herkese merhabalar bu aksam 8 sularında teknemle ıstavrıt avım bıttı lımana donecektım yemlı bı deneme yaptım ıstavrıtten 4 lu takımla 100 gr kursunlu ve buyuk bı balık vurdu bende levrek oldugunu tahmın edıyorum zıra kıyıya 40 mt kayalıklara mesafem vardı .kalamayı actım cırr cırr cektıkce cektı gıttı bende okuduklarımdan yola cıkarak musade ettım gıtsın dıye sonra yavas yavas kapattım ve cekmeye basladım bı ara cıktı zannettım kancadan ama sonra baktım yıne asılıyor 10 dk mucadele ettım kolum koptu adeta ve sonunda ya cıktı ya tukurdu yemı levrekmıdır sızce yesılkoy cıvarıydı yer ve ne yapmam lazım boyle bı durumda avlanma tarzım cekmem nasıl olmalı aklımda kaldı saat 3 gıbı gıdecegım olmadı yarında aynı yerde olacağım yardımlarınızı beklıyorum sevgili balıkçı arkadaslarım
daha önce bende de aynısı oldu....çok çok iri bir balık yemi alıp çeektti..bende sizin gibi saldım gitti....balık derine gittikçe daha çok asıldı ve sonunda dayanamadım asıldım ve iğne ortadan kırıldı...burdaki püf noktası saırım çok fazla salmamak....kısa arlıklarla arada bir çekip-salmak lazım sanırım...
benden daha usta arkadaşlarımız olduğun forumlarda eminim fakat benimde tek söyliyebileceğim fikir; bir balık olduğu hali ile güçlü ve saramaıyorsan tek çare yormak ki bunuda mümkünse hiç salmadan çok çok ağır çekmek değilse de küçük küçük salıp sarmak, salıp sarmak, salıp sarmak, salıp sarmak balığın yorulduğu anı zaten hissediyorsun yoruldukça daha fazla sarıp daha az salıcaksın taa ki balığı tamamen sarabilecek kıvama geldiği vakit
Levreğin klasik bir asılma yöntemi vardır. Durur durur aniden çeker. Tam teslim oldu dersiniz ok gibi dalar ve misinayı kopartabilir. Ama genelde kısa sürede teslim olur. 10 dakikaya çoktan yukarı çıkış olması gerekir diye düşünüyorum. Ne olablir sorusuna cevap kaçan balık büyük olur demekten başka birşey mümkün değil sanıyorum. Köpekbalığından kırlangıca torikden levreğe çok gemniş bir yelpaze var. Yem oalrak ne kullanmıştınız?
Ben genelde levrek çekerken yaptığım tek şey kalama ayarını iyi ayarlamak oluyor ve gerisi kendiliğinden geliyor. Ben misinayı sararken balıkta yoruluncaya kadar misinayı alıp götürüyor ve yorulduğu anda hiç zorlamadan kıyıya kadar geliyor. Kıyıya yanaştığında ise son hamlesini yapıyor, biraz daha kalama alıyor ama ben sarmayı hiç bırakmıyorum sonrasında ise kepçeye bile gerek kalmadan yorulmuş olan paşa kendini kumların üzerinde buluyor. Size tavsiyem kesinlikle balığı başı boş bırakmayın o ne kadar kalama alıp giderse gitsin siz sarmaya devam edin. Sonunda pes edecektir mutlaka. İyi avlar dilerim.
sabah 5 te yıne aynı yere gıttım busefer kalamayı kısa sure acık tuttum ama kancalarım caparı kancası oldugundan sanırım koparttı sımdı sorun su.yer tamam balık var nasıll bı takım kullanmam gerekıyor tekneden ve bu balık kıyıya 20-30 mt mesafede kayalık kıyı serıdınde yer.levrekmıdır sızce?
Sayın GündüzGezen tarif ettiği usul ile olaya en doğru çözümü sunmaktadır. Balata ayarını, balığı yormak ve sonrada kıyıya almak amacı ile yapmakta isek, yapılacak şey makinanın geri sarmasını önce kilitlemek, misinayı asılırken ayarı elle yapmaktır. Bu ayarın doğru noktası ise, misinayı asıldınız geliyor ama zorlanarak, yani ayarda mühim nokta misinanın asıldıkça zorlada olsa kesintisiz gelmesi. Bu ayar derecesi size balığı getirecektir ancak makinanız hırpalanmış olacaktır. Tarif edilen ayardaki takıma takılan büyük balıkta, balık asılacak, balata salacaktır misinayı ama bu salma balığı sağarak yapılan bir salma olacaktır ki hayvana büyük efor harcatır, bu esnada ( balığın misinayı zorlaya zorlaya götürmekte olduğu durumda) makinanın sarılmasının da mutlaka hayvana ilave bir yük bindirmesi olacaktır. Hayvan yorulup asılmaya son verdiği ve soluklanmaya çalıştığı anda bu defa da avcıya doğru çekime direnecek ve gücünün tükenmesi çabuklaşacaktır. Bu yazılanlar makul ölçülerdeki büyük balıklar ve takımlar içindir, eğer oltayı 20 kg lık bir orfoza kaptırdı iseniz yazılanların pek kıymeti olmaz.
teknedede durum uygulama olarak pek farklı değil galiba .balık gercektende buyuktu kolum koptu dıyebılırım.en kısıkta bıle cektı aldı gıttı ve koptu sonundada ama 10 dk epey terlettı benı .klasık kaçan balık işte bu aksam sağlam takımlarla ve ıgneyle cıkacagım aynı yere bakalım ne olacak sonucu yarın yazarım kanca ve takım tavsıyesı olan varmı tekne ıcın
Son kalamada bile balık misina aldı diyorsun. Bu boy ve ağırlıkta bir balık altınızda tekne varsa asla bu kadar zorlamamalı diye düşünüyorum. Tabi dip kayalık ve takılma riski varsa başka. Ama dip o bölgede genelde düzdür. Bu durumda balığı tıpkı bir uçurtma uçurur gibi yol vermek lazım. En sağlam iğne ve misina bile o zorlanmaya dayanmayabilir. yapılması gereken son derece sabırlı bir şekilde balığa kalamayla yol vermek ve tekneyi yavaş yavaş balığın yol sitediği yöne yürütmek gerekir. Zorlarsanız ya kırar ya koparır yada ağzını yırtar. Ne olursa olsun balık 30 dakika gibi bir sürenin sonunda çatlayarak pes edecektir.
Serkan beyde güzel bir noktaya değinmiş eğer kalama son sıkı noktasında ise ve hala balık makinadan misina sağıyor ise en doğru şey tekneyi balığın istikametine çevirmek balıktan hızlı olmamak kaydı ile rolantide veya yanınızda ikinci bir kişi var ise kürek yardımı ile balığı yormaktır. Sanırım meranızda oldukça verimli ve epey büyük balıklar mevcut dilerseniz ve bütçeniz müsade ediyor ise, makine ve kamışınıza güveniyorsanız kesinlikle ip misina kullanın derim. İp misina yardımı ile kesinlikle trofeleri teknenize misafir edebilirsiniz. İyi avlar dilerim.
teknede yanlızdım ve 6 metre oldugundan o mucadele esnasında aklıma gelsede calısıtıp yuruyemezdım herhalde.orgu mısına ıle bu aksam denemeye cıkacagım yardımlarınız ıcın tesekkur ederım herkese
Bu tip avlarda örgü kullanmak sizin için sakıncalı olabilir, kalama vermeyi tam anlamı ile bilmiyorsanız, örgü misinada esneme olmadığından ya örgüyü kopartırsınız ya da ballığın ağzını yırtarsınız. İyice tecbübe kazanmadan örgü misina kullanmamanızı tavsiye ederim. Rastgele.
2-3 kiloluk bir karagöz veya daha iri bir minekop da olabilir, levrek de olabilir, hatta sinarit bile olabilir diyeyim Ne olduğunu söyleyebilmek için oltanın elde olması lazım o sırada... Eşkina olma ihtimali de var ama çok zor, taş altına kaçar kalama alınca, olta takılır. Kaçan balık büyük olur derler ya, burada hakkaten büyük herhalde 10 dakika dip balığı için ciddi bir süre... Not: Yine aynı yere gittiniz yine aynı şey olduysa camgöz köpekbalığı olabilir diye düşündüm şimdi, bazı durumlarda ağzının ucuna iğne girince takımı kesemiyor, istavrit fileto da bu ihtimali kuvvetlendiriyor. Bir dahaki sefere kurt falan takın ya da midye, bakalım ne olacak... Bu arada, kalama ayarını baştan biraz daha gevşek ayarlayın, epey alsın gitsin bakalım, sonra sonra sıkmaya başlayın ayarı, artık misinanız yarım makara kalınca iyice sıkın, böylelikle balık ilk anlarında ağır yük yemeyip paniklemeyecek, onun gücü azaldıkça sizin kalamanız sıkılaşacak, sonunda pes edecek. İlk baştan kalama çok sıkı olursa hayvan en güçlü anında deli gibi debelenip oltayı kopartabilir. Tabiri caizse uyuyan devi uyandırmadan, kıllandırmadan halledin işini