Herkese merhaba yaz donemi için bazi malzemelerle ilgili arastirma yapiyorum.Yazin malumunuz en onemli ihtiyaclardan birisi yiyecek ve içecekleri 35-45 dereceye varan sıcaklarda gün boyunca soğuk tutmak.Bu yüzden piknik,uzun av yolculukları(1-2 günlük) gibi aktivitelerde araçlarda kullanılan buz dolaplarının performansını,kullananlar varsa iyi ve kötü yönlerini yorumlarını,merak ediyorum.Bütçe olarak 2000 lirayakadar düşünüyorum hatta özellikleri olarak biraz one çıkan bir modelde var "ezetil kompresorlu oto buzdolabı 35 litre".Bu modeli kullananlar varmı?Verilen paraya performans olarak deger mi?Hem yiyecek içeceğimizi soguk tutmak icin,hemde balik avına kampa filan gittiğimizde avladığımız numunelik trofe bir avımızı 8-10 saat sonra yaz sicaginda bozulmadan eve getirebilmek için kullandığınız bir soğutucu varsa yorumlarınız/tavsiyeleriniz nelerdir?şimdiden herkese teşekkürler..
merhaba oto buzdolabı kullandım arkadaşım bende birsüre .fanlı model . işimi gördü desem yalan olur. neden dersen 1-2 günlük uzun av yolculuğu demişsin ancak 2000 tl lik bir ürün işin 1-2 gün zaten kısa bir süre. yani o bütçeyi ayırmana değmez. bu tabi benim kendi görüşüm . ben hem av için hem kamp için hemde tatil yolculuğunda kullandım . yani açıkcası normal bir igloo marka 25 lt lik buzluklardan da vardı içine 10 tane buz aküsü koydum bence gayet başarılı şekilde muhafaza etti . ha ille dolap almak istiyorum derseniz tavsiyem .aşağıdaki tip mini büro buzdolaplarından alıp birde 150 tl ye invertör alırsınız araca takarsınız 500 tl tutar 2000 tl lik oto buzdolabıyla aynı işi görür. ebatları çok büyük değil birçok bagaja rahat giriyor. http://www.novabazar.com/Premier-PRG4710-Mini-Buzdolabi-47-Litre_229759.html#0 http://www.hizlial.com/beko-bk-7722-minibar-buzdolabi/10000776 hem av ve kamp yapıyorsanız invertör zaten 12 v 220 çevirdiği için avcıların kampçıların araçlarında joker elemandır. birde dolab dışında belki tercihiniz değil ama ben memnun olduğum için tavsiye etmek isterim ki soğuk yada sıcakda en yüksek performans için aladdin stanley marka termosdur. firma bölündü aladdin markasıda var stanleyde var. bendeki ürünü stanley üretiyor şuan . içine şu dakika sıcak su koy ertesi gün yine bu saatte aç kapağını o suyla çay demle kahve yap . diğer termoslarda su duman çıkarıyor sıcak gibi görünüyor ama bu ciddi şekilde ısı muhafaza ediyor. biraz tuzlu ancak 2000 tl oto buzluk yerine dediğim sistemi kurup bide bunu alırsanız 700 tl civarıa fiyat/ performans ürünü ortaya çıkar. http://urun.gittigidiyor.com/spor-outdoor/aladdin-stanley-1-lt-celik-termos-100-original-59427085
Buzdolaplarinin calismadan evvel sabit bir yerde belli bir saat durmasi lazim, o tavsiye ettiginiz sey yolda giderken calisacak, buna dikkat ettiniz mi?buz aküleri basarili ama icine koyduklarimiz derin dondurucuda sokluydu.12 saat dayandi yolda.fanli modeller ortam sicakliginin ancak 10 derece altina indirebiliyor en fazla indirebildigi +4 derece
sayın king barracuda tavsiyeniz için teşekkürler inverterle mini buzdolabının araca bağlama olayını bilmiyordum.evde bitane küçük buz dolabı var kullandığımız ama sizin linkini verdiginiz mini dolaplardan ebat ve ağırlık olarak tahminimce iki kat büyük ve ağırdır bizim araçla taşımak sigdirmak mümkün değil.Alladdin stanley gibi değilde cesmeli bakrac gibi modelde bitane termos var yazları kullanıyoruz ve dediğiniz gibi cok sıcak günde bile nerdeyse 24 saat suyu gayet soğuk tutuyor icinde hala koyduğumuz buz tam erimemiş oluyor.bide piknik için kullandığım icine buz akusu koyup yiyekleri taşıdığım bir malzeme var hani su organ,ilaç filan taşınan soğuk tutan plastik kaplardan 20 yıllık bisey.ama o cok kullanışlı değil iki günlük bir gezide is görmüyor birgunluk idealde.ertesi gün için yakından biyerden buz alıp buzunu yenilemek lazım ama dag basına bi meraya gitmiş olsak heryerde buz bulamayız o bakımdan dezavantajli.birde 12v ile çalışan icine soğuk bir buz akusu konulmazsa sogutmayan sadece mevcut ısıyı koruyan yada dışarının ısısına göre 10-15 derece düşüren araç dolapları var,kullananlar hiç memnun değil onu.o yüzden ya sizin dediğiniz gibi minibar dolabı lazım yada kompresorlu oto buz dolabı lazım.ezetil ve iglo gibi markaların kopresorlu oto buz dolapları -15 -20 dereceye kadar soğutuyor diye ürün bilgileri var nekadar doğru bilmiyorum.tabi fiyat olarak en ucuzu 1000 liradan başlıyor o yüzden kopresorlu oto buzdolabi kullananlardan yorumlarını almak cok iyi olucak.
sayın korayandroid söylediğinizde haklısınız kopresorlu olmayan sadece fanli olan dolaplar ortam sicakliginin 15-20 derece altina dusuruyor ustelik sogutma olarak verimli degil 40 derece bi sicakda 15 dereceye düşürmesi is görmez.acaba kopresorlu oto buzdolabı için görüşünüz nedir?ezetilin ve iglonun modelleri -20 dereceye varan soğutma sağlıyormuş.ama sizinde dediğiniz gibi kopresorlu modelleri yola çıkmadan önce evde 3-5 saat calistirip iyice soğutsak ve aracada yolculuk esnasında taksak kapağını açmadığımız sürece cok soğuk olur diye bende ve arkadaşlarda kanaat var ama kullanan kimse yok.meradaykende arabayı stopladigimizda cakmakliktan çıkarıp yanımızda götüreceğimiz yedek bir akuye öğleden sonra saat 3 gibi bağlasak ertesi gün öğlene kadar yine iyi soğutur mu?zaten dönüşte cakmakliga takilicagi için ikinci gün aksam saat 7,5-8 den itibaren sorun kalmıyor.
Kullanmadığım birşeyi tavsiye edemem ve yorum yapamam benim tecrübelerim bunlar ancak, biraz pahalı olabilir ama kamp yaptığınızda akü yetmiyorsa aküye destek olmak amacıyla portatif solar paneller ile güneş enerjisi ile takviye yapabilirsiniz akülerinize. Hatta bi ara bir teknoloji sitesinde portatif solar güneş enerjili bir buzdolabı gördüm. Linki de buydu: http://shiftdelete.net/buzdolabi-plajda-solar-cooler-49545.html Saçma sapan şeylere para dökmektense bence böyle birşey alın 6 saat bataryalı güneşte tam gün soğutma yapıyor,cep telefonu ve notebook şarjı da var.Video incelemesi de cabası
Peltier denen bir madde var elektrik akımı geçirdiğinizde bir yüzü sıcak bir yüzü soğuk oluyor.Soğuk tarafına fan bağlı bu sizin fanlı soğutucunuzun çalışma sistemi.Bunun yerine peltierin yüksek wattlı olanları satın alınıp, akvaryumlarda kullanılan sump kafa motoru ile o yüzeydeki soğukluk radyatör aracılığı ile su aracılığı ile devir daim ettirilir ve buna göre bir düzenek kurulursa iş görebileceği kanaatindeyim ama bir denemek lazım.Bu DIY üsülü birşey oldu şimdi aklıma geldi ve yazdım.
O bekletme olayı soğusun diye değil dolap düzgün çalışsın diye. Tam emin olmamakla birlikte kompresöre gazın inmesini bekliyorlar sanırım.Servis dolabı eve kurarken kaç saat beklediğini falan sorar hatta.Araçlarda bu durumla ilgili bir bilgim yok, ancak bunu tasarlayan düşünmüştür diye düşünüyorum.
Bu işin maliyet efektif ve kaliteli olanını hazır bulmak pek olası değil. Ama kendiniz yapabilecekseniz, anahtar kelime: Peltier. Peltier denen şeyle, 12V ile çalışıp, 1 lt suyu -20 derecede donduracak bir şey yapabilirsiniz. Yapımı pek zor değildir. Motor filan yok. Düç bir levha. Bir yanına soğtulacak şeyi ısı izolasyonlu olarak koyuyorsunuz. Diğer yanına büyük bir aluminyum petek, gerekirse bir de fan. Hepsi ufacık bir şey olur ve çok verimlidir, az akü tüketir. Bir de iyisinden termos düşünün. Bu 6-12 saat soğuk kalabilir. Peltier'de 2 saatte bir sürü buz üretebilir. Buzu alıp termosa koyarsanız, derin dondurucu gibi kullanır gidersiniz.
korayandroid güneş paneli olayını bende düşündüm aslında en ideali bencede o.çünkü buz dolabını kullanacağım bölge yazları asiri sıcak oluyor o yüzden panel gibi sürekli bi güç kaynağı en ideali.paneller pahalı,dediğiniz linki actım ama videoyu izleyemedim tlfondan bağlandığım için,ama en kısa zamanda inceleyicem.zaten ömürlük bir şey olsun istiyorum uygun fiyat olursa panel destekli bir sistem daha cok ağır basıyor.oturduğum caddede bir guvenlik kamerasi dükkanı var aydınlatmasını pencerenin önüne koyduğu 30x30 mini bir panelle sağlıyor.onlarada bir danisicam nasıldır verimi fiyati filan diye.
sayın skoylu bu peltierli sistemi kendim yapamasam bile kuzenim yapar sanırım elektrikci oldugundan zorlanmaz diye düşünüyorum ama bu sistemin bi tarafı ısı oluşturuyor dediniz eğerki izolasyonunda bir sorun çıkarsa yangın çıkartabilir ama fikir güzel kurup bi denemek lazım.peltierli sogutucu sistemi denicem kuzenimde öyle seyler yapmayı sever fotograf videoda paylaşırım nasip olursa temmuzun ilk haftası.güneş paneli güç destekli bir soğutucuda cok iyi olur o da güzel fikir.belki yeni fikirler tavsiyelerde gelir.ama icinden en makul olanı uygulicam hem kullanışlı ic hacmi 35-40 litre civari,soğutma isini yeterli yapan,hem cok yer kaplamayan hemde ortalama 30 kg civarı ağırlıkta bir soğutma sistemi hedefim
Bir diğer çözümde, küçük bir jeneratör almak olabilir. 800 W 4 zamanlı motorlu bir şey 450 TL, 650 W iki zamanlı olan 220 TL gibi fiyatları var. 4 zamanlı olanlar saatte yarım litre benzin yakıyorken, iki zamanlı olanlar 0.7 - 0.8 lt benzin harcıyor. 80 W bir güneş panelinin 160 - 180 TL arası olduğunu düşününce, bu seçenek akılda tutulması gereken bir şey. Günşe panelinin günün ancak belli vakitleri çalışabilmesi, ömrünün nispi kısa olması, kırılma vs. durumda çöpe gidecek olması gibi hususları düşününce jeneratör ciddi bir alternatif. Güneş paneli daha ziyade düşük güçlü ( < 20W ), sabit kurulum, başında kimse olmadan çalışacak şeyler için iyi bir tercih. Günde 6 saat güneş görse, 80 x 6 = 480 W enerji üretir, bu da 20 W bir alete 24 saat yeter. Ama her gittiğiniz yerde göneşe ayarla, kur, sök, güneş çıkmazsa ne olacak vs. vs. Jeneratör ise size ilave bir sürü de güç sağlayacaktır, ama malum benzin yakıyor olacaktır. Bir tartmak lazım, hangisi daha uygun?
iyi bir termosum var bakrac tipli cesmeli.yazın cok sicak havada bile nerdeyse 24 saate yakın suyu soğuk tutuyor hatta gölgede durursa içindeki bir litrelik su şişesinde hala biraz buz kalıyor.o şimdilik yeterli.eğer peltierli düzenek ise yararsa ve dediğiniz gibi buz üretiyorsa derdime cok güzel care olur.gerekirse hitanede iyi bir termos alırım olusan buzuda onun icine koyar sürekli buzum olur süper olur.ama iste ısı yalıtımı olayı cok önemli allah korusun hem araçta giderken veya merada yangına sebeb olabilir bi düzeneği kurup denemeden olmicak anlaşılan.
Düzgün yapılırsa, genelde sorun çıkarmaz. Yapımı basit. Soğutucu denen iri bir aluminyum blok düşünün. Bu bloğa peltierleri sabitleyeceksiniz. O aluminyum ısınıcak, öbür taraftaki şey soğurken. Yangına karşı bir sigorta ve peltieri o soğutucuya sağlam takmak yeterli bir çözüm olacaktır. Soğutucu denen şey şöyle bir şey: Bu 15 x 7 cm boyunda bir şey. Daha büyükleri de bulunabilir kolayca piyasada. Bunun fiyatı 7-8 TL civarı. Peltier denen şeyin kendisi 60W olanı 15 TL gibi bir fiyatı var. 2-4 tane paralel takılabilir, daha fazla soğutma için ama, bir tanesi bile 1 lt suyu dondurmayı başarabilir. İlgilenirseniz biraz daha açabiliriz nasıl yapılmalı vs. hususunu.
evet jeneratör en istikrarlı ve güçlü kaynak ama dediğiniz gibi yakıt maliyeti var o bakımdan dez avantajlı.ama panel dediğiniz fiyatlardaysa bence cok ideal.bildigim kadarıyla bulutlu bir günde bile birazda olsa enerji uretebiliyormus.kaldiki esas itibarıyla haziran temmuz agustos ve eylul sonu ekim basını kapsayan sicak mevsimde kullanacağım için güneş sorun olmaz.tek sorun kurulum olur onada artık mecbur katlanırız.çünkü malumunuz yeri geliyor meraya vardığımızda balik avında olsun uçar kaçar avında olsun araziye bi çıktık mi öğlene kadar geri donmüyoruz hatta aksamuzerine kadar dönmediğimiz oluyor o yüzden jenaratorde dezavantajli panelli sistem daha mantıklı.kırılmamasi icinde azami özeni göstericez mecbur.rica etsem bi link verebilir mısınız bildiginiz site varsa bu küçük panel fiyatiyla ilgili
bir iki tane sanırım fazlasıyla yeterli olur.hem dediğiniz fiyatlarda nerdeyse bir rapala veya sahte parası.maliyetide cok uygun olur hele bide panelide ayarlarsak.çünkü kopresorlu dolap vb sistemlerin maliyetide cok yuksek.üstelik doğaya ve doğayla iç ice olmaya sevdalı birisi olarak güneş panelide temiz enerji saglicandan eksta avantajlı.peki üstad bu peltier malzemeleri nerden bulabiliriz duzenegi kurmak icin gerekli parçalar nelerdir?
dikkat ettim . ve binlerce karavan sahibide dikkat etti. merak etmeyin . sabit yer konusu kompresör ile alakalı oladuğundan içini doldurmadan yaptığın ön soğutma için araç buzdolabınında sabit durması gerektiğini biliyorsunuzdur umarım . sabitlik çalışmadan önce değil durduruldukdan sonra önemlidir içinde çok buz ve su varsa buzdolabı kapağı eskiyse su akıtma yapar.. ancak bahsettiğim sistem başlığı görünce mantık yürüterek bulduğum sistem değil zaten hali hazırda kampçıların karavancıların ve v.i.p minibüs lerin içinde kullandığı bir sistemdir.içiniz rahat olsun buzluk ve aküler konusuna gelirsek herşey gibi bunlarda kalite kalite yani bimden 40 tl alınan bir buzluk 1 milyoncudan alınan aküler bizide bir piknik boyunca idare etmezken farklı markalar insanı şaşırtabilir. çünkü bir çok kişi buzluğu alıp içine aküyü atıp malzeme doldurmaya başlar . ön soğutma yapması gerektiğini bilmez. dondurucularda elektrik kesintisinde 48 saat ısı muhafaza eder.yalıtım sayesinde . yalıtımsız leğenden hallice piknik sepeti niyetine satılan buzluklarla hepsini kıyaslayamayız.
sayın skoylu bazı firmaların panellerine fiyatlarına baktım hakikaten cok uygun fiyatlarda çeşit cok.peki bu peltierli sistem için kaç watlik bir panel gereklidir?
merhaba bahsettiğim dolaplar büro tipi yadığınızda bir metrelik büro tipleri çıkar . ancak onlarında ufağı var likntekiler gibi . 50 ile 60 cm arasında yükseklikleri vardır. palio bagajı rahat alıyor bunu. zaten -15 -25 civarı soğutacak bir kompresör varsa içinde o oto buzdolabınından bundan ufak olabileceğini düşünmeyin. söylediğim sistemle siszin istediğiniz performasnda oto buzdolabı aynı ebatta. aynı ağırlıktalar bunların farkı kapak birince yanda birinde üstte . biri dc çakmaklık girişiyle çalışır diğeri ac akımla çalışır.. buzluk konusunda zaten yukarda arkadaşada yazmışımtım buzdolabı gibi kullanamazsınız içinide sürekli su alıp soda alıp kola alıp durduruğunuzda işin esprisi kalmaz. ve ön soğutma yapılmalı. sizin bahsettiğiniz 12v ile çalışan soğutmayan ise fanlı model .. 100 tl den başlıyor. zaten onu almak yerine buzluk daha çok iş görüyor demiştim bende kullandım onu. 150 tl ye fanlı dolab alacağıma 150-200 tl ye kaliteli buzluk alırım . ayrıca o dolabın handikabı aracın içi hamam gibi oluyor bazen .o ufacık fan o havayı alıp dolabın içine soğuk şekilde gönderemez. ben zaten kullanılan bir tertibatı önerdim gerisi size kalmış .yani çalışmaz randıman vermez gibi bir durum yok. canavar gibi çalışıyor. sadece sizin ketyfinize kalmış gerisi .
peltier işinede hiç girmeyin . mantık olarak başarılıdır belirtildiği gibi ancak araçta bir oto buzdolabı soğutacak sistem yapacaksanız 12 v ye uygunmu değilmi diye değil amperine bakmanız lazım . ayrıca tesisat çekmeniz gerekebilir . aksi takirde o boy bir soğutucu peltierle çalıştırırsanız aracın elektrik tesisatına heleki o sıcakta ciddi zarar verir. araç sigortası atmazsa bide durduk yere masraf . dağ başında buzluk aküsü bulamam derken dağ başında oto elektrikçi aramak zorunda kalırsınız. ayrıca bir tarafı soğutken diğer tarafı ısıtma prensibine dayalıdır. dolaptakiler soğurken size ektradan pişersiniz araç içinde. peltier ile bir litre su ısıtmak mantıklıdır arabada. ama o sistemle dolap yaparsanız arabaya ona uygun ekstra bir akü ve tesisat koymanız gerekli . yani arabanıza ses sistemi bağlatır gibi harcama yapmak ister. ben ufak yaparım derseniz işte fanlı dediğimiz hani kullananların memnun kalmadığı 12 v çalışan oto dolapları var ya işte onların %70 i peltier zaten . işte en güvenli şekilde anca o kadar soğutuyolar. oda bişi yaramıyor. fazla peltier paneli takarım daha iyi soğuturum derseniz amper yükselir. isteneyen durumlarla karşılaşırsınız.