merhaba balık avı dostları. forumda ve balık avında yeni sistemlere yabancı sayılırım. eskiden sadece bir kamış ve misina ile avlardım geçen balığa gittik baktım sistem oldukça değimiş. şimdi bende bu yeni duruma adapte olmak istiyorum. önce şunu belirteyim: kullanacağım takım ile hem alabalık(bir barajın suyunun bırakıldığı yerde at çek yaparak) hemde bir barajda sazan avlayacağım. nasıl bir takım hazırlamalıyım? yardımcı olursanız çok sevinirim.
Kamış boyu 240 - 270 cm arası olmalı( 240 cm silikon iki parça remixon hurricane serisi tavsiye olunur.) Bu kamış at çek için fena olmamakla beraber,at çek avında biraz yorabilir ama kas yapar adamda iyi olur . Şaka bir tarafa fazla agır olmamakla beraber ince at çek kamışlarının 1,5 - 2 katı ağırlıktadır. Ben aynı seri 240 kamış ile turna ve levrek için günde sabah akşam toplam 500-700 arası yaptığım atışlardan sonra, sadece omuzlarımda hafif bir sızı oluyor, o kadar. Ancak bu kamış, trofe sazanlar için hem esnek hem dayanıklı bir kamıştır ve atarı da yüksektir. Ben sazana gittiğimde 75-100 gr arası kurşunu zorlanmadan 45-50 mt mesafeye atabiliyorum. Alabalık için de 0-1 numara mepps marka beyaz üzeri kırmızı benekli döner kaşık tavsiye ederim. Makara markası olarak daiwa tavsiye olunur ,at çek için idealdir. Bendekinin modeli "daiwa regal 4000-5İA" 85 tl ye almıştım geçen sene . At çek avlarında ip misina olamzsa olmazdır. Balıık kaşığı aldığı an , esnemesi neredeyse sıfır olduğundan balık hemen tasmayı alır. dynema markası 30-35 lik arası tavsiyemdir.Ayrıca ip misina ile su altınadaki ilişkenlere takılan kaşık %90 iğnesi açılır ama suda kalmaz(şayet esnek bir çalıya takılmamışsa)reeling Rastgele
Balkan, alabalık avı için 5-15 gr atarlı kısa bir kamış ve küçük bir makina gerek. Oysa sazan için yüksek atarlı 3,60 mt civarlarında kamış ve büyük bir makina lazım. Birisi at-çek diğeri beklemeli av... Çok farklı konseptler.
Bora Bey de haklı; ama arkadaşımız tek takım yapacağım dediği için böyle bir tavsiyede bulundum. Ama inanın alıştıktan sonra at-ek için de fazla yorucu olmuyor. Ama ince ve kısa kamışlara göre daha fazla yorar. Bu da bir gerçek.
2 Balık için 2 ayrı takım alman gerek.Bora abimin dediği gibi. Eğer pek fazla vermek istemiyorsan sana önerebileceğim bi kamış var.Gayette başarı elde edersin. 3,60 125G atarlı shimano alivio carp sazan avında kullanabilirsin. iş yapar tabiki.
sayın Ali bey, Bora bey ve Çağatay bey önce özür dilerim sistem başlığı açmadı zannettim çünkü bana öyle bir mesaj göründü. hatta yarım saat önce başka bir başlık açtım cevaplar için çok çok teşekkür ederim baya bir zamandır konuları okuyorum ve az da olsa bilgi sahibi oldum. deneyimlere bakarak sadece alabalık için bir olta yapmaya karar verdim. 210 cm boyunda 5-20 gr'da karar kıldım. ama halen makine konusunda karar vermiş değilim bilgi sahibi olamadığım için. ancak bir konuda daha yardımınıza ihtiyacım var. misinayı oltaya nasıl dolayacağım ucuna nasıl bir mekanizma kuracağım bilmiyorum. gönderdiğiniz mesajlara elimde olmayan sebeblerden dolayı geç mesaj yazdığım için özür diler, vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. bulduğum kamış: http://www.avmarketi.com/asp/product/14279/OKUMA-ALUMINA-SPIN-KAMIS-210cm-5-25GR ama tükenmiş
Makinaya misinayı sararken bir başkası misina bobinin içine bir kalem taksın ve tatlı sert bıraksın. Siz de bu esnada boşluk vermeden sarın. Alabalık avı hiç yapmadım ama küçük numara (6-7-8-9) iş yapıyor diye duydum.