amonyak nasıl kullanılır?

Konu, 'Takım Çantası' kısmında sevdilhas tarafından paylaşıldı.

  1. sevdilhas

    sevdilhas

    Mesajlar:
    29
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    genelde olta-nadiren zıpkın
    En İyi Avı:
    karabalık(Igdir Aras nehri kolu)3.8kg.

    arkadaşlar Allah'a şükür bugüne kadar kullanımını gerektirecek bir mevzu yaşamadım. ama malum denizin ne getireceği belli olmaz. geçen yıldan beridir takım çantamda durur bir şişe amonyak durmasına da gerektiği anda nasıl uygulanır teknik açıdan hiç bilmiyorum. sokulan bölgeye direk mi dökülür? yoksa bir pamuk yardımıyla sokulan yer mi silinir? şişenin kaçta kaçı kullanılır? ne süreyle uygulanır? gibi sorularıma yardımlarınızı bekliyorum. şimdiden teşekkürler.
     
  2. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Sevgili Soner,

    Öncelikle, inşallah böyle bir durumla karşılaşmazsın diyeyim. Daha sonrasını da şöyle anlatayım. Herhangi bir sokma durumunda, sokulan yerdeki kanı emerek almayın. Hatta hijyenik olarak kesme işlemini yapabileceksen, çok küçük olmak kaydı ile bir kesik de atabilir ve kanı o şekilde akıtabilirsin. Bunun ardından, amonyağı direk kanattığın yerin üzerine dökebilirsin. Bunun belli bir miktarı yok ama şişe kapağı kadarını döksen kafi gelir kanaatindeyim. Şayet yanında amonyak bulunmuyorsa, üzerine idrar da yapılabilir.
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 15 Ağustos 2008
  3. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    yara biraz kesilip yeterince kanatıldıktan sonra bir beze iyice yedirilen amonyakla yaraya kompres yapılır. bez yok ise amonyak şişesinin açık ağzı yaranın üzerine kapatılarak sürülür. şişeyi yarada bir müddet bekletebilirseniz daha faydalı olur kanaatindeyim, yani yara bir müddet amonyak ile kesintisiz temas halinde olur.

    hiç denemedim amonyak kullanmayı ama ustalar böyle diyor. ben onların yalancısıyım. ama bana da mantıklı geliyor, amonyaklı bezi kapatmak veya şişenin ağzını dayamak sadece dökmekten daha iyi bir çözüm gibi.

    teknik rahmetli sıtkı üner'in "balık avcılığı ve yemekleri" kitabından alınmıştır.

    önemli not: amonyak uygulaması bir ilk yardımdır, kati tedavi olarak yetmeme ihtimali daima mevcuttur. bu yüzden amonyak kompresi hastaneye giderken yapılmalı ve sonrasındaki tedavi hastanede gerçekleştirilmelidir. en güvenli yöntem budur.
     
  4. OxDaTiTy

    OxDaTiTy Burç

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    517
    Şehir:
    Adana
    Favori Kamış:
    Çatal :) Arasırada misina, kanca, kurşun birkaç düğüm...
    En İyi Avı:
    Kefal, Çupra, Karakulak, Mırmır...
    arkadaşlar ne sokmasından bahsediliyor burada acaba?

    bizi ne sokarsa yapacağız bunu???

    eskilerimiz böyle diyor diyorsunuz ama benim aldığım ilk yardım derslerinin hiç birinde yaraya işeme yada amonyak sürme gösterilmedi bahsedilmedi.

    İnsanlarda idrar yolunun belli bakteri florası vardır. kaç yapayım derken göz çıkartmayalım bence!!!
     
  5. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Burç arkadaşım şöyle cevap vereyim.Trakonya, üzgün, rina ve tiryaki gibi zehirli balıkların iğneleri eline batması durumunda zehrin etkisini ve acısını hafifletmek,hastahaneye kadar geçecek zaman içerisinde ilk yardım müdahalesini gerçekleştirmek maksadı ile amonyak veya içinde üre,ürik asit bulunduğundan dolayı idrar kullanılır.O acı ve ölüm tehlikesi içinde idrarın bakteri florasını kimse düşünmez gerekiyorsa içersin bile.Fayda-maliyet ilişkisi yani.
     
  6. OxDaTiTy

    OxDaTiTy Burç

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    517
    Şehir:
    Adana
    Favori Kamış:
    Çatal :) Arasırada misina, kanca, kurşun birkaç düğüm...
    En İyi Avı:
    Kefal, Çupra, Karakulak, Mırmır...
    valla bana kalırsa o mantıkla yapılacak en iyisi tuz basmak olur :)

    tuz o bölgedeki dokudan suyun dışarı atılmasını sağlar. o sayede etkisi olabilir düşüncesindeyim.

    ama bize öğretilen öyle durumlarda bir üst vücut katmanından yani elden sokulduysak bilek üstünden, ayak ise diz üstünden turnike yapmak!!!

    o şekilde kan dolaşımını azaltırsın hastaneye kadar etkili olur.

    idrar amonyak bana ters geldi ama yani sokulsam ne yaparım bilemem.

    amonyağı daha önceden arı sokmalarında duymuştum ama aklıma yatmadı hiç.

    amonyak olsun üreli sıvı olsun, çamur, diş macunu olsun bunların hepsinin etkisi vücudun su bırakmasını sağlamak sanırım o sebeple tuzda aynı etkiyi yapar gibime geliyor :) gerçi tuzun durumu farklı ;) o biraz yakar
     
  7. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Merak etme Burç, amonyak yok ise idrar kullanılması, doktorlar tarafından da onanıyor. Kesin olmayan hiçbir şeyi burada arkadaşlarımızla paylaşmayıp, doktora başvurmalarını belirtiyoruz. Aksi halde doğabilecek sonuçlardan ötürü bizler de hem sorumluluk almak, hem de kimsenin sağlığı ile oynamak istemeyiz. Ama unutmayın, her ne şekilde zehirli bir sokulmaya maruz kalırsanız, ilk yardım yapılsa dahi en yakın sağlık kurumuna gidin. Bilmediğiniz bir kalp rahatsızlığınız, alerjiniz v.s. olabilir. Özellikle trakonya sokması, bu tip rahatsızlıkları olanlarda 2 saat gibi bir sürede ani ölümlere yol açabilir. Kendinizi çok çok iyi hissedersiniz, hiçbir şeyiniz olmadığını sanırsınız ama aniden kalp krizi geçirebilirsiniz. Kimsenin başına gelmemesini dilerim.
     
  8. rockchy

    rockchy furkan aksakal

    Yaş:
    31
    Mesajlar:
    1.856
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    eskiler düşüp biyerini yaraladığında üzerine işermiş yanlışmıyım bişe olsa onlara olurdu zaten kanaatindeyim
     
  9. themad2

    themad2 Serdar

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    887
    Şehir:
    İstanbul
    İlk yardım dersinde tüm imkanların mevcut olduğu baz alınır.Oksijenli su der yok idrar mecburi.
     
  10. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit

    Deniz de tuz basmaktan kolay bir şey olamaz değil mi?.Eğer tuz basmak yeterli olsa idi kimse amonyakla ,idrarla uğraşmaz elini denizin içine sokar beklerlerdi.Demek ki tuz yeterli değil miş.Vücudun su bırakması amaç değildir.Çünkü bu gibi zehirler parenteral yolardan yani kan yolu ile ilerler.Kanı akıtmak sonra da zehir etkisini hafifletmek için AMONYAK kullanılır.
    Turnike kan akışını azaltır ama zehrin vücuda yayılmasını engellemez.Turnike kan kaybı gibi durumlarda kan volümünü azaltarak kan kaybını en aza indirmekte kullanılır.
     
    Son düzenleme: 7 Ağustos 2008
  11. rockchy

    rockchy furkan aksakal

    Yaş:
    31
    Mesajlar:
    1.856
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    amonyak kullanımıyla sokulan parmağı bi iple bağlamak ve kanın o parmakta mümkün oldoğunca fazla kalmasını sağlamakta bi ilk yardım olabilir
     
  12. OxDaTiTy

    OxDaTiTy Burç

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    517
    Şehir:
    Adana
    Favori Kamış:
    Çatal :) Arasırada misina, kanca, kurşun birkaç düğüm...
    En İyi Avı:
    Kefal, Çupra, Karakulak, Mırmır...
    Valla arkadaşlar kusura bakmayın ben bildiğimi söyledim sadece.

    bizim zorunlu olarak ilk yardım derslerimiz var onlarda böcek,yılan, akrep sokmaları konusuda geçer.

    Ben biraz daha bilgi söyleyeyim sizlerin söylediğini yanlış demiyorum ama bize anlatılanlarda böyle şeyler yok dedim sadece.

    zehir dediğimiz toksin protein yapısında olan bir maddedir. belirli zehirlenmelerde o sebeple böbrek yetersizliği bile gözükebilir çünkü bu proteinlerin kandan arıtıldığı yer böbreklerdir.

    Şimdi amonyak ve diğer kullanılabilecek saf alkol olsun o tür maddelerin özelliği proteinleri ayrıştırmasıdır yani denatürasyon yaparlar proteinin içindeki aminoasit zincirini dağıtırlar okuduğum yazılarda gördüğüm amonyağın zehirin etkisini azaltması konusunda aklıma en yatan gerekçe protein yapısını bozması oluyor açıkcası!

    üre için ise asidik yapısının etkili olabileceği dışında aklıma gelen mantıklı bir etkisi olmadı :)

    biraz araştırırım hocalarıma falan danışırım olmazsa daha ayrıntılı bilgi vermek için. Acil Tıp bölümü başkanı profesör hocamıza böcek sokmalarında çamurmuş, diş macunuymuş falan kullanılıyor dediğimizde bizi bayağı bir azarlamıştı :)

    o sebeple ben biraz tereddütlü yaklaştım. idrarı duyduğumu hiç hatırlamıyorum ilk defa duydum sanırım ama amonyak duymuştum.

    benim tuzdan bahsetme sebebim ise difüzyon meselesi. Tuzun yoğunluğu fazla olursa vücut su atıp kendi yoğunluğunu arttırmak ister diye düşündüm. o sebeple turnike yapılmış parmağa tuz basmak işe yarayabilir. yani eskilerden duyduğum çamur diş macunu gibi çözümlerden daha etkilidir bence!

    ben bir arada amonyak damlatıp yakanları duymuştum :) onların hipotezide amonyak damlattığında amonyakta zehirle birlikte kana karışıyormuş yakınca da zehirde amonyakla yanıyormuş :) kendilerini yakmasınlarda :D

    Biz genede şanslıyız bu tür konularda ne karasahamızda nede denizlerimizde öldürücü zehirli canlı yok diyebiliriz. yani doğal olarak yok!!!
    ticari hammaddelerle birlikte kaçak olarak getirilen yada farkında olmadan getirilen çok zehirli canlılar olsada yaşam koşullarından dolayı çoğalmıyorlar.

    Örneğin yurtdışından gelen muzlar ile yılan ve örümcek geldiğini duymuştum. Muzlar salkım olarak paketlendiğinden içinde yuva yapmış dev örümcekler yada saklanan yılanlar gelebiliyor :) hatta haberlerde böyle bir durumda bir kadına büyük bir tarantula saldırdığını bile okumuştum allahtan tarantula zehirsiz :)

    bunlarda olmasa ülkemizde doğal olarak yaşayan öldürücü zehirli canlı yok. allerji durumlarına göre tehlikeli canlılar var o bir gerçek!

    bunlar benim bildiklerim ama kesin doğru diyemem ;) biraz araştırmaya çalışırım bakalım!
     
  13. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    ısı da zehirin mevcut protein yapısını bozuyor, bu yüzden amonyak yoksa, kibrit yakılıp henüz ateş üzerindeki kimyasaldan oduna geçmemişken söndürülüp, dumanlı iken cıss diye sokulan yere basılıyor, 5-10 çöp yapılıyor bu işlem. ama bunlar ikincil önlemler hep. üre ile amonyak da benzer bileşikler olduğu için benzer etki gösteriyorlar ancak ürenin protein ayrıştırma kapasitesi amonyaktan çok daha az, o yüzden acil müdahalede en önemli madde amonyaktır. derhal hastaneye gitmek ile birlikte tabi ki:)
     
  14. barbaros_reis

    barbaros_reis Faruk

    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    AlbaStar Leader Kamış 400cm,Beta60 AlbaStar+Banax St4000c Makine,Perlon 0.32+Shakespeare 0.30 misina
    En İyi Avı:
    Çipura 730 gr
    ustalarım, reçetedeki ileçları almak için gittiğim eczanede amonyak da almak istediğimi söyledim. yüzüme gerip bir şekilde baktılar ve amonyak satışının yasak olduğunu söylediler. amonyak nereden bulacağız.
     
  15. Aramis

    Aramis

    Mesajlar:
    1.207
    Şehir:
    Bursa
    balığın soktuğu yere bol pamukla sür baktın iyileşmiyor şişeyi dik kafaya :):)
     
  16. Boracım mevsim hızla yaklaşmakta..Bir plan yapıp marmara levrek popülasyonu hakkında bilgi edinelim..Bu arada nefesleniriz;) :rolleyes:
     
  17. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    .....Yılan, akrep, örümcek, böcek, diğer zehirli türlerin tamamı, zehir içeriklerinde birçok kimyassal ile beraber en önemlisi olan kendi yapılarına ait bir protein barındırırlar. Bu maddelerin vücut mekanizmasında genellikle rastlanan etkileri; kalp ritminde, solunum sisteminde, merkezi sinir sisteminde, nörolojik ve psikolojik yapıda ve çizgili kas yapısında görülür. Bahsedilen etkilerin yanı sıra, zehirli hayvanın toksidite salgısına aşırı duyarlılığı olan kişilerde allerjen tepkimeler zinciri sonucunda ani sayılabilecek ölümler görülebilir. Buna en güzel örnek "arı zehiri allerjisi" dir. Arı sokmasından sonra 5-6 sn. içerisinde gerekli dozda adrenalin uygulanmaması halinde ölüm kaçınılmaz hale gelebilecektir.

    .....Bahsedilen zehirli hayvanların sokmalarında amonyak kullanımı destekleyici bir ilk yardım yöntemidir. Bahsedilen amonyak hiç bir şekilde saf olarak nihai tüketiciye sunulmaz. Piyasada satılmakta olan amonyak dediğimiz sıvı, gaz halindeki amonyağın saf su içerinde çözelti haline getirilmiş şeklidir. Buna örnek oksijenli suyu gösterebiliriz. Diğer bir anlamda amonyaklı su da denilebilir. Amonyak son derece tahriş edici ve zehirleyici bir gazdır. Literatürde tehlikeli madde olarakta anılır. Saf halde sanayide kullanılır ve denetim altında satışı yapılır. Çünkü Amonyak patlayıcı madde üretimide de kullanılan hammaddelerden birisidir.

    .....Amnonyak kullanımının önerildiği şekil; Sokulmanın bulunduğu deliğe uygulanması, zehirli türe göre gereğinde yarım cm kadar ve 1 mm deriğinlinde kesmek olabildiğince miktarda kanı sağma yöntemi ile 5-10 sn kadar dışarı akıtmak ve kesi bölgesine amonyağı dökmek şeklindedir. Buradaki amaç protein yapısının yıkılmasını yani zehir içerihindeki asıl risk taşıyan aminoasidin yapısının bozuma uğratılarak daha fazla zara vermesinin engellenmesidir. Tıbbi tedavi merkezine ulaşıncaya kadar amonyak uygulamasını 3-4 dakikada bir tekrarlamak normaldir. Türe göre denmesindeki maksat ise; Arı sokması durumda kesi açmanın gereksiz olduğu anlamındadır.

    .....Soku bölgesinin kesilmesi için steril keskiler kullanılması tavsiye edilir ancak içinde bulunduğunuz şart altında mümkün olmayabilir. Bu durumda yapılması gereken zehirli türün bilinmesi ve artı-eksi risk analizinin yapılmasıdır. En basit şekilde açıklanacak olursa engerek yılanı tarafından sokulan bir kişiye meteryal ne olursa olsun kesi açılabilir. Kesilme anında bulaşacak olan bakteri, mikrop ve virüsler için bölgede zeten kan boşalımı yapılmaktadır, sağlık merkesinde ise tetanoz aşısı ile beraber sizin verdiğiniz bilgilere, kestiğiniz aletin gösterilmesi ile daha önce nerede kullanıldığına göre önlem alınacaktır. İdrar kullanımının amacıda içerisinde amonyak bulunmasıdır. Amaç bir hayat kurtarmak ise risk alınması zorunlu hale gelir. Daha basit bir örnek ise; Mutfakta salata yaparken elinizi ciddi şekilde kestiniz..Steril gazlı bezmi arayacaksınız hemen yakınınızda olan kağıt peçeteyimi kullanacaksnız? oda yoksa içeriye koşup bir bez parçasımı arayacaksınız. Fayda ve risk değerlendirilmelidir.

    .....Zehirli hayvan sokulmalarında turnike kullanılması halen tartışılmakta olan bir konudur. Çünkü zehirin tek bir bölgede kalması ile doku yıkımına sebiyet verilerek kangren oluşması muhtemeldir. Yanlış uygulanan turnike yöntemi ise kesinlikle kangrene neden olmaktadır. Ayrıca hiçbir surette kesili yada sokulu bölgeden kan akıtmak için ağız ile emme olayı uygulanmamalıdır. Diş ve diş eti hastalıkları veya tükürüğe karışan kan sebebi ile zehrin size daha çabuk ulaşmasını veyahur ilk yardımcıyıda etkilemesi kesindir. Kan hastalıklarının bulaşma riskinden ise bahsetmeye dahi gerek yok sanırım.

    Sizlere bu bilgileri verirken danıştığım, değerli hekimlerimizden H.Murat Göksoy'a teşekkürlerimi sunarım. Bu mesajımı yazarken birçok tıbbi terimi, anlaşılır olması için açıklayarak ve sadeleştirerek kullandım. Herhangi bir hata yaptıysam sizlerin doğrusunu gösterek yardımcı olmanızdan memnuniyet duyacağım.
     
    Son düzenleme: 16 Ağustos 2008
  18. İlayda_Av

    İlayda_Av Ümit

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    10
    Diğerlerini bilmiyorum ama çiçina (vatoz) vurmalarında balık elinizde ise panzehiri kendi sümkümsü sıvısıdır..Göğüs kısmındadır.Ayrıca gerçekten her balık avıyla ilgilenen kişinin takım cantasında bulunması gereklidir.Yaklaşık bi hafta kadar önce çiçina benide vurdu ve hala vurdugu bölgede ceviz büyüklüğünde bir sertlik var..Amonyak olmamasından dolayı çok acı çektim.
     
  19. YUSUF_1977

    YUSUF_1977 yusuf

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    47
    sakın ha

    arkadaslar benim sol kolumda 3 cm çapında 2.derece yanık lekesi var nedeni amonyak.

    yıllar önce kolumu arı sokmuştu çevredekiler amonyakla pamuk verip koymamı istediler bendede acemilik uzun süre tutmuşum kolum resmen YANDI o yüzden amonyak kullanırken çok dikkatli olun:mad: :eek:
     
  20. sevdilhas

    sevdilhas

    Mesajlar:
    29
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    genelde olta-nadiren zıpkın
    En İyi Avı:
    karabalık(Igdir Aras nehri kolu)3.8kg.
    Tesekkurler...

    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Suat Reis! Yorumunuzu oldukça profeyonel buldum. O nedenle çıktı alıp evdekilere de okutacağım. Selamlar...