arkadaşlar bu balığın türü nedir ?

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında yucel_3827 tarafından paylaşıldı.

1. yucel_3827

yucel_3827 yücel yılmaz

aranıza yeni katıldım yardımcı olursanız çok sevinirim bu ne balığı acaba arkadaşlar..

Uploaded with ImageShack.us

2. probzen

probzen Oğuz

En İyi Avı:
    37kg yayın
    üsttekiler bekir,alttakide kefala benziyor

3. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Üsttekiler siraz,

alttakini bilmiyorum.:confused:

4. bulut1383

bulut1383 ilyas

En İyi Avı:
    lüfer
    kefalin akrabaları ya amca oğlu ya dayı oğlu

5. exelsior

exelsior Mustafa

Favori Kamış:
    En dandik olanı bile iş yaptı...
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    65 cm Gökkuşağı alabalığı, 65cm 5,5kg Sazan, 55cm Sudak.
    Siraz yada şirazzzz

6. Yukardan aşağı : Şiraz, bekir, gökçenez...

7. yucel_3827

yucel_3827 yücel yılmaz

arkadaşlar yardımınız için çok teşekkurler bu siraz yada şiraz dediğiniz balıktan suda binlerce vardı bunlar daha enküçükleri nerdeyse dayanamayıp dereye balıkların üstüne atlıycaktım bu balık istilacı bi tür herhalde hiç bu kadar balık görmedim.bu arada balığın tutulduğu yer k.maraş ve bir sulama kanalı

8. exelsior

exelsior Mustafa

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Siraz balığı sadece ülkemiz akarsularında bulunan endemik bir tür olup istilacı değil, diğer türlerin tehdidi altındadır. Ekonomik değeri yüksek lezzetli bir balıktır. Bilginize.....

9. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Şiraz/siraz ne bulunmaz hint kumaşıymış da haberimiz olamamış. Tortum Gölü’nde gününe denk gelince insanı olta attığına bin pişman eden yılışık, yüzsüz bir tür olarak hayatımıza kabus gibi çöküyor.:eek: Timur’un orduları gibi dört bir koldan yemleri tarumar eden, zebil gibi nüfusuyla neredeyse gölü ele geçirecek bu gariban :eek: balık çok ama çok şaşırttı birden. Ama az, ama çok diğer tüm avlaklarımızda da istisnasız varlar. Ekonomik yönden de öyle matah bir tür olduğunu sanmıyorum, aşırı kılçıklı oluşu da cabası. Vasat bir balık sayılabilir. Ama oltada iyidir, bastımı epey bir heyecan yaşatır avcıya.

Dedikten sonra;

Mustafa,

bu/o siraz hangi siraz? Nereden, nasıl bir bilgi ile “endemik” olduğunu iyice bir anlasak diye sorsam?;)

10. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sen bitanesin, sen cansin...Bu nasil yuzde gulucukler actiran, insanin kalbini oksayan bir ifadedir...:)

11. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan

Rabbimden fazlasıyla eksiğiyle dileğim; dünya gözüyle nazar kılıp, bir kerecik sıcacık yüreğine dokunayım.

Gözüm benim.;)

12. exelsior

exelsior Mustafa

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    En basit olara google da siraz balığı diye yazarsan hem web içerikli, hemde akademik içerikli bilgilere kolaylıkla erişibilirsin. Yönetmeliklerde şiraz diye de geçer.
    Kızılırmakda yaşamakda, kolay kolay oltaya gelmemekle beraber geldimi iyi heyecan yaşatmakta. Bir tatlı su balığı olarak aşırı kılçığı yok. Lezzeti ise gerçekten güzel.
    Yalnız burda karıştırılabilen bir nokta var ona değinmek isterim. Burda buna benzer bir balık olan ve sarı balık diye adlandırılan bir balık daha var. Sarı balık gerçekten vasat, bol kılçıklı, kayganlığı çok ve sayıca oldukça fazla. Genelde sarı balıkla siraz birbirine karıştırılıyor.

Birkaç tane ben vereyim. Gerisi size kalsın.
    Siraz Balığı

Akademik araştırmalar

13. simendifer

simendifer Sennur

Sevgili kardeşim,

evet siraz endemik bir türdür ama Türkiye'ye özgü bir endemik türdür, yöreye özgü değil. Kısacası, dünyanın başka hiçbir yerinde yaşamamakla birlikte, sadece Kızılırmak'ta da yaşamaz. Ülkemizde pek çok yerde siraz balığına rastlamak mümkündür, ki Yakup hocamız da bu konuyla ilgili olarak çok kez bilgi vermiştir. Bu arada sizin sarı balık dediğiniz nedir bilemiyorum, ayrıntılı olarak fotoğraflarsanız, birgün ona da bakarız elbette ama siraz balığı aynı zamanda pek çok yerde sarı balık olarak da bilinir. Yani sarı balık, pek çok yerde gerçekten siraz balığının ta kendisidir.

14. Sarı balık, şirazın ta kendisidir. Değildir diyen bunu ispat ederse ben dumur olurum.
    Bıyıklı ile Bekir
    Kefal ile Kasna
    Çivirdik ile Turna
    Testere ile Levrek
    gibi.

15. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Torbalı civarı , yerel halk . sazan balığına sarı balık der.. :D :D :D

ama sen lazımsın bişi olma canım ...:) ;) :D

16. Muvaffak abi Sazan'la siraz benzemiyor ki, Bizim oralar (Adapazarı, Düzce, Bolu) Şiraz'a sarı balık der. Dereden dereye, yöreden yöreye, mevsimden mevsime, rengi ve tadı az da olsa değişir. Bu değişiklik balığın sarı balık veya şiraz diye ayırılmasını gerektirmez.

Bizim köyde gökçenez'e ot balığı deniyor,:p halbuki gökçenez daha çok etçil besleniyor. Yani lokal adlandırmalardan ziyade genel, genele yakın adlarından bahsetmeli. Mustafa kardeş sarı balık derken gerçekte hangi balıktan bahsediyor anlayıp, sonra şiraz mıdır değil midir yorumlamak gerek herhalde.

17. aslan_kral

aslan_kral Kubilay

Bu kadar bilen arkadaşımız varken Su ürünleri teknikeri olarak olaya müdahil olmayım dedim :D :D :D :D

18. Bilen bildiğini veya bildiğini sandığını yazıyor. Ama işin uzmanına herzaman ihtiyaç var, ver puanımızı Kubilay.

19. aslan_kral

aslan_kral Kubilay

Aklın yolu birdir ve bilim bazı şeyleri yoruma kapatmıştır. Tıpkı bu balığın şiraz olduğunun tartışılamayacağı gibi. Okurken neyimize yarayacaksa bütün balık cinslerinin latincelerini öğrenmiştik Capoeta capoeta umble bu balığın orjinal ismidir. Sarı balık olayına gelince ülkemizde balık isimleri bölgelere göre değişiklik arzetmekte. Bu sebeple farklı bölgelerden farklı insanların balıklara bu tür isimler takmaları gayet normaldir ki bilim yine bize bu konuda yardımcıdır. Evrensel terimler bölgesel olarak farklılıklar arzetse de adı üstünde evrenseldir. Capoeta capoeta umble...

20. Uzmanı bulmuşken teyid ettireyim, ortadaki bekir, alttaki gökçenez demiştim. Doğru mu?