afyon ili döğer kasabası na bağlı emre gölü tatlı su balık avcılarının ziyaret ettiği zaman zaman da zevkli avlar geçirdiği bir barajdır. barajın çoğu bölgesinin tabanının otluk olması balık için uygun yaşama koşulları oluşturmuştur bu da balığın rahatça barınıp beslenebilmesini sağlamış bu da amatör avcılar için emre gölünün güzel bi avlak hanine gelmesine sabep olmuştur. bu barajda sayısız defa avlanmak nasip oldu burada sizlere bu yaptığım avlardan bahsederek balığa gitmek isteyen arkadaşlarımıza ön bilgi olmasını amaçladım. baraj kenarları genellikle otluktur. ancak baraj kapağının sağ kısmında kalan taraf için mantar kaya(suyun içinde duran mantar şeklindeki kaya) ya kadar olan kısmı kumluk ve temizdir. kapağın sol kısmında kalan karşıya kadar devam eden yerler için aynı şeyi söylemek mümkün değildir otların su üzerine kadar çıktığını görebilirsiniz ancak yer yer oluşan boşluklardan balık almanız mümkündür. karşı tarafta beyaz kepez kumluk burun barajın av için en uygun ve balığın sıklıkla uğradığı bölgedir. mantar kayanın karşısındaki kayalık yerde olta atmak için odacık misali 2 alan mevcuttur önü çok temizdir ancak istakoz yada şakşak olarak bilinen böek burada yemlerinize rahat vermeyecktir burada her saat başı yemlerinizi kontrol etmek gerekebilir, barajda avlnma genellikle mısır ve solucan ile yapılmaktadır bu yüzden balık özellikle mısıra alışmış durumdadır. atacağınız oltalar dibin ot olma ihtimaline kaşılık alttan sabit kurşunlu 2 iğneli çapari olabilir. muhtemel gelen pullu sazan dı. aynalı sazan nadir olarak çıktığı söylenmektedrir bu güne kadar ne tuttum nede tutanı gördüm. baraj rüzgar alan bi bölgedir ve geceleri klima etkisi yaparak ağustos ortalarında bile geceleri ayaz geçmektedir. baraj şu anda döğer su ürünleri tarafından işletilmekte ve kişi başı 4 olta dan fazla kullandırılmamakta ve kişi başı 5 ytl ücret alınmaktadır. baraja giderken sizlere yardımcı olması açısından oradan aldığım balık durumuna göre kendimce 2 önemli teşhisde bulundum. birincisi ay takvimidir yani gecelerin ayın olmadığı karanlık olduğu gecenin sabahında saat ayırt etmeksizin balık tutabilirsiniz. gece saat 12 den saat 3 e kadar nadir balık vursada saat öğlen 11 de oltalarınızın zilleri çalabilir. ikinci teşhisin ise sulama birliğinin ağları evet döğer sulama birliği kooparatifi baraja ağ çekmekte çekilen ağlar önünüzde sağ ve solunuzda ise ne kadar sizden uzak ve açıkta olsalarda balığın otluk alanlardan cıkıp size doğru gelmesini engelleyecek biçimde olup olmayışına bakarak yer seçimi yapmanız doğru olur. orada çalışan görevliler özellikle nurullah bey buna dikkat etmekte ve ağları amatör balıkçılara engel oluşturmayacak şekilde çekmektedir ancak siz yinede ağların yerini sorup ona göre hareket ederseniz açınızdan iyi olacaktır. TARİHİ GÜZELLİKLERİYLE DE SİZLERE HOŞ ANILAR YAŞATACAK OLAN EMRE GÖLÜNDE BEREKETLİ AVLAR GEÇİRMENİZ DİLEĞİYLE
teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Gidecek arkadaşlar için yeterince aydınlatıcı bilgi olmuş. Bir sorum olacak. Balık türü olarak sadece sazan mı var?
gümüş balığı ve sazan bulunmakta yukarıd da yazdığım gibi nadiren aynalı sazan genellikle de normal sazan bulunmakta ama dediğim gibi aynalı saanı tutan görmedim henüz
Sevgili Ömer, Bu güzelim sulak alanı, Tam bir rehber anlatimiyla ne güzel sunmuşsun,ağzına sağlık,Umarım ilgi gösterecek arkadaşlarımız bu anlatımdan fazlasıyla yararlanacaklardır,rasgele
Şimdi, Benzeri durumla bir çok yerde karşılaşmaya ve duymaya başladım. Bu baraj gölü, 2/2 tebliğe göre amatör balıkçılığa açık. Ve bu durumda uyulması gereken kurallar Tebliğde: Yani bu barajda yapılan işler tamamen kanunsuz ve haksız kazanç getiricidir. Makbuz karşılığı 4 olta ile istediği zaman avlandıramaz çünkü tebliğe göre amatörlere ayrılacak alan olmalı ve bu alanda resmi tatil günlerinde kişi başına en fazla 3 iğneli bir olta takımı ile amatör avcılık yapılabilir. Bunun için de makbuz vs ile kiralayan para isteyemez.
burası türkiye bi de işin şu tarafı var oradaki görevliler kimseye trıvırı attırmıyor ne bileyiim bot vs yönetmler kullandrmıyor ve onların da ağlardan aldıkları balık günde 1 yada 2 adeti geçmiyor bi bakıma koruma sağlıyorlar sen bi olta ile gitsen sanırım senden para almaz istediğin yere de atarsın orada bekleyen adamın da bi maaşı vs giderleri var bunları da göz önünde bulundurmak lazım bu da şunu ortaya koyar ya kanunlarımızda eksik maddeler var. ama sizin de ediğiniz gibi kanunsuz olabilir ancak dediğim gibi ne insanlar var orayı boş bıraksan balığın kökünü kazımak için bin türlü yöntem ararlar su da var küçük balıkları alan kendi tabirimce yamyam avcılara da izin yok arada kontrol ediliyor tabi kimsenin özeline giremez ben balıkları arabaya saklasam bakamaz ancak arada gezinerek suya konulan balıklara göz atarlar tamamen iyi niyetle bence doğru olanı yapıyorlar
Ömer, Bu kontrolleri yapmalarına dediğim bir şey yok... Oradakiler gayet iyi niyetli olabilirler... Hatta sadece bu davranışları yaptıkları için ben şahsen o koperatife ya da derneğe bağış dahi yapabilirim. Ve uygulama da güzel... 4 oltayla avlandırmasına gelince, açıkça tebliğde yasak olmasına rağmen kiralayanı korumak amaçlı tek oltayla ve belirli bölgede haftasonu izin veriyor ve kiralayan bu hakkından vaz geçmiş ve 4 oltaya izin veriyor olabilir. Ama orada güzel uygulama olması, başka yerde farklı uygulama olmasını ve kural dışılığı engellemiyor. Adam geliyor, burası köyün, koop kiraladı ya para ver avlan ya çık diyor... Ya da tebliğde açıkça yasak olduğu halde projeyle kiralayan kişi orada parayla avlandırıyor... Anlatmak ve dikkat çekmek istediğim bu.