Ankaralı balıkçı dostlarım, Önümüzdeki hafta sudak ve tatlı su levreği avına gitmeyi düşünüyorum ama daha önce bu balıkları avlamaya hiç gitmediğim için bilgim yok. Sizce şansımı nerede denemeliyim? Kurtboğazını düşünüyorum, siz ne dersiniz?
Öncelikle Sudak ve Tatlısu levreğinin aynı olduğunu söylemeliyim Avlak konusunda gelince Ankara'lı arkadaşlarım yardımcı olacaktır.
Zaten bu konuda kafam çok karışıyor. Raporlardan incelediğimde sudakta farklı bir fotoğraf, tatlı su levreğinde ise farklı bir fotoğraf görüyorum ve bu durum kafamı daha çok karıştırıyor. Tebliğe av yasak zamanı için baktığımda bu iki balık ayrı ayrı belirtilmiş, herhalde farklıdırlar diye düşünmüştüm.
Tatlı su levreği içi Kurtboğazı ve Eğrek kaya(Kızılcahamam'ın çıkışından sağadönülür.)barajına gidebilirsiniz.
Tatlısu balıklarının en lezzetlilerinden olan bu balıklar kuzen sayılabilseler de sudak ve tatlısu levreği iki farklı türdür. Aşağıda Wikipedia'dan örnek resimler ekledim. Saygılarımla. Sudak (Sander Lucioperca): http://en.wikipedia.org/wiki/File:Stizostedion_lucioperca.jpg Tatlsu Levreği (Perca fluviatilis) http://en.wikipedia.org/wiki/File:PercheCommune.jpg
Doğrudur ama merak etmeyin aynı tekniklerle ve aynı takımla ikisini de yakalayabilirsiniz. Küçük tatlısu levreklerini 7-9 no. siyah çapraz iğne 0,15-0,2 köstek ve 0,25 bedenli 2-3'lü dip oltasıyla rahatça tutabilirsiniz. Soğukta yemi çok büyük tutmamakta fayda var. Sudak'ın geleceği sahte yem (silikon) veya beyaz yeme (fileto/bütün küçük balık) tatlısu levreklerinin iriceleri de atlar. Rasgele
Ayrıca bir noktada ben eklemek istiyorum izninizle Sudak imkan bulduğunda boy ve kilo olarak alabildiğine büyür(bir zamanlar Eğirdir gölinde üzüm sepetinden yarısı dışarı sarkanları vardı 30-40kg.lık) diğer tür ise maximum 1.5-2kg kadar büyür oda uygun şartlar ve imkan olursa Eğrekkaya göletinde ve kurtboğazında levrek bol miktarda vardı bir yoklayın derim; Rast gele...
Bilgilendirme için teşekkürler. Demek ki neymiş? Öğrenmenin yaşı yokmuş! Bu zamana kadar yanlış olan bir bilgimi düzellttiğiniz için ayrıca teşekkür ederim.