Merhaba abilerim ben bu hobi ile yeni tanışmış olmama karşın çok çabuk ısındım.Alabalık hakkında kafamda aydınlanması gereken öyle çok şeyler varki...şimdi ben şu set halinde satılan takım oltalarından aldım.eve getirdiğim ilk gün kardeşim sağolsun oltayı birbirine karıştırdı sick ne yaptıysam çözemedim misinayı bende motordan söktüm gittim yeni bir misina aldım bağladım aslında bu sayede oltayı çok iyi öğrendim.şimdide kamışın ucunu kopardılar sağolsunlar bugünde gidip yeni bi kamış alcam. iki gündür şu düğümleme tekniklerini öğrenmeye çalışıyorum pala iğne düğümü ve iki misinayı bağlamayı başardım sonunda sanırım bu kadar açıklama yeterli olcaktı şimdi sorularıma geçmek istiyorum müsadenizle; 1-Ben hamur kullanıyorum alabalık için doğrumu yapıyorum ve önerebileceğiniz karışım var mı hani koku açısından hamura katkı vs.vs 2-Hamuru iğneyi tamamen kapatcak şekilde takıyorum sonra biraz elimle bastırıp inceltiyorum doğru mu yapıyorum Bağzılarının nohut gibi iğnenin ortasına taktığını gördümde kafam karışltı... 3-Kıyıdan avladığım için oltayı derine yani uzağa atmam gerekiyor.hemen hemen atınca motorda 100 mt lik misina bitiyor.50 mt daha misina bağlasam olur mu idk reeling 4-şimdi abilerim göl bazen dalgalı bazen çok dalgasız oluyor.ben dalgalı olduğunda şamandırayı çıkarıyorum dibe atıyorum yani olta bana gelmesin diye peki bu ne kadar doğru ? 5-Alabalık dib oltası ile mi daha verimli sonuç verir şamandıra ile mi? 6-Alabalık için kaçlık misina ve iğne önerirsiniz? 7-Oltanın ucuna takılan 2 başlıklı bi zil aldım.Peki bu zili şamandıra var iken kullanabilir miyim? oltayı uzağa attığım için takip etmesi zor oluyor şamandırayı. 8-Alabalık oltaya vurduğunda kaçırmamak için nasıl bir yol izlemeliyim? 9-Alabalık için Fırdöndü kullanabilir miyim? 10-İyi kaldırma gücü olan bi şamandıra ile ağır bi kurşun kullansam sanırım uzağa atabilirim.böylece hafif rüzgarlı havada oltanın bana gelmesini engelleyebilir miyim? Abilerim gerçekten çok uzun oldu şimdiden okuyanlar için çok çok teşekkür ederim.Yardımlarınız benim için çok önem arz ediyor sağlıcakla kalın
ben hamurla yakalayanı görmedim daha genelde dip oltası ve şamandıra için soculan ve karides kullalınıyor...dip oltası ve şamandıraylada verim alırsın.. alabalık avında at çek ile avlanacaksan 0,25 ile 0,30 misina olur.dip ve şamandıra için 0,45, 0,50 olabilir...iğne tercihi sana kalmış 2 numara olabilir. alabalığı oltaya vurduğunda kaçırmaman için sakin olacan çok canlı bir balık olduğu için suyu üstüne çıkıp zıplayarak kaçmaya çalışır çok zevkli yakalaması.şimdiden bol şans ...
Çok teşekkür ederim abi geçen gün bi abi avlanıyodu bende yardım almak için yanına gittim boş çevirmedi sağ olsun.bir saat sürmedi iki tane kocaman alabalık çekti bir taneside tam kıyıya çıkmak üzere kaçtı yem olarak hamur kullanıyormuş bende solucan bulamadığım için sormuştum.çok teşekkürler
Gökkuşağı alabalığından ve bir baraj-göletten söz ediyor olmalısın. - Oltanıza 0.25-30 arası kalınlıkta 300 m misina sarmalısınız. - Çiftlik balığı yeminden yapılan hamuru pek çok yerde gökkuşağı alabalığı için kullanırlar. Verim aldıysanız devam, küçük ip ucu: Kırtasiyeden sim al, hamura az sim katın. - Yemi en az fındık kadar takmalısınız, sağlam takın da nasıl takarsanız takın, koca ağızlı gökkuşağı için sorun olmaz. - Gezer şamandıralı derinliği ayarlanabilir stoperli olta kullanın. Bu forumda bir kaç kez anlatılmıştı sanırım. - Yavaştan kaşıkla avlanmayı öğrenin... Meps ve Dam marka kaşıkların 2-3 nosu ile daha güzel avlar yaparsınız.
Çok teşekkür ederim abi, evet göletten bahsediyordum.Simi en kısa zamanda alıp deniyeceğim.Peki abi marketlerde satılan şu colalı jelibonlar var solucan şeklinde hemde renk renk onu önerirmisin bana balığın ilgisini çeker mi acaba. Bu Arada abi şu yem takma işine hala kafam karışık,2 kişi kişi görmüştüm birisi iğneye nohut gibi yuvarlak bişi takmıştı iğneni yarısı açıktaydı.diğer abi ise hamurla iğneyi tamamen kapatmıştı iğne hiç görünmüyordu o şekilde balık yakaladığınıda gördüm.her ikiside doğru bi yöntem mi ?
Jelibon vs. ile uğraşma, tutsan da tesadüf olur. Ama jelibon'a benzeyen raglou yani silikon sahteler de alabalık ve benzerlerinin avında iş görür. Yem takma işini kafana takma Sağlam tak, arada hareketlendir, yeter. Kancanın ucunun görünmesi küçük balıkta sorun olur, büyük balıkta bilhassa istenir. Bizim avlağımızda mayıs sonundan sonra sıcak nedeniyle gökkuşağı alabalığı oltaya vurmaz, sen şanslısın.
Tekrardan çok tşekkürler abi.bu yem kafama takıldı ya bi kere gider artık öyle şu kaşklar yemden daha iyi iş görüyor sanırım dimi hemen alıcam ondan.abi peki bu kaşığı kullanırsam oltada tekrardan misinaya iğne bağlayıp hamur takmama gerek var mı. yoksa sadece oltada kaşık mı olucak.kaşğı takarsam abi kurşun kullanmama gerek var mı? kaşğı atınca suya balık gelene kadar oltayı çekmeden beklicekmiyim saatlerce yoksa arada çekip atayım mı peki kaşık yerine sahte balık alsam daha iyi olurmu abi çooook soru soruyorum k.bakma hep merak ettiğim şeyler tekrardan çok tşkler abi siz olmasanız halim vahim
Sahte yemler (sana önerilenler döner kaşık) atılıp yavaş ama düzenli olarak sarılarak kullanılır. Başka bir şey takmana gerek yok.. Bazen eğer derinlik müsaitse, az bekleyip (bir kaç saniye) ondan sonra sararsan kaşık dipten gelir ve daha verimli av yaparsın. Çok bekletirsen dibe takılır, buna dikkat et. Önerdiğim modellere de dikkat et, gerisinde balık olanlar benim listemde yok.
hmm anladım abi teşekkür ederim. ben bu avlandığım yerde bir kaç sene önce o zman ki tabirimle kedibalığı görmüştüm araştırdıktan sonra yayın balığı olduğunu gördüm ve şaşırdım.peki oltama ben alabalık beklerken yayın takılması söz konusu mu abi bana kamış önerebilirmisin abi eskisi teleskopikti yine ondan alatyımmı 3 mt?
Sen özellikle sabah ve akşam üstü kaşıkla avlan, gündüz güneşin anlında beklemeli, zilli olta kullanırsın. Yayın balığı kaşığa gelebilir ama onu avlamak için daha güçlü olta kullansan iyi olur, bence dikkatini dağıtma. 3 metrelik kamışla 30 m ileri düşürsen, güzel avlar yaparsın. Kamış makineyi yenilemek için erken, sen kaşıkla avlanmaktan memnun kalırsan ileride daha hafif 240 cm boyunda teleskopik yada iki parçalı bir kamış alırsın. makine olarak da seri 30-40 lık iyi bir makine yakışır. Ama şimdi değil bence daha sonra. Balığı olta yakalamaz, balıkçı yakalar. Malzeme almaya başlarsan, suya sokmadığın binlerce liralık gereksiz kalabalığın sahibi olursun. Kamış ve makinen çok kaba yada güçsüz ise, şu örneklere bir göz at, uygun olduğunda bu özelliklere sahip olan herhangi bir ikili satın alırsın. kamış1 TELESPIN 270 cm Kamış 2, 2 parçalı 240 cm Kamış 3, 240 cm, 5-20 atarlı Makina 1 Makine 2
anladım abi yine teşekkürler. makinem hunter eagle diye bi marka 3 bilyalı 40 lık msina sarması isi 20/220 25/165 30/110 aslında bana kaba gelmedi görünümüde şık birşey ama pek bilmyiroum.