Ben nefesimi suyun altında 15-20 saniye tutuyorum. Yerdeki bir halata tutunarak ayakta duruyorum yada kumda yatıyorum. Şimdiye kadar agaşonla sadece 1 kefal sürüsünün dikkatini çekebildim. Oldukça dalgalı bir gündü. Agaşon yapmanın incelikleri nelerdir. Bir çok taktik okudum bana en yardımcı olan ve en güvenli gelen bu taktik oldu. Nefesimi fazla tutamıyorum ama aynı yere 15-20 kez dalıyorum. Yinede pek balık uğramaz oldu. Gırtlağımdan ses çıkartıyorum, zıpkının ucunu ileri geri yaparak açıp kapatıyorum, taşla şişe vuruyorum ama hiç bakmıyorlar. Bu koyda hergün agaşon yapan bir abimiz var ama hiç rasgelmedim. Hergün ben sudayken bazı saatlerde 2 taş biribirine vurur gibi ses geliyor. Hem bu sesi dinleyip hemde suyun üstünü gözetliyorum ama hiç denk gelemedim.
Evet Çağdaş, sana agaşon'un nasıl yapılabildiğini değil ama nasıl yapılamadığını çok iyi anlatabilirim. Çünkü ben son derece başarısız bir zıpkın avcısıyım. Bu kadar zor bir konuda, hiç emek harcamadan ve gerekli donanımları sağlamadan bir sonuç alamıyorsun. Nedir bu donanımlar? İyi menzili olan bir tüfeği geçtim. Öncelikle dalış kıyafetine ve beline takacağın kurşunlara ihtiyacın var. Kurşun kullanıyor musun? Kullanmıyorsan palet çırparak dibe inmeye çalıştığında balıkları kaçırırsın, dibe indiğinde de orada gerektiği gibi hareketsiz yatamazsın. Su seni sürekli yukarı atar. Dibe yattığında balıkların seni farkedememesi için kamuflaj dalış elbisesine ihtiyacın var. Çıplak olarak dalıp agaşon yapmaya çalışmak ayrıca çok tehlikeli bir harekettir. Yattığın kumun içinde dragonya, vatos gibi çok zehirli balıklar olabilir ve bunların iğnelerini gövdene batırması durumunda çok tehlikeli sonuçlar doğar. O yüzden eğer dibe yatıyorsan en azından kolsuz dalış yeleklerinden mutlaka edin. Uzun dalgıç paletleri de su içinde gürültü çıkarmadan hızlıca hareket edebilmek için çok gereklidir. Agaşon için şart olan bu araç gereçlerin dışında iyi bir nefes tutma süresine de sahip olman gerekli. 15-20 saniye nefes tutarak agaşon olmaz. O yüzden nefes tutma teknikleri üzerine de bir araştırmaya başlaman gerekli. Rastgelsin.
Haklısınız. Kıyafet yokken dikkat çekiyorum ama ben böylede agaşon yapabilmişim. En azından 1 kefal. Trakonya ve vatoza dikkat ediyorum. Vatozun genellikle yavruları var ama onlarda çok az. Isırmayacak kadar küçükler. Yani zehir vermeyecek kadar. Ondan biraz daha büyükleri var onlarda açıktalar hiç sığda görmedim. Görsem dil balığı diye vurup bırakmak zorunda kalırdım herhalde. Paletler suyun üstüne çıkmıyor nedense. Markaları sea star. 15-20 saniyelik denemeleri bile bile hep aynı yerde yapıyorum. Ağırlık benim için tehlike arz ediyor. Bileğe bağalrım belki ilerleyen zamanlarda ama bele bağlamam. Vurduğum o kefal balığını 30-40 saniyede vurdum. Dipte agaşon yaparken yaklaştılar. 5 karış uzağımdayken ateş ettim. Iska. Çıktım yukarıya birdaha çektim ipi bağlamadım bile yanalarına geldim. Kıyı boyunca normaldir kaçmaya çalıştılar. Yavaş yavaş önümden geçerken birini vurdum.
Uzun zamandır girmiyordum foruma öyle gezerken ZIPKIN bölümünün çok tenha olduğunu farkettim. Sen soralı bayağı zaman olmuş ama birkaç tavsiyede bulunayım belki okursun... * Zıpkınla balık avlarken altın kural bulunduğun yerin bir parçasıymış gibi görünebilmektir. Yani balığın gözünde oralarda dolaşan kocaman bir canlı gibi görünürsen balık sana yanaşmaz. Peki bunun için ne yaparsın : Öncelikle dalış malzemelerin olması (elbise, ağırlık v.s.) senin için büyük avantaj ama diyelimki yok... E o zaman zaten agaşonu nefesle yapman çok zor olur. Peki sen ne yapabilirsin : Kendine arkasına saklanabileceğin güzel taşların olduğu bir mera seçerek ve çok sessiz hareket ederek işte o taşlarda nefesini çok kullanmaya bile gerek olmadan agaşonlar yapacaksın. * Sürekli aynı merada, kumluk alanlarda veya balık türünün az olduğu meralarda agaşon yapıyor olmak sana çok bişey kazandırmaz. * Kefal genelde agaşona, çağrıya çabuk cevap veren ve sessiz olunduğunda kolay vurulabilen bir balıktır ve ilk çalışmalarını kefallerle başlayabilirsin. *** Ama herşeyin öncesi (yaşınada bakarak özellikle söylüyorum) güvenliktir ! Zıpkınla dalış sığ sularda bile yapılsa birçok tehlike içeren bir sevdadır ! Daldığın yerin plaj gibi kullanınlan bir yer olmaması veya diğer bir deyişle tenha bir yer olması, dalış ekipmanlarının sürekli sağlamlık kontrolünden geçmesi, zıpkının sadece suda kurulması ve kullanılması v.s. gibi birçok hususa çok dikkat etmen lazım ! *** Unutma ki en profesyonel avcı sağ salim evine dönen ve nasibi varsa av yapandır ! Geri kalan deneyimleri zamanla araştırarak kazanacaksın zaten. Dal sağlıcakla...
Murat abi teşekkürler. Ama burası kumluk başka bir yere gidebileceğimi pek sanmıyorum. Kefal geliyor uzaktan bir bakıp gidiyor?