Akü Sorunu

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında nihatkr tarafından paylaşıldı.

  1. nihatkr

    nihatkr Nihat

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    606
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Kesinlikle El Oltası :) ve TELE SURF 4,20 MT 150 GR
    Favori Makine:
    RYOBI ECUSIMA 8000Vi MAKİNE
    En İyi Avı:
    Bir yakalayabilsem
    Arkadaşlar,
    Busene bir tekne yaptırıp denize indirdik. Haftada bir pazar balığa çıkıyoruz.

    Teknede iki adet 12V 120 Amp. Akü var. Ancak bu pazar kartal açıklarında motoru kapatıp buzdolabı ve balık bulucu çalışır vaziyette yaklaşık 4 saat balık avladık. Motoru çalıştırıp dönelim derken marş basacak akü gücü kalmamıştı. Aküler yeni 0 akü almıştım. Bu normalmidir. Yada nasıl bir işlem yapmalıyım. Elektrikçi çağırdım perşembe gelecek. O gelmeden biraz bigiden zarar gelmez düşüncesindeyim.
     
  2. RamazanUsta

    RamazanUsta Ramazan Uzan

    Mesajlar:
    80
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Albastar Qual Surf
    Favori Makine:
    Albastar Pasha
    En İyi Avı:
    Akya 8.5Kg
    120 amper aküyü her dinamo şarz edemez. Aküyü şarz edecek dinamonun motoru da çok güçlü bir motor olmalıdır.

    Sizin motor kaç hp? İçten -dıştan? Şarz dinamosu kaç amper?

    Buzdolabı nasıl birşey? Dönüştürücüylemi çalışıyor ? Minik oto buzdolabımı??
     
    Son düzenleme: 15 Haziran 2010
  3. RamazanUsta

    RamazanUsta Ramazan Uzan

    Mesajlar:
    80
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Albastar Qual Surf
    Favori Makine:
    Albastar Pasha
    En İyi Avı:
    Akya 8.5Kg
    Bu arada ilk anda göremedim. İki adet akü var demişsiniz. Tek dinamoyla iki aküyü aynı anda şarz etmez. Önce birini sonra diğerini sırayla bağlamalısınız. Bende de 105x2 var. Sırayla şarz ediyorum. Yoksa şarz olmuyor. Aynı anda şarz için Dinamonun aşırı güçlü olması lazım. Mesela 14voltun üstünde bir çıkışı olursa belki olabilir. Böyle bir dinamo için de 100hp nin üstünde bir motor lazım tabiki.
     
  4. nihatkr

    nihatkr Nihat

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    606
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Kesinlikle El Oltası :) ve TELE SURF 4,20 MT 150 GR
    Favori Makine:
    RYOBI ECUSIMA 8000Vi MAKİNE
    En İyi Avı:
    Bir yakalayabilsem
    İçten takma perkins 16 hp motor var. Bizde şarz etmiyor diye düşünüyoruz ama tabi elektrikçi gelene kadar bizimkisi bilgi edinmek.

    Buzdolabı bildiğiniz araç buzdolabı 12V ile çalışanlardan.
     
  5. EmreT

    EmreT Emre Toksöz

    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    istanbul
    Alternatör-Akü

    Merhaba

    Birkaç seyde ben yazmak istiyorum.
    Akülerin üzerindeki Ah ile belirtilen ibare o akünün 1 amper güc çeken bir alıcı ile kaç saat çalışacağını belirtir.Yani 120 Ah lik akünün tam şarjlı durumda iken 1 amp çeken bir ampül ile 120 saat yanabilecektir.Teknenizdeki alıcılarla kaba bir hesap yapmanızda faydalı olur sanırım.

    -Motorunuzun üzerindeki alternatörünün kaç amper?Eğer kücük amperli bir alternatörünüz var ise yada iyi bakımlı değilse denizinde korozyon etkisi ile 120Ah lik hemde iki adet aküyü şarj etmekte zorlanacaktır.
    -Balık bulucunuz çok farklı boyutta (profesyonel tipte)birşey değil ise çok kuvvetli değildir.Ama kullanım kitapcığından çektiği güce bakmakta fayda var.
    -Buzdolabınızın kapasitesi ne kadar?Buzdolabınız DC akım ile çalışabilecek bir ünite mi?yoksa bildiğimiz 220 V Ac ile çalışacak bir buzdolabı ve İnvertor ile mi kullanıyorsunuz?
    Eğer invertör söz konusu ise hesaplar bir miktar karışıyor zira aküler DC(düz akım)üretiler.Evlerimizde kullandığımız 220V Ac ise 50Hz frekanslı olan bir değişken gerilimdir.İnvertörler DC akımı AC ye çevirirken elektronik devrelerden faydalanırlar ve bunlarda buzdolabı gibi motorlu ekipmanlarda bir miktarda ısı üretilmesine yani çekilen akımın olağandan daha yüksek olmasına sebep olabilir.

    Bu kadar hikayeden sonra çözüm olarak aklıma gelenler
    -Alternatörünüzü yüksek amperli olan bir tane ile değiştirmekte fayda var.Eğer motorunuz bu işleme el veriyorsa tabi.Oto hurdacıları bu konuda ucuz ve iyi alternatifler sunabilir.Bu işlemi yapacaksanız mevcudu sökerek yenisini aramanız bağlantı sornunu azaltacaktır.
    -Aküleri ayırmakta fayda var.Both şalter yada benzeri ekipmanlarla motor şarj olurken ikisininde şarj olmasını ama üzerinden akım çekerken farklı ekipmanları beslemesini sağlayabilirsiniz.Bu da denizin ortasında marş basamayacak durumda kalmanızı engelleyecektir

    Aküler kendi kendilerine dururken de deşarj olacaktır.Özellikle tekneler gibi az kullanılan araçlarda tekne kullanılmaz iken aküyü ayırmakta fayda var.
    Akülerinizin gerilimlerini-voltajları gözleyebileceğiniz gösterge tarzı bir ekipman işinize yarayacaktır.
    Birde teknelerin kullanılmadığı zamanlarda akülerin şarjını koruyabilmek için güneş ile şarj edebilen aletler satılıyor.Ama fiyatlarını bilemiyorum.
    SON NOT:Aküler(otomobiller içinde geçerli)12V gerilimin altına düştüklerinde marş basabilselerde alternatör ile doğru gerilime gelemezler.Harici bir şarj aleti ile takviye edilmeleri gerekmektedir.
    Uzun oldu ama yazdıklarım umarım işinize yarar.
    Herkese ratgele
    EmreT
     
  6. RamazanUsta

    RamazanUsta Ramazan Uzan

    Mesajlar:
    80
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Albastar Qual Surf
    Favori Makine:
    Albastar Pasha
    En İyi Avı:
    Akya 8.5Kg
    Teknede şarz lambası yokmu? Şarz olmuyorsa şarz lambası devamlı yanar.

    Ancak 16 hp motorla 120 amper aküyü bırakın ikisini birden birini bile dolduramazsınız. Bende 32 HP var. Tofaşların sıfır şarz dinamosunu (55 amperlik) kullanıyorum. Buna rağmen 105 amper aküyü 3 saatte falan ancak şarz edebiliyor. O da rolantide falan değil. Tam gazda gidersem. Sizin tamirciye ihtiyacınız yok. Aküleri elden çıkarın derim. Sizin motor en fazla olsa olsa 35 lik bir dinamoyu kaldırır. Hatta üstündeki belkide 35 den de daha küçük bir dinamodur bir bakın derim. O da bir adedi 16 hp ile 120 amperi 4-5 saatte falan şarz edebilir. Hatta hatta tamamını dolduramaz. Akü tahmini olarak 70-80 amper aldığında içindeki sıkışmadan ötürü dinamonun ve motorun güçsüzlüğünden dolduramamaya başlar. Yani her halde en çok 70- 80 lik bir akü doldurabilirsiniz. O nedenle bir adet küçük bir akü alarak işinizi görmeye bakın derim.

    Bunları nereden biliyorsunuz derseniz hali vaktiyle işin ehli bir elektrikçi bulana kadar benzer bir sorunun peşinde koştuğumdandır. Bir kaç elektrikçi "abi senin kablolar komple değişmek lazım yada dinamo bozuk yenisi lazım yada aküler bozuk" gibi saçma gerekçeleri ileri sürdükten sonra:) İşin ehli bir tamirci buldum da bakar bakmaz anladı olayı ve bana da anlattı. Yoksa elekrtikçi değilim;)
     
  7. nihatkr

    nihatkr Nihat

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    606
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Kesinlikle El Oltası :) ve TELE SURF 4,20 MT 150 GR
    Favori Makine:
    RYOBI ECUSIMA 8000Vi MAKİNE
    En İyi Avı:
    Bir yakalayabilsem
    Ramazanusta doğru diyrosun. Bizim teknemiz bildiğin taka . Biz akü büyük oslun dedik ama bu şarş işini hiç düşünemedik. Şimdi ben iki tane 70'lik alayım diyorum. Zaten ayırıcımız mevcut. Tek tek şarj ettirirz artık.
     
    Son düzenleme: 16 Haziran 2010
  8. EmreT

    EmreT Emre Toksöz

    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    istanbul
    Şarj Hakkında

    Elektrikcilerden önce tespitler yapabilmek için,
    Bauhaus ve benzeri yerlerde Multimetre adlı cihazlar satılıyor.
    20 tl civarı.Hatta işportada 5tl ye satılanları bile var.
    Bu aletle çalışmaz durumdayken ve motorunuzun çeşitli devirlerinde akünüzün üzerinden alternatörün ürettiği gerilimi ölçebilirsiniz.Motor çalışır durumda iken şarj lambası sönmeli ve 13,2V gibi bir gerilim üretebilmeli.
    Normalde otomobil alternatörleri 1000 d/dak dan itibaren sağlıklı şarj akımını üretebilirler.Sizin motorunuz tahminen rölantide 650 tam gazda 3000 d/dak civarında dönecektir.
    Buda motor çalışsa dahi şarj akımının oluşmayacağı yada çok az olacağı anlamına gelir.
    Alternatörünüzün kasnağını daha küçük çapta bir tane ile değiştirebilirseniz motorunuzun daha düşük devirlerinde alternatörün yüksek devirde dönmesi ile daha çok şarj etmesini sağlayabilirsiniz.
    Ama diğer arkadaşın yazdığı gibi o alternatör ile bu kapasitedeki iki aküyü şarj edebilmeniz maalesef mümkün degil.
    Birde yazınızdan anladığım kadarı ile tekne haftada bir gün kullanılıyor.Kullanılmadığı sürede teknenizin elektrik sistemine müdahale etmekten ziyade akülerinizin deşarj olmaması için birşeyler yapmanız en doğru yöntem olacaktır.
    Herkese Rastgele
    EmreT