Akarsuda Kasna dışında balık tutamamak?

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında oscars tarafından paylaşıldı.

  1. oscars

    oscars Emin

    Mesajlar:
    10
    Şehir:
    Balıkesir
    Birkaç aylık tatlısu amatör balıkçılık hayatımda kasna dışında balık tutabilmişliğim yok.. İlk olarak şıp şıp tabir edilen olta ile başladım.. 3,60 lık bir kamış, ucuna iğne ve hafif bir mantar şeklinde oluşan bir oltaydı.. solucan kullanınca bol bol kaya balığı ve küçük küçük kasnalar tutmayı becerebildim.. birini bile sepetime atamadım haliyle.. çekirge ile sadece kasna tutabildim.. arada bir güzel balık geldi.. sonra biraz araştırma ile mepps e geçtim.. bir süre kendimi geliştirdikten sonra ziyadesiyle iri kasnalar tutabildim.. artık çoğunu geri salıyorum en büyükleri bile eski heyecanını yitirdi..

    Benim derdim kasna dışında balıklarında yakalanabileceği bir olta düzeneğine sahip olmak.. Avlandığım sularda bıyıklı ve sarı balık denilen balıklarında bol bol tutulduğunu biliyorum.. fakat bunu paraşütle yapıyorlar ki bu benim kullanacağim bir düzen değil.. o paraşütlüleri görünce içimden geçirdiklerimi Allah biliyor..

    Evet üstadlar.. Nasıl bir olta düzeneği hazırlayıp ne tür yem-sahte-kanca kullanayım ki bende kasna dışında balık tutabileyim..? Forumun neredeyse altını üstüne getirdim ama kendim için net bir anlatım bulamadım.. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..
     
  2. hediyeci82

    hediyeci82 ERSİN COŞKUN

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    52
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    shımono carbo master3,30
    Favori Makine:
    shaekespearesalt spınnıng2203-070
    En İyi Avı:
    turna 5,4kg.kofana 2,1kg
    kasna harıcı ne tur balıklar cıkıyo nebılım turna kızılkanat sazan bu balıklardan bulunurmu.yada varsa eger şole ozetlıyım gercı akarsu demızsınız ama yınede aklınızda bulunsun yakınlarda gol varsa turna ıcın albastar501marka3no kasık dırek makınenın ucundakı fırdonduye takıp atcek.sazana denıceksenız cok zahmet ve uzun zaman ayırmanız gerekebılır cunku balıgın ortamına gore hangı tatlardakı yemı yedıgını zamanla degısık yemler kullanarak ogrenebılırsınız ole hemen gelıcek bı balık degıl sazan(ufak sazanlardan bahsetmıyorum bu arada). kızılkanata gelınce uclu klasık dıp oltasına dırek solucan takarak yakalayabılırsınız
     
  3. lebiderya

    lebiderya adem

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    86
    Şehir:
    fizan
    hamsi zamanı geldi, yaprak hamsiyle kasna ve büyük bıyıklı tutabilirsin. akşam yada sabah suyu olacak mutlaka. 0,30'dan daha kalın misina kullanma, bıyıklı dip balığıdır kurşunlu takım kullanmalısın. kurşunun küçük Kıstırma olsun. Unutma kurşunun ne kadar küçük olursa balık alma şansın o kadar artar. Bıyıklı balığı sert akıntıın kıyısında ara. Asıl yemi solucandır. Nedeni nedir bilinmez yılın 2 aylık bi zaman diliminde kaşar peynirini seviyo, Tavuk ciğerini de sever. Şimdi geldim balıktan iki tane bıyıklı var irice çantada. Küçük kurbağayada hayır demiyo. bıyıklı-sarıbalığın sahteye geldiği vaki değildir. Sarı balığı şimdilik aklından çıkar. Zaten diğerlerine nazaran çokta makbul bi balık değil. Bana kalırsa senin farklı sulara açılma zamanın gelmiş. Bıyıklı da kesmez seni yakında. Turnayı dene, vazgeçemiyeceksin...
     
    Son düzenleme: 26 Eylül 2010
  4. oscars

    oscars Emin

    Mesajlar:
    10
    Şehir:
    Balıkesir
    olta atıp bekleme pek cazip gelmiyor bana.. sıkılırım öyle.. sürekli at çek aksiyon olması lazım.. :)

    verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim abi.. madem öyle turnayı nerelerde bulabilirim bölgesel bir araştırma yapayım ben.. mepps veya sahte ile tutabiliyormuyuz turnayı?
     
  5. fikret maden

    fikret maden Fikret

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    12
    Şehir:
    MUĞLA
    mepps olta düzeneği

    acemiyim.mepps iben direkt misinaya bağladım.bunun bi sakıncası var mı?yoksa araya fırdöndü vb konulması gerekiyor mu?
     
  6. oscars

    oscars Emin

    Mesajlar:
    10
    Şehir:
    Balıkesir
    sevgili Fikret bey.. klipsli fırdöndü kullanmanız gerek.. mümkün olduğunca küçük ve siyah renk.. yani ben öyle yapıyorum.. daha iyi bilenler vardır elbet.. :)

    buda benim nacizhane icadım.. eskisinden daha iyi gibi sanki..

    [​IMG]
     
  7. wildyaban

    wildyaban Erdem Karaca

    Mesajlar:
    170
    Şehir:
    Amasya
    Favori Kamış:
    Dam Sumo Royal 240 Tele 10-30
    Favori Makine:
    Shimano Seido 3000 SRA
    En İyi Avı:
    63.700 gr Yayın - Hasanuğurlu
    Balığın ilgisini kaşıktan uzaklaştıracak, istemediğiniz balıkların olta peşine düşmesine neden olacak bir sistem kullanıyorsunuz. İki fırdöndü değil, hiç fırdöndü kullanmayın. Doğrudan bağlayın. Altı üstü bir düğüm.
    Her takım değiştirdiğinizde misinanın zayıflaşan son bir karış bölümünü de kesip yenilemiş olursunuz.
    Sarıbalık ve bıyıklı sahte yemlerin ve at-çek tekniğinin tesadüfi balıklarıdır.
    Karar verdiğiniz gibi turna, sudak belki de alabalık (doğal veya gökkuşağı) bulunan avlaklar aramalısınız.

     
  8. oscars

    oscars Emin

    Mesajlar:
    10
    Şehir:
    Balıkesir
    fırdöndü kullanmazsam kaşık içine yosun sıkıştığında oltaya zarar vermez mi peki? mepps komple döndüğünde misineyi döndürecek sonuçta..?
     
  9. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Kaliteli kaşıklar da bu sorun olmaz veya çok az olur. Kaşığın dönüşü iyi olunca kendi ekseni etrafında hareket sağlar. Favorim Meps ve D.A.M marka kaşıklardır.

    Otlu/yosunlu avlaklarda her atıştan önce kaşığın kontrol edilmesi ve varsa yosun, ot v.b. maddelerin temizlenmesi gerekir. Fırdöndü kullansanız da bu gereklidir.
     
  10. oscars

    oscars Emin

    Mesajlar:
    10
    Şehir:
    Balıkesir
    bugün sırf bunu denemek için gideceğim Nuri abi.. rapala düğümü değildir sanırım direk sıkı düğüm atsamda olur değil mi?
     
  11. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    [​IMG]

    Değil elbette hem zaten ben de pek beceremediğimden:p rapala düğümü kullanmıyorum. Onun yerine Palomar düğümünü tavsiye ederim. Yukarıdaki yöntemi kaşığa tatbik edeceksin. Hakikaten çok pratik ve oldukça sağlam bir düğüm çeşididir. Yalnız, senin de bildiğin gibi düğümü sıkıştırmada dikkat etmek gerekir. Sıkıştırma işlemini bedenden gelen koldan değilde, kesilip atılacak kol ile yapmak ve iğneyi tam kavrayacakken düğümü tükürüklemek gerekiyor. Yoksa zayıf bir düğüm olması kaçınılmazdır.:)
     
  12. sillurace

    sillurace Ruşen

    Mesajlar:
    197
    Şehir:
    Bursa/İstanbul
    Favori Kamış:
    Cormoran Bull Fighter 2.10
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV30
    En İyi Avı:
    Yayın (8 kg)
    Avlakta bulunduğunu söylediğiniz diğer iki balık türü de kasnadan daha güçlü, daha mücadeleci balıklardır. Kasnanın sahte ile avcılığını daha zevkli bulsam da mücadele yönünden siraz(sarı balık) ve bıyıklı daha öndedir.
    Byıklı balığı tavuk ciğeri/yüreği, fileto hamsi, solucan ve diğer kutçuklarla yemi dibe yatırarak suyun kısmen hızlı aktığı derin yerlerde avlayabilirsiniz.
    Siraz için ise yosun kullanmanızı öneririm. Zaten başka yemlerle tesadüfler dışında avlandığım olmadı. Akarsu içerisinde kayaların yoğun olduğu, suyun çalkalanarak aktığı yerlerde yosunu iğnenin sapına sarıp ucundan da 1 cm sarkıtarak şamandıralı sistemle avlayabilirsiniz. Burda önemli nokta yosunun suyun akışı ile doğal bir şekilde dalgalanmasıdır.

    Rasgele...