Arkadaşlar bildiğiniz gibi Güzel ANKARA'mızın Gölbaşı ilçesinde ikamet etmekteyim ve ilçemizdeki Mogan Gölü'nün kurtarılması için çok çabalar sarfettim ve etmeyede devam etmekteyim uzaklarda olsam bile en son yazdığım yazıya gelen cevapta kızılırmatan ANKARA'ya getirilen suyun bir bölümünün mogan gölüne aktarılmasının bizlerin zoruyla veya olması gerektiğini düşündüklerindende olabilir gündeme alındığını bana bugün bildirdiler. Bu sevindirici haberi sizlerle paylaşmak istedim bu bile birşeydir bizlerin sayesinde veya başka nedenlerden ötürü sebep her ne olursa olsun bir umut bile beni çoşturmaya yetti inanıyorumki sizlerde aynı sevince ortak olacaksınız yardımlarını esirgemeyen ve bu konuya ilgiyle bakan ayrıca emeği geçen tüm arkadaşlarım ve Ankara belediyesinde bu işe ciddiyetle yaklaşan tüm bürokratlara teşekkürü bir borç bilirim. Umarım en kısa zamanda proje hayata geçirilir. Bana gelen yazıyı aynen sizlere aktarıyorum. Sayın: OSMAN ALTUNEL İlgi: 26.11.2007 Tarihli ve 122166 Numaralı Başvurunuz İlgi Başvurunuz konusu nedeniyle ANFA A.Ş. Birimine iletilmiş olup, söz konusu birimin gerekli incelemesi sonucunda vermiş olduğu cevap aşağıda belirtilmiştir. Ankara'ya bildiğiniz gibi su ihtiyacını karşılamak için Kızılırmak tan su getirme uygulaması yapılmaktadır. Şehir Şebekesi su ihtiyacı fazlası Mogan Gölüne aktarılması projesi düşünülmektedir.İlginize, doğaya duyarlı bir vatandaş olmanızdan hassatiyetinize teşekkürler. Bilgi edinmenizi ve gereğini rica ederiz. Saygılarımızla, Ankara Büyükşehir Belediyesi Mavi Masa Müdürlüğü
abicim seni en içten dileklerimle kutlarım sizlerden öğreneceğimiz çok şeyler var daha senin yolunda ilerliyeceğiz
Osman bey burada iki nokta beni endişelendiriyor: İlki, bekli bilginiz vardır Kızılırmak'ın suyu zehirli bulundu, bunun Ankara halkının şebeke suyu gereksinimine sunulması bile kaygı vericiyken bir de Mogan'a verilecek olması, orada var olan kirliliğe yenilerini eklemesi adıne beni endişelendiriyor. İkinci konu ise ilettiğiniz yazıdaki bir cümle: "Şehir Şebekesi su ihtiyacı fazlası Mogan Gölüne aktarılması projesi düşünülmektedir." Yani gelen su (ırmakların debisi yılın her günü aynı değildir bu nedenle önce şehir gereksinimini depolayacaklar) şehir şebekesine bile yetmeyecek olursa Mogan'a su verilmesi söz konusu olmayacak...
Değindiğin konuda haklısın bende o endişeleri taşıyorum fakat zaten yok olmakta olan bir göle az bile su akıtılsa kar kardır kaldıki Ankaranın su ihtiyacı nerede ise yetiyor acil durumların dışında oradan pek fazla su çekilmeyeceğini düşünüyorum hiç su gelmemesinden yılın 6 - 7 ayı su gelmesi bile gölü canlandıracaktır. Suyun zehirli bulunması olayı ise apayrı bir konu buda beni kaygılandırıyor ama bir yandanda şu an bile kızılırmatan balık yakalayıp yiyorken korkmuyoruz ümit ümittir diyorum bu bile bana yetiyor ayrıca Ankara gibi bir metropole Kızılırmaktan su alınması en azından su ile ilgili kontrolleri biraz daha sıklaştırılacaktır ve denetimler artırılarak kirlenmenin azda olsa önüne geçilmeye çalışılacağını ümit etmekteyim hiç olmamasındansa bir umutla buranın yaşaması bile beni sevindiriyor. Yaşayıp görelim belki korktuğumuz gibi olmaz ve bir mesire yerinden çocuklarımız mahrum olmasın kaybetmiyelim ve kaybettirmeyelim.
Hiç olmamasından elbette binlerce kez iyi bir durum. Emekleriniz için, eski bir Ankara'lı olarak, size teşekkür ederim
Osman abi nedir bu belediyenin senden çektiği.Libyaya yolladık kurtuluruz diye ama nafile diyorlar. Tebrik ederim Osman abi.
teşekkürler osman bey, bu sevindirici haberi bekliyordum, katkılarınızdan dolayı doğada size teşekkür edecektir mutlaka...
Ankara'nın geçtiğimiz dönem hariç aşırı oranda su sorunu çektiğini duymadık.(Varsa da haber yapıldı) Bu demektir ki şehir suyu aslında yılın çoğu döneminde yeterli,kızılırmak projesine yıl boyu ihtiyaç duyulmayacak demektir.Osman Bey'in söylediği gibi yılda 5 ay bile göle su taviyesi yapılması gölü canlandıracaktır. Tabi olayın diğer yanı bambaşka...Artık ülkemizin en büyük nehirlerinden birine bile temizlik konusunda güvenemz olmuşuz o daha bir ayrı olay...
Bu arada belirtiyim kızılırmak suyudna zehir veya pislilik hiç bişi yoktur Sağlik bakanliği onayından da geçmiştir bu hafta belediyenin gazetesinde ve haberlerde söylendi ayrıca aklınız alıyormu ya zehirli suyu ankaraya versinler ? her yazılıp çizilene inanmayın bence saçmalık bunlar zehirli olan su dediğiniz kızılırmakdan kaç tane il su içiyor biliyomusunuz aynı suyu kırıkkaledeki insanlarda kullanıyorlar onlar insan değil mi ? orda niye ZEHİR li sudan ölen yok araştırmadan böyle postlar atmayalim bence
Arkadaşlar ilginize teşekkürler ben elimden geldiğince bir şeyler yapmaya çalıştım her zaman dediğim gibi peşini asla bırakmayacağım mesafeler ne kadar uzak olursa olsun elimizde bir teknoloji var ve bunu sonuna kadar kullanmaya hazırım bizim çabalarımızın yanında birde bu soruna yöneticilerin bakış açısıda çok önemli demekki sorunu kavramaya başladılar artık gerisi gelir inancındayım bu işi her ne pahasına olursa olsun takip edeceğim umarım herşey gönlümüze göre olur ve en azından ben Türkiye'ye döndüğümde Mogan gölünde balık yakalama şansına ulaşabilirim ve burada bir org.da o zaman harika olur rüyam ve dileğim bu arkadaşlar.
Osman abi teşekkürler. Gerçekten doğa dostu olduğunu dünyanın neresinde olursan ol kanıtlıyorsun. İnşallah Gurbet dönüşü seninle o mekanda organizasyon yapma şerefine bende ererim.. Çocukluk çağlarımda Bayındır barajından sonra en çok gittiğim yerdi benim Mogan gölü. Çok güzel Turna,Kadife ve Sazan çıkardı eskiden. Fakat son 15 yılki hali gerçekten içler acısı. Geçenlerde yine abilerim bir video ve resimler yapmışlardı bu konuda. Daha sonraki günlerde bende aynı şeyleri gördüm kendi gözlerimle hatta resimledimde. Gölün her yeri balık ölüsü doluydu. Belediye bence birşeyler yapmaya çalışıyor gibime geliyor ama tamda emin değilim doğrusu. Fakat kızılırmaktan Osman abimin dediği gibi çok güzel balık çıkıyor ve bizler yiyoruz bunları. Artık Mogan gölünden Ankara'ya su verilmesi gibi bir durum söz konusu olmadığından bu suyun bir kısmının buraya verilmesi bence çok mantıklı ve iyiye işarettir. Ayrıca Kızılırmaktan Ankara'ya su verilmesi bence Kızılırmakta da bir türlü kirliliğe karşı tedbirlerin alınmasını beraberinde getirecektir. Fakat benim fikrimce Ankara'nın bence su ihtiyacını karşılamak için Kızılırmağa hiçbir gereksinimi yoktu ama yapıldı ve hemen hemen bitti sayılır. (Ankara'nın batısı Gerede-Bolu-İstanbul istikametine doğru su yönünden çok zengindir.)
Asıl o şerefe ben nail olmak isterim ve bundanda gurur duyarım o video çekimlerinide zaten biz yapmıştık Kral balıkçı nickli turgay abi west nickli mustafa kelanj nickli erhan ve ben osman altunel bu video çekimlerini yaptık hem sitede yayınlandı hem yaban tv de ayrıca show tv dede kendilerine çekim yaptırarak yayınlattık orada ben le yapılan röportajda gerekenide söylemiştim ve yinede bu işin peşindeyim. Ayrıca senin dediğin gibi zaten Ankaranın su ihtiyacı kendi kendini karşılamaya yetecek durumda ve acil durumlar için yapıldı ileride bu lazım olacak şimdi ise fazla kullanılacağını sanmıyorum ve göle bağlanma maliyeti ise çok düşük zaten yanından geçiyor bu yüzden bağlanacağından kesinlikle eminim.
İşte buna sevindim bu kadar uğraştan sonra su verilmiş ben buradan bu haberleri takip etmekte zorlanıyorum bu haberi yayınladığın için teşekkür ederim bu vesile ile bu konuda bana yardımını esirgemeyen site içinden ve dışından tüm doğa dostlarına teşekkürü bir borç bilirim. Ne kadar lafımız dinlendi bilemem bu konuda Libyaya gelmeden evvel bana söz veren yetkililerin demekki verdikleri söz canı gönüldenmiş bunun için kendilerinede teşekkür ederim bundan sonra bize düşen böyle değerlerimizi har vurup harman savurmamaktır bu konudada tüm dostlarımı bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum. Tek üzüntüm su Mogan gölüne verilirken orada olamamamdır bu dert değil yeterki gölümüz kurtulsun ve canlıların tekrar yaşaması ve insanlarımızın bundan en iyi şekilde yararlanmaya çalışmasını ummak bana yeterlidir.
ogün Melih Gökçek ses tvde açıkladı eymir gölünüde su veririm ama orasını halka açsınlar dedi kamu yararına olmıyan yere niye su vereyimki diyor haklıda bence
süper çok güzel bir haber desenize mogan da sonunda oksijen soluyacak ve daha verimli olacak moganın turnasına doyum olmaz