Aslında bu konuyu genellikle büyük kentlerimizde kıyıdan av yapan arkadaşlar için açıyorum. Amacım kimseyi rencide etmek veya akıl vermek değil. Sadece ufak bir tavsiyede bulunmak istiyorum sağlığınız için. Tabii bu uyarım genellikle büyük kentlerde kıyıdan av yapan arkadaşlar için. Arkadaşlar tuttuğunuz balıkları mümkün olduğu sürece yerlerde bırakmayın!! Zaten denizde yeterli derecede bakteri yada mikropları bünyesinde barındırıyorlar. Fakat kıyıya alınan balıklar birde yere bırakılırsa düşünün topladığı mikrop ve bakterileri. Çoğunlukla av raporu veren arkadaşlarımız(bazı istisnalar olabilir[) tuttukları balıkları genellikle yere koyduklarını gözlemledim. Şöyle düşünebilirsiniz,aman ne olacak canım yıkanır ayıklanır tavada yada mangalda mikropları ölür Böyle düşünürsek sağlıklı bir düşünce olmaz kanaatindeyim. Binlerce insan av yaptığımız sahalardan gelip geçiyor. Bilemeyiz o insanların ayakkabıları ile ne tür mikropları bakterileri taşıdıklarını Tuttuğumuz balıkları ancak antibakteriyel sabunla yıkarsak sorun olmaz Şaka bir yana sonuç olarak tuttuğunuz balıkları siz siz olun mümkün olduğu sürece yerlere bırakmayın! Tabiki elimizden kaçan yada çaparilerden düşebilir ama özellikle yere bırakmayın Eşimiz dostumuz çoluğumuz çocuğumuz için öyle değilmi Amacım kendi sağlığımı düşündüğüm kadar siz balıkçı arkadaşlarada yardımcı olmaktı..
Bakteriler ve virüsler 55 derece Celsius'ta ölürler. Pişirme sıcaklığı ise bu derecenin çok üzerindedir. Organik faktörlerden çok diğer faktörleri (metaller ve diğer kimyasallar gibi) gözönünde tutmak çok daha önemli...