ahtapot ızgara

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında cem76 tarafından paylaşıldı.

1. cem76

cem76

Favori Kamış:
    olta,zıpkın
    En İyi Avı:
    levrek 14 kilo,kırlangıç 5 kilo,kalkan 8 kilo,karagöz 6 kilo
    internette araştırdım birtek güneşte kurutulur sonra ızgara yapılır diyor.farklı yöntemler deniyen varsa öğrenmek isterim.ben haşladıktan sonra yapılabilir diye düşünüyorum.bu hafta deniycemde.

2. oktopus

oktopus

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Levrek 4300 gram
    Sevgili Cem,
    senin internette buldugun tarif, Yunanistan'da, özellikle de Oniki Adalar bölgesinde yaygin olarak kullanilan bir pisirme sekli. Sana su yöntemi önerebilirim:
    Mümkünse carpilmis ve köpürtülmüs tüm ahtapotu (eger donmus olarak aldiysan carpman sart degil) kendi suyuyla bir tencereye koy ve kisik ateste pisir. Eger suyu azalirsa bir iki kahve fincani sicak su ekleyebilirsin. Tencerenin icine bir tane sarap mantari atarsan pisirme süresi hissedilir derecede kisaliyor. Ahtapot bir müddet sonra pembelesmeye baslayacaktir. Hayvanin büyüklügüne göre yaklasik olarak 45 dakika sonra kollarinin kafayla birlestigi yere bir catal batirarak yumusakligini kontrol et. Cok fazla pisirirsen et tatsizlasir. Pismis ahtapotu birkac gün dolapta saklayabilirsin. Istedigin sayida bacagi cikartip kömür izgarasinda 3-4 dakika izgara et ve limon suyu, zeytinyagi ve kekikle hazirlayacagin sosla servis yap.

Bu arada kendine "oktopus" rümuzu secen birinin bu tarifi vermesi de kaderin garip bir cilvesi tabbi. Kendi bindigin dali kesmek diye buna diyorlar galiba.

Afiyet olsun, sevgiler

3. crazy_fısher

crazy_fısher burak sökmen

Favori Kamış:
    zıpkın,olta,
    En İyi Avı:
    5kg levrek:)3,5 kilo beyaz laos(kum gridası)
    Kendi suyuyla derken?Hiç susuzmu yani

4. oktopus

oktopus

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Levrek 4300 gram
    Evet, hemen hemen hic susuz. Yalnizca kendi islakligiyla. Ahtapot zaten bir süre sonra su birakmaya baslayacaktir. Yalniz ates iyice kisik olsun yeter. Hayvanin tamaminin su icinde olmasi gerekmiyor, bir tür bugulama gibi pisiyor. Tabii tencerenin kapaginin kapali olmasi gerek. Bir de hatirlatayim, nasil pisisirsen pisir, ahtapot bayagi koku yapar piserken. Mutfagin camini acip, kapisini kapatmayi unutma. Sevgiler

Son düzenleme: 1 Eylül 2007
  5. crazy_fısher

crazy_fısher burak sökmen

Favori Kamış:
    zıpkın,olta,
    En İyi Avı:
    5kg levrek:)3,5 kilo beyaz laos(kum gridası)
    Ben yarıya kadar su koyup derisini yüzmeden balkonda haşlıyorum.Babam çorbasından ii anlıyo.Ama ben bi türlü beceremedim.Sır vermiyo.:mad: :( :D

6. oktopus

oktopus

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Levrek 4300 gram
    Bu da Italya'dan bir recete: Putanesca usulü ahtapotlu Sphagetti

Derince bir tencerede 1 cay bardagi zeytinyagini iyice isit. Kesmeseker büyüklügünde dogradigin orta boy bir ahtapotun kollarini kizgin yaga atip harli ateste 2-3 dakika kavur. Irice dogradigin 4 dis sarimsagi atip 2-3 dakika daha kavur. 1 yemek kasigi domates salcasi ekleyip 3-4 dakika kadar daha kavur. 2 su bardagi kaynar su ekle, atesi kis. 1 kücük boy domates konservesi ya da 4-5 adet küp halinde kesilmis domatesi, iki kasik salamura kapariyi (tüm marketlerde bulabilirsin), cekirdegini cikarip ince dilimledigin 20 adet kadar siyah zeytini ve bicakla cok ince dogradigin üc -4 adet ancuvezi ekleyip, biraz da karabiber ve/veya kirmizi biber koyup ahtapot parcalari yumusayincaya dek yaklasik 30 dakika kadar agir ateste kaynat ve biraz dinlendir. Ancuvez tuzlu oldugu icin, baska tuz koymaya gerek yok. Makarnalari "dise gelecek dirilikte" ( al dente) hasla ve süz. Sakin soguk sudan gecirme (böyle bir sey yaptigini gören Italyan olursa resmen bozusur seninle). Üzerine cok hafif zeytinyagi gezdir, hazirladigin ahtapotlu puttanesca sosuyla karistir ve üzerine yarim avuc kadar kiyilmis feslegen yapragi serpip sicak olarak servis yap.
    Afiyet olsun

Not: Bu receteyi kalamar ve özellikle sübye ile de deneyebilirsin. Tabii sosun pisirme süreleri daha kisa olacak sekilde. Klasik "putanesca" sosu, icine sadece ancüvez, zeytin ve kapari konularak pisirilir.

Son düzenleme: 1 Eylül 2007
  7. cem76

cem76

Favori Kamış:
    olta,zıpkın
    En İyi Avı:
    levrek 14 kilo,kırlangıç 5 kilo,kalkan 8 kilo,karagöz 6 kilo
    tarifler için teşekkürler ama ahtopotlar çeşmeden gelene kadar kokmuş arkadaş getiriyodu planlarım suya düştü:(

8. Conqueror

Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    ahtapot pişirme konusunda vermiş olduğunuz kıymetli bilgilerden ötürü taşekkürker ,ama denemeyi düşünmüyorum

9. sadrimurat

sadrimurat murat

Favori Kamış:
    spro 2.10 ,çin malı 3,50 surf
    Favori Makine:
    ryobi kobe 4500, ryobi ecusima 6000 vi
    En İyi Avı:
    4 kg sazan
    paylasım için tesekkürler burada avcılık dısında aşcılıgımızıda geliştirecegiz anlasılan :)

10. feridun_45

feridun_45 feridun dönmez

bu hafta sonu foçada tekneyle ava çıktık.arkadaş yanlışlıkla oltayı yemlerken kamışı denize düştü ve dibi boyladı.allahtan misinanın ucu elindeydi ama makinada 350 mt. misinası olduğunu söyleyince en az 1 saat uğraşırsın demiştikki 5 dakika sonra kamışa sarılmış birvaziyette yaklaşık 2kg.lık bir ahtapot teknemize teşrif etti ve arkadaşım bilmeyerekte olsa bir dünya rekoru kırdı,''KAMIŞLA YAKALANAN İLK AHTAPOT'':):)

yemeyeceğini söyleyerek ahtapotu bana verdi.yanlız eti yumuşasın diye buzluğa koymadan önce biraz suda bekletip,mürekkebini akıtmayı unuttum..pişirmek için dolaptan çıkardıktan sonra mürekkebinden arındırmanın bir yolu varmı..

11. Selen34

Selen34 Selen

Ahtapotu pişirmeden önce ne olursa olsun döverseniz (çarparsanız) çok daha yumuşak ve lezzetli olacaktır.Ayrıca ahtapot pişerken yanına1-2 adet defne yapragı koyarsanız o ağır kokusu bir nebze hafifliyor.

12. OMMG

OMMG OKAN

Selen kardeşime katılıyorum,biraz vahşice gözükse de zıpkınla vurduktan sonra yada oltayla ile yakaladıktan sonra,sahile çıkınca müsait bir kaya ya vurarak ( beyazlaşasıya kadar,hatta eskiler 41 kere vurun derlerdi ) ve arada denizde yıkayarak mürekkep olayına çözüm etinin yumuşamasınada katkı sağlıyabilirsiniz.Pişirirken tencereye karbonat atıldığını da duymuştum...

13. Selen34

Selen34 Selen

Karbonat olayını ben de duymuştum ancak uygulayan görmedim hiç :)
    Mesleğim gereği kısa bir zaman önce Göcekte özel bayraklı bir kotrada mutfak şefliği yapmıştım.Malum yer Göcek olunca ister istemez günün en az 1 öğünü balık veya deniz mahsulleri oluyordu.
    Bir yardımcım vardı italyadan gelmiş.O birkaç kez kızartılacak balık varsa bira içinde 1 saat marine ederdi.1 kere de ahtapot için denemiştik.Tadına bakmadım ama misafirler beğenmiş olacaklar ki tarifini istediler :D

Ama şuda bir gerçektir, ahtapot en zahmetli deniz ürünlerinden biridir.Olması gerektiği gibi (pamuk gibi yumuşacık,ağzınızda lastik gibi gevelenmeyen) pişirebilirseniz ne ala :)

14. Senol_Temur

Senol_Temur Senol

Favori Kamış:
    Shimano Alivio CX 240 Medium Light
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000SRC
    En İyi Avı:
    Sudak 59 cm - Turna 86 cm
    Amma maharet istiyormus bu ahtapot ya :)) . Benimde ahtopotla ilgili bir anım var anlatayım bari . Askerliğimi marmariste yaptım denize yakın bir karakolda gece nöbetinde saat sabahin 3 ü civari iskele tarafından nöbetçi astsubayın çığlıkları geliyordu nöbetçi nöbetçi diye bir vukuat var diye hemen koşarak gittim . Baktım iskelenin üstünde durmuş bana kepçeyi getir diyor ileriden gittim aldım geldim kepçeyi ahtapot yakalamış bunu kepçeye sokacaksın sakın kaçırma diyor attım silahi sırtıma kepçenin kolu 5 metre var herhalde gece suyuda kestiremiyorum ne kadar derin yaklaşık bir 10 dk kepçeye sokmaya çalıştım kollarıyla kendisini dışarı attı hep en sonunda kepçeledim ve iskele aldım oda dediğiniz gibi ayağı ile kafasına kafasına vurdu kaçmasın diye yoksa kepçenin altından kollarını çıkardı suya atlıyacaktı ))) . Ahtopotla ilk defa orada tanıştım ve herhalde hiç unutmam :p .