Şimde nette gazete okurken dikkatimi çekti, Necati isimli teknenin kaptanı anlatıyor; İstanbul Yenikapı Su Ürünleri Hali, dün sabah 07.30’da Necati isimli dev balıkçı teknesinin avdan dönüşüyle iyice canlandı. Kaptan Ercan Bayraktar “Bugün neredeyse sadece istavrit takıldı ağlara... Palamut için önce su altındaki yataklarının tespit edilmesi gerekiyor, gerisi kolay... Önümüzdeki günler daha bereketli geçecektir. Deniz, kendini belli etti” diyordu. Haberin linki : http://www.radikal.com.tr/Radikal.a...rticleID=952557&Date=03.09.2009&CategoryID=77 Sanki deniz deki balığın kökünü kurutmaya ahd etmiş bir insanmı yoksa ekmeğini bu işten kazanmaya çalışan bir balıkçımı ? Ben karar veremedim !
Sanırım siz haberi yanlış değerlendirmişsiniz. Balığın yatağı derken, gidelim de yuvalarını bozalım v.s. demek istemiyor. Balığın gezdiği yerleri bulmaktan söz ediyor. Suyun 1 mt. altı da suyun altıdır, 50 mt. altı da.
Bilmiyorum ama palamutun yatağını bulmak biraz yanlarını ağrıtacak herhalde zor.... hele kanal geçişi yaparsa derin sudan işte o zaman süper olur. kimsede balığı toplayamaz. oynaksız gelin dip suyundan kanaldan kanaldan... herkese hayrı olur. zaten boğazı terkettiği andan itibaren en kısa zamanda çanakkalede. ondan sonrası açık deniz. ben böyle istiyorum doğrusu........
Benim bi abim vardı kayıkçı kulakları çınlasın tanju abi sen palamutu değil palamut seni bulur derdi hep gerçi o zamanlar balık bulucular falan yoktu,)
Onu bunu bilmem de bence acilen alınması gereken iki karar var: Birincisi, İstanbul Boğazı'nın tamamında ticari balıkçılık yasaklanmalı. İkincisi, şimdiden planlaması yapılarak önümüzdeki yıllardan birinde deniz nadasa bırakılmalı, yani bir sezon hiç balık avlanmamalı ve 10 yıl gibi bir sürede bir bu tekrarlanmalı. Yoksa bu gidiş gidiş değil...
Gerekiyorsa biz de uyarız yasağa tabi ama ben gırgır tekneleri ile yapılan ticari balıkçılığı kasdetmiştim yoksa olta balıkçısının etkisi teknelerin 1000'de 1'i bile olamaz. Bu konu üzerinde ciddi bir metin hazırlayıp imza kampamyasına açılması ve açık mektup şeklinde ilgililere gönderilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bilemiyorum bu forum çatısı altında benzer bir girişim oldu mu veya yapılabilir mi? Bu konuda bir adım atılması gerektiğini düşünüyorum.
Abi çok haklısın bence de belli bir süre ama bütün marmara avcılığa kapatılmalı.Geçenlerde 58 yaşlarında olan dayım Bandırma'ya gittiğimde ne zamandır söz ettiği ama benim inanmadığım bir fotoyu gösterdi.Foto da abartmıyorum nerdeyse bir adam boyunda sinarit ile fotoğrafı vardı.Dediğine göre orkinoslar, akyalar, sinaritler v.b. bunların hepsi Bandırma'da bol bol varmış.Yanlış bilmiyorsam Marmara gibi bir deniz dünyada yok 2 tarafı boğaz olan, küçük ve derin...Keşke anlatılan o günleri görebilseydim.Tutmak değil sadece görmek bile yeterdi..Umarım gün gelipte biz de çocuklarımıza geçen kumkapı da bir balıkçının bana lüfer diye gösterdiği küçük sarıkanat gibi balıkları göstermeyiz En azından onlara lüfer ya da lüferi kofana diye göstermeyiz
Evet kesinlikle katılıyorum. Rahmetli babam gençliğinde, yani 60'lı yıllarda Beykoz Dalyanı'na kılıç balığı ve 300-400 kiloluk orkinosların sürülerle girdiğini anlatırdı. Bunların fotoğrafları da var. Ben 1977 doğumluyum Boğaz'da ne kılıç gördüm ne de orkinos. Milyonlarca sene sürmüş olan bir ekosistem 20 yılda bozulmuş. Bu çok korkunç bir şey. Bugün Beykoz dalyanına lüfer, palamut girse bayram ediyorlar. Demek ki benim çocuğum da bu balıkları göremeyecek bu gidişle...
Kesinlikle 1 Sezon kapatılması gerekli kıyıdan amatörler bile yasaklıçaksın ve bunu ciddi derecede caydırıçı cezalar keserek önliçeksin. Tekne ile amatörlerin tuttuğu balığı kıyaslıyaçak olursak tamam belki 1000`de 1`ini tutmaz ama bilinçsiz onca amatör var ki tahmin edemezsiniz. Bu Yasak Tüm Türkiye Genelinde olmalı baraj,akarsu,göl,deniz,cay,ırmak vs vs.. Belli yaşa gelmiş bir abi gördüğümüz zaman başlıyor anlatmaya. İşte yigen biz buraya gelirdik burda bunlar bunlar çıkardı ve nasıl gezerlerdi biz balığı yakalarken arasından secerdik,yeme yaklaştığı zaman almasın diye önünden çekerdik gibi gibi ve o kişinin resim albümüne baktığımda ne kadar doğru olduğunu görüyorsun.Kıyıdan Grida,Sargoz,Kefal,Levrek,Serpe,Turna,palamut Bunlar En az 1,5 kg`lıklarmış şimdi ise 10 defa git 1 tane yakala gel. İnsanlarda öle bir olmuş ki yakaladığı avlağın yerini bile söylemek istemez hale gelmiş sebeb zaten balık yok adam birde avlak yerini söylüyor 40 kişi kurutana kadar dövüyor orayı konu toparlıçak olursak gerçekten 1 sezon av tamamen yasaklanması muhteşem olur..
Beceremiyoruz hemen yasaklayalım... Bu fikre kesinlikle katılmıyorum arkadaşlar, ticari avcılığın dünyada başarı ile uygulanan birçok değişik modeli var. biz sadece bu modellerin uygunlarını yerelleştirerek uygulamaya sokabiliriz. ticari balıkçılığa belirli kotalar konabilir,denetlenmeler ve cezai yaptırımlar arttırılabilinir,av yasağı süreleri yeniden gözden geçirilebilinir,vs... eğitimi bu konuda olan değerli arkadaşlar eminimki çok daha farklı modeller de sunabilirler. ama ne yazık ki,balık fakir sofrasının etidir mantığı ile yıllardır uygulanan yanlış politikalar beraberinde hem balıksızlığı hemde fahiş yüksek balık fiyatlarını getirdi.
Yasaklayalım derken sadece bir sezon için... Böylece yıllardır yanlış politikalarla azaltılmış olan balık popülasyonu çok büyük gelişme göstererek kendisini toparlar. Tabii bu bir yıl içerisinde de baıkçıya devlet teşvikleri ile destek olunmalı ve hemen şimdi için değil, 3-4 yıl sonrası için bu karar alınmalı ki balıkçılar yatırımlarını ona göre ayarlayabilsin. Eğer bizde de yıllardır Dünya'nın pek çok ülkesinde olduğu gibi düzgün kurallar, denetimler işleseydi elbette bu tip fikirleri konuşuyor olmazdık ama zararı telafi etmek için ciddi tedbirler almak şart.
Kesinlikle doğru söylemiş. Bir amcada şöyle demişti yanımda palamuta çıkan aç kalır , lüfere çıkan yevmiyeyi doğrultur
benim anladıgım şu ; daha önceki yatakları kuruttuk yenılerını arıyoz, yer değiştirmiş bu balıklar en kısa zamanda onlarıda bulup, kökünü kazıycaz ! sonra fahiş fiyatla milleti kazıklıycaz.
Onu bunu bilmem de bence acilen alınması gereken iki karar var: Birincisi, İstanbul Boğazı'nın tamamında ticari balıkçılık yasaklanmalı. İkincisi, şimdiden planlaması yapılarak önümüzdeki yıllardan birinde deniz nadasa bırakılmalı, yani bir sezon hiç balık avlanmamalı ve 10 yıl gibi bir sürede bir bu tekrarlanmalı. kesinlikle bende katılıyorum ve ne gerekirse destek vermeye hazırım...
Bencede Türkiye'deki bütün denizlerde ve iç sularda amatör ve ticari her türlü su ürünleri avcılığı yasaklanmalı ve en az iki sene yasak devam etmeli kaçak avlananlarada 50 kırbaç cezası verilmeli
Rizeliyim ama hiç kısmet olmadı, karadenizde balık tutmak. Rizeye ne zaman gitsem. Doğru dağlarda alabalık peşinde alıyorum soluğu
egeye karadenıze gonderelım demıssın de mehmet abı egenın de halı gıttıkce vasatlasıyor trol burada da kolgezıyor sahsen ben 1 tane trol teknesı yakalattırdım sahıl guvenlıgı de tebrık ederım anında geldıler hıc umursamamazlık etmedıler ıns butun vatandaslarımız bu vazıyete duyarlı olurda denızlerımızdekı en onemlı yasam formları balık turlerı kaybolup gıtmez saygılarımla..