Akdeniz için acil

Konu, 'Bölgeler' kısmında arzu_ipek tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. arzu_ipek

arzu_ipek Arzu

Favori Kamış:
    BEYNİM
    En İyi Avı:
    TASUCU
  2. Tuna Hunter

Tuna Hunter Deniz

En İyi Avı:
    Hannos
    Tsunaminin denize girilmemesi ile alakasi yok.....
    Tsunami kesin ciddi toplu ölüm demek, yikim, felaket demektir....

Tsunami
    gelse, kentlerin sehirlerin bosaltmasindan bahsedilir....

"Tsunami" ismini bu denle kunlanmak, yararlanmak bence yanlistir....

Haaa, biraz kuvvetli ölü dalga yapar o baska....

Jeofizik Mühendisi degilim ama bakalim bugün yarin ne olacak....

Saygilarimla.

3. OxDaTiTy

OxDaTiTy Burç

Favori Kamış:
    Çatal :) Arasırada misina, kanca, kurşun birkaç düğüm...
    En İyi Avı:
    Kefal, Çupra, Karakulak, Mırmır...
    Deniz aslına bakarsan söylediklerin hem doğru hem yanlış :)

Tsunami olmasını beklemek biraz abartı olabilir ama deniz kıyısı bölgelerde ufak depremler ile bile deniz tabanı olsun sahil şeridi olsun değişkenlik gösterebiliyor!

Birde buna yüzme bilmeden denize giren halkımızı ekledik mi tehlike büyük oluyor bence...

Ölüdeniz olsun Mersin Kız kalesi olsun uzun uzun sığ suları olan bölgelerimiz ama bu kıyılarda kışları derinleşmeler olur dalgalardan dolayı. aynı şekilde deprem kaynaklı dalgalarında kısa sürede kıyı kesimini etkileyebileceğini düşünmüşlerdir belki ;)

Bu arada sabah haberi ilk okuduğumda Kandilli Rasathanesinin sitesine girdim baktım. Son 1 hafta içinde Ege bölgemizde çok sayıda küçük çaplı sallantı olmuş. Özellikle Denizli Manisa yöresi neredeyse hiç durmamış belkide bu ufak sarsıntılar bizim bölgemizi bu denli büyük bir sarsıntıdan kurtarmıştır.

6.4 küçümsenecek bir rakam değil. Adana depremi 6.4 tü ve ben Mersinde hissetmiştim.

Beni sevindiren olay sadece 1 kişinin oda panik halinde kaçışmadan ölmüş olması. Zarar büyük değil o bakımdan.

Biz balıkçılar için ise kötü haber bu deprem o bölgedeki sallantılar sürekli balıkları etkilemekte!

Hatta hatırlıyorum birkaç sene önce tekne ile sahil kayalıkları gezinip Lagos topluyorlardı. Sersemlemiş 3-4 kiloluk dev lagoslar su üstünde yatıyor oluyordu!!! :)

Şimdi oralardaki deniz canlılığı bir müddet sessizleşir düşüncesindeyim

4. Tuna Hunter

Tuna Hunter Deniz

En İyi Avı:
    Hannos
    "Tsunami olmasını beklemek biraz abartı olabilir ama deniz kıyısı bölgelerde ufak depremler ile bile deniz tabanı olsun sahil şeridi olsun değişkenlik gösterebiliyor"

Ne olursa olsun.... "Tsunami" olayiyla ilgili degil.... ;)
    Tsunami su demektir:

.... veya gibisi...
    Benim baslikta yorumun neresi yanlis hala anliyamadim dogrusu?

Saygilarimla.

Son düzenleme: 15 Temmuz 2008
  5. geneben

geneben Aşkın

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Basın yayın organlarının bir uydurmaca haberi daha yada o açıklamayı yapan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan ın bir yanlışı var . Rodosta olan bir depremin tetiklediği tsunami sizce kıyılarımıza kaç saatte kaç günde yada kaç sn de varır ;) Haber in zamanı öğlen 17 di. Depremin zamanı sabah saatleri :D

6. OxDaTiTy

OxDaTiTy Burç

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Sanırım habere göre dalgalar önce afrika sahillerini dövüp sonra bizim sahillere gelecek diye düşünmüşler :D

Tsunami kulağa uzak geliyor ama yani enteresan bir doğa olayı :)

7. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Evet, serzenislerinizde hakli olan pek cok yon var. Tsunami dalgasi dogsa, hele Ege-Akdeniz kusagi icersinde Rodos adasi civarindan gelen bir tsunami dogsa bunun bir bilim adami tarafindan 'aman geliyor"deyip, gazeteye haber olup, gazete halka ulasana kadar is isten coktan gecer, o dalga yapacagini coktan yapar. Cunku bir saatin altinda bu dalga kiyilarimza erisir. Kucumsenecek bir tehlike de degil.

Tsunami dalgalari deprem kaynakli olabilecegi gibi, volkanik, heyelan, buyuk firtina veya goktasi dusmesi kaynakli da olabilir. Ancak her tsunami dalgasi buyuk olacak ve cok buyuk yikim meydana getirecek diye bir sey de yok. Oldukca kucuk bir tsunami olayi bile yanlis yer ve zamanda karsilasildiginda can ve mal guvenligini tehdit edebilir.Ornegin bizim kiyilarimiza bakan bir adanin her hangi bir sebeble sarp bir yamaci bir anda kirilip heyelan yaratarak buyuk bir gucle suyla bulusabilir.Her nekdar bu cok buyuk bir dalga yaratmasada olusacak dalga oldukca farkli karakterle seyredecektir.Zaten bu seyredecek dalganin diger dalgalardan farkli karakteri tsunami dalgasinin neden diger dalgalara gore yikici ve tehlikeli oldugunu betimler.

Tsunami dalgasi once suyun ani cekilisiyle kendisini belli eder. Bu cekilme esnasinda dalgayi goremiye bilirsiniz. Hatta dev bir dalganin geldigini gozunuzle hic gormiyebilirsiniz. Ancak bu cekilmenin ardindan su takrardan ancak buyuk bir gucle sanki bir kovadan bosaltiliyormuscasina kiyilara dolmaya baslar. Sanki geri cekilmek bilmeyen bir dalga gibidir.Elbetteki bu dalga ozellikle yuzmekte olanlari, kiyiya yakin olanlari, kayiya yakin evleri, bagli veya kiyiya cok yakin tekneleri ciddi olcude tehdit eder.Dusununuzki cok kuvvetli olmasa bile boyle bir dalgayla karsilastiginizda dengenizi kaybetmis, icinde surukleniyor olacaksiniz. Boyle durumlarda can kayiplari bu dalganin direk siddetinden daha cok bu dalga esnasinda muvazenenizi kaybedip suruklenirken carpmalar, dolanmalar, uzerinizdeki giysinin yuzmeye elverisli olmamasi, bu dalganin tasidigi debrizin uzerinize yigilmasi gibi pek cok nedenle olabilir. Kendinizi kurtarabilecek durumda oldugunuzu dusunelim, evladinizi, sevdiklerinizi boyle bir olayda kurtarma telasi icersinde olabilirisiniz. Sonuc olarak yukarda ifade ettigim kucuk olcekli, heyelan kaynakli bir tsunami bile yanlis yer ve zamanda yakalanirsaniz cok tehlikeli olabilir. Bizler ozellikle amator balikci oldugumuz icin diger insanlara oranla daha fazla su kiyisinda zaman geciren insanlariz.Bu zamanlar genelde relaks oldugumuz, tedbiri elden biraktigimiz anlardir. Ancak deniz ve suyla ugrasan insanin denize karsi her zaman tedbiri elden birakmamasinda buyuk yararlar vardir.Sorumlu bir insan deniz kiyisinda aktivitesine baslamadan once mutlaka cevreye bir goz gezdirir olabilecek en kotu seneryolarda yapmasi gerekenler hakkinda bir fikir sahibi olmaya calisir.

Buyuk bir tsunamide tsunami dalgasini gordugunuz anda yasaminiz ancak buyuk tesaduflere kalmistir. Bu yuzden erken uyari sistemlerinin kurulmasi tsunamiyla savasmak acisindan cok onemlidir. Bir kez tsunami tehdidini her hangi bir kaynaktan duyarsaniz sakin "oyle olurmu, boyle olur mu" demeyin. Mumkun oldugunca cabuk su kiyilarini terkederek cikabileceginiz en yuksek yere kendinizi ve sevdikleriniz goturun.Tarihte en buyuk tsunami facialarinda uyariyi aldigi halde uyariyi onemsememis veya olay aninda olayin ciddiyetini aninda kavriyamamis, hatta boyle bir dalgayi gormenin telasina dusmus insanlarin bilincsizligi nedeniyle can kaybinin artigi gozlemlenmistir. Allah (CC) kimseye boyle bir dalgayi gozle gormeyi nasip etmesin.

Acik denizlere bakan kiyilarda, adasi bol, volkanik ve sismik hareketlilik olan deniz bolgelerinde her zaman tsunami tehdidi vardir. Ancak tsunami gercekten olagan ustu sartlarin bir araya gelmesiyle milyonda bir olabilecek oldukca kucuk olasilikli , bu yuzden boylesi dogal felaketler icinde en az bilinip taninani ve cogu zaman gerekli onlemler icin yatirimin ve egitimin ciddiyetsizlikle sallandigi olaylardir.

Bunun disinda ozellikle okyanus ve acik denize kiyisi olan yerlerde unutulmamalidir ki buyuk firtinalarin ardindan acik denizde kopan dalgalarin o firtinalar kiyiya erismese bile yuklenmis dalgalari kiyiya erisebilir. Boyle yerlerde
    her bin dalgadan biri firtina olsun olmasin tsunami degil ama "freak wave" statusunde oldugu gorulmusdur.Freak abnormal , dehset verici anlamindadir.
    Benim bulundugum yer Yeni Zelanda boylesi dalgalar acisindan oldukca dikkatli olunmasi gereken bir yerdir. Senede nerden baksaniz en az 20 kisi buralarda freak wave kurbani olur bunlarin %99'u amator balikcilardir.

Kisaca soyliyecegim eger bir gun denizin cok kisa bir surede bir anda cekilmeye basladigini gorurseniz pilinizi pirtinizi birakip, bulabileceginiz en yuksek yere butun gucunuzle kacin. Cok kucuk bir olasilik ama bu bilgiyi bilmenizde bir amator balikci olarak fayda vardir.

8. yolgezer

yolgezer Volkan DENİZ

Favori Kamış:
    LINEAEFFE TURNAFRESH
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865
    En İyi Avı:
    turna-3 kg.(uluabat gölü)
    hüseyin abi,
    verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.
    ancak oldu ki, teknedeyiz ve kıyıya yakın bir noktadayız.
    kıyıya gitmek yerine,
    teknemiz ile açılsak,
    dalganın etkisinden kurtulur muyuz?
    çünkü düşündüğümde, dalga kıyıya çarptığı için yükselmeye başlıyor, yani deniz yüzeyinin derinliği kaybolduğu için dalga yükselmeye başlıyor.
    ancak biz tersine gidip yani açığa gitsek, bir etkilenme olmaz gibi düşünüyorum...

9. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish

Zaten teknedeysen acilman lazim.Kiyiya giremezsin. Tsunami uyarilarinda teknesi kiyiya bagli olanlarin hepsi teknelerini mumkun oldukca aciga cikarirlar.
    (aslinda bu yorumda tsunaminin buyuklugune gore degisebilir) Cok buyuk tsunamide haberi alir almaz dalganin genlikle geldigi kirilmadigi mesafeye kadar acilmak durumundasiniz.Bunu yapacak zamaniniz yoksa tekneyi falan dusunmeyin .Kendinizi kurtarin. Buyuk tsunami dalgasi dip kiyi seridine carptiginda kirilmaya baslar.(Aslinda tsunami dalgasinin olasi sekli dogusundaki etkenlerle, dogdugu yerin kiyiya uzakligiyla, kiyinin cografyasiyla yakindan ilgilidir. Ancak suyun once cekilmesi ki dalga ne kadar gucluyse bu cekilme o kadar hizli ve genis alanlarda olur ve ardindan ne sekilde gelirse gelsin suyun kiyiya yigilmasida o kadar uzun surer.Bunlar degismez karakterler)

Ben kisisel olarak tsunamiyle kiyada karsilasacagima dalgayi gorursem ve tsunami dalgasi oldugunu anlarsam hemen soyunup denize girerer ve acilabildigim kadar acilirim.Bence boyle biraz daha sansimiz var.Ama bu sans inanin eger saglam bir tsunamiyse yok denecek kadar azdir.Ben gene de kacamiyorsam denize kosarim.Yalniz su soyledigim yani aciga yuzme olayiyla ilgili son yorumlar kesinlikle bu konulari cok okumus , bu konularda cok dokumenter izlemis biri olsamda kisisel yorumdur ve uzman gorusu gerektirir. Yani yaniliyor olabilirim.

Son düzenleme: 16 Temmuz 2008
  10. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Bu heyelan tsunamisine ornektir. Bilgisayar vasitasiyla simulasyon goruntulerle baslayip, sonunda Endonezyadaki tektonik deprem kaynakli tsunaminin gercek goruntuleriyle son bulmaktadir. Bir kisim goruntuler simulasyondur.Cok kaale almayiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=Y0IgwVElUwE&feature=related

11. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Youtube hala yasaklimi?

12. OxDaTiTy

OxDaTiTy Burç

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Tsunami için denizde olanlara zaten hep açılın diyorlar.

Ama Hüseyin abi Tsunami felaketinde çekilen videolarda gözüken o ki insanların ne olduğunu anlayıpta kaçmaya başladığı sırada açılabilecek kadar zaman olmuyor genelde!

Bu sebeple sahildeyseniz yüksek bir yerlere çıkmak daha mantıklı bence!!!

Tsunamı dalgaları sahil şeridi çekildiği için sadece dalga bazında değilde suyun akış şekli olarak akıntı şeklinde sahile geliyor. Yani yeteri kadar açılamadıysanız yani dalga kıranı geçmediysen dalganın kırılması ile beraber seni son sürat sahile götürecektir su!

Bu durumda ise sahilde dalgaların karaya çıkması ile çamur kıvamına gelen suda boğuşma başlıyor ve bu noktadan sonra deneyim bilgiden çok iman ve şansa kalıyor işimiz.

Allah kimsenin başına böyle bir dert vermesin.

Ben şansi fikrim olarak tsunami gelecek olsa dümdüz bir arazide değil isem mümkün olduğunca yüksek bir yere çıkmaya çalışırım! Mümkün olan yüksek bir yere oda yoksa bulduğum en kalın ve yüksek ağaca çıkarım!

Tabi birde olayın diğer yüzü var! Olan felaketten sonra insanlar artık daha dikkatli bence. Yani denizde aniden bir çekilme olsa kimse aaaa ne oluyor hadi sahile gidelim bakalım demez gibime geliyor yada en azından bilinçli bir çevre olur ve uyarır insanları gibime geliyor!

Çok sık olmayan bir doğa olayı tsunami. Olması demek zaten tehlike demek!

13. OxDaTiTy

OxDaTiTy Burç

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Evet abi yasaklı youtube. külliyen gitti sanki :)

14. arzu_ipek

arzu_ipek Arzu

Favori Kamış:
    BEYNİM
    En İyi Avı:
    TASUCU
    canım aslında tusunamiler her zaman olur
    ama bizler farkında olmayız
    bu farketme meseleside olayın siddeti ile doğru orantılıdır
    ne diyim
    bide o felaket gelmesin ülkemizin basına ya
    adamlar nöbet tutuyor Türkiye nasıl çökerde
    bizde seviniriz diye
    :( :( :(
    tusunamiler oluyordaaa
    neyseeeeeeee:(

15. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sevgili Burc,

Benim soyledigimde zaten yuksek bir yer bulmaya zamanim yoksa, kacamiyacaksam geriye kiyinin icine dogru kacacagima direk suya dogru atlar gidebildigim kadar giderim ve tusinaminin dalgasiyla olabildikce acikda karsilasirim ki beni bir sure suruklesede deprizi onumde tasisin diye. Yani faraza seyler bunlar
    aslinda.Allah(cc) kimseyi o duruma dusurmesin.Bu konuyla ilgili you tube da goruntu arastirayim dedim, onume cikanlari suraya koyacakdim, olmadi yasakli.
    Iste bu gibi yasaklar pire icin orman yakma.Oldukca onemli bir konuda bakin gorsel medyaya ulasamiyoruz. Oldukca ilginc goruntuler bulmusdum.Yazik , nediyelim. Seriyatin kestigi parmak acimazmis ama seriatim azicik da mantik lutfen... degil mi?

16. yolgezer

yolgezer Volkan DENİZ

Favori Kamış:
    LINEAEFFE TURNAFRESH
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865
    En İyi Avı:
    turna-3 kg.(uluabat gölü)
  17. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Ben yurt disindayim dostum, benim youtube a ulasma problemim yok.Ben youtubeda buldugum goruntuleri size seyrettiremiyorum.Problem bu.Neyse bir tane baska kaynakli buldum. Bu endenozyada olan tektonik kaynakli tusinaminin gercek goruntuleri.Dikkat ederseniz oyle 10m dev gibi bir dalga gelmiyor. Sadece kiyi seridine vurunca kopuren ama bir kovadan su bisaltircasina iceriye nufuz eden geri donmek bilmeyen bir su kutlesi ve kacmak neredeyse imkansiz.

http://video.google.com/videosearch?q=tusinami&sitesearch=#q=tusunami&sitesearch=

Evet bu kanalda bayagi video var .Youtubedakiler daha kaliteli ve ogreticiydi bunlar daha cok felaket goruntuleri.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.