Ağir Kurşunmu? Yoksa Hafifmi?

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında kafkaskartalı tarafından paylaşıldı.

1. kafkaskartalı

kafkaskartalı sami

Favori Kamış:
    BALZER-ALBA
    Favori Makine:
    BALZER-ALBAnax
    En İyi Avı:
    levrek-ZARGANA-ÇİPURA
    Arkadaşlar Ben Devamli 35-40 Gr Kurşun Kullanarak Liman Içi Veya Dalganin Az Olduğu Zamanlarda Avlaniyorum. Ve Geçen Arkadaşlarla Akşam Gittiğimiz Avda 4-5 Tane çipura Yakaladim. Arkadaşlarda Pek Kayda Değer Bişi Yoktu Yalniz Bir Amcamiz çok Ağir Kurşun Kulaniyordu Ve Oltalari Atiyor Yarim Saat Sesyok Geri çekiyor Tekrar Atiyor Bize Benim Yakalayacağim Balik En Az 1-2 Kilo Olmali Diye Söyleniyordu Beklerken Yine Oltasi öyle Bir Yattiki Hemen Başina Koştu Ama çekemedi.. Bir Müddet Sonra Tekrar Yatan Oltayi Bu Sefer çekti Ve 600-700 Gr Bir Yilan Baliği.. Yani Büyük Balik Için Illaki Büyük Kurşunmu Işe Yariyor? Rasgele...
    Yardimci Olursaniz Sevinirim

2. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Özellikle çupra için hiç kurşun kullanılmamasını tavsiye ediyorum.

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=27657

Linkleki arkadaşımızın raporuna dikkat ederseniz kurşunsuz takım kullanmıştır. İllaki kurşun takılacaksa tek iğneli uzun köstekli gezer kurşunlu takım kullanılmalıdır.

Ben akıntısız sularda kurşun yerine sıkıştırma taş kullanıyorum. Fileto yada bütün sardalyayı yalancı düğümle ince uzun bir taş parçasına dolayarak atıyorum. Bu takım suya düşünce düğüm çözülüyor ve taş düşüyor. Suda sadece yem kalıyor. Eğer suda akıntı varsa bahsettiğim gezer kurşunlu takım daha iyidir. Ancak bu durumda bile kösteğin uzunluğu bir metre kadar uzun tutulmalıdır.

Amaç lidaki, kaba lidaki, ispari, karagöz ise o taktirde sabit kurşunlu takım kullanılabilir.

Son düzenleme: 31 Temmuz 2009
  3. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Özellikle mırmır avlarında kurşun ile son kösteğin mesafesinin uzun tutulması gerekiyor. Balığın kösteğe takılı iğnedeki yemi yoklarken kurşunun ağırlığını hissetmemesi açısından bu husus önemli bence.

Bu nedenle kurşunun ağır olması avı olumsuz yönde etkileyeceği kanaatindeyim.

4. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Pirçol kullanmakta faydalı olabilir bazı avlarda çokda verimli sonuçlar alınabilir.

5. molgun

molgun Mustafa OLGUN

En İyi Avı:
    Mırmır
    Merhaba,

Eğer Mırmır için ise gezer kurşun kullanılması tavsiye edilir. Mırmır kurşunun ağırlığını hissettiği anda yemi bırakıyor...geçen senelerde bu yöntem ile epey avlanmıştır. Rastgele....

6. ayastafanos Balıkçısı

ayastafanos Balıkçısı İbrahim Şevki Karanlık

Favori Kamış:
    Kamış ve makina
    En İyi Avı:
    İskorpit(20cm)-sarıkanat(22cm)-gelincik(27cm)-zargana (52cm). istavrit,ispari,izmarit,kupes,kalamar.
    Hedeflenen av, kullanılan takım, avın yapıldığı mera, av alanındaki akıntının şiddeti kurşun ağırlığını değiştirir. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak kurşunun cinsi, ağırlığı seçilmeli...

7. seseyna

seseyna tunç doğan

Favori Kamış:
    misina kasnağı
    En İyi Avı:
    Lüfer, Rus Kefali 3,5kg, Sazan 4,7 kg, Kasna 2,8 kg
    ayastafanos Balıkçısı'nın da dediği gibi her büyük balık için ağır kurşın mantığı yanlıştır. Kurşun seçimindeki en büyük etken çevre koşullarıdır. Su akıntılı ise bu akıntıya dayanabilecek kadar ağır bir kurşun olmalı, ayrıca zemin yapısına bakılarak özellikle dip oltaları için çamurlu zeminlerde küçük taşlık zeminlerde büyük kurşunlar seçilmelidir. Kuşunların gezer ya da sabit olması ise hazırlanacak takımın yapısından kaynaklanır avlanılacak balığın büyüklüğü ile orantılı değildir.

tılan balığı tutan amcanız büyük ihtimal canlı yem takmıştır. Bu yüzdende kurşun normaden biraz daha ağır olmalı ki iğneye takılan yemlik kurşunu sürükleyemesin.
    Ama sen Çipura tutuyorum dedin. Diğer arkadaşlarında dediği gibi çipura taımlarında kurşunun küçük olması bir avantajdır.

Lakin zoka kullanıyorsan durum değişir.
    Bu tarz bir zoka yanında başka hiçbir ek parça olmadan kasnağa sarılı misanın uuna bağlanarak el ile ve yem olarak yengeç, kerevit vs. gibi canlı yemler takılarak kullanılır. Bu zokalarda kurşun ağırlığı fazla olmalı ama iğne boyu bölgedeki balığın boyuna göre özenle seçilmelidir.

Son düzenleme: 31 Temmuz 2009
  8. mert88

mert88

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    5.5 kilo antenli mercan
    Tıpkı büyük balık derinde olur fikri gibi büyük balık büyük kurşunda olur fikri de yanlıştır.Kurşunun amacı oltayı dibe indirmek ve dipte sabit kalmasını sağlamaktır ki akıntıyla tarayıp takılmasın.Hele ki çuprada mümkün olduğu kadar az tepki olması lazım oltada.İri balık hemen atlamaz önce yemi biraz yoklar.Bu demek değil ki kurşun kullanmayın ama elinizde oltayı çok hafif tutun.İğneyi balığın ağzına takmaya çalışmayın balığın yemi yutmasını bekleyin.Amcam da zaten yılan balığı yakalamış...

9. alpi42

alpi42 alpaslan

bence amcanın tek amacı biraz daha uzağa atabilmekti.zira yılan balığıyla kurşun ağırlığı arasında pek bağlantı kuramadım

10. dragut

dragut mustafa

Favori Kamış:
    shimano-elegance
    En İyi Avı:
    levrek 8kg 300gr
    oncelikle herkese hos sohbetler diliyorum durgun suda kursun kullanmak yerine ozellikle mirmir icin sardalyeye kibris yapip bunun 1 metre gerisine sacak birakarak diger yeminizi kullanin inanin cok basarili bir sistemdir