Sevgili Mehmet AKYÜREK ve birlikte avlanan arkadaşlarımın başından geçen ilginç bir olayı bilinmesi ve tedbirli olunması için sizlere de aktarıyorum. 2011 Temmuz başında gittiğim konaklamalı yani kamplı bir balık avı organizasyonunda başıma çok ilginç bir olay geldi. 6 kişi olarak 3 günlük planladığımız bir sazan avı kampıydı. Kamp bölgesine baraj kıyısında bıraktığımız arabalardaki eşyalarımızı botlara yükleyip ulaşılıyordu. Yani son derece ıssız bir bölgede kamp yaptığımız için yanımızda herşeyi götürmemiz gerekiyordu. Kamp 3 gün ve biz de 6 kişi olunca günlük kişibaşı 5 litreden 90 litre su almamız gerektiğini hesapladık. Günümüz şartlarında bu miktardaki suyu taşımanın en pratik yolu 8 litrelik pet şişelerdeki hazır sulardan almak. Biz de 12 adet 8 litrelik su aldık yanımıza. Aldığımız suyun pet ambalajı pek alışık olmadığımız tarzda tam şeffaf ve minimum düzeyde girinti çıkıntısı olan bir yapıdaydı. Yoğun çam ormanı ve dik bir arazide olan kamp noktasına varınca yorgunluktan suların bir kısmını hemen kıyıda güneşin altında bıraktık ve sonra taşırız dedik. Aynı günün öğleden sonrasında kamp yerinde otururken burnumuza ateş kokusu gelmeye başladı. Çevrede kimsecikler olmadığından meraklandık. Biraz araştırınca bir de gördük ki, kıyıda bıraktığımız içi dolu su şişeleri aynen bir mercek gibi çalışıp yerdeki kuru çam iğnelerini tutuşturmuş. Daha çok küçük olan bu yangını hemen söndürdük ve şişeleri gölgeye aldık. Bu olay, biri Doktor, 2'si mühendis kamp ekibimizin gözü önünde meydana geldi. Fizik mühendisliği eğitimi aldığım için şişeyi incelediğimde, şeffaf malzemeden yapılmış olmasının, büyük çaplı olmasının ve ambalajda çoğu markanın aksine oldukça düz yüzeyler kullanılmış olmasının etkisi ile bir mercek gibi çalışıp, güneş açısı belli bir düzeye geldiğinde yangın çıkarma ihtimalinin çok fazla olduğunu tespit ettim. Eğer şişe girintili çıkıntılı , kendinden desenli bir yapıda olsaydı, ya da renkli malzemeden yapılsaydı kırılan ışığı dağıtacağından bu sorun oluşmayacaktı. Ancak gördüğüm yapı son derece tehlikeli durumlar oluşturuyor. İçi su dolu, büyük çaplı silindirik bir şekil buna sebebiyet veriyor. Eskiden cam şişelerin hatta kırık camların orman yangını çıkarabildiğini bilirdik ve dikkat ederdik. Fakat pet şişelerde de bu durumun olması çok büyük bir tehlikeyi belki de yeni anlamamıza sebep oldu. Genelde yaz mevsiminde piknik alanlarına çok götürülen bu 8 litrelik ambalajdaki sular birçok yangının müsebbibi olabilir. Bu sebeple dikkat edilmesi gerekiyor. Alınabilecek tedbirler: 1.Suyu güneş almayacak şekilde muhafaza etmek. 2.Kamp-Piknik alanından ayrılırken içi dolu pet şişe bırakmamak. (çevre kirliliği açısından boş olarak da bırakmamak lazım) 3.Güneşten kaçış yoksa suyun üzerini örtmek ya etrafında yanacak birşey bırakmamak. 4.Seçme şansı varsa çok girintili çıkıntılı ambalajdaki suları ya da mavi petteki suları tercih etmek.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz Tarık Bey gerçekten çok ilginç bir durum gözüm korktu bu şişelerden üreticileri bu durumdan haberdar edip bilgilendirmek lazım ki buna mahal vemeyecek bir üretim yapsınlar
Tarık abi büyük geçmiş olsun iyiki erken farketmişsiniz, hem kendi canınız hem orman tehlikeye girebilirdi. Uyarınız için teşekkürler bizde bundan sonra dikkat edelim farkında olmadan üzücü bir olaya sebebiyet vermeyelim..
Sevgili arkadaşlar, İlk satırda da belirttiğim gibi olayı ben yaşamadım. Ama konuyu bilinmesi gerektiğine inandığım, tehlikeli bir ayrıntı olarak gördüğüm için üyesi olduğum tüm forumlara aktardım. Gerçekten ilginç. Bir o kadar da tehlikeli. RASTGELSİN.
Tarık Bey paylaşımınız için teşekkür ederim. Gerçekten de kolaylıkla atlanabilcek ama ihmali halin de oldukça üzücü sonuçlanabilcek bir ayrıntı. Şahsen ben kulağıma küpe yaptım bu olayı, eminim okuyan herkesin aklın da yer edecektir...