Herkese merhaba, Daha önce bahsettiğim gibi Altınoluk tatilimi yaptım, tabiki balık avlamak için gerekli donanımı da yanımda götürdüm İlk raporumda uskumru avladığımı yazacağımı ben de bilmiyordum oraya gitmeden önce... Gider gitmez mera araştırmamı yaptım ve önceden hazırlamış olduğum dondurulmuş bir pet şişe midye içini kullanarak 14 adet ispari (isparos) ve 12 adet Hani (hanos) yakalayarak avda siftah ettik. Arada gelen bir adet Dragonyayı ise kimseye zarar vermeden denize iade ettik. Babamla birlikte yaptığımız bu avın ertesi günü ben çapari ile deneme yapmak istedim. Daha ilk atışımda resimdeki küçük boy zargana oltama merhaba dedi. Büyük zarganaların da olabileceğini forumda okumuştum, biraz kurşunu ağırlaştırıp daha derinden çekmeye başlayınca ardarda iki büyük zargana geldi. Ancak resimde ikiye bölünmüş hali var ne yazıkki. Botta resim çekme imkanı olmadığından ikiye bölünmüş haliyle idare edicez artık Aynı yöntemle altı adet resimdeki boy zargana daha aramıza katıldıktan sonra o günlük av sona ermiş oldu. Ertesi gün yeniden zargana yakalamak umuduyla ve rüzgarın da biraz kesilmesiyle biraz daha fazla açıldık. O bölgede çapariyi sallamamla yüzeyden 3-5 m aşağıda bir balığın takılması bir oldu...Balığı yavaş yavaş bota kadar çekmemle ilk uskumru balığını yakalamış olmanın şaşkınlığını yaşıyordum. Çünkü ne çapari ne de kurşun gramajı uygun değildi (çapari iğneler 10 numara,beyaz iğne 0.12 köstek, 0.15 beden, 35gr kurşun) hemen ardından aynı bölgeye atışlarımı sürdürürken birden kamışın ucu eğildi, durdum ve çekmeye başladım, oldukça ağırlaştı ve botun kıyısına geldiğinde 4 Tirsi + 1 Uskumruyu iğne iğne görünce merağımı gidermiş oldum. Tabi akşam oldu ve tavada uskumrunun tadına doyamadım. Yer: Altınoluk Liman ile dere arasındaki mera Derinlik : Altınoluğun masmavi sularında 20-30m arası derinlik Takım: Zaman zaman ince takım ibrişimli beyaz iğneli istavrit çaparisi, zaman zaman dip oltası (2 köstekli, 9 numara iğne) Avlanma şekli : Şişme bot ile açılarak, gündüz 17-20 arası Yem : Midye + Tavuk Göğsü Diğer günler benzer balıklardan avlayıp güzel bir tatil geçirdim. Bir gece ikili dip oltası kullanarak Levrek denemesi yapsam da Levreğin yemi alıp kaçmasına engel olamadım. İsterdim ki bir de levrek bu mesajı süslesin. Ancak balıkçılık kısmet işi ne diyeyim, çok şükür balıksız kalmadık . Bu arada Altınoluk'taki deniz akvaryumunu mutlaka görmenizi tavsiye ediyorum. Köpekbalıkları, vatoslar, Rina, sivriburun karagöz, sinarit, müren, kofana, levrek, eşkina, sarpa, çipura, mırmır, isparoz, uçanbalık, ahtapot benim tespit ettiğim balıklar..hepsi Altınoluk açıklarında yakalanmış iddiaya göre. Daha sonra videosunu ekleyeceğim. Ve işte balıkların bir kısmı:
Tebrikler. Kıskanmamak elde değil.. Çünkü, geçen sene bende Altınoluğa gidip balık tutamamış ve arkadaşlara alay konusu olmuştum..
tebrik Resim ve paylaşımlar için teşekküler.Yalnı resimdeki 2 balıkta uskumru değil kolyos.birbirlerine çok benzerler ama uskumrunun karnı daha beyaz gözlleri küçük sırtı lacivert ve karnında nokta lekeler olmaz.kolyozun gözbebekleri daha iri sırtı hafif yeşile çalar ve karnının beyaz kısımlarında grimsi nokta şeklinde lekeler olur.Biraz fazla ukelalık ettim heralde özür diler nice avlar temenni ederim.
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim ustam. Dediğinde haklısındır, ancak ben uskumru-kolyoz ayrımını pek yapamıyorum çünkü zaten ikisini de hiç yakalamamıştım. Malum, balık tezgahlarını da pek nadiren süslüyor her ikisi de. Marmara'nın vazgeçilmez balığı denizimizi nerdeyse terketti bildiğim kadarıyla. Hep açgözlü ve yanlış avlanan ticariler yüzünden... Ben kolyoz daha iri olur sanıyordum. Ama tarifiniz olayı çok net izah ediyor, artık kolaylıkla ayırt edebileceğim sanırım... Bu arada Altınoluk'ta şnorkelle dalsam da hiç mırmır göremedim, çok şaşırdım.
Elinize sağlık.Avlarınızın devamını dileriz.Bende yazılı ile palamutu ayıramıyordum eskidenŞimdilerde ayırmak için fırsat kolluyorum ama nafile