tekneden yada kıyıdan olta ile ahtopot avı hakkıında ekipman konusunda sağlıklı bilgisi olan varmı.kaç gündür araştırıyorum ama takım hazırlama konusunda tam detaylı bilgiye ulaşamadım.
Merhaba dostum, Ege'de ahtapotu hep zıpkınla avladık. Olta ile özellikle yapılan avcılığına rastlamadım. Tabii olta ile balık yakalarken tesadüfen ahtapot geldiği çok olmuştur. Bu durumda olta külçe gibi ağır gelir hiç vuruş olmaz ve ahtapot olduğu hemen anlaşılır. Sandalayaklaşınca ahtaputun kaçma olasılığı çok fazladır ancak bazen de içeri alınabilir. Bir kepçe varsa tabi şans çok artar. Olta ile yakalamayı özellikle deneyeceksen, kıbrıs oltasındaki gibi beden üzerine 7-8 tane iğne sıralamanı ve komple bir balığı (ispari, hanos vs.) çevrelemeni öneririm. Bunu çift gözlü bir kurşun altında indirip dibe yatırabilirsin. Ahtapotlar ölü balıkları yemeyi severler, böyle bir yeme gelerek çok sayıda iğneden birine yakalanabileceklerini düşünüyorum. Ahtapotlar dibi kum ağırlıklı yerlerde bulunurlar, avlak yerini de ona göre seçmek gerekir. Sevgiler
KKTC ' de ve Antalya yöresinde gördüğüm bir yöntem ; Sağlam bir misinanın ucuna, kaşıkların yada sahte balıkların ucuna takılan üçlü iğnelerin irilerinden bir adet takılır. Bu iğnenin üzerine avuç içi büyüklüğünde, beyaz renkli bir kumaş parçası sıkıca dolanır ( uçları açıkta kalsın ). Başka hiçbir kurşun v.s. kullanılmadan bu takım dibe indirilip 2-3 karış kadar yukarı çekilir. Daha sonra bu takım yavaş şekilde aşağı yukarı oynatılarak ahtapotun ilgisini çekmesi sağlanır. Ahtapot hareket eden beyaz kumaşa saldırıp sarıldığı anda ( ağırlığından anlıyoruz ) sertçe tasmalanıp iğnenin takılması sağlanır ve yukarı alınır. Kendim yapmasamda bu yöntemle tekneden ahtapot avlandığını bizzat gördüm. Dikkat edilecek en önemli diğer noktalar ise; - ahtapotun tekneye alındıktan sonra verdiği aşırı mücadele, - iğneden kurtulursa, suyun dışındada inanılmaz hızlı hareket yeteneği, - kazara elinize dolanırsa yaratacağı küçük sevimli ısırıktır. Rasgele
çok zor ama en iyi yemdir, hemen atlar ! mürene bayılır ahtapot, kendi içlerinde bir hesaplaşma var sanırım. yemi gösterin kayalığa dahi tırmanır almak için.
arkadaşlar bilgiler için çok çok teşekkürler.iki hafta sonra mutlaka deneyeceğim.galiba en sağlıklısı bahsedilen 3 yöntemide denemek ve alıncak sonuca göre ava devam etmek.sonuç hakkında mutlaka bilgilendiririm.
bu arada geçen hafta marmaris tatilindeki yeni öğrendiğim bir bilgiyi paylaşmak istiyorum.günlük balık turları düzenleniyor.arkadaşlarla birlikte ona katıldık. yem olarak tavuk göğsü kullanıyorlar.ince flato olarak kesildikten sonra bir tepsiye seriliyor,tuzlanıp teknenin güneş alan bir yerinde dinlendiriliyor 15-20 dakika kadar.suyu çekildikten sonra spagetti misali dilimlenip yem olarak sunuluyor.gopez ve mercanda güzel iş yaptı.iyi balık avladık.bizi götüren kaptanın söylediğine göre her balıkta iş yapıyormuş.hem hesaplı hem de olta iğnesinde sabit durabiliyor.ama oltaları atmadan önce sahilden aldıkları irice kumu mazmoz olarak teknenin etrafına attılar.bu da balıkların baya dikkatini çekiyormuş ki doğruymuş.resmen 5-10 dakika sonra yemlere saldırmaya başladılar.
ben sübye ve kalamar için şeytanın aklına bile gelmicek bi modifikasyon yaptım!geçen ekim ayında yapmıştım ve uyguladıımda tam sonuç aldım!hatta şöyle söyliim sayarak 30 atış yaptım 20 dolu çektim takım olarak maymun kullandım ama maymunu kendim düzenledim.bu modifikasyon işin ağaçtan yapılmış maymun seçilmeli!öncelikle maymun alınır ve karın kısmı bir kibrit çöpünden az daha uzun uzunlukta oyulur ama genişliği kibrit çöpü kadar olmalı!! sonra, oyduğumuz yere ki işin bombası burası!!!küçük fosfor çöpleri vardır poşette satılır.işte onu kırıp fosforu yakıp maymunun içine tıkılır ve ince telle fosforun baş ve son kısımları bağlanır!böylece en az 3-4 saat boyunca maymunumuz adeta cayır cayır yanmaktadır! hadi rastgele:=)
Ahtapotun kesin olduğu bir yer biliyorsanız; parlak, aliminyum folyo kaplı ince uzun bir çok cisime sarılır. Ucuna yapay balıklardaki gibi üçlü çarpma iğne bağlarsanız, takıma sarılan ahtapotu yakalayabilirsiniz. Ayrıca ahtapot bölgede gördüğü, pembe ve mavi renkli cisimlerede sarılır, 2 metreyi geçmeyen bölgelerde su yüzeyine bıraktığınız renkli bir mavi ya da pembe mantara bile sarılır, ucuna yine üçlü çarpma iğne iliştirirseniz, tabirimizle "olta" ile yakalamış olursunuz. Takımda iğne olmazsa, ahtapot siz onu kıyıya çekene kadar sarılmayı bırakmaz, taaki sizi görene kadar Unutmadan, amatör amaçlı su ürünlerini düzenleyen tebliğde; * Kancalı ahtapot (Elodone cirrhosa) * Misk ahtapotu (Elodone moschata) Adlı ahtapotların avlanması, sezon, adet, boy ve kilosuna bakılmaksızın tamamen yasaklanmıştır.
Ahtapot oltası için: Malzeme: 3 Ad.metal asker künyesi 3 ad. üçlü iğne,150 gr kurşun. Yapılışı: künyelerde bir delik vardır bunların tam altınada aynı çapta delik dilin sonra bunları hırdavatcılarda satılan fıs fıs beyaz metalikboya ile güzelce boyayın kuruduktan sonra deliklerin birine küçük halka ve üçlü iğneyi geçirin bu üç boyalı künyeye on cm köstek bağlayıp ana bedene ilave edin. İşte sizlere ahtapot takımı. bununla ahtapot tutamıyanı ben düşenemiyorum.
abi maymun karides şeklinde oluyo fosforlu.biz ona maymun diyoruz.eyer konuda anlattığım takımı yapmak niyetindeyseniz mutlaka tavsiye ederim.