Geçenlerde Mersin'e gittiğimde yazarı Ali Pasiner olan "Balık ve Olta" adlı kitabı aldım. Kitapta Türkiye'deki balık türleri, teknikler,şekilli olta düzenekleri, yazarın deneyimleri, hatıraları, fotoğrafları, balıkçı fıkraları gibi konular var... Amatör balıkçılıkla ilgili yazılmış güzel bir kaynak olduğunu düşünüyorum... Balık Ve Olta, Ali Pasiner,Remzi Kitabevi, İstanbul, 2004, 372 sayfa
Gerek varmı www.balikavi.net sağolsun burda daha geniş bi şekilde ögrenebiliyoruz ve paylaşabiliyoruz iyiki varsın balikavi.net
bence de balıkavı.net iyi ki var.. konu o değil, kaynak bir kitap göstermek açısından verdim... yazar Ali Pasiner gerçekten büyük bir usta, bizim sitenin traout baba'sı gibi... birikimlerinden faydalanmak gerekir...
2003 yılında aramızdan ayrılan bu büyük ustanın kitabı kesinlikle harika bir kaynak, gereksiz ayrıntılarla süslenmemiş, gerektiğince pratik bilgi içeren güzel bir kitap. bugüne kadar hazırlanmış olan tüm balık kitaplarından daha yalın, pratik ve faydalı. kitap esasen literatür olarak Karekin Deveciyan ın 1900 başlarında yazdığı türkiye balıkları ve balıkçılığı kitabı ile Sıtkı Üner in balık avcılığı ve yemekleri kitaplarını temel alıyor. ancak Pasiner Usta'nın kitabı 2000 li yılların "kıt balık" durumuna daha iyi uyan, güncel bir yayın. 1990 civarı yayınladığı ilk kitabı "balık üzerine" nin daha gelişmişi diyebiliriz. özellikle anılar kısmını okumaktan çok büyük keyif almışımdır, hala da ara sıra deniz özlemi çekince bu kısmı okurum. her amatör balıkçıda bulunması gereken kaynaklardan. ayrıca Ali Pasiner'in 5-6 sene önce yayınladığı bir fotoğraf albümü ve anı kitabı vardı, adını hatırlayamıyorum ama istanbul boğazı ile ilgiliydi. zamanında almamıştım, epey pahalıydı, sonradan da bulamadım. kitabın adını ve satıldığı yeri bilen varsa öğrenmek isterim.
dün şunu farkettim, Atlas dergisinin vermiş olduğu "Türkiye Balık Atlası" adlı ek, "Balık ve Olta" kitabının balıkların tanıtımı ve yakalanış teknikleri kısımlarının birebir özeti, resimler güncellenmiş sadece... Ustanın emeğine ayıp edilmiş biraz...
resimleri güncellemeleri de çok çok gereksiz olmuştur kanımca (henüz incelemedim gerçi) çünkü Pasiner Usta'nın kitabındaki çizimler kanımca Türkiye'de çizilmiş en iyi balık resimleridir. al balığı koy yanına, şaşırırsın resmen ancak, Balık ve Olta da yukarıda bahsettiğim bazı kitaplardan feyz içermekte. merak ettiğim şu; Atlas'ta hiç mi kaynak verilmemiş?