Anavaşya (Karadenize çıkış) başlamak üzereyken.

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerli üyeler

Bilindiği gibi ekenomik değeri yüksek balıklarımızdan lüfer familyası,neredeyse denizlermizin kurufasulyesi lakabını hak eden İstavritgiller,özellikle en belirgin,daha uzun süren ve bu arada,büyük tekne yasaklarının başlayacağı devirlerde biz amatör kıyı avcılarının doyasıya avlanabileceği göçlerini(anavaşya ve katavaşya)gerçekleştirmektedirler.

Bu göçler öylesine güçlüdürki,amatör balıkcılık dünyasında önemli gelişmeleride peşinden sürükler.

İşte son zamanlarda satıcılarda bulunabilen surf kamışlar,makaralar,muhtelif misinalar başta olmak üzere,tüm balıkcılık gereçlerinin ithali,çeşitlerinin artması,daha kalitelilerinin getiirilmesi,bu göçlerin gücüne bağlı olarak gelişir.

Şimendiferdir:) bu göçler,herşeyi peşinden sürükler.

Sanırım lüfer familyasında bereketli bir katavaşya yaşamıştık.
    Ama emin olunuzki özellikle istavritte gözlenecek olan anavaşya daha belirgin olacak ve siz amatörlere bereketli günler yaşatacaktır.

Büyük iri İstavrit sürüleri göçe hazırlanmışlardır ve aldığım istihbarata göre,İstanbul Banliyölerinin önlerinde,derin sularda toplanmaya başlamışlardır.

Yeterki tebliğleri hazırlayanlar,uzaktan kumandalı olarak avlanma süresini uzatmasınlar sizlerde doyasıya avlanın,balıkcılık sektörü gelişsin,yurdumun balıkcıları yeni modern etkili ürünlerin alternatiflerine kavuşabilsinler.

Balıkcılık malzemesi satan ve ithal edenler daha belirginleşmeden önce İstanbul sularında olta sallamaya başlamıştım.Sene 1967,üniversite tahsilimin ilk senesi.

Sadece perşembe pazarında Adalıı,Coni gibi rum balıkcılar mütevazi dükkanlarında hizmet verme telaşındaydılar.

Köprü altında yan tarafta Laz ve Mehmet,geçitte Mürsel abi bu rum satıcılardan bir,iki malzeme alır tezgahlarında satarlardı.

Henüz Ali Kısık(Alba)bu işe uyanmamış Tahtakalede başka ticaretlerle iştigal etmekteydi.

Bu işin geçmişine bu kadar vakıf olan bendenizin dediklerine itibar ediniz.

Surf kamışlarınızı,makaralarınızı,özellikle yedekli çaparilerinizi elden geçiriniz,eksikliklerini gideriniz.

Sonrasında ana,baba günü haline gelecek dükkanlarda zorluk çekersiniz.

İri istavrit maalesef yumurtalı olacaktır.Daha hassas düşünenler isterlerse katılmayabilirler bu furyaya.Onlar az daha beklesinler şöyle mayısın ortalarında falan avlanabilirler.

İstavrit diğer balıkların aksine bu yumurtalı devrinde daha yağlı ve lezzetli olacaktır.
    Sair balıklarda gözlenen bu devrin yavan tadı istavritte görülmez.

Öncü sürüler ilkönceleri Sarayburnunda
    ,Şemşipaşave Beşiktaş motorlarının konuşlandığı bölgede av vermeye başlarlar.
    Birden her yeri basar,Beşiktaş Arnavutköy akıntı burnu,az ilerisindeki Çamlıbahçe aşiyan Emirgan falan derken,Orduevi önü Tarabya oteli önü ilerisi falan devam eder.

Anadolu yakasında en iirileri Palanın yeri önünde sonrasında Kuleli asker lisesi önü,Kandilli parkı falan devam eder.

Kanlıca sahil yolu boyunca bir yerleştimi Mayıs sonuna kadarda av verir.

Çaparileriniz yedekli olmalıdır.

Avrupa yakasında siyah iğne yeşil floş Anadolu yakasında ise aksine beyaz iğne tercih edilmektedir.

Bence yeşil zarif simli takımlar daha ilerde ve dipteki balıklar için daha etkilidir.

Pek uzağa atamayanların tercihi daha ziyade sarı ve sarıya çalan yeşil tonunda bir veya iki kat simli olabilir.

Ama öyle zaman gelirki,tüysüz iğneler dahi balıkla dolar.

Hızlı fakat telaşssız olmak lazımdır.Makaralarınıza bu devirde sakın ip misina sarmayınız.Zira illaki yanlarınızda avlananlarla takılma olacaktır ve kullanırsanız bloke olursunuz ip misinaya lanet edersiniz.

İp misina sakin ve tenha günlerde taa uzaklara erişmek için kullanılabilinir.

Çaparilerde bu devirde 8,9 numara iğne bile iş görsede ben olsam 10 numaradan büyük iğneyle avlanmazdım.

Azami kalınlık kösteklerde 0,15 bedende 0,30 mm olmalıdır.

Balık seyreldikce o,12'ye 0,25 m'ye inilir.

Şok leaderli ince misinalı makaralarınız, daha uzaklara ermenizi sağlayacaktır.

Bir meraya geldiğinizde ortalığı şöyle beş,on dakika gözlemleyiniz.İlkönce bulduğunuz bir noktaya yerleşip sonrasında kamışınızı dayayıp gözlemlere başlayın.

Kim daha çok alıyor,kaç gr kurşun kullanıyor,takriben nekadar uzağa falan atıyor,çaparisi kaçlık,rengi ne falan bunları olabildiğince tespit edip öyle başlayınız.
    Çaparinizin iğne sayısı ile orantılı uzunluğu asla makaranızın,kamışınıza bağlı olduğu bölgeyi geçmesin,hatta şöyle 15-20 cm üstte kalsın.Bu durum uzağa atabişlmenize yardımcı olacaktır.

Boğaz akıntılı olduğundan aynı yerden atıp aynı yerden takımı çekmek kimi zaman mümkün olmaz,akıntıyla beraber,takımınızla aynı hizada kalmaya özen göstererek diplemeli,sonrasında aksiyona başlamalısınız.

Hadi bakalım rasgelsin sorularınız olursa beklerim.

Sevgi ve saygımla kalınız

2. ahmetmor

ahmetmor Alp Berk

Sayın Üstad, 7 kıtalı bir cihanda 2 kıtayı birleştiren bir boğazın mevcut durumunu bu denli profesyonelce aktarmak... Diline, dimağna, eline sağlık... Bu linki amatörlük mertebeseinde bile olmayan arkadaşlara gönderiyorum. En derin saygılarımla,
    (Yolda yürürken elinize sarılıp öpen biri veya birilierini görürseniz şaşırmayın!)

3. Kıymetli bilgiler, ezberime güvenmeyip arşivime de aldım.
    Teşekkürler...

4. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    Bilgiler için teşekkürler Vedat amca
    Çapari arkasına bir hırsızlı takım bağlasak iş yapabilme ihtimali varmıdır acaba

5. ADNAN

ADNAN ADNAN KOLAY

Favori Kamış:
    İTALCANNA KOMBAT İTALCANNA BLACK FURY
    Favori Makine:
    SHİMANO ALBRİD SHİMANO SUSTAİN 4000 FE
    En İyi Avı:
    KARAGÖZ MIRMIR LEVREK LÜFER
    ADNAN

VEDAT ABİ V ERDİĞİN DEĞERLİ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜRLER 0,14 0,26 FC DEN ÇAPARİ YAPIYORUM BAYAĞI FARK EDİYOR SİZİNDE DEDİĞİNİZ GİBİ YEŞİL RENK İYİDİR MAYISTA YAĞMUR SONRASI İYİ AVLAR OLUYOR SAYGILARIMLA

6. clarkim

clarkim ergin

Favori Kamış:
    Extreme Compezitione 4.11 / Okuma Salina 3 parça
    Favori Makine:
    Okuma Safina Pro 65
    Teşekkür ederiz Vedat amca

Gerçekten bu değerli bilgiyi bulamayız siz olmasanız. Uzun yıllar ister.

Oysa siz hem engin tecrubeniz hem akıcı yazılarınızla bizleri bilgilendirirken
    aynı zamandada bizleri daha bilinçli bir amatör balıkçı yapmaktasınız.

Aslında bunları internet üzerinden değilde sizin ağzınızdan dinlemeyi geröekten çok isterdim. Umarım zamanı gelince bu imkanımızda olacaktır .

Kendinize iyi bakın Vedat amca.

7. cemil sarihan

cemil sarihan cemil sarihan

Üstad teşekkürler, çok değerli bilgiler, yine edebi yanınıza söz ustalığınıza yakışır biçimde aktarılmış,sevgili Vedat abi iyiki varsın....

8. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Büyük üstad.. yine ansiklopedik değeri olan bilgilerle bizleri coşturdun, ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu satırları adeta ağzım açık kendimden geçerek okudum.. sağol, varol :clap2: :clap2: :clap2:

9. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Vayy! eski kurt, döktürmüşsün yine.:)

Ağzından da bal damlıyor, inşallah dediğin gibi olur.

Selam ve sevgiler.

10. turkuax

turkuax Okan

Favori Kamış:
    Cormoran Bullfighter 2.10 5-25 gr. Okuma V system 2.70 10-40 gr.
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FC
    En İyi Avı:
    4,5 Kg. Sinarit 72 cm 3.2 Kg. Turna
    Ustam okuyunca İstanbul'a boğaza gelip çapari ile avlanasım geldi :) Eline yüreğine sağlık.

11. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Yavuz

İlave birşeyler sormak istersen sorabilirsin,detaylı cevap v eriririm.

Sevgimle kal

12. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Seçkin.

Bir çaparinin kurşununa,takriben 25-30 cm uzunluğunda mantarlı hırsızlı bir ilave köstek bağlarsanız bununla genelde geç mevsimde,üstte iiri ,istavrit altta sarıkanat yakalayabiliirsiniz.

Ancak bunun mevsimi şimdi değildir.Çinekop mevsiminin sonlarına doğru iş görür yada başvurulur bir sistemdir.
    Zaten balık bolken bu yönteme başvurmağa gerek kalmaz.

Şimdilerde sarıkanat veya çinekobun pek olmadığını varsayarak bunları yazdım.

Ancak mevsimler,göçler birbirine girer olmuştur.Bu durumda halende boğaz sularında av veren sarıkanat veya çinekop varsa iş görebilir.

Sevgiler

13. orcun67

orcun67 orçun

En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kilo
    Vedat Abi

Karadeniz kıylıarında (ZONGULDAK) bu yaptığım tüylü çaparimi yoksa yeşil floştan yaptığım çapari mi iş yapar sizce. Hangisina daha ağırlık versem acaba ? (11 numara iğne 0,12 köstek 0,25 beden)

14. leventturksoy

leventturksoy levent

Favori Kamış:
    Daiwa Procaster 4.20 surf daiwa crosscast 2.74 spin
    Favori Makine:
    Daiwa Crosscast S 5000 Daiwa Procaster 2500 A spin
    selam vedat abi Anavaşya baslarken balık karadenize gecismi yapcak ?
    yani balık hangi denizden gelip hangi denize gececek? burda bilgi istiyorum
    Anavaşya olayını daha once gormustum 6 sene once sarayburnunda 15.20 nisan aralarıydı arabayı cekip cay iciyordum balıklar okadar coktuki suyun ustunde yuzuyorlardı kalabalıktan

15. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    FC'den çapari yapmak daha randımanlı olur.Ben dahi kimi zaman 30-40 iğneli çaparilerimi aynı misinadan yapmaktayım.

BU sene bol istavrit olacak

Rasgelsin

Sevgiler

16. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili ERgin

İlgi ve yorumlarına teşekkür ederim.

Yazdıklarımı beğenmeniz ve faydalı olacağınıza inanmanız beni çok mutlu etmektedir.

Yeri geldikce keyfle tecrübelerimi sizlere aktaracağım.

Birlikte avlanmayı ise hep ümitle bekleyeceğim.

Sevgimle kal

17. deePblue

deePblue na

eline sağlık Vedat abi..
    bu güzel dileklerin gerçek olur inşallah.
    özellikle şu büyük avcıların avlanma tarihleri değindiğin gibi uzatılmaz da balık üreme şansı bulabilir.
    2011 mayıs ayında askerden geldiğimde aşiyan-boyacıköy hattında istavritler neredeyse karaya atlayacak kadar bol idi..
    nice bol balıklı günlere daha inşallah.

18. coder16

coder16 Kamuran

Favori Kamış:
    Major Craft Shore Jigging
    Favori Makine:
    Daiwa Lealis 4000
    En İyi Avı:
    her avım en iyi avdır :)
    Vedat amcam, Allah sana sağlık sıhhat uzun ömür versin, varlığın bizi mutlu ediyor.

Senden öğrendiklerimizle bizde gerçek bir amatör balıkçı olduk. Öyleki artık bu yazmış olduğun hazırlıkları bende hemen hemen tamamladım.

Balık Malzemeleri satan dükkana 2 sipariş verdim.

Makina:
    http://www.avdeposu.com.tr/?urun-12729-CORMORAN-MATCH-MASTER-FEEDER-6Pi.html

Kamış:
    http://www.oltadunyasi.com/urun_goster.aspx?uid=1076

Bu güzel ve tatlı dille anlatılmış bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu tür tavsiye ve derslerini daim bekliyoruz Vedat amcam.

Saygılarımla ...

19. adminselo

adminselo selçuk

Favori Kamış:
    Lineaeffe s-flex 4206 4.20--SHIMANO YASEI SEA BASS 2,70 -MH- 10-50 GR, Shimano Scimitar 300 cm
    Favori Makine:
    Penn Affinity 8000, Ryobi NAXO 8000
    En İyi Avı:
    4 kg Levrek ---1.800 gr Kofana
    Çok faydalı bilgiler Vedat abi teşekkürler. Bunun üstüne biraz araştırdım ve balıkavı.net arşivinden bunlara ulaştım.

Gökhan Aydınlı
    30-03-2009, 15:15
    İstanbul Boğazı ve Marmara, içinde pek çok balığın yaşadığı kocaman, doğal bir akvaryumdur. Özellikle lüfer ve palamut Boğazı'ın simgesidir. Ayrıca Boğaz balıkçılığının kendine özgü muhteşem bir kültürü vardır.
    Mayısın ortasından itibaren Kandilli Burnu'nda güneş yükselirken günün ilk saatlerini yaşamak, balık tutmak ve yeni demlenmiş çaydan bir yudum alıp denizi seyretmek ayrı bir keyif, ayrı bir güzelliktir. Mayıs birçok türdeki balığın Karadeniz'e göç ettiği bir aydır. Gümüş, kefal ve zargana sürüleri Boğaz'ın o sert akıntısına karşı, olağanüstü bir güç harcayarak, kıyıları yalarcasına yol alırlar. Bir süre sonra bunları tekir, çinekop sürüleri takip eder. Yavru mezgitler kıyıdan, büyükleri ise kanaldan ve derin sudan Karadeniz'e doğru göç ederler. Hele haziran ortasında izmarit sürülerinin kıyıda bir görünüp, bir kaybolmaları, istavritlerin denizi bir anda simsiyah bir renge bürümeleri; binlerce, yüzbinlerce balığın kıyıya sıkışması başlı başına bir olaydır. Bütün bunları görmek ve yaşamak için Kandilli Burnu'ndan denizi seyretmek gerekir.
    Eylülde ise göç Karadeniz'den Marmara'ya doğru yön değiştirir. Çeşitli planktonlarla beslenen, yağlanan ve büyüyen balıklar sürüler halinde Boğaz'dan aşağıya inerler. Başı çeken palamutların ardından eylül sonuna doğru lüferler boy gösterir. Ekim ortasında kofana ve torikler, aralıkta ise orkinoslar koca gövdeleriyle sökün ederler. Marmara, içinde yaşayan tüm balık türleri için kocaman bir meradır. Havalar ılıman gitmiş ve sular soğumamışsa buraya yayılıp hem av verir, hem de avlanırlar. Balıkların Karadeniz'e çıkışları ile Marmara'ya inişleri 'anavasya' ve 'katavasya' diye adlandırılır. Her iki kelime de Rusça'dan gelir.

Devamı: http://www.balikavi.net/forum/archive/index.php/t-25341.html

20. Vedat Ağabey,

Biz umumiyetle Yeşilköy-Avcılar arasında 1-5 km açıklarda istavrit arıyoruz. Burada kullanacağımız çaparilerin tüğ ve iğne renkleri ne olmalıdır?

Ayrıca,
    balığın nazlı olduğu dönemlerde daha uzun köstekli ve seyrek takımlar öneriliyor. Bir arkadaşım bu bağlamda çapari arasından atlamalı birer kösteği kesiyor. Kösteği uzatamadıktan sonra seyreltmenin anlamı olmaz diye tavsiye ediyorum. Yanılıyor muyum?

Saygı ve selamlarımla...