Sevgili arkadaşlar merhaba; Genelde hep av paylaşımı yaparım ama bu sefer tarzımı değiştireyim istedim... Çok sevdiğim ve avcılığına methiyeler düzdüğüm Ümit (Reel28) kardeşim geçenlerde bana bir Alyanak sözü verdi ve yerine getirdi sağolsun... Haliyle bu balık tava olmayacağı için,hadi bende tuzda yapayım istedim...Çok da güzel oldu... Kısaca yapılışından bahsedeyim belki yapmak isteyen arkadaşlar olabilir...Haliyle eski restorancı olduğumuz için elimiz yatkın bu işlere Malzemeler : Alyanak (2 kg)- Kalın tuz 4 kg - 3 yumurta akı - Limon kabuğu - 3 diş sarmısak - Maydanoz veya Defne yaprağı Yapılışı : Balık pulları üzerinde olacak ve sadece içi ve solungacı temizlenecek.(bana temizlenip geldiği için folyoya sadım) Daha sonra bir kabın içinde tuz ve yumurta akı iyice karıştırılacak,harcın tam kıvamda olması için yeteri kadar su ilave edilecek.Örnek verecek olursak,inşaat ustalarının kullandığı kalekim harcı gibi olacak kıvamı...Fırın tepsisine peçete yardımıyla yağ sürülüp,balığın boyu ve enine yetecek kadar tuz harcı serilir.Bu tuz harcının kalınlığı serçe parmağını geçmemeli...Balığın içine limon kabuğu,sarmısak,maydanoz veya defne yaprağı koyulur.Balığın ağzı bir kürdan ile açık bırakılır ve tuza yatırılır...Daha sonra balığın üzerini aynı kalınlıkta olacak şekilde bir güzel tuzla kaplanır ... Balığın ağzı tuz harcıyla kesinlikle kapanmamalı...Bu işlem bittikten sonra fırın ısısını 200 dereceye ayarlanır...Folyo ile kaplarsak 1 saat 25 dakika,eğer balık üzerinde pulu varsa folyoya sarmaya gerek olmadığından 1 saat yeterli gelmektedir...Benim tavsiyem pulu ayıklanıp folyoya sarmanız olacak,zira bu şekilde olduğunda,balık yağını dışarıya salmamakta ve etin içine iyice işlemektedir...Önemli nokta,tuzun açık olan ete kesinlikle temas etmemesidir.Zira tuzu et içine çeker ve yenmeyecek duruma gelebilir... Yapacak arkadaşlara şimdiden afiyet olsun...
Alyanak Tuzlada ilk oldu diye okumusum sasirmistim gozlerimde bozuldu artik forumu okumaktan pc ye.bakmaktan..
Abi nedir benim sizden çektiğim ya her seferinde aç vaktime denk geliyor sizin bu fotolar yemek muhabbetleri, şimdi bekle ki taze fasulye pişsin de yemek ye (bu arada taze fasulye yemek tercihlerimde son sırada bulunmakta, düşünün gari) Hem ellerine sağlık hem de afiyet olsun abi. Ustamın da ellerine sağlık sağlam bi al yanak yollamış sana
Nerden bulsak acaba 2 kg lık bir alyanak. Bana Tuzda alyanak öğretme, 2kg alyanak nasıl yakalanır onu öğret
Trofe olmasa da değişik boylarda birçok çipura yakaladım. Benim için tek hedef Levrek. Ama at-çek ile Levrek.
ya ne yaptın usta sabah sabah bittim harbiden ellerinize sağlık afiyet olsun teşekkür ederim paylaşım için