Antalya/ Kemer' de yazılı orkinos avı

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Nufi tarafından paylaşıldı.

1. Nufi

Nufi Tayfun

Favori Kamış:
    2 parçalı, küçük atarlı hafif kamışlar
    Favori Makine:
    Hafif ve en az 4 rulmanlı makinalar
    En İyi Avı:
    Yazılı Orkinos 2.9 kg
    Ailemle birlikte yaz aylarını Avşa adasında geçiriyorum. 9.9 Hp dıştan takma motorlu 4 metrelik teknemde genellikle bacanağımla beraber istavrit, izmarit gibi balıklar tutuyoruz. Damadım da işten izin alıp adaya geldiğinde o da bize katılıyor. Levrek için birkaç defa sırtı yaptığım hale maalesef tutamadım. Levrek yerine en büyüğü 350 gr.olan hanoslar tuttum.
    Her yaz başı olduğu gibi geçtiğimiz Haziran ayının sonunda hep beraber ( ben ve ailem, bacanağım ve ailesi ve kızım/damadım) Kemer/Antalya’ da bir tatil köyünde tatil yaptık. Yeni bir sahile gidereken arabamın bagajına muhakkak balık takımlarımı koyarım , orada avlanırım.
    Gittiğimiz tatil köyü balık bakımından çok zengindi. İki karış suda mırmırlar, biraz daha derinde minanırlar ve bilmediğim bir kaç çeşit daha balık bolca bulunuyordu. Ekmekle minanır dahi tutanlar vardı.
    Dalış okulundaki dalgıçlara levrek bulunup bulunmadığını sordum, 1 kg.civarında olanların bolca bulunduğunu söylediler. Bunun üzerine 30 Haziran akşam üstü, bulunduğumuz sahilin en uç taşlık noktasından ben ve damadım levrek için sahte balıkla at çek yapmaya başladık.Tek kamış olduğundan at çeki dönüşümü yaptık. Bacanağım el balıkçısı olarak kamıştan pek anlamadığından bizi seyretmekle yetiniyordu.
    Sahte balığı attığımız tarafta şamandıralı halat bulunuyordu, halata takılmamak için dikkatli atışlar yapıyorduk. Halatın diğer tarafında küçük bir teknede sırtı yapan iki kişi vardı. Orada sırtı yapanı görmek, avlakta büyük balıkların olabileceğinin ayrı bir işaretiydi. Yaklaşık yarım saat sonra, ki güneş neredeyse batmak üzereydi, atış sırası bana geldi. Bu arada bir kaç çeşit sahte balığı denemiştik. Ben 5-10 saniye sahtenin biraz batmasını beklediken sonra, çek / dur / çek/ dur şeklinde 5-6 harketten sonra sahteyi sarsarak sahile kadar çekerim. 2.ci durdan sonra sahte balığı çekemedim, halata takıldı zannederek, kurtarmak için kuvvetlice asıldım. Gelmedi, son bir umutla kurtarabilirim diye bir daha asıldım. Bu sefer kuvvetli bir çırpınış ile makaram boşalmaya başladı. Büyükçe bir balıkla mücadelem böylece başlamış oldu. Makinamda yaklaşık 2 kg. lık kaloma olduğu için, ilk kuvvetli vuruşu atlatmıştım. Balık bir taraftan makaramı boşaltırken, ben diğer tarafta boşluk vermeden sarıyordum. Kamışım balığın çekişinden yayvan bir ters U olmuştu. Yaklaşık 12-14 dakikalık bir mücadeleden sonra, balığı aşağıda bulunan taşlara kadar çektim ve havaya kaldırdım. Kepçemiz maalesef yoktu, devreye bacanağım girdi. Taşlardan aşağı inerek iki eli ile balığı tutmaya çalıştı. Balık son bir çırpınışla bacanağımın elinden kurtuldu, misinayı kopararak taşların arasına düştü. Ancak bacanağım, parmaklarını balığın solungaçlarına sokarak, onu tuttu ve yukarı yanımıza getirdi. Yakındaki aydınlatma lambasına geldiğimize balığın yazılı orkinos olduğunu gördük. ( 1.Not: ilk mesajımda balığı torik olarak yazmıştım. Ancak moderator yucelusta bu mesajıma ekleme yaparken kazara silmiş, ama balığın da yazılı orkinos olduğunu belirtmiş. Kendisine katkısından dolayı teşekkür ederim.) Birçok hatıra fotografı çektik. Bu fotograflardan ikisini aşağıda sunarım. ( 2.Not: kilolu olan sevgili bacanağım:D )
    Balığımızı mutfağa götürerek, ahçı başına pişirilmek üzere teslim ettik. Bu arada mutfakta tarttırmayı unutmadık; 2900 gr ağırlığındaydı.
    Bugüne kadar en büyük 350 gr. balık tutmuşken, bu büyüklükte bir balık tutmak başta ben olmak üzere ekibimizi çok mutlu etti.
    Çömertliğinden dolayı denize tekrar teşekkür ettik.
    Bir gün sonra damadım, aynı avlakta bilmediğimiz büyükçe bir balıkla bir kaç dakika mücadele ettikten sonra, balık kurtuldu.
    Herkese neşeli avlar dilerim, rastgele.

Takım bilgileri:
    Kamış : 2.1 metre Sheakspeare, ugly stick.
    Makina: DAM 530 FD, kaloma : tkr. 2 kg. ( elle çekerek ayarlıyorum)
    Olta: Beden tkr. 150 mt 0,14 mm örgü ip misina ( 6.8 kg çekerli ), peşinde 5 metre 0,28 mm mono misina ( 11.5 kg çekerli), kayar kurşun ( 20 gr, her iki taraftan düğüm / boncuk ile sabitlenmiş), en sonda sahte balığın bağlandığı ve İngilizce “ leader” olarak tabir edilen 1.7 mt. F.carbon misina( 0,30 mm 4,6 kg çekerli). Ara bağlantılar olan fırdöndüler / klipsli fırdöndüler 9 kg çekerli. Leader’ in bağlı olduğu son fırdöndü özellikle “ball bearing” tip yani rulmanlı fırdöndü.
    5 metre 0,28 mm mono misina, atışta örgü ip misinanın makaradan kolayca ve dolaşmadan çıkmasını sağlıyor, yani öncülük ediyor ve ip misinaya düğümle bağlıdır.

2. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Tayfun bey sizleri tebrik ederim, çok güzel bir balık yakalamışsınız.:)

"Kilolu sevgili bacanak" olmasaydı, bu rapor da olmazdı sanırım.:D ;)

.

3. İstinyeli

İstinyeli Uğraş

Tebrikler Tayfun abi. Şahane bir balık.

4. 56562

56562 xxx xxxxx

Tebrik ederiz, çok güzel bir rapor ve balık. İlk mesajınızın başına gelenler için kusurabakmayın.

Rasgele

5. GYILMAZ

GYILMAZ GÖKHAN

Favori Kamış:
    Shimano
    Favori Makine:
    Shimano
    En İyi Avı:
    Minakop 3KG
    Tebrikler Tayfun Bey, Çok detaylı ,güzel bir rapor ve harika bir balık.İnşallah dahi iyilerine diyorum.

Selamlar,
    Gökhan Yılmaz

6. kaşıkçı

kaşıkçı FARUK

Favori Kamış:
    Hafif olsun kolum ağrıyor sonra. Reklama gerek yok.
    Favori Makine:
    O da hafif olsun. Çok dandik olmasın.
    En İyi Avı:
    Dardanel ton 3'lü paket
    Avınızda raporunuz kadar güzel. Teşekkürler. Bu arada 350 gr.lık hanoslar yazılı hani (hanos) ise ben levrekle değiş tokuş yaparım. Lüfer hariç onun üstüne balık tanımam :)

7. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Tebrikler.Deneyiminizi çok güzel detaylandırarak aktarmışsınız.

8. Nufi

Nufi Tayfun

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Yazılı Orkinos 2.9 kg
    Tüm cevap yazan arkadaşlara şahsım ve diğer ekip elemanlarımız adına teşekkür ederim.
    Kilolu ve de sevgili bacanak olmasaydı, bu foruma yazacak av raporumda olmazdı. Ayrıca, balık ile mücadele esnasında, bana moral pompalayan damadımın desteği de unutulmaz.
    Sn.Kaşıkçı, balık türleri içinde Marmara denizinde tutulabilen favori balıkları tanıyorum. Geçen sene tuttuğum balıkların hanos olduğunu yerel balıkcılardan öğrendim. Yazılı mı? Değil mi ? bilmiyorum, ilk defa sizden duymuş oldum. Kısmet olup da bir daha yakalarsam, foruma resmini koyarım. Siz ne olduğuna karar verirsiniz.

9. LapinCash

LapinCash

Tebrikler harika bir balık zaten öyle bir takımdan kurtulması bana normal geldi.

Rast Gele..

10. Zyphx

Zyphx Alp

En İyi Avı:
    3 Kilogram Çupra.
    Abi öyle bir anlatmışsınki sanki orda ben varmış gibi oldum

cok güzel av tebrikler

11. fish founder

fish founder Özgür

bu çok güzel paylaşım için teşekkürler,
    güzel av gerçekleştirmişsiniz

12. suat sert

suat sert suat sert

Favori Kamış:
    alba star
    En İyi Avı:
    akya 25 kilo
    eline saglık usta iyi ve zevkli bir av olmuş

13. burman

burman BURAK YILDIRIM

Favori Kamış:
    Cormoran Bullfighter 10-30gr &Yozuri crystal minow C5.Quantum 3-8gr extralite
    En İyi Avı:
    En iyi avım ,en iyi avımdan daha büyük olacak.
    Tayfun Bey elinize sağlık ..işte arabada olta taşımanın kaçınılmaz ve adranelin dolu sonucu.:) Ben mi görmedim yoksa yazmadınız mı ama bırdaha ben sorıyım kullanılan sahtenın modeli nedir ? Ve saat kaç gibi vurdu oltaya? Ve son olarak tatıl köyü neresi ? marti myra ,marco polo vs.. :) ?

14. kaşıkçı

kaşıkçı FARUK

Favori Kamış:
    Hafif olsun kolum ağrıyor sonra. Reklama gerek yok.
    Favori Makine:
    O da hafif olsun. Çok dandik olmasın.
    En İyi Avı:
    Dardanel ton 3'lü paket

İnşallah yakalarsınız fotoğrafı merakla bekliyorum.

15. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Sizi ve tüm ekibi kutlarım, güzel bir av ve rapor.

16. Nufi

Nufi Tayfun

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Yazılı Orkinos 2.9 kg
    Burak Bey, teşekkür ederim. Bazı bilgileri reklama girer diye özellikle vermedim.
    Ama size şu bilgileri vereyim.
    Zaman : Güneş neredeyse tam batmak üzereydi. / 30 Haziran
    Sahte balık: Rapala Husky Jerk, 12 cm., S model. Yani üstü siyah/gri, altı beyaz.
    Tatil köyü: Direkt size mesajla bildirecğim.

17. atakule team

atakule team hüseyin

Favori Kamış:
    Bass Pro Shops® extrime xps Mitchell Elite Spin DAIWA EXCELER, EXSF662MHFS 1.98
    Favori Makine:
    shimano sustain 2500 fg shimano exsence 3000cı4
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    Selam

güzel av lolmuş tayfun abicim:D

18. burman

burman BURAK YILDIRIM

Favori Kamış:
    Cormoran Bullfighter 10-30gr &Yozuri crystal minow C5.Quantum 3-8gr extralite
    En İyi Avı:
    En iyi avım ,en iyi avımdan daha büyük olacak.
    Tayfun bey benım ıcın degerli bilgiler.Çok teşekkür ederim.Şansınız daim olsun.Kamışınız hep C olsun :) rast gele..

19. Nufi

Nufi Tayfun

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Yazılı Orkinos 2.9 kg
    Herkese tekrar çok teşekkür eder, neşeli ve bereketli avlar dilerim. Rastgele..