Adana Raporu ve Tür Tespiti ( Akya )

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Querorz tarafından paylaşıldı.

1. Querorz

Querorz Fatih

Rezil bir yaz geçirdim... Gittiğim tatlı sularda hep limit altı balıklar avladım. Bir kere yakaladığım güzel yayınım kovadan kaçtı. :) Halfeti'ye gittim. Otelden baraja baktığımda gördüğüm 3-5 Kg'lik azman şabutlar kaşıklarımın yüzüne bile bakmadı.

İnan Abi'den yaz başında onlarca tüyo aldım yemli ve at çek avları için ama levrekleri görünce at çekten başkası keyif vermemeye başladı. 15 gün kaldığım Adana'da 2 adet limit altı levrekten ve 30 cm'lik lagoslardan başkasını da yakalayamadım(hepsi iade elbette). Dişe dokunur bir şeyler yakalayamasam da at çekten kopamadım. Bir türlü elim gitmedi karideslere.

Neyse... Şu anda yine Adana'dayım. Sabah yaptığım yemli tekne avında sadece 3 parça balık avlayabildim. Deniz çok dalgalı ve verimsizdi. Limana dönerken at çek yapan bir kişiden duyduğuma göre levrek olmasa da çatal kuyruk vardı denizde. Hemen internette araştırma yapıp balığın huylarını öğrendim. Akya'nın çok yakın akrabası olduğu belirtilmişti. Fotoğraflarına baktığımda da Akya'dan hiç bir farkı yoktu.

Akşam üstü, daha önce denemediğim bir merayı denemeye karar verdim. Yeni satın aldığım Rover 98 ve Rover 128 sahtelerimden başkasını denemeyecektim. Dalarlı sahteler hem kayalara takılıyor hem de balık alamıyorlardı. 30 dakikalık bir atçekten sonra hemen 2 metre önümde balık sahteye saldırdı. 3 kere saldırdı sahteye ve sonunda aldı. Balığın yemi tek seferde değil de 3 hamlede alması adrenalini üst seviyeye çıkarıyor. :) 500 gramlık balık öyle direndi ki inanamadım. Zorlukla kaldırdım kamışı ve balığı aldım kıyıya. Çevredekiler "çatalkuyruk, çatalkuyruk" diye geldiler balığa bakmaya. Ben de balığı livarıma gönderdim. 15 dakika sonra bir balık daha sahteye saldırdı ama çırpınıp yemden kurtuldu.

Bugün yaptığım daha detaylı araştırmada Çatalkuyruk ve Akya arasındaki farklılıklara dair hiç bir şey bulamadım ancak Vedat Abi'nin bir kaç yazısından tuttuğum balığın Akya olduğuna kanaat getirdim. Balık 38 cm boyunda. Dolayısıyla limit altı değil. Tür konusunda yardımcı olursanız minnettar olurum.

2. rko

rko mustafa

Fatih tebrik ederim tatil devam ediyorsa sıkma canını :)

3. ozkan79

ozkan79 özkan

Çıplak sezonunu açmışsın Fatih,hadi hayırlı işler :D

inşallah yarında denk gelir,

durgun suda o su üstü sahtelere balığın saldırısını görmek müthiş bir zevk gerçekten,

bol avlar Rastgele.

4. paylasan

paylasan Ertuğrul Hoca

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.70 20-60 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 4000XGHG
    En İyi Avı:
    5.150 gr, 88 cm Akya (Lichia Amia), 4.450 gr Levrek
    Çatalkuyruk, Akya ya verilen yerel isimlerden birisi. Güzel balık yakalmışsın. profil resmimdeki onun 5 kiloluğu.

5. İnan01

İnan01 İnan Köse

Favori Kamış:
    Daiwa Crosscast 2.59 28-84 / Major Craft Skyroad 2.44 7-23
    Favori Makine:
    Shimano Twinpower HG 4000 / Shimano Stradic Ci4 3000
    En İyi Avı:
    Balık
    Lichia Amia :)

Tebrikler Fatihcim. Bu aralar bizler de tekneyi çok istiyoruz ama deniz bir türlü istediğimiz kıvama gelemedi :)
    Bu arada, fotoğraflarındaki kayalıkları bir yerlerden hatırlıyor gibiyim :)

6. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    Daiwa_Entoh/Ballistic Shimano_Aernos/KİSU/BULL'S AlbaStar.Pasha 60
    En İyi Avı:
    Yayın/Turna/Alabalık Eşkina/Levrek/Palamut/Lüfer/Kalkan
    balık başka bir rapordada var, akya, çıplak, çatal kuyruk demişler, avın için tebrik ederim. rastgele,

7. HastaRuH

HastaRuH Erkan

En İyi Avı:
    55cm zargana--60 cm Lüfer (Kofana)--70 cm 3.750 gr Levrek
    Haydi hayırlısı. Rover'in tüylerini kestinmi.

8. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Evet sevgili Fatih bu has Akya.Mahalli olarak çıplak,çatalkuyruk falan gibi adlar verilsede.Literatürdeki adı Akya bunun.

Diğer Kuzu diye yöreselolarak anılan sarıkuyruğa nazaran daha ufakca olsada en irileri 30-40 kg lara erişebilir Akyaların.

Şu ara Çanakkale boğazı ağzına geldiler ve lüfer kolluyorlar.

Tebrikler devamını,üstelik daha irilerini yakalamnı dilerim.

Sevgiler

9. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Bizim Antalya kıyılarında uzuuun zamandır görünmeyen bir balık. Eskiden olurdu tek tük de olsa.
    Zaten Adana - Mersin tarafıyla türlerin yayılımı yönünden o kadar farklıyız ki, aynı enlemde, nispeten aynı şartlar altında bu kadar farklılık olması beni şaşırtıyor.

Herneyse, tebrikler Fatih bu güzel avın için.
    Atçekten ümidini kesme. Evet çoğu zaman boş döndürüyor. Ama her an sürprize açık ve o ihtimal bile avın keyifli geçmesi için yeterlidir bana göre. :) Hele bir de ihtimal gerçek olunca :dance:

10. Querorz

Querorz Fatih

Bugün akşamüstü yine aynı yerde şansımı deneyeceğim. Bırakma ile tatmin edici balıklar avlandığını duydum. Eğer yemlik balık yakalayabilirsem bırakma da deneyeceğim. Aslında uğraşmak istemiyorum ama bulunduğum bölgede herkes bu yöntemle avlanıyor. Denemek istiyorum :) .

Bu balık bana 1 sene yeter be abi :D .

"Çıplak sezonunu açmışsın" mı? :D Ben bu balığı çıplak gözle ilk defa görüyorum Özkan Abi. Geçenlerde su üstüye balık yine 3 kere saldırdı. Hepsinde de ıskaladı. Elim boş döndüm. Çok canım yandı :) .

Teşekkür ederim Ertuğrul Hocam. Sizinki gibi bir tanesi oltama gelirse .30'luk misinamı rahatlıkla koparacaktır. Ama daha kalın bir misinayla da at çek'de rahat edemem. Ne yapacağım hiç bilmiyorum. Örgü şart oldu.

Aman uzak durun abi tekneden. Rezildi durumlar. Gerçi bir kaç gün önce çok iyi olduğunu duymuştum. Kayalıklar senin düşündüğün yerin 2 km batısında :) .

Akya avlayacağımı söyleseler hayatta inanmazdım. Hayallerimi bile süsleyemeyecek kadar değerli bir balık benim için. Teşekkürler Hakan Abi :) .

Kesmedim abi. Tavsiye edildiğini duydum ama aksiyonu bozduğu iddiaları garip geldi biraz. En iyisi bir tanesini kesip deneyeyim nasıl olacağını.

Vedat Amca sizden yorum almak her zamanki gibi bir onurdur benim için.

40 Kg'ye ulaşan balığın bu boyunu alıkoymak pek içime sinmiyor. 30 cm'lik limit yerinde mi sizce? Gerçi devasa boylara ulaşabilmesine rağmen limiti düşük olan çok tür var. Umarım 30 cm söylendiği gibi üreme yaşıdır.

Antalya'dan pek rapor göremiyoruz tekne avları haricinde. Bitirdiler sanırım Antalya kıyılarını. Durum nedir Aykut Abi?

İstesem de vazgeçemiyorum at-çek avlarından. Karidesin pisliğiyle uğraşıp, sürekli kayalarda takım kaybedip, 50 gramlık balıkları poşete atacağım. Sanırım kazı kazan oynamak yerine loto oynamanın cazibesi ağır basıyor. :)

11. Spin33

Spin33 Arda

Gerçek akya bu balık. Sürü gezer. Avı, kandırması kolaydır. Raglou, tüy, damaklı, su üstü, popper hepsiyle verimli avlar yapılır. Zargana topuyla raglou atarsan daha fazla tutarsın ama bu balığın daha çok ufak olduğuda bir gerçek. İşin anahtarı hızlı çekmek. Damaklı atarsanda hiç düşünme bu hıza yetişebilirmi diye. Kamışın ucunu yana vur sar vur sar. Ama hızlı olacaksın. Sardalya yeşilini tavsiye ederim. Siyah beyazda olur.

12. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Mevcut tebliğe göre limitler dahilinde olsa da neticede yavru boyda bir birey. Tebliğdeki limitlerin gerçekçi ve olması gereken ölçülerde olmadığına örnek teşkil eden bir av olmuş.

Akya ile sarıkuyruğun ayırımına dair şu konu içinde fotoğraflı bir paylaşımda bulunmuştum:

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=47748&highlight=ciplak

Daha irilerinin oltana gelmesi dileğiyle...

13. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Dur sana ve meraklılara bir fikir versin diye Mersinde kullanılan en etkin Akya sahtelerininin resmini yollıyayım sevgili Arda.

Uploaded with ImageShack.us

14. gümüş06

gümüş06 Ahmet YABACI

istediğiniz boylarda olmasada yinede size güzel bir heyecan yaşatmıştır.daha irileri rasgelir umarım.tebrikler.:)

15. sedatyagci

sedatyagci Sedat

En İyi Avı:
    1.350 G Eşkina
    Çok güzel bir akya kandırmışsın tebrik ederim kardeşim.

16. Querorz

Querorz Fatih

Çok teşekkür ederim. Güzel tüyolar. Ve ben hızlı çekmem gerektiğini bilmiyordum. Bunu öğrenmek iyi oldu.

O zaman bir kaç soru daha sorayım bu konuyla ilgili. Vedat Amca'ma da gelsin bu sorular :)

1- Ben Akya'nın su üstü sahtelerle avlandığını sanıyordum. Damaklı sahtelerle avlandığını bilmiyordum. Hangisi daha verimlidir acaba?
    2- Su üstü ile avlanırken " vur sar vur sar" yap dediniz. WTD ne olacak peki? Gerek yok mu?

Link için çok teşekkürler.

Aslında size "Tebliğde 30 cm denmişse demek ki bu boy ergenliğe ulaşmıştır. Yani yavru değildir" demek niyetindeydim ancak araştırınca gördüm ki üremesi 3 yaşında. Yani boyu 60-70 Cm iken mümkün oluyormuş. :) Yani , haklısınız...

Vedat Amca bu sahteler su üstü mü? Üstteki sorularıma da bir bakarsanız cok sevinirim. :)

Teşekkür ederim Sedat Abi :) .

17. Querorz

Querorz Fatih

Sizin mesajınızı alıntılayamamışım. Çok teşekkurler :) .

18. ali bumin

ali bumin ali bumin

merhabalar,

Cumartesi ve Pazar sabah Yumurtalıktaydım.Deniz inanılmaz sakin ve çekilmişti.Çok fazla sayıda levrek takibi aldım ama çeşit çeşit atmış olduğum sahtelere saldırmadılar.Rover 98 e bir adet 63 cm lik baraküda atladı ve günü bu şekilde kapattık.

Keyifli avlar geçirmeniz dileğiyle.

19. ali bumin

ali bumin ali bumin

Yanlış anlaşılmasını istemem,denizin sakinliği şafak saatleriydi,gündüz çok dalgalıydı deniz.Aynı tarihlerde Yumurtalıkta olup da '' bu çocuk Yumurtalığın neresindeydi acaba,biz sakin deniz görmedik '' demesinler :)

Saygılar,

20. Querorz

Querorz Fatih

Pazar sabahı canlı yemle avlanmaya calışırken 10 metre ilerimde birisi at çek yapıyordu. Bir baraküda aldı. Hatta benden kepçe istedi. Yanına yardıma giderken gerek kalmadığını söyledi. O kişiye baraküda aldığı sahteyi soracaktım ancak bunu yapmayı unuttum.

Şu anda şaşkınlık icerisindeyim. Cunku bu kisi sizdiniz muhtemelen ve benim basligima yazip sahtenizin markasını soyluyorsunuz. :D Baska bir komik nokta da ben bugun sabah "belki ben de bir barakuda alirim" diye Rover 98'le at-cek yaparken "keske dunku adama baligi ne tarz bir sahteyle aldigini sorsaydim. Rover iş yapmiyor" diye iç çekiyordum :D .