Merhaba, 20 gün sonra foruma girebildim sonunda . 10 temmuzda Didim/Akbük'e gittim, tabi balık tutabilmek için çok hazırlık yaptım. Ancak ele avuca sığacak balık yakalayamadım. Balıklar o kadar küçük ki bir şey anlamadım. Tatilin ilk günü akşam inanılmaz levrek vardı, kıyıya kadar balıkları kovalıyorlardı ve ben yeni aldığım spin takımı denemeye başladım, ama attığım yer o kadar sığ ki damaklı sahteleri hep taşa taktım (50 metre gidiyorsun su beline ancak geliyor). Hemen su üsüt sahteleri denemeye başladım ama bu seferde ilk defa kullanıyor olduğumdan misina dolaştı, üzerine denize girenler de olunca ve balık normal olarak kovalamacaları kesince 10 dk.lık avım sona erdi. Ben ilk günden o kadar çok levrek görünce ertesi gün kesin levrek tutarım diyordum, ama ertesi gün 2 kovalamaca dışında balık görmedim, yeme de bir defa takip oldu ama almadı. Dedim bu sefer 3. gün kesin tutarım diye yine aynı yere gittim ama 1 tane bile atlama olmadı. 3. günden sonraki 4-5 gün aynı yere gitmeme rağmen 1 defa bile kovalamaca görmedim. Levrek serüvenim böylece bitti. Dip balıklarına gelince ilk günler balık tutamadım, tabi mamunla tanışana kadar . Mamunu yeme takması bile ayrı bir keyif, belki de en çok özleyeceğim şey mamun . Neyse mamun yardımıyla sabahları kayabalıkları ve ufak ufak ne olduğunu bilmediğim balıklardan yakaladım. Daha sonra karşı komşumuzun sandalı ile koyu taramaya başladık ama tuttuğumuz balıklar hep el kadardı. Açıkcası o tuttuklarımızın ve eve getirdiklerimizin karagöz olduğunu bilmiyordum. Öğrendikten sonra geri saldım. 1 tane 30 cm civarında mırmır yakaladım ve tatil boyunca tutulan en büyük balık o oldu, sadece benim için değil herkes için . Son gün yani cuma günü 2 adet çipura aldım kıyıdan (Kıyıdan balık tutamazsın demelerine rağmen). Çipuranın bir tanesi 20 cm, diğeri 16cm civarındaydı ve ikisini de geri saldım. Hiç iri balık yok kısacası. Kıyıdan yine iyi balık yakaladığımı düşünüyorum, çünkü karşı komşu aylardır kıyıdan balık alan görememiş, hele ki çipura filan... Sandalla açılmamıza rağmen 1 defa çipura takıldı, o da 25 cm civarı idi. Paraket mi ne diyorlar anlamadım, 400-500 iğneli bir şeymiş; hep ondan atıyorlardı. Gece atıyorlarmış, sabah erkenden topluyorlarmış. İğneleri de sepete sarıyorlar. Gece tekneler ağ atıyordu ve balıkları kaçırmak için gürültü çıkartıyorlardı. Bunu jandarmanın filan duymaması imkansız. Kıyıya ağ geren, serpme atan da çoktu ama 20 gün boyunca jandarma kulübesinde 1 tane bile jandarma bulamadığım için şikayet edemedim. Adama diyorum ''en fazla 3 iğne takılıyor 1 oltaya'' diye adam bana ''paragat mı paraget mi bir şey atıyorlar en az 700 iğneli'' diyor, şimdi ben oltasına 3 değil de 5 iğne takmış adama ne diyebilirim ki? Uzun oldu ama 1 tane de öneride bulunacağım. Aşağıdaki Owner marka iğne çok avcı. 3 iğneli takım kullandım ve iğnelerden 1 tanesi bu idi. Neredeyse bütün balıklaır bu iğne tuttu. Tasmalama bile yapmadan çipura aldı. http://www.avmarketi.com/asp/product/1824/50116-OWNER-IGNE Yazım yanlışlarım olabilir, yol yorgunuyum, kusuruma bakmayın .
İğne secimin isabetli olmus. Bende kadir abinin tavsiyesi üzerine 4 numarasından almıstım gercekten kaliteli bir iğne.
Sevgili Furkan Akbük denizi geçen ay boyunca denizden de balık vermemiş diye duymuştum benim burada torbalıdan giden genç tanıdıgım insanlar var.. sen muhtemelen kıyıdan avlandın ..anlatımından o anlaşılıyor.. o bölgeler çok sıg.. ege denizinde gece kumsal bölgelerden mırmır yakalama olasılıgı daha fazladır.. Şu iğne konusuna gelince .. aynı büyüklükte piyasada bir çok marka ve model iğne var.. aynı boyda dediğim zaman şunu kastediyorum , Örnek, hedef balıgın yem ile birlikte agzına girebilecek çok sayıda ve modelde iğne var.. şimdi, bir iğnenin digerlerine göre göre daha avcı -avantajlı oldugunu kabul etmek için onu bizzat kişinin aynı yerde aynı zamanlarda aynı yem ile ve aynı balıkta birden fazla deneme yapması gerekir ki bu olay biz amatörler için oldukça zor bir şeydir.. aynı ebatta 5 ayrı marka ve model iğneyi aynı şartlarda denemesini yapmak..??? nasıl olabiliyorsa.. satıcı firmaların malzemeleri için yaptıkları bu tür tanıtımlar acaba her ortamda ,her balıkta ve her zaman geçerlimi...????? sanmıyorum
Bahsedilen iğneyi bende kullanıyorum gerçekten avcı bir iğne, arkadaşımız zaten genelleme yapmamış, her ortamda ,her balıkta ve her zaman geçerli olduğunuda söylemiyor, kendi avlandığı bölgede bölgede yaptığı avlarda en fazla verimi bu iğneden aldığını söylüyor, ayrıca bu iğne sıradan bir iğne değil verilen linkten şeklini şemalini detaylı incelemediniz galiba.
İnceledim , inceledim , merak etme , kardeşimizin bahsettiği mekanda o balıklar için mustad 496 da - 505 te 1253 te iş görür.. hatta ucuz bir iğne mariner 50500 no 1 de iş görür.. bana göre balıgı tutan iğne değil yem ve balıkçıdır.. bu da benim 30 senelik tecrübemden, izlenimlerimden oluşan felsefem.. aynı teknede kutusu 3-5 tl olan igne ile kutusu 10-15 tl olan iğneli oltadan daha fazla balık tutan varsa ..keramet misinanın yukardaki ucundadır..
Benim çok hoşuma gitti, favori iğnem oldu. Akbük'ün bu kadar verimsiz olması beni çok şaşırttı. Açık denize gitmedik, ama Akbük Koyu'nun gezmediğimiz yeri kalmadı. Fok bile vardı ama balık yoktu. Daha doğrusu büyük balık yoktu. Mercanlar çok güzeldi, onlar hep limit üstü geldi. Ancak istediğim o büyük mırmırlar, karagözler, çipuralar bir türlü gelmedi. O 1 tane gelen mırmırı çekmesi o kadar keyifli ki balık tutma hevesim aşırı derecede arttı . İğne konusu biraz reklam gibi oldu, biliyorum ama çok hoşuma gittiği için söyledim. Çipura yakalandığında olta elimde bile değildi, yani tasmalama bile yapmadım. Ben oltayı attım, kayanın altındaki yengece mamun veriyordum onunla uğraşıyordum, sonra yem bitmiştir diye bir çekeyim dedim balık takılmış geldi. Gerçi bu tabi ki tesadüf de olabilir, ama ben iğneden çok memnun kaldım. 4-5 çeşit iğne denedim, bunların arasında bir owner (seıgo-bh modeli) daha vardı ama ona hiç balık gelmedi. Tatile gitmeden önce Mustad 496 ve 505'i almayı düşünüyordum ama sonradan Owner'e karar verdim, sebebini hatırlamıyorum .
mümkünse owner iğnenin linkini bir daha verebilirmisiniz.Birde Akbükte nerelerde avlandığınızı söylerseniz çok mutlu olurum.
Ömer Bey kusura bakmayın yeni gördüm. İğne 1 numara Owner Kaizu modeli. Bu da fotoğrafı. Ülkemizde satan kalmamış herhalde. Bende de 2 tane kaldı bu iğneden, kullanmaya korkuyorum . Akbük'te tekneden güzel av oluyor. Kıyıdan av yapılacak bir yer bilmiyorum malesef. 4 senedir Akbük'e gidiyoruz ama bir türlü güzel bir avlak bulamadık. En güzeli tekne. Bu arada yine Akbük'e gidiyorum. Bakalım bu sefer ne yapacağım. Spin olarak sadece LRF takımı götürüyorum.
Ben genelde Caprice Otel'i geçince aşağıya doğru iniyorsun. Sağa dönülecek bir yer var, direk denizin dibinde oluyorsun zaten. Yolun kenarı kayalık. O kayaların üzerine çıkıp olta atıyordum. Sabah ve akşama doğru levrekler kovalamaya başlıyor oralarda.