde gaz yiyor ve gidiyor.

10. yelkoma

yelkoma SERDAR

Favori Kamış:
    dcd
    En İyi Avı:
    1,5 kg levrek
    onur bey
    buna benzer bir sorun daha önce 2 defa başıma geldi .

25 hp yamaha 2 zamanlı

1 . yağ, benzin karışımı yağı fazla koyduğum için 1 dakika kadar çalışıyor ardından stop ediyordu. Buji yi sökmeden yağlama olup olmadığını anlamak çok zor.

2. bu çok çok ciddi bir sorundu yan tarafta soğutma kanalı olan bir sac parçası var aynı zamanda eksoz çıkışı, o sac delinmiş ve silindir içine azda olsa su alıyordu ki muhtemelen sizin motorda böyle bir sorun var . rhatlıkla yan taraf eksoz çıkışını söküp kontrol edebilirsiniz.
    tabi bizim sorunu bulmamız 2/3 saat almıştı en akla gelmeyecek yer ama olurmu
    ? oluyor ve belirtilerde aynı.

eğer bu söylediklerimde bir sorun yoksa .kesinlikle karbüratörden dir.

11. yelkoma

yelkoma SERDAR

Favori Kamış:
    dcd
    En İyi Avı:
    1,5 kg levrek
    Bir şey daha acaba bujiyi sökmeden nasıl anladınız komresör olduğunu ?

12. onur1872

onur1872

aykut bey selamlar. öncelikle motorda yarım litre 1/30 yağ karışmış bir senelik benzin ve bunun üzerine 2 litre 1/50 karışımlı yeni aldığım benzini karıştırarak koydum. yani yağın fazla olma ihtimali var. benim düşündüğüm sorunlar ve yanıtları açıkcası kafamda netleşti.

ikincisi egsozdan su atıyor atmasına ama az atıyor. yani devirdaim lastiği eskimiş olabilir. devirdaim pompasında bir sorun olduğunu düşünmüyorum.

üçüncüsü de silindire su kaçıyorsa sorun büyüktür ki bence böyle bir sorun değildir. çünkü motor çalışıyor , gidiyor fakat boğulup duruyor.

son olarak kompressör olayı şu şekilde.. motor bir kere dahi çalıştıktan sonra boğulma olduğu için 4 5 dakika sonra çalışıyor. bu çalıştırma da ipi çektiğimde - yarım ipte bile değil anında - oluyor. ayrıca hızlı çekmesem bile çalışıyor yani motor ipe sarılsın ve pervane biraz dönsün diye yavaş yavaş çektiğimde bile çalıştı.

ben sorunu üç seçeneğe indirdim.

1) devirdaim lastiği eskimiş olabilir , egsozdan gelen su az gibime geldi

2) eski ve çok yağ karışımlı benzin sorun yaratabilir. eski benzin zaten özelliğini yitirir ve bunun üzerine de çok yağlı benzin motoru çalıştırmayabilir.

3) benzin akıtma olayında birşeyler olabilir ki bugün baktım benzin akıtmıyordu.

bunların dışında silindir piston yada başka yerlerde sorun olduğunu düşünmüyorum zira motor düzgün çalışıp gidiyor ve çekişi de iyi.

ayrıca çok yağ karıştırdım motor 1 dakika çalışıp duruyordu demenize kafam takıldı. çünkü serviste çalıştırdığımızda motor çok rahat çalışıyordu ne olduysa dediğim karışımlı benzini koyduktan sonra oldu. bu sorundaki tecrübelerinizi biraz daha açarak bizlere aktarabilirmisiniz? teşekkür ederim

13. yelkoma

yelkoma SERDAR

Favori Kamış:
    dcd
    En İyi Avı:
    1,5 kg levrek
    üçüncüsü de silindire su kaçıyorsa sorun büyüktür ki bence böyle bir sorun değildir. çünkü motor çalışıyor , gidiyor fakat boğulup duruyor.

onur bey 4 mil açığa gidene kadar benim 25 hp yamahamda muhteşem çalışıyordu . hatta yarım ipte ... Ama aniden bozuldu .aynen sizin motordaki belirtiler. çalışıyor gaz veriyorum sorun yok tam vitese takacağım stop ediyor. tekrar deniyorum 1/2 ipte yine çalışıyor 1 dakika sonra stop ediyor...
    sorun az önce bahsettiğim olay soğutma suyu çok azda olsa silindir içine giriyor.

benim yazdıklarım aklınızın bir köşesinde kalsın . her yeri kontrol ettikten sonra hala sorun varsa benim dediğim yere bakın .

serviste motor tatlı su ile çalıştı ama sorun tuzlu suda çıktı doğru değil mi?
    birde motorun resimlerini yüklermisiniz sistemi görelim.

motorlar tamirciyi gördümü çalışırlar :)

14. yelkoma

yelkoma SERDAR

Favori Kamış:
    dcd
    En İyi Avı:
    1,5 kg levrek
    onur bey aklıma geldi yakıt pompası çalışıyor mu ? kontrol ettiniz mi?

15. onur1872

onur1872

aykut bey söylediklerinizin hepsi aklımda merak etmeyin :) sorun her ne ise onu bulmak istiyorum.

evet tatlı suda sorunsuz çalıştı. tuzlu suda bahsettiklerim yaşandı. motorun fotograflarını yükleyeceğim. sistemi 2 zamanlı motorlarla aynı fakat kendinden depolu ve videsli değil. yani gazı verdinizmi allah ne verdiyse gidiyor :)

motor daha servisi görmedi ama haftaya bir baktıracağım. tamirciyi görünce sorunsuz çalışırsa beni çıldırtacak bunda şüphe yok :)

16. onur1872

onur1872

aykut bey benim motorum kendinden depolu. yakıtı deposu ayrı olan motorlardaki gibi pompalama gibi bir durum yok. kendinden depolu motorlarda benzin valfi var onu açtınızmı karbüratöre benzin gider. benzin depo valfi pompa görevi görüyor diyebiliriz. benzin geliyormu diye karbüratörü denizin ortasında açtım baktım :) benzin geliyor benzinin motora gelmesinde bir sorun göremedim.

17. RamazanUsta

RamazanUsta Ramazan Uzan

Favori Kamış:
    Albastar Qual Surf
    Favori Makine:
    Albastar Pasha
    En İyi Avı:
    Akya 8.5Kg
    Motora çok yağlı benzin konulduğunda çok fazla duman atmaya başlar. Koku ve duman çok fazla kendini belli eder. Çalıştığı süze zarfnda bunu anlardın. Ayrıca 1 dakikadan dahauzun süre çalışırdı. Üstelik rolantide stop etmez genelde. Gazı verdiğin anda yığılır. Yinede emin olmak için motora hiç yağsız benzin koyarak -motoru bir süre sallayarak çalıştırmayı deneyebilirsin. Motor uzun süre çalışırsa sorun benzinden demektir.

Sorun sadece bujide de olabilir. Birçok tekleyen motor buji değiştiğinde düzelir.

Servise götürmeden evvel tazyikli su vererek devirdaimi test et derim.

18. Önder SRC

Önder SRC önder sürücü

Onur kardeşim şamandıra problemi anlattığın ,kapatmıyor hepsi bu ,hazne benzinle doluyor ama şamandıra kapatmıyor ,ya şamandıra delik yada iğnesi tam kapatmıyor .motordan anlıyorum demişsin yapacağını tahmin ederek detaya girmiyorum devirdaim ile ilgisi hiç yok .anlamadığın birşey olursa detaylı anlatırım.Bu da benim işim selamlar,

19. egemenparlar

egemenparlar isim hanem boş kalsın

onur bey öncelikle geçmiş olsun
    okuduğum kadarıyla motorun gereğinden fazla benzin alıyor. (benzin hava karışımını iyi yapamıyor belkide hiç yapamıyordur)yağ ve ya eski benzinle alakası yoktur bence. karbüratörüne baktır yada kendin ayarlayabiliyorsan ayarla zengin karışım alan motorlar rölantide çalışır. gaza yüklendin mi bayılır kalır. 5 dakika sonra çalışmasının sebebi motorun soğuması değil de karbüratördeki benzin ahava karışımının çalışması için gereken karışıma miktara gelmesidir.. zati motor ısıdan duruyorsa soğuması en az 25 dakika alır. tarifin bu yönde.
    kolay gelsin

20. onur1872

onur1872

önder abi selamlar. şamandıra problemini biraz daha açabilirmisiniz? şamandıra derken depodaki şamandıra mı? merak ettim ne olabilir ve nasıl olabilir? daha önce şamandıra ile ilgili bir problemle karşılaşmadığım için bilemiyorum. şamandırada problem varsa benzin akıtırmı? tam olarak nasıl halledilir? şimdiden teşekkürler.