amatör balık tutma belgesi olmayanlar yasal olarak balık tutamazlarmı.

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında sarızeybek tarafından paylaşıldı.

1. sarızeybek

sarızeybek ilker

Favori Kamış:
    -
    herkese merhaba. çok merak ettiğimden böyle bir sayfa açtım. acaba kaç kişinin amatör balık tutma belgesi var. belkide haberi bile yoktur çoğu kimsenin. ancakbu belge olmassa yasalar çiğnenmiş oluyor.eğer herşey kanununa göre yapılıyorsa bu belge şart..

2. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    İKİNCİ BÖLÜM
    Amatör Balıkçılık Yapılması

Türk vatandaşlarının amatör balıkçılık yapmaları

MADDE 4 – (1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, bu Tebliğ ile getirilen yasak, sınırlama ve sorumluluklara uymak şartıyla amatör balıkçılık yapabilirler. Bu kişilere müracaatları halinde, veriliş tarihinden itibaren dört yıl beş yıl (Değişiklik RG-10/07/20¬10-27637) geçerli olmak üzere, il ve ilçe müdürlüklerince Amatör Balıkçı Belgesi verilir. Bu belgenin alınması veya avcılık sırasında bulundurulması zorunlu değildir.

Amatör Balıkçı'ysak;

Bilgilerimizi buna göre dizayn etmemiz gerekiyor. Zira eksik ve yanlış bilgiler sözkonusu.:rolleyes:

3. dentex cem

dentex cem cem uludinç

Bildiğim kadarı ile bu belge artık zorunlu değil

Türk vatandaşlarının amatör balıkçılık yapmaları
    MADDE 4 – (1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, bu Tebliğ ile getirilen yasak, sınırlama ve sorumluluklara uymak şartıyla amatör balıkçılık yapabilirler. Bu kişilere müracaatları halinde, veriliş tarihinden itibaren dört yıl geçerli olmak üzere, il ve ilçe müdürlüklerince Amatör Balıkçı Belgesi verilir. Bu belgenin alınması veya avcılık sırasında bulundurulması zorunlu değildir.

4. orhan1969

orhan1969 Orhan

Favori Kamış:
    İtalcanna Kombat
    Favori Makine:
    Daiwa Saltiga Surf,Daiwa Tournamnet Entoh
    En İyi Avı:
    1,5 mt Sapan ( Kemane )
    Tam tersi İlker Kardeş :) Bu belge zorunludur diyenler yasayı çiğniyor ;)

5. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    belge mecburi degil. abilerim tebligle cevap vermişler gerçi de ufak bir ayrıntıyı atlamayalım... ' belgem var arkadaş' cebimde diyerek deniz kazan biz kepce içinde duru su kalana kadar kepçelememek lazım. belge mecburi olmasada , kişibaşı limitler ve balık ebatları her amatör balıkcının uyması gerektiği şekliyle apaçık

6. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Tarım il müdürlüklerinden 15 Tl.bedelle alınır. 5 yıl sürelidir. Ama böyle bir belge alma zorunluluğu yoktur.

Almak avantajdır. Denizin ortasında görevli gelipte , '' Ben anlamam arkadaş '' derse, cebelleşirsiniz. Sonuçta haklılığınız ortaya çıksa bile gününüz zehir olur.

7. orhan1969

orhan1969 Orhan

Favori Kamış:
    İtalcanna Kombat
    Favori Makine:
    Daiwa Saltiga Surf,Daiwa Tournamnet Entoh
    En İyi Avı:
    1,5 mt Sapan ( Kemane )
    Tevfik Abim :) Lütfen beni yanlış anlama ama sırf '' ben anlamam arkadaş '' diyerek yetki sınırlarını aşan kolluk güçleri için bu belgeyi yanıma almam,sorana direk '' bu belgeyi sormaya yetkin yok '' derim ;)

Amatör Balıkcılar olarak haklarımızın nerede başlayıp,nerede bittiğini göstermeliyizki,yetkilerini aşmaya çalışan görevliler,yetkilerini aşmaya çalışmasınlar.

Sevgi ve saygılarımla,

8. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Orhan kardeşim, hayırlı geceler dilerim.

Büyük ihtimalle '' Ben anlamam arkadaş ''diyecek kişi vatani görevini yapan asker kardeşlerimiz olacaktır. Yada 2-3 yıllık Uz. Çvş. Konu hakkında detaylı bilgileri olmayabilir. Burada bu konuyu bizler bile tartışıyorsak............ Bakın, birimiz 4 yıl diyor, birimiz 5 yıl diyor. Hangimizin ki doğru şimdi.:confused: :confused: Ben derim ki, 5 yıl dedim; benim ki doğrudur.hihi hihi Sadece o mantıkla konuya bakarım. Belgeyi gösterir, yasaların nasıl olduğu konusunu izah eder, komutanınada selam yollarım. Yoksa çok üst düzeyde bir görevliye inan ki cebimden çıkartıp göstermem bile. '' Komutan, yasalar böyle böyle der, bu işi öğrende gel.'' diyecek ağırlığım vardır.

İyi dileklerimle.

9. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    öğrendiğim kadarıyla bende katılayım konuya;
    kıyıda zaten böyle bir belge zorunlu değil, kendimize ait gezi amaçlı bir teknemiz varsada zorunlu değil, geriye ne kaldı? tekne kiralamak...

eğer gezi, turizm ruhsatlı bir tekne kiralayıp balığa çıkacaksak zorunlu değil, fakat "ticari balıkçı" ruhsatlı bir tekne kiralayıp balığa çıkmak istersek şartmış, eğer sahil güvenlik yakalarda belge olmazsa kişi başı 400 tl ceza kesiyorlarmış.

yatçılar ya grup olun biz balığa çıkaralım yada amatör balıkçı belgesi çıkarın balıkçı tekneleriyle balığa çıkın demişlerdi bana. doğru yanlış bilemem ama pratikte böyleymiş, ben onların yalancısıyım.

10. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Ticari ruhsatı olan bir balıkçık teknesiyle Sarı Kağıt yani bir nevi miço belgesi olmadan çıkamazsınız.

11. nihatkr

nihatkr Nihat

Favori Kamış:
    Kesinlikle El Oltası :) ve TELE SURF 4,20 MT 150 GR
    Favori Makine:
    RYOBI ECUSIMA 8000Vi MAKİNE
    En İyi Avı:
    Bir yakalayabilsem
    Ben bu belgeyi geçen yıl adlım. Daha öncede almıştım.
    Önceleri 2 yıllık veriliyordu. ama şimdi süresi 5 yıl ve ehliyete benzer bir belgeye çevirdiler. 30 TL bir para karşılığında bir form ve iki resimle 2 saatte veriyorlar.

Keşke avrupadaki gibi mecburi olsada, bu belgesiz kimse avlamanasa.

12. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Bende Nihat Bey gibi düşünüyordum. Keşke bu belge zorunlu olsa, ücreti verilip alınsa ve sıkı şekilde denetlense, ceza uygulansa. Sonuç olarak her fırsatta amatör şekilde de olsa balığa çıkan, denizde vakit geçirerek iyi kötü avlar yapan bizim gibi hobiciler için 5 yılda bir bu küçük meblağı ödemek zor gelmeyecektir. Hem de bilinçsiz avcıların biraz da olsa önüne geçilmiş olacaktır.

Yalnız daha sonra bu son cümlem aklımı karıştırmaya başladı. Bizim gibi amatör hobicilerin bile bilgisi olan, kolaylıkla alabildiği, basit bir ücreti olan bu belgeyi almak, bizim asıl yakındığımız "katliamcı"lar için de aynı kolaylıkta olacak. O insanlar da en az bizim kadar biliyorlar sonuçta. Gidip anında birer tane edinecekler ve eylemlerini bir nebze daha yasallaştırmış sayacaklar kendilerini. E bu durumda bu iş neye yarayacak? Sadece yılda bir iki gün, yaz tatili için geldiği sahil kesimlerinde keyif için tekne kiralayarak öylesine olta atan, belgenin adını bile duymamış yurdum insanını mağdur edecek. Yok yere başlarını ağrıtacak. Attıkları iki oltaya tuttukları üç gram balığa lanet edecekler.

Diyelim ki belgenin alım şartları zorlaştırıldı. E bu sefer bizim cebimiz yanacak, katliamcı zaten o paraları misliyle çıkarıyor denizden. Yine alacak. Olan bize olacak.

Yani en doğrusu yasal tür, boy, sayı limitlerinin sıkı denetimi olabilir. Yasak avlanma yöntemlerinin çok sıkı takibi ve ağır cezaları olabilir. Yoksa böyle bir belge ne bize ne denizlerimize yarar. Sadece Tarım il müdürlüklerimizin kasası havadan para görür.

Saygılar.

13. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    1 resim, 1 nüfus cüzdan fotokopisi ve 15 Tl.Teberrü. Geçen ay süresi dolan belgemi yeniledeğimde yaptıklarım ve verdiklerim bunlardan ibarettir.

14. eisenhower

eisenhower Mete

Favori Kamış:
    D.A.M PYTHON SPIN OLTA KAMIŞI 270 CM
    Favori Makine:
    Ryobi ECUSIMA 4000Vi
    En İyi Avı:
    503 gr lık Mercan
    amatör balıkçılık belgesi

Bende Volkan07 nickli arkadaşımın söylediklerine katılıyorum. Benimde bildiğim kadarıyla turistik amaçlı gezi tekneleri kiralanması durumunda bu belge sorulmuyor ancak ticari amaçlı balıkçılık yapan teknelerle balığa çıkarsanız ki ben öyle teknelerle çıkıyorum bu belge sahil güvenlik tarafından soruluyor. Yalnız cezai yaptırım konusunda bilgim yok.

15. enginköp

enginköp engin köprülü

Herkese selamlar ;

Benim de amatör balıkçı belgem mevcut.Alırken İzmir Tarım İl Müdürlüğünde sorduğum ve ertesi gün balığa çıktığım da sahil güvenlik kontrolü sırasında sorup öğrendiğim Volkan Bey'in dediği gibi.BU belge ticari balıkçı teknelerini kiralayıp balığa çıktığınızda soruluyormuş.

Volkan Bey'in dediği sarı kağıt yani " PRofesyonel balıkçı belgesi " ise ticari tekne sahibi olup mesleği balıkçılık olan kişilerin alması gereken bir belgeymiş.Benim sorup öğrendiğim de bu şekilde idi.

Mete Bey ;

Ticari balıkçı belgesi ile çıkarsanız ve yanınız da amatör belgeniz yok ise cezası var.Bizzat çok yakın arkadaşlarıma kestiler bu cezayı ama tam rakamı konusunda bilgim yok.

Bir de gaip olan kısmı tekne sahibine ceza kesmiyorlarmış:) Belgeniz olmadığı halde adam sizi alıyor teknesine ve sizi uyarmıyor bak böle böle cezası var demiyor.Sen cezayı yiyosun ama tekne sahibine ceza yokmuş:) arkadaşımın sölediği bu başıma gelmedi...

16. sarızeybek

sarızeybek ilker

Favori Kamış:
    -
    ben bizzat kanun ilk çıktığında galata köprüsünde balık tutanlara sorulduğunu gördüm..