2 mart 2008 tarihinde yayınlanan yeni genelge ile 10 bg gücünden ufak motoru bulunan ÖTB ye sahip (plakasız) tekneleri kullanmak için Amatör Denizci Belgesi sahibi olma mecburiyeti kaldırıldı. Detaylı bilgi için http://www.adf.org.tr/duyuru020308.htm adresine gözatabilirsiniz. Pek çok kişi için yeni mevzuatın getirdiği en önemli değişiklik bu sanırım. Herkese hayırlı olsun.
yönetmeli madd 7 fıkra (5) Motoru on beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen motorsuz tekneleri, kanolar/kayaklar ile 6 ncı maddenin beşinci fıkrası (a) ve (b) bendinde sayılan tekneleri kullananlarda ADB aranmaz. evet üstelik vergiden de muaf ahhhhh birde ötb yi de serbest bıraksalar ahhhhhhhhhh aaaaaaaahhhhhhhhh
Ziya abi bilgi için teşekkürler. Adb belgesi olmayan benim gibiler için güzel bir haber oldu bu sabah
yeni yönetmelikte ayrıca şişme botlar için ÖTB değiştirilmiştir boyu 2.5 m den büyük ve altı katlanamayan omurgalı botlar için ÖTB istenecektir boyu 4 m ye kardar olan ama altı katlanabilir tabanlılar için ise ÖTB istenmeyecektir. Bu konudaki belirsizlik giderilmiştir. Ancak kesinlikle bu hiçbir belge gerekmediği şeklinde yorumlanmamalıdır Mutlaka ve mutlaka faturaların kem motorun hemde teknenin kaç beygir olursa olsun kaç metre olursa olsun bulunması zorunludur. Fatura sizin adınıza değilse fatura sahibi adına düzenlenmiş el senedi şeklinde kullanma izni belgesi de mutlaka bulundurulmalıdır. Yoksa tatsızlıklarla karşılaşma ihtimalimiz çıok yüksektir.
ikinci el tekne ve ötb Avukat oldugu icin özellikle Serkan Bey'e; Bizimki gibi sahil şehirlerinde ustalar ağaç tekne yapıyorlar ama tahmin edebileceğiniz gibi hiçbirinin değil CE belgesi oturmaya bir sandalyesi bile yok. Şimdiye kadar muhtardan alınan sahiplik belgesi ile bu işi halledebiliyorduk. 2009 dan sonra yeni yaptırdığımız ağaç tekne için nasıl ÖTB çıkartacağız? Bilindiği üzere profesyonel balıkçılık amaçlı kullanılan teknelerde (plakalı) CE mecburiyeti yok. Eğer bu durum için bir açık kapı bırakmazlarsa bu ustalar sadece profesyonel balıkçı olanlara mı tekne yapacaklar? Veya aynı mantıkla, biz sadece CE alabilmiş firmaların yaptığı teknelere binmek zorunda mıyız?
2006 tarihli gezi tekneleri yönetmeliği nu kural ile ilgili istisnaları göstermekte. Seri üretim olmayan sadece deneme amaçlı üretilen tekneker bu kapsam dışındadır.CE belgesi aranmamakta. Ancak fatura olması şarttır. faturasız ÖTB çıkarılmaz ÖTB olmadan da ister limanda olsun ister seyir halinde dolaıma izin verilmeyecek. Ancak siz yinde isterseniz durumu açıklayıcı bir dilekçeyi liman müdürlüğüne vermenizi tavsiye ederim. dilekçe örneği şu şekilde olabilir. liman müdürlüğüne ........ 02.03.2008 tarihli yönetmelikle mevcut ÖTB si olmayan teknelerin12 ay süreyle belgelendirilmesi için son kez imkan vrilmiştir. Ancak teknenin faturalar istenilmektedir Bilindiği üzere amatör balıkçılık yapan teknelerimizin sahil kasabalarında amatörce el işçiliği ile üretim yapan el ustaları tarafından fatura olmaksızın el senediyle alınmıştır.Bu teknelerimize mevcut mevzuat kapsamında ÖTB belgesini nasıl çıkarabileceğimiz konusunda bilgi verilmesini istiyorum Saygıyla arz ederim imza Bu dilekçeyi bir verin ve sonucunu hep beraber görelim.süremiz az
Tekne,motor olaylarını bilmiyorum,şimdi bu değişiklikle mesala benım 5 mt lik teknem olsa motor gücü 9.9 olsa benım herhangi bir teknik bilgi sahibi olmamı gerektirecek belgeye ihtiyacım yok mu? sadece maddi imkanımla yapabilir miyim?
Açıklama yapılmış zaten değerli üyelerimizce,teşekkürler onlara öncelikle. Dikkat çekmek istediğim nokta şudur; Şu an denizde amatör olarak teknesi bulanan çoğu balıkçının motoru zaten vergi muafiyeti nedeniyle 10 beygirin altında.Bundan böyle de bu yeni düzenlemeyle daha da çoğalacak bu. Deniz elbette bizler için vazgeçilmez bir tutku.,Ancak her ne kadar böylesimne sevsek de mavilikler aynı zamanda binbir tehlikeyle dolu.Hiçbir teknik bilgisi olmayan biri teknesine 9.9 luk motorunu takarak denizde dolaşabilir ve her türlü riskle karşılaşabilir.Can yeleği,fişek v.s gibi zorunluluklar var fakat düşünün ki bunların nasıl ne zaman kullanılması gerektiğini bişmeyen bir kaptan da var.Bu tabi ki çok basit bir örnek fakat tekne sahibi olanlar daha nice risklerle karşılaşmışlardır. Devletin denize açılacak olan kişiye hiçbir soru sormaması ilginç geldi doğrusu...
Ben, Ankaradan arabamın arkasında 4.50 tekne ve 9.9 motorla denize geldim Sahil Güvenlik beni bordosuna almayacak mı. Yani kısaca belirtiğim ölçülerdeki bir tekne ve motorla istediğim şekilde gezebilecekmiyim.??????
Yönetmeliğin 7. maddesinin ilgili kısımları aşağıdadır.(ÖTB=ÖZEL TEKNE BELGESİ,bu belgenin alınması zorunludur ve tamamen bürokratik işlemlerden ibaerettir.yani herhangi bir yeterlilik şartı v.s yoktur) Özel teknelerin donatımı ve seyri MADDE 7 – (1) ÖTB(özel tekne belgesi)’nin aslının seyirde teknede bulundurulması ve denetimlerde ibrazı zorunludur. (3) Özel tekneler, bölge, mesafe ve zaman sınırı olmaksızın, en az ADB veya gemici ve üstü yeterlik belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde seyreder. Ancak, 16 yaşından küçük ADB sahibi kişiler, boyu 7 metreden, sürati saatte 7 deniz milinden fazla olan özel tekneleri sevk ve idare edemezler. (5) Motoru on beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen motorsuz tekneleri, kanolar/kayaklar ile 6 ncı maddenin beşinci fıkrası (a) ve (b) bendinde sayılan tekneleri kullananlarda ADB aranmaz. (7) Özel teknelerde seyirde en çok 12 kişi bulunur. Bu durumda 10 beygir altında olan teknelerinizi ÖTB ile istediğiniz yerde istediğiniz şekilde kullanbilir,götürebilirsiniz.
Ben ADB mi almıştım, tekne daha gelmeden belge gerekliliği kalktı, boşuna almış olduk belgeyi..Sınava da deli gibi çalışıp 90 almıştım..Neyse öğrendiklerim yanıma kar kaldı...
Arkadaşlar 9 HP Dizel Plakalı Ağaç teknemiz var.uzunluk 6,50 m.amatör balıkçıyız.bu ADF.ADB.Sağlık raporu.harç .ötb.bunlardan hangisini çıkaracağım .aklım darmadağın oldu.Bende sadece ilçe tarım dan çıkardığım amatör balıkçı belgesi var ...
semra hanım adb aranmama şartı 9.9 hp den küçük motorlar 4 metreden küçük amatör tekneler için arkadaşın teknesi 6.5 metre ve plakalı o problem saygılar
lütfen yardım edin. arkadaşlar kafam iyice karıştı. 4.50 CE belgeli sıfır tekne ve 9.9 bg bir motor alsam sahil güvenlikle başım derde girmeden denizde nasıl dolaşabilirim. bizim burada balıkçılara sahil güvenlik pek göz açtırmıyormuş.