Arkadaşlar Merhaba. Kendin yap sitesinde böyle birşeye rastladım. Kutu Kolanın açma halkasından olta iğnesi yapımı. Açıkçası böyle bir iğnenin iş yapacağı, dağda bayırda zor durumlarda yardımcı olabileceği kanaatindeyim. Açma halkalarına aşağıdaki şekli verince ve törpü ile biraz keskinleştirince umarız işinize yarar. Vesselam...
boş işler bunlar , buna balık yakalanmaz. zarar verir hayvana . Artı , olta iğnesi suyun altında görünmeze yakındır. Balığın dikkatini çekmeyecek kadar ince ve mukavemetli imal edilir. Hayvanın yeme en ufak bir hareketinde ağzına hemen takılabilecek şekilde açısı vardır. BU açma halkası trafik lambası gibi parlar suyun altında , ben buradayım diye bağırır adeta. Bunlarla zaman harcamayın .
Öyle parlaması... Bazen bunun faydası da olabilir, balığı cezbedebilir. Ama bunlar iş yapmaz, orası doğru. Balığın ağzına saplanmaz bile, sanmıyorum.
Doğada mahsur kalma, kaybolma gibi durumlarda bulunabilecek, üretilebilecek iğne işlevi görebilecek çeşitli materyaller mevcut. Örneğin böğürtlen vb bir bitkinin çok kalın olmayan bir dalını dikeniyle birlikte kullanmak. Ya da avlanacak, bulunacak kuş türlerinin kemiklerinden faydalanmak. Tavuğun şu lades kemiği benzeri çok daha ufak boyutlu kemikler bulunur, bir tarafına ip, kuvvetli ağaç lifleri gibi bir misina uydurulur. Çevrede bulunacak böcek, solucan, hayvan eti, meyve taneleri yem olarak kullanılır. İçinde kalınan duruma ve doğa şartlarına göre seçenekler çoğaltılabilir. Bir de bolca umut lazım tabii... İnşallah hiçkimse bu gibi durumlarda kalmaz.
Sizin zamana verdiğiniz değerden çok daha fazlasını veriyorum ve bunun farkındayım merak etmeyin. Survivor durumlarda kullanılabilir şeklinde belirtmişim. Siz daha önemli, daha dolu konularla teşrif edin, başımız gözümüz üstüne.. Tevfik abi kusura bakma dağ başında mustad çelik iğne satmıyorlar. Olası durumlarda, ki bunların hepsi hayatta kalma durumları olmak zorunda değil. Bir mesire alanında balığın olabileceği bir yerde iğne yerine kullanabileceğin, bulabileceğin en mantıklı materyaldir bu. Dostum!!! mesajı dikkatli okursan, Kendin yap sitesinde rastladım diye, özellikle büyük puntolarla belirttiğimi görürsün.
Sevgili Fatih, bir survivor durumunda kalırsan, bunlara da güvenirsen, açlıktan ölür gidersin. Öyle bir duruma düşersen, en mantıklı yol bir zıpkın, daha doğrusu mızrak yapmaktır. İğne yapıp avlanmak, bırakma yapma ve sen başka şeylerle uğraşırken balık yakalama imkanı sağlar. Bunun için kullanılabilecek en iyi malzeme, ağaç dalları ve kuş gagalarıdır. Kemikte olur elbette. Bunlarla doğada, yanındakerpeten, yan keski, tırnak törpüsü filan olmadan bir şeyler yapabilirsin. Ama bunlara güvenirsen, açlıktan ölürsün, bu kadar kesindir. Çeşitli tuzaklar, mızrak gibi şeyler daha garantili olacaktır. Örneğin, balığı taşla önünü kapadığın dar bir yere kovalamak gibi. Gömleğini dibe serip, üzerini kumla örtüp, balığı içine girmeye yem veya kovalayarak zorlamak, gömleği kaldırıp balığı tutmak gibi.
Serdar hocam. Allah kimseyi o durumlara düşürmesin. Ben olası durumlarda kullanılabilecek bir alternatiften bahsettim. Olurda böyle bir şey olursa buda bir çözüm, bir seçenektir. Herkes tek yol açma halkasıdır diye algılamış ona yanıyorum Saygılar...
zaten survivor durumunda heryer cola ve bira dolu oluyor, bunların açma halkalarıyla da balık tutarız
Fatih kardeşim, dediğin gibi dağ başında Mustad iğne ararsan bulunmaz, ama avlak yerine giderkende takımlarının içerisinde techizatını tamamlayıp gitmen gerekir; bol yedekli olarak. Yoksa dağ başı dediğin yerde misinada, kamışda, makinada, kurşunda bulunmaz. Derseniz ki bu bir yaratıcılık içeren bir çalışmadır; Onda hem fikirim sizinle. Ama kullanılabilir mi derseniz, ben hayır der, sizede sevgilerimi iletirim, bu vesile ile.
Dağ başına düşmek ihtimali olan bir seyahate giderken, cebimde bir kaç çeşit misina, 5-10 tanede iğne bulunur. Çantaya filanda koymam, küçük bir poşete koyar cebimde taşırım. Ne olur ne olmaz...
ben askerde iken ok yapmıştım:laughing: hiç unutmam suya daldım kefal ile karşılaştım:laughing: oku sündürdüm bıraktım:laughing: benimki 1mt bile gitmeden,suyun içinde yukarı doğru havalanmıştı:laughing: sonra mızrak yaptırmıştım kaynakçı tertibime dirgen misali onunla kayalıklarda kefal vurmuştum birkere soğan ekmek tuz limon,özel yapım mangalımda pişirip yerdim o zevk bir başka idi:thumb: en çok kaya gridası tutardım,kendi kendine takılıyordu balık
dağın başında yanında yankeski, törpü ve kutu cola bulunduran birisi, ceplerini biraz daha karıştırırsa kıyıda köşede eminimki bir parça misina ve iğnede bulacaktır
Farklı maksatlarla yapılmış aletleri revize ederek kullanmayı, yahut kendi araç gerecimi mümkün olduğunca kendim yapmayı (makgayvır misali) bende severim. Bu yüzden zevkle izledim. Teşekkürler.
tüm karamsar ve en azından benım burada bir şey paylaşmamaya karar vermeye yetecek kadar olumsuz ve karamsr görüşleri okumama rağmen teşekkurler arkadasım. işe yarar yada yaramaz. ama bır emektır. elıne saglık. ntv de sozettıgınız survıvor tarzı bır program var. yerlı yapım. orada söğüt ağacı kabugundan mısına. yabani dikenleri agac recinesi ile birbirine yapıstırara da ıgne yapmıslardı. alabalık ıcın. benım her daın hosuma gıden bır olaydır. ınsanın olumsuzluklar karsısında ki yaratıcılığı ve zıhnı sınır dusuncelerı. ınsanı dıger canlılardan ayrıan en onemlı ozellkte sanırım bu dusunce gucudur. yaratıcılıgıdır. ben tekrar sana tesekkur ederım. en azından sayende yenı bır sıte ogrenmı olduk. rastgelsın
Dotum teşekkür ederim. Gerçekten de birşeyler paylaşmaya korkar olduk. O değilde ''boş iş bunlar'' vb yorumlar insanın canını sıkıyor. Yoksa birşeyler paylaşınca illaki beğenen beğenmeyen olur. Ama söze girmeden önce insan en azından paylaşıma saygı gösterir. Sonra içeriği istediği gibi yorumlar.