Amatör olta balıkçısı adına sahip çık!

Konu, 'Makaleler' kısmında Talip Girgin tarafından paylaşıldı.

1. Talip Girgin

Talip Girgin Talip Girgin

Favori Kamış:
    Olta takımı
    Favori Makine:
    Önemsiz birşey
    En İyi Avı:
    Kalkan 14 kg
    Denizlerimizde ve iç sularımızda yaşayan balıkların soyunun tüketilmesini önlemek için yeni bir yasaya ihtiyacımız yok! Devletimizin yasaları uygulayacak personel yetersizliği olduğunu düşünüyorum. Tarım Gıda Bakanlığı en yakın zamanda her limana, her pazara, gerekirse her 20 metre üstü tekneye bir denetleyici personel almalı! Belediyeler çarşı pazarda limit altı balık satışlarını denetleyerek tarım ve gıda bakanlığına bu konuda yardımcı olmalı..

Deniz koruma alanlarında yasa dışı avlananlar; Profesyoneller, Kıyıcılar veya Amatör Balıkçılar olamaz! Böyle bir alanda gerek oltayla, gerek zıpkınla, gerek ağ veya trıvırı ile avlanan kişiler tamamen profesyonelce avlanan yasa tanımaz kaçak avcılardır! Bunun adı bir kere balıkçılık değildir. Balıkçıların uyacağı 3/1 ve 3/2 tebliğleri vardır.

Kaçak avcılık ile mücadele konusunda bugün gelinen nokta, kanunların yetersizliğimi yoksa yasaların ve kanun koruyucuların personel sıkıntısından mıdır?
    Sizce balıkçı sorunları ile balığımızın yok edilmesi arasındaki ilişki nedir? Yasa dışı uygulamalara yönelik cezai yaptırımların daha ileri derecede arttırılması yönünde görüş ve taleplerimizi resmi kurumlarla paylaştığımızı varsayalım.

Ne değişecek?

Yıllardan beri yasalar çerçevesinde denizlerimizi ve iç sularımızın denetlenmemesi sadece personel yetersizliğindendir. Bunu fırsat bilen kaçak avcılar her yerde boy göstermekte ve sonuç olarak halen limit altı balıklar çarşı pazarda satılmaktadır!
    Denizlerimizde ve kıyılarımızda balıkçılık yapanlar; profesyoneller, kıyıcılar ve amatör balıkçılar olarak ayrılır. Nasıl ki denizlerimizde kaçak avcılık yapan güruhları gerçek profesyonellerden ayırt ediyorsak; kıyılarımızda da kural dışı avlananları amatör olta balıkçıları şablonu dışında tutmalıyız. Bunlar ister denizde olsun ister karada, "bohçacı" veya "kaçak avcı"dır!

Bu konuda her grubu isimlerine sahip çıkmayı öneriyorum. Tabi bir amatör olarak öncelikle amatör balıkçı arkadaşlarıma sesleniyorum. Yasa tanımaz insanları el birliği ile aramızdan uzaklaştıralım...
    Uzaklaştıralım ki temiz adımıza gölge düşmesin...

M.Talip Girgin
    Not: Genel yazım

2. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Personel yetersizliği savınızın elle tutulur karşılığını merak ettim. Kimileri de personel fazlalığı olduğunu iddia edebilir pekala.

Bu alanda kaç kişi görev almaktadır, bunun yanında olması gereken sayı nedir?:confused: :)

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    TFT'yi eklememişsin, bu sayılmaz..

4. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Hitap bana ise; TFT nedir bilmiyorum.

Konu sahibine ise...?:)

5. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    Sevgili Talip bey,

Dilekleriniz dileğimdir. Ancak denetim hakkındaki yorumunuza katılamayacağım.
    Bence bu alanda ülkemizdeki denetimsizliğin tek sebebi var.

Denetlenmesi istenmiyor. :rolleyes:

Belki tespitim ağır kaçtı ama ben artık böyle düşünüyorum.
    Eğer istenseydi bu işin sorumlusu tek olur, gereğince donatılır, bilgilendirilir ve gayet güzel de işini yapardı diyorum.

3/2 Amatör tebliğin ilgili bölümüne bir bakalım.

ALTINCI BÖLÜM
    Yasal İşlemler ve Yasak Kararları
    MADDE 19 – (1) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı teşkilatında ve Bakanlığa
    bağlı su ürünleri ile ilgili teşekküllerde su ürünlerinin, deniz ve iç suların koruma ve kontrolü ile görevlendirilen personel (1) ile emniyet (2), jandarma (3), sahil güvenlik (4), gümrük (5) ve orman muhafaza teşkilatları mensupları (6), belediye zabıtası amir ve mensupları (7), kamu tüzel kişilerine bağlı muhafız (8), bekçi (9) ve korucular (10) ile emniyet ve jandarma teşkilatının bulunmadığı yerlerde köy muhtar (11) ve ihtiyar heyeti üyeleri koruma ve kontrolle görevlidir.

Aradaki parantez içi rakamları ben koydum.
    Görüldüğü gibi bu görev 11 ayrı meslek grubuna verilmiş bir sorumluluk.

Bunlardan sadece 1. grup belli bir oranda yapmakla yükümlü olduğu iş hakkında bilgi sahibi.

Diğerlerinin çoğusu böyle bir görevi olduğunu bile bilmiyor. :(

Bir görevin bu kadar bilgisiz ve doğal olarak ilgisiz sorumlusu olursa, üstelik bu sorumluların %0,1 i bile bu konuda bir eğitim almamışsa o görev yapılmaz, yapılamaz hocam.

Diğer tespitlerinize tabii ki katılıyorum.
    Elinize sağlık.

6. achilleus52

achilleus52 Erkin

Favori Kamış:
    Bauer Baitcasting 2.10 / 5-25 medium
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 100TSHL Baitcasting
    En İyi Avı:
    Turna 108 cm / 8.6 kg
    Yazı için teşekkürler
    öncelikle limit altı veya üstü ihtiyaç dışı ,abartılı şekilde balık tutanları forumumuzda TEBRİK etmeyerek başlamalıyız bu işe !!!

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    yap sen yap..

sonra gel benim yanıma, itilip kakılanlar kulübüne.

8. achilleus52

achilleus52 Erkin

Favori Kamış:
    Bauer Baitcasting 2.10 / 5-25 medium
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 100TSHL Baitcasting
    En İyi Avı:
    Turna 108 cm / 8.6 kg
    Yeterki benim ve doğa için doğru olan şeyleri söyleyeyimde ..varsın senin yanına gelelim paşam, razıyım. ki yanına gelip balık tutmakta çok isterim :) :)

9. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
  10. maximturka

maximturka mert

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin10-40g,Shimano Alivio AX8000 3,30mt 50-100gr, Lineaeffe ac casting surf 390cm,
    Favori Makine:
    Okuma Safina Pro SPa-25 , OKUMA AVENGER AV-55 MAKİNE,DAİWA CROSSFIRE 2500
    kesinlikle...

11. er41han

er41han Erhan

En İyi Avı:
    İstavrit, Kefal, Mırmır
    İTİP KAKILANLARMI....!? ÖNÜNE GELENİ İTİP KAKANLARMI ...! :eek: :confused: idk :laughing: :laughing: :laughing: :laughing:

12. er41han

er41han Erhan

En İyi Avı:
    İstavrit, Kefal, Mırmır
    Diğerlerinin çoğusu böyle bir görevi olduğunu bile bilmiyor. :(

ÇOĞU HADİ BİLMİYOR DİYELİM...!
    DEVLETİ YÖNETENLERDEMİ GÖREVLERİNİ BİLMİYORLAR ACABA...!? ;) idk
    BALIK BAŞTAN KOKMUŞ...! :eek: ;)
    NASILSAK ÖYLE İDARE OLUNUYORUZ İŞTE...! idk cyrr :laughing: :laughing: :laughing: :laughing:

13. Talip Girgin

Favori Kamış:
    Olta takımı
    Favori Makine:
    Önemsiz birşey
    En İyi Avı:
    Kalkan 14 kg
    Tarık Bey bende; benim yazıma katıldığınızı ve katılmadığınızı beyan ettiğiniz noktalara sonuna kadar katılıyorum. Burada maksat bir noktaya dikkat çekmek, tabi ki birileri 3/2 tebliğini altıncı bölümünde 19 maddenin neden işletilmediğini yeri geldiğinde sorgulamalı. Belediye zabıtalarının gözü önünde satılan 12 cm çinakopları gördükçe içim parçalanıyor. Devletin bu konuda eksik olduğu zaten yıllardan beri biliniyor. Ancak bu saatten sonra daha fazla iş oldubittiye getirilmemeli. Bu yüzden forum sitelerin ve derneklere çok iş düşecek. Hepimize iş düşüyor, hepimizin tek amacı bu çarpıklığı düzeltmek. Bu yazımdaki maksat bazı bölgelerde gelen duyumlara göre "Amatör balıkçı" adıyla aşırı balık kıyımı yapıldığıdır. Ben "Amatör Balıkçıyım" diyen herkesin bu yüzden adına sahip çıkmasını diliyorum. Ayrıca her arkadaşımızın fikirlerine ve desteğine ihtiyacımız var. Balıkçı forum sitelerine ve bu sitelerin uzantısı derneklere ileride çok iş düşeceğine inanıyorum. Selam ve saygılarımla...
    Not: Bu konu “Ben Amatör Balıkçıyım” diyen balıkçıların meselesi; benim şahsi meselem değil. Konuyu bu açıdan değerlendirip fikirlerini yazan arkadaşlara peşinen teşekkür ederim...

14. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Bu iş için profesyonellerin yetiştirilmesi lazım,her önüne geleni kontrolcü yaparsan işin içinden çıkamazsın,almanyadan örnek verirsek,bir çok kişi gönüllü olarak çalışır,poliste kontrol yapar,bu iş için yetiştirilmiş gönüllü kişilerde.
    Gönüllü kişilerinde polis kadar yetkisi vardır kontrollerde..buraya kadar tamam ama asıl konu balıkcıların bilgilendirilmesinden geçiyor,öyle ya adamı kontrol yapacaksın,kontrol yapacağın kişinin hiç bir kanundan bilgisi yok,öğretmemişsinki nerden bilgisi olacak,ilk başta eğitim sonra kontrol gelir bence...

15. Talip Girgin

Favori Kamış:
    Olta takımı
    Favori Makine:
    Önemsiz birşey
    En İyi Avı:
    Kalkan 14 kg
    Çok haklısınız Selim Bey demek ki hem balıkçıların (Top yekun) hem denetleme yetkisi olan insanların bu konu üzerinde eğitilmesi gerekir. Bu konuda hemfikiriz. Selamlar...

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Artık birilerini itip kakmak gerekiyor Erhan abi. Bunu atlıyorsunuz. Koca deniz, yemeyen domuz diye diye bitiyor işte deniz.

17. er41han

er41han Erhan

En İyi Avı:
    İstavrit, Kefal, Mırmır
    Ben birşey atlamıyorum ama bazıları ve milletin çoğunluğu İP ATLAMAKLA MEŞKUL...!;) DOMUZU..! yıllardır hamuduyla yutanlar, bu ip atlayan MİLLET sayesinde halâ yemekle meşkul...! ;) itilip kakılmak bu milletin hoşuna gidiyor besbelliki yıllardır değişen bir şey olmuyor..! ;) Birilerininde itip kakmak hoşuna gidiyor..! itip kaktıkça, kendilerini bir şey yaptım memeleketi kurtarıyorum sanıyor...! hihi :laughing:! ne diyelim...! Dediğim gibi balık başındnd.:! kuruğundanda KOKMUŞ...! :( YAPACAK BİRŞEY VARMI ARTIK BİLEMİYORUM...! idk

18. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Personel mi yok? Personeli isine motive edecek amir mi yok? Özgüvenleri mi yok? Görev sahalari hakkinda bilgileri mi yok? 2 kasa baliga tav olan mi yok?
    Örnekler çogaltilabilir. Hepsinden biraz biraz, türkiye gerçekleri sanki...
    Derneklesmek, kontrol merciileri arasina ehil gönüllü denetcileri eklemek, cezaya prim sistemi eklemek yola çikilacak noktalar olabilir (en azindan bu sistemleri oturtmus ülkelerden örnek alabiliriz)
    Ugur Dündarin Kizilay depo baskini gelir hep gözüm önüne. Pislik içinde çürümeye terkedilmis, gelisi güzel atilmis-istiflenmis bagis ürünleri... lakayit, agzinda izmaritine dayanmis sigara ile mesai saatinde at yarisi kuponu dolduran, avluda çiftetelli oynayan görevliler...
    Hep bu manzaraya benzetirim nedense görevini savsaklayan yetkilileri...

19. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Kendinizce bir mesele üretip, "bak bu senin meselen, meselene sahip çık" demekle, hiç kimse üretilmiş bir meseleye sahip çıkmaz. Bu olsa olsa kişinin kendisi için ürettiği ve yine kendisinin sahiplenmesi meselesi olur. Ki başkasını bağlamasına, bir başkası için mesele olmasına gerekçe değildir. Kısacası bu talibin meselesi olur, zira Talip kendi üretmiştir ve kendisini bağlar.

Üretilen bir meselenin bir başkasının da meselesi olmasını ve ona sahip çıkılmasını istemek, öncelikle muhatabının varsa sorularına kayıtsız kalmamayı gerektirir. Sorumluluk ve buna bağlı olarak görevden bahsediliyorsa ilk şart meselenin açık olması, bir diğeri de akli olmasıdır.

"Sen boş ver onu- bunu, ben senin adına ve senin yerine, senin meseleni ürettim, sorgulama/sorma, anlamasan da olur. Meselene sahip çık yeter" deniyorsa; buyurun mesele sizindir ve sahip çıkması gereken de sizsinizdir. İkinci şahısları bağlaması için hiçbir mesele yoktur.

Dedikten sonra,

Sorumu bir kez daha tekrarlamış olayım:

Personel yetersizliği savınızın elle tutulur karşılığını merak ettim. Kimileri de pekala personel fazlalığı olduğunu iddia edebilir.
    Bu alanda kaç kişi görev almaktadır, bunun yanında olması gereken sayı nedir?:confused: :)

20. Talip Girgin

Favori Kamış:
    Olta takımı
    Favori Makine:
    Önemsiz birşey
    En İyi Avı:
    Kalkan 14 kg
    Sevgili roy; Bu yazı (yetişebildiğim) 15 site de yayınlanmakta ve birçok amatör kardeşimin fikirleri ve başından geçen anektodları Türkiye gerçeğini açıkça ortaya koymaktadır. Yapmamız gereken sadece Amatör Balıkçı kisvesi altında yapılan katliamlara tepki vermek. Çünkü Amatör Balık avcısının uymak zorunda olduğu kuralları vardır. Oysa kaçak yapılan avlarda kural yoktur. Öyleyse bunlar amatör değil organize olmuş bir suç şebekesidir. Sizin fikirleriniz hem benim; hem ilgili camia için önemlidir.
    Duyarlı bir vatandaş; yasaların getirdiği cezalara ve baskıya rağmen çarşı, pazar ve mahalle aralarında tonlarca limit altı balıkların satıldığını görünce. "Nerede bu devlet" diyesi geliyor. Yani denetim yok. Tarım Gıda Bakanlığının bu konuda denetim yapacak eğitimli personel sıkıntısı olduğunu defalarca duyduk. Ayrıca Tarım bakanlığının Tarım ve Gıda üzerine yapacak o kadar çok işi var ki! Merdiven altı imalathanelerden tutunda son kullanma tarihi geçmiş konservelerin raflardan toplatılmasına kadar!
    Ya sahil güvenliğin sıkıntıları! Anlatmakla bitmez...
    Kısacası; Amatör Balıkçı olarak bizimde sorumluluklarımız var. Tarım Gıdanın da sorumlulukları var. Devletinde sorumlulukları var. STK da sorumlulukları var. Bu gün buralarda bu konuyu tartışmaya açtıysak, elbet bu gönüllülük esası içindedir.
    Zira polemik veya başka ince hesap peşinde koşma meraklısı değilim. 15 sitede açılmış bu konuya dönüşümlü olarak takip ediyor ve yorumlar geldikçe cevap vermeye çalışıyorum.
    Kıymetli vaktimi kendi egom için değil (!) ortak hobimiz olan amatör balıkçılığımız üzerinde oynanan oyunları; kamuoyuna duyurmak için çalışıyorum.
    Sizin gibi değerli kardeşlerimizin fikirleri ve konuyla alakalı yaşanmışlıkları amatör balıkçılığının gidişatına yön verecektir.
    Sevgi ve selamlarımla...