Abi bu temizlik kıstası nedir peki? Mesela genel olarak hep koylarda avlanıyoruz. Bu koyların etrafında bir yerleşim yeri varsa sabahları erken saatlerde kötü kokular geliyor. Böyle yerlerde avlanmamımızı önerir misin? Ben 15 16 yaşlarımda derede balık tutarken sormuştum birisine, bana balığın içinde pislik olmaz demişti. Eğer balığın içi bana zarar verecek kadar pis olursa o balık yaşayamazmış. Buna güvenerek hiç avlandığım yerdeki suyun temizliğine pisliğine önem vermemiştim.
Tum canlilarin yapisal ve fonksiyonel ozellikleri ayni mi ki? Artik bu konuya onem versen iyi olur dostum. Mesele sadece organik atiklar degil, zehirli kimyasal atiklar, agir metaller, daha neler neler var deniz va tatlisu baliklarinin hayatini ve dolayisiyla da bizim hayatimizi tehdit eden. Her canlinin metabolizmasi, bu zararli maddelere karsi duyarliligi farkli seviyededir. Mesela kimyevi madde fabrikasi, petrol rafinerisi gibi tesislerin yakininda yasayan midyelerde bulunan agir metal oranlari o hayvan icin degil ama onu yiyen insanlar icin cok tehlikelidir. Baliklarda da kabuklular kadar degilse bile durum boyledir. Artik deniz ve tatlisular o kadar kirlendi ki kultur baligi yemek daha guvenli hale geldi.
ben aliağa'nın tam karşısında çandarlıdan cıkan mırmır ve karagözleri yedim simdiye kadar bişey olmadı. temizlik yönünden de cok begeniyorum ben oranın denizini.sizinde yemenizin bi sakıncası olacagını düsünmüyorum.
Deniz olarak foça dikili aliağa çevresi temizdir ama petkim civarı için aynı şeyi söyleyemem geçenlerde sintine boşaltmış geminin biri sahiller pislik içindeydi zaman zaman oluyor bu tür şeyler Aliağa bilindiği üzere sanayi bölgesi denize atık bırakıyorlarda olabilirler hiç bilemeyiz ama bugüne kadar hiç şikayet eden görmedim daha önce bende çok kez yedim hiç problem yoktu ama bir seferinde öyle olmadı başımdan geçen bir olay forumda mevcut http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=40598&highlight=zehirlenme
Evet midye bende yemiyorum bu nedenle. Hatta bu yıl şu karadenize akan kimyasal atık nedeniyle hamside yiyemedim ama hamsinin canlı yakalandığını görseydim yerdim. Birde burada o adamın söylediği kimyasaldan ziyade çer çöp kanalizasyon vs.. kirlilik içindi. Kirlilik kıstasını o yüzden sordum. Bir suyun kirli olup olmadığına nasıl karar verebiliriz diye.
Kesinlikle yenmez çok tehlikeli, korostofimaliostos bakterileri var orada.Eğer yakalarsan incelemem ve tahlil etmem için bana ver onları hihi hihi