Aku nun Dolulugunu anlamak ve Dolu Aku Degerleri

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında alidag tarafından paylaşıldı.

  1. alidag

    alidag alişan

    Yaş:
    31
    Mesajlar:
    131
    Şehir:
    istanbul
    Elimde botumun elektrik motorunda kullandigim 100 amperljk 12 v tam bakimsiz kapali bir aku var bunu einhellin 15 amper sarj aletiyle sarj edicem ancak doluluk gostergesi yok akudede sarj aletindede ,aku tam bos olmadigi icin sure hesabiylada yapamiyorum.Simdi akunun nekadar dolu oldugunu veya tamamen dolu olup olmadigini nasil ogrenebilirim ? Multimetreyle volt degerini olcerek anlamam mumkunmu ? 12 v bir aku doluyken kac volt gosterir ? Tum ekipman daha ilk defa kullanildi bu yuzden biraz bilgiszim bu konuda :)
     
  2. ozkan79

    ozkan79 özkan

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    2.719
    Merhaba alişan eski bir elektronikçi olarak tecrübelerimi paylaşayım senle.

    öncelikle şunu belirtmek isterimki,100 amperlik bir aküyü 15 amperlik şarj aletiyele şarj etmeye hızlı şarj denir,bu tip şarjlarda akünün ömrü kısalır ve performansı düşer 100 amperlik bir akü için en ideal şarj etme yöntemi 13.0 volt 5-6 amperdir,ki buna tampon şarj denir tampon şarjda şarj işlemi daha yavaş ve sağlıklı olur hızlı şarda aküde ısınma oluşur akünün ömründen gider.


    bazı şarj aletlerinde şarj işlemi tamamlandığında devreyi kesme özelliği varıdr sendekinde de bu özellik olabilir.

    akünün ne kadar dolu olduğunu tam olarak öğrenemssin (tabi sağlam bir ampermetren yoksa)

    12volt bir akü %100 dolu iken 12 voltu göstercektir.

    12 volt bir akü %5 dolu ikende sana 11.5-12 voltu gösterecektir.

    akünü mümkün mertebe hep full şarda tut asla boş bırakma !

    yazdığın gibi 15 amperlik bir şarj cihazı kullanıyorsan 6 saat şarj yeterde artar zaten :thumb:

    Not:ben dilim döndüğü kadar kendi bilgi ve birikimlerimi yazdım akisini iddia edenler olabilir.
     
  3. alidag

    alidag alişan

    Yaş:
    31
    Mesajlar:
    131
    Şehir:
    istanbul
    Teşekkürler Özkan abi :) Şarj aletinin yavaş modunda şarj etmiştim geldiğim gibi iyi bari 15 ampoerde yapmamışım:) O özellikten haberim yok bir inceliyim.BENİMKİ 12.70LERDE GÖSTERİYOR AMA BİR YERDE OKUDUĞUMA GÖRE TAM DOLU AKÜ 13.80LERDE OLUYORMUŞ
     
  4. volkan07

    volkan07 Volkan

    Mesajlar:
    461
    Şehir:
    Antalya-Kıbrıs
    En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    akünüzü 11.5 voltun altına indirmeyin, 13.8 voltun üzerine çıkarmayın. tamamen dolu bir akü 13.8 volta ulaşabilir fakat bu şarjın hemen ardından veya çok düşük akımlı tampon şarj esnasında ölçülebilen bir değerdir. bir müddet dinlendikten sonra voltajınız 12.5-13 volt arasına çökecektir. normaldir. akünüzü akü gücünün %10'u oranında şarja başlatıp dolmaya yakın gittikçe gücü düşürerek devam edilmelidir. şarj sırasında akım, gerilim ve akü ısısı ara sıra kontrol edilmelidir. elektronik parça satıcılarından basit analog kadranlı bir voltmetre ve bir ampermetre alarak kolayca gözlemleyebilirsiniz. hem böylece elinizdeki şarj aletinide tanımış olursunuz. 15A değeri belki max değeridir ve bu değeri veremiyor olabilir.
     
  5. alidag

    alidag alişan

    Yaş:
    31
    Mesajlar:
    131
    Şehir:
    istanbul
    çok teşekkürler , evet 15 amperi bencede veremiyor olabilir peki elektrikçiden alabiliceğim ampermetre 100 amperi ölçebilicekmi ki elimdeki multimetre sanırım max 10 amper
     
  6. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Çok basit şekliyle anlamak için akülere göz koydular.

    Göz yeşilse akü şarjlı, siyahsa bitik, sarı ise su takviyesi istiyor, gibi temel bilgiler vardı.(yanılmıyorsam)
     
  7. alidag

    alidag alişan

    Yaş:
    31
    Mesajlar:
    131
    Şehir:
    istanbul
    evet bu mevcut ama sanırım tam dolmadanda yeşil gösteriyor
     
  8. alidag

    alidag alişan

    Yaş:
    31
    Mesajlar:
    131
    Şehir:
    istanbul
  9. volkan07

    volkan07 Volkan

    Mesajlar:
    461
    Şehir:
    Antalya-Kıbrıs
    En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    hmm ampermetreye gerek yok cihazın üzerinde kendi ampermetresi varmış. akü boşken ilk başta çok akım çeker, doldukça akım sıfıra doğru yaklaşır(sıfır olmaz). başta hızlı şarj modunda şarjı başlatın, biraz dolması ne kadar sürer bilemem ama ilk şarj anında çektiği akım değerinin yarısı/üçte biri değerine ulaşana kadar(bir iki saat civarıdır sanırım) hızlı modda dursun, sonra yavaş moda alın şarjın geri kalanını öyle sürdürün(mod geçişlerinde kutup başının birini şarj aletinden ayırın). yavaş modda ampermetreden okunan değer sıfıra yakınsa şarj tamamlanmıştır. tam olarak nerede bırakmanız gerektiğini voltmetre ile akünün voltajını da ölçerek belirleyebilirsiniz. yalnız şu hususa dikkat etmek gerek bağlı dursun ne olacak aküm iyice dolsun diye akü sürekli şarjda durursa belli bir noktadan sonra aşırı şarjdan akü hücreleri delinecek ve tekrar yüksek akım çekmeye başlayarak hızla ısınacaktır. dolduğu zaman şarj işlemini bitirmelisiniz. bu tarz cihazlar genelde sanayi/tamirhanelerde kullanıldığı için tabiri caizse allah ne verdiyse şarj ederler, kullanan kişilerde az çok işi bilir :) aslında akünün durumunu sürekli takip edip ona göre davranan akıllı/kontrollü şarj aletleri evde kullanmak için daha uygundur. kontrolsüz şarj cihazları biraz daha dikkat ister.

    eff/arith kısmına gelince;

    effective value tam dalga doğrultulmuş ac (sinüs sinyal) gerilimden çekilen akım değeridir.

    arithmetic value dedikleri şey ise bu akımın RMS (root mean square) değeridir. tam dalga doğrultulmuş sinüs sinyalinin integral alınarak alanının hesaplanmasıyla elde edilir sonucu 1/kök2'dir. tam dalga doğrultulmuş ac akımın, tam anlamıyla dc akımda karşılık geldiği değeri verir.

    özetle Vrms=Vm*0.707'dir. hesaplayarak eff. ve artih. arasındaki ilişkiyi görebilirsin.

    sen şimdi bir üst paragrafta anlattıklarımı unut, akünü şarj ederken arith. değerine dikkat et yeter :) aslında pazarlama taktiği olsun diye biraz kelime oyunu yapmışlar ama önemli değil.