Aküsü Bitmeyen Elektrikli Motor

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında Sportif tarafından paylaşıldı.

1. Sportif

Sportif

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Sazan 4Kg :)
    Ankara da yasıyor olmamdan dolayı malesef benzinli motor kullanamıyorum, bu durumda mecburen elektrikli motor kullanmam gerektiğini biliyorum fakat bu motorların en büyük sorunu olan akünün çabuk bitmesi, akünün pahalı olması, akünün çok ağır olması ve sarj cihazınında pahalı olması.
    Bu duruma çözüm bulabilmek için epey kafa yorduktan sonra sanırım çözümü buldum.
    Önce resimler.
    1. Elektrikli motorumuz.

2. Jeneratör

3. Sarj - Redresör devresi

Öncelikle yapmayı planladığım;
    1.ci Yöntem
    Botuma elektrikli motoru bağlayıp düsük Ah değerinde (26-40Ah) akü kullanmak.Akü kapasitesi düsük olduğundan boyutlarıda ufak olacak böylece hem hafif olacak hemde yer kaplamayacak, mini jenaratörün 220V çıkısına sarj redresörünü, redresörün çıkısına da aküyü bağlamak. Böylece akü azaldıkça jenaratörü çalıstırıp aküyü dolu tutmak.

2.ci Yöntem
    İlk yöntemdekinden farklı olarak hiç akü kullanmadan jenaratör çıkısına 12Volt 20A akım verebilen switch mode bir adaptör kullanarak jenaratörü seyir boyunca çalıstırmak.

Not: Jenaratör sıcaklık ve ses problemi olusturmaması için izolasyon sağlayan ve hava almasını engellemeyen bir yapı içerisine konulacak.

Konuyla ilgili fikir aklıma gelir gelmez acelece yazdım, henüz uygulamaya geçirip denediğim bir yöntem değildir. Kısa süre içerisinde denemeyi planlıyorum.
    Değerli fikirlerinizi esirgemeyiniz.

2. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Ergin bey düşünceniz işe yarar fakat dezavantalarını bir düşünelim. Birincisi akü motor ve jeneratör bir yer kaplayacaktır. ikincisi bu sefer yakıt tüketimi yapmış olacaksınız o da bir maliyet artı jeneratörü hesap edersen. üçüncüsü jeneratörler iyi ses çıkartır. Tabiki bunların önlemlerini almak mümkün fakat iş gücü ve sağlayacağı faydayı kıyaslayarak analiz yapabilirsiniz. Diyeceksiniz ki peki siz ne öneriyorsunuz. ben yerinizde olsam 10x10 cm güneş panellerini bota montaj eder öyle kullanırdım. Tamamen sarj etmese bile akünün ömrünü uzatır.

3. Sportif

Sportif

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Öncelikle konuya ilgi gösterdiğiniz için tesekkürler. Yer kaplama konusunda haklısınız fakat tek akü çoğunlukla yetmediği için botta yedek akü bulundurmak gerekiyor kapladığı yer aynı olmasada çok fazla fark edeceğini sanmıyorum.
    Maliyet konusuna gelince is görecek bir akünün fiyatı 150TL civarında bu paraya hatta daha ucuza jenaratör (sıfır) alınabiliyor. Yakıt tüketimi ise 4 litre benzin ile 6 saat çalısıyor. Dıstan takma benzinli motorlar da yakıt tüketimi olduğundan maliyeti bir sorun olarak görmüyorum.
    Ses konusunda da aynı sekilde benzinli motorlar da aynı durum söz konusu olduğundan ve sürekli çalısmayacağından daha avantajlı olacağını düsünüyorum ve not ta bahsettiğim izolasyon sayesinde ses seviyesi benzinli motorlardan çok daha düsük olacaktır. Bahsettiğim jenaratörün gürültü seviyesi 64dB.

Son olarak günes enerjisi panelleri malesef hem çok pahalılar hemde 10x10 ölçülerinde 12Volt luk bir günes paneli en fazla 100mA akım verebileceğinden bir aküyü sarj etmesi neredeyse mümkün değil malesef.

4. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    almayi düsündügüm ektrikli motor tuzlu suya uyum saglasaydi ileride bende ayni seyi yapmayi düsünüyordum. esasen yapilan hibrid motor. Yakıt tüketimide safkan benzinli motora göre çok daha düsük olacaktir.
    ancak gölde kullanim esnasinda yapmis oldugunuz bu ince isin farkina varabilecek kapasite acaba kontrolü yapan görevlide olacakmi (kimse darilmasin ne yazikki yasanan tecrübeler ortada) ben anlamam hemserim gölde benzinli hersey yassah diyip ekipmaniniza el koyabilirler....zira gene bu mantikla kullanilabilecek, hava sogutmali, egzosu disarida suya sifir salinim veren tatli su motorlari mevcut ama sizce bitanesini alsak bizim göllerimizde kullandirirlarmi....
    ama ince düsünmeniz vede üretmeniz genede güzel

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 6 Ağustos 2010
  5. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Evet ben sadece örnek olarak söyledim tabiki paneli tek bağlamayacaksınız paralel bağlantı ile istediğiniz amperaja ulaşabilirsiniz. Tabiki seçim sizin ben sadece yerinizde olsam dedim. http://www.ekogunes.com/catinfo.asp?cid=44 şu link e bir gözatın o kadar da fiyat farkı yok bence. İyi çalılşmalar;)

6. barisbasci06

barisbasci06 Barış

Favori Kamış:
    Shimano Bestmaster
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 RB
    En İyi Avı:
    Hatırlamak zor..:)
    Benimde aklıma bir fikir geldi beyler..Geçenlerde bir haber okumuştum.Tv`de de göstermişti.Vatandaş mangal yasağını can simidi üzerinde ve denizin ortasında yaparak delmişti.Sonuçta yapılan açıklamada "can simidi veya benzeri cisimler üzerinde ve denizin içerisinde mangal yasaktır" ifadesi olmadığından vatandaş böyle bir yola girişmiş ve yasağı delmiştir. Aklıma gelen şu; Madem iç sularda benzinli motorların kullanımı yasak bizde benzinli motorlara "LPG" taktırıp öyle kullanalım. LPG yasak denmiyor nasıl olsa. :) Gerçi yasak hak getire geçen hafta kesikköprüdeydim.Benzinli motorlar cirit atıyor suda vızırvızır..Hafta içi benzinli motor serbest hafta sonu yasak sanırım..Jandarmayı aradım suda benzinli motorlar var diye ne gelen vaaar neden giden..Tamam çevreci olalım, kurallara uyalım, yasakları delmeyelim onları çiğnemeyelim ama kimsede bizi enayi yerine koymasın.Ben elektrikli motorla gidecem diye biyerimi yırtıyorum adamlar bana bakıp gülerek gaz açıp yanımdan uzayıp gidiyor.Bu durumda kim haklı, kim haksız? Kim enayi kim değil?
    Sportif abinin fikri fena fikir değil için açığı.Bendeki jeneratöründe 66dB. sesi var ve 0,98KwA güç üretiyor.Aslında elektrikli motorların içerisindeki bir takım devreleri değiştirsek(hangileri olablilir bilemiyorum) bot veya tekne içerisinde çalıştırılacak jeneratörün ürettiği elektrik enerjisini direkt motora versek en az 8-9 hp.`lik güç elde edilebilir.olamaz mı?

Buradan aramızdaki elektrik mühendisi olan veya elektrikçi olan arkadaşlara sesleniyorum....
    "0,98 kwa gücündeki jeneratörümüzün ürettiği elektrik enerjisini direkt olarak elektrikli motorlara iletilmesi" konusunda gerekli yardımlarınızı ve önerilerinizi bekliyoruz...

Son düzenleme: 6 Ağustos 2010
  7. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    0,95Kw yaklaşık 1-1,5 hp güç üretir size.

8. barisbasci06

barisbasci06 Barış

Favori Kamış:
    Shimano Bestmaster
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 RB
    En İyi Avı:
    Murat kardeş..
    1kwa 1,34hp güce eşdeğer biliyoruz ancak jeneratörden elde edilen gücü motordaki birtakım değişiklikler sonucunda direkt olarak aktarabilirsek (nasıl olur bilmiyorum) ortaya bundan dahada yüksek HP eldeedilebilir diye düşünüyorum.

9. barisbasci06

barisbasci06 Barış

Favori Kamış:
    Shimano Bestmaster
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 RB
    En İyi Avı:
    Sportif abinin düşündüğü olayın sıralaması ancak şöyle olur..
    1-jeneratörün çalışması
    2-akü şarj cihazının jeneratöre takılması
    3-akünün şarj cihazına bağlanması
    4-motorun aküye bağlanması..
    Ozaman düşünüldüğü gibi 4lt. benzin ile kesintisiz 6-8 saat gezinti yapılabilir.tabi bu arada aküde şarj edilmiş olur.

10. Sportif

Sportif

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Sıralama aynen yazdığınız şekilde. Başka bir yöntemde Jenaratör çıkışını 12V bir güç kaynağına bağlayarak elektrikli motoru bu güç kaynağı ile direk beslemek böylece akü kullanmak gerekmez.

11. Sportif

Sportif

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Verdiğiniz linki inceledim, Kullanacağım jeneratör 1.2kVA.(100TL ye aldım.) linkte en yüksek güçteki güneş paneli 0.175kw ve fiyatı 1300tl civarında ve ebatları oldukça büyük. Ancak dediğiniz gibi hesaplı fiyata güneş paneli bulabiliyor olsak çok güzel olurdu motorun gücünü karşılamasada 2 saatte biten akünün belkide 3-4 saat kullanımı mümkün olurdu.

12. atakule team

atakule team hüseyin

Favori Kamış:
    Bass Pro Shops® extrime xps Mitchell Elite Spin DAIWA EXCELER, EXSF662MHFS 1.98
    Favori Makine:
    shimano sustain 2500 fg shimano exsence 3000cı4
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    slm

arkadaşlar bu konu benimde ilgimi çekmişte geçmişte baya bi araştırma yaptım hep önüme ebgeller çıktı hatta en sessiz jenarötör honda dediler onuda gördük
    malum yer sorunu sonra mantıklı gelmedi :(
    en sonunda dekamarine 182ah en hafif akü 25 kg aldık önce bir taneydi sonra ikiye çıkardık tüm sorunlar çözüldü biraz pahalı ama yapacak birşey yok madem bu işe gönül verdik katlanacağız:D :D şimdi enerji sorunu bitti :D :D :D
    http://www.balikmarketim.com/pinfo.asp?pid=20084

13. Sportif

Sportif

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Jeneratörün ebatları: 36 x 36 x 30cm Ağırlığı 17Kg Ebat olarak aküden biraz büyük ses konusunu da egzos susturucu ve dış izolasyon ile makul seviyeye getirebileceğimi sanıyorum.

Önümüzdeki hafta sonunda kadar tamamını hazırlayıp bitirmeyi planlıyorum resimlerini ve sonuçları burada paylaşacağım.

14. barisbasci06

barisbasci06 Barış

Favori Kamış:
    Shimano Bestmaster
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 RB
    En İyi Avı:
    Hüseyin usta doğru diyorsunda 380 TL`den 2 tane alırsan zaten dünya para tutuyor.Bizim düşüncemiz jeneratörün ürettiği elektrik enerjisini bi şekilde direkt elektrik motoruna aktarmak.Bunu direkt olarak yapabilirsek motor üzerinde bişeyleri değiştirip jeneratörü bağlayabilirsek normalin üzerinde bir güç eldeedebiliriz sanıyorum..

15. barisbasci06

barisbasci06 Barış

Favori Kamış:
    Shimano Bestmaster
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 RB
    En İyi Avı:
    Sportif usta..Bende Batıkent`teyim.Bişeye ihtiyacın olursa haberleşelim.

16. Sportif

Sportif

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Sağolasın mutlaka haber veririm.

Bu arada 2. el elektrikli motor arayışım devam ediyor satmak isteyenler irtibata geçerse sevinirim.

17. barisbasci06

barisbasci06 Barış

Favori Kamış:
    Shimano Bestmaster
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 RB
    En İyi Avı:
    Son düzenleme: 6 Ağustos 2010
  18. Sportif

Sportif

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Sağolasın sahibinden deki flover in sahibi ile görüstüm fakat piyasadaki sıfır ve taksitli fiyatıyla aynı fiyata sattığından anlasamadık. Ostimdeki ulusoy cıvataya yarın mutlaka uğrar bakarım motorlara.
    Uygun bir motor bulamazsam motoru da kendim yapacağım bu gidisle.

19. barisbasci06

barisbasci06 Barış

Favori Kamış:
    Shimano Bestmaster
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 RB
    En İyi Avı:
    Birde gene Ostim`de Yurtiçi kagonun 8-10 dükkan hizasında başka bir av malzemeleri satan dükkan var.Oralar olmazsa senin elin Yiba Çarşısına gider. çarşı içerisinde üst katlarda ve girişlerde hatta Çankırı caddesi üzerinde bir sürü dükkan var.

20. Sportif

Sportif

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Ostimdeki bahsettiğin dükkanıda biliyorum yarın epey bi gezicem bu is için :)
    Uygun bulamazsam sadece pervane alırım artık elektrik motorum mevcut kalan kısmını da hallederim sorun olmaz.
    Bitirdiğimde birlikte deneriz :D